Sabor a Málaga - Citroner

Exporterer nordpå

I et ensomt industrilokale i landsbyen Alhaurín de la Torre møder vi Miguel Ángel Gómez og hans ansatte, da de tager imod dele af dagens høst. Frugten kommer ind nyplukket fra markerne i store plastkasser, hvorefter den vaskes i et stort vandbad, sorteres og vejes på avancerede rullebånd for tilsidst at håndpakkes ned i kartoner ud fra størrelsesklassificering. Alt er meget rent, kontrolleret og nydeligt. Frugten, som kommer ind denne dag, bliver om bare nogle dage solgt til butikskunder i for eksempel Frankrig, Holland, Sverige og Tyskland, hvor blandt andet Lidl og Aldi er to stor aftagere af virksomhedens økologiske frugt. Det er fascinerende at se maskinerne og menneskerne arbejde, det går hurtigt og ser let ud. Men de, som arbejder her, har et meget omhyggeligt vågent øje på, om nogen frugter skulle være skadet eller på anden vis ikke leve op til kvalitetskravet. Før i tiden sad kvinder og gjorde alt dette arbejde manuelt. Kvinderne sat ved store borde, hvor mændene kom med høsten og så sorterede de frugterne efter størrelse og med et omhyggeligt trænet øje holdt de øje med eventuelle dårlige frugter, som skulle kasseres. Disse kvinder kaldtes faeneras og en statue, som hylder disse, kan ses i bjergbyen Álora. Men nu gøres det meste af arbejdet maskinelt – nøje overvåget.

Familievirksomhed

”Beroende på arbejdsbyrden, vi høster jo ikke hver dag hele året, er vi mellem 5-25 personer, som arbejder her,” fortæller Miguel Ángel, chef for Cítricos El Romeral. Det var hans forældre, som startede virksomheden i 1984. Siden da har familievirksomheden arbejdet utrætteligt på sine marker med at gro, høste, pakke, sælge og distribuere sine frugter, blandt andet citroner. De håndterer alt professionelt og med henblik på at frugterne skal beholde sin gule farve, aroma og smag, og Miguel Ángels far, som gik på pension for år tilbage, besøger lokalerne med jævne mellemrum, hvor han foruden at tilse arbejdet, også hilser på sit barnebarn, Miguel Ángels datter, som også arbejder i virksomheden.

Økologiske, gule citroner

”For seks år siden begyndte vi at konvertere produktionen til økologisk. I dag er 80 procent af produktionen økologisk, og om bare et år er det hele vores produktion, der er 100 procent økologisk. Selvfølgelig er økologisk produktion dyrere, men jeg synes, at det er det værd, for alle! Og vores produktion og frugt er naturligvis også fuldt kontrolleret, godkendt og certificeret med de nødvendige EU-certifikater – det grønne blad. Derudover er vi certificerede med GLOBAL G.A.P. og I.F.S. og naturligvis har vi også det blå mærke Sabor a Málaga,” fortæller Miguel Ángel, mens han kører mellem citrontræerne for at vise sine dyrkninger. Cítricos El Romerals dyrkninger består blandt andet af 100 hektar citrus og så har du også avokado, mango og kastanjer. Miguel Ángel fortsætter: ”Vi er herfra og viser gerne, at vores frugter kommer fra Málaga og så er Sabor a Málaga et mærke, vi gerne bærer, og det er en udmærket måde at markedsføre os på i udlandet. Det meste af vores frugt eksporteres til Nordeuropa. Der er efterspørgslen på økologiske citrusfrugter betydeligt større end den lokale efterspørgsel, hvorfor vi eksporterer så meget. Men selv Junta de Andalucía er begyndt at efterspørge stadig mere økologisk frugt til for eksempel skoler.”

Gunstigt mikroklima

”Mikroklimaet, som vi har her i Guadalhorcedalen, er meget gunstigt og ganske unikt. Til sammenligning med for eksempel Sevilla og Valencia, som er meget kendte for citrus, så er frugterne fra Málaga sødere og har en mere jævn smagskvalitet hele året, takket være at temperaturen her er mere konstant,” forklarer Miguel Ángel, som også forklarer, at Málaga-klimaet er gunstigt for citronerne, da de ikke tåler frostgrader.

Vinter og sommer

Miguel Ángel stiger ud af bilen og begynder at gå gennem det knæhøje græs mellem citrontræerne. Her er avlen økologisk, hvorfor der ikke anvendes nogen midler til at dræbe græs og ukrudt, som vokser mellem træerne. Han standser ved et stort citrontræ, som bugner af gule frugter.
 
”Vi arbejder med to sorter. Primofiori (en vintersort) er en siciliansk citron, som karakteriseres af en elipseform, klar lysegul farve, relativt fin skal og så er den rig på juice med høj surhed. Den anden, Verna (en sommersort) er en af de mest almindelige sorter i Europa og karakteriseres af en intensiv gul farve, tyk skal, næsten ingen kerner og relativt lav surhedsgrad,” forklarer Miguel Ángel. Han tager en lommekniv frem fra bukselommen og plukker en citron. Ligesom alle frugter skal citronen ikke trækkes af træet men skæres af, så en stump af stilken bliver på – så holder frugten sig bedre. Når citronerne høstes, skal man dog se op. Disse træer har nemlig torne, så citronplukkerne har beskyttelsestøj med forstærkning på armene, som beskytter dem. Miguel Ángel stikker sig ikke, og citronen, han plukkede, skærer han i to dele og viser, hvor saftig den er. Så forklarer han, at hver sort blomstrer to, måske tre gange og giver altså frugt to til tre gange pr. år.
 
”Primafiori er den, som vi høster nu, og citronerne, som høstes denne tid på året, kaldes cosecha, det er årets første høst. Så kan den få en anden blomstring, som giver frugt i juni, men den forsøger vi at undgå, da der stadig er cosecha tilbage på den tid, hvorfor vi ikke vander specielt meget netop da. I august giver vi træerne ekstra kraft igen, da det er tid til tredje blomstring, hvis frugter kaldes redrojo, som plukkes næste sommer. Disse tager lang tid om at vokse, de får ofte en tykkere skal og en mindre sur, næste næsten sød smag,” fortæller Miguel Ángel og fortsætter: ”Så har vi også en sommersort, som hedder Verna, der også har to til tre blomstringer per år. Primafiori arbejder vi med fra september til marts og Verna fra april til august.” Nu plukker han to citroner fra et og samme træ. De ser dog forskellige ud. Den ene er mere oval end den anden, som er rundere og større. Han skærer en skive af hver, nu skal der prøvesmages for at se og smage forskellen mellem cosecha og redrojo, og vist er der forskel! Cosechaen har en relativt tynd og fast skal, og smagen er rigtig citronsur. Redrojoen på den anden side har en blødere, tykkere skal og en god, mild smag, lidt sød om end sur. Sådan en forskel er der mellem en citron fra årets første blomstring og en, som har vokset på træet i næsten et helt år.

Spis citron til påske – tradition

Det er ikke tilfældigt, at Miguel Ángel laver denne prøvesmagning. I Málaga findes nemlig en tradition under Semana Santa, hvori citronen har hovedrollen. Under hele ugen er det nemlig tradition at gadesælgere i provinshovedstaden sælger limón casarúo, dvs. citroner, som er lidt sødere og har tyk skal (der er altså tale om redrojo). Disse citroner skæres i skiver og skrælles, hvorefter de spises med salt eller natron.
 

UdskrivE-mail

Tilmeld dig her - Spanske nyheder på dansk

Nyeste artikler fra La Danesa

Hvad er akne og uren hud?

  Akne er en inflammatorisk tilstand i huden, som især viser sig som det, vi normalt kalder ...

Helse & Sundhed

Oplever du ømhed og smerter i og omkring dine led?

Facts: Chloe og Friederich er holistiske behandlere, som ser på dig som en helhed og anerkender, at...

Helse & Sundhed

Smuk og forynget hud med kemisk peeling - Ny banebrydende be…

Prodigy Peel er en ny og banebrydende hudbehandling fra det kendte amerikanske firma IS CLINICAL. D...

Helse & Sundhed

Telomere

Min datter ringede en søndag og spurgte begejstret og lidt belærende, om jeg nogen sinde havde hørt ...

Helse & Sundhed

Tillykke til Jonas Tofterup – første danske Master of Wine

La Danesa har før interviewet Jonas Tofterup, som nu efter bestået eksamen kan kalde sig for Danmark...

Tema & Profiler

Netværk på rekordtid - Seedster 4.0

Den efterhånden berømte iværksættercamp Seedster har netop afviklet sin fjerde camp. Deltagerne er k...

Tema & Profiler

DET SPANSKE BOLIGMARKED - FUP eller FAKTA

Det spanske ejendomsmarked var stabilt i januar - men genopretningen flader ud.   Antallet af...

Bolig i Spanien

Foredrag om sjælens mange liv

Cand.mag., forfatter og clairvoyant Teresa Thaning fortæller om sin nye bog Sjælens mange liv – en p...

Tema & Profiler

Zaragoza

Vi ankommer til Zaragoza en solfyldt eftermiddag. I det fjerne skimter vi de snedækkede toppe af Pyr...

Udflugter & Rejser

Lammekølle med hvidløg og rosmarin - og vin dertil!

Vin og lam hører sammen!! I hvert fald i vores familie. Vi spiser lam året rundt, men traditionen tr...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Citroner

Exporterer nordpå I et ensomt industrilokale i landsbyen Alhaurín de la Torre møder vi Miguel Ángel...

Gastronomi

Påsken fejres storslået og varieret i Málagaprovinsen

Påsken nærmer sig, og mens man i Danmark maler påskeæg og samles omkring spisebordet for at spise la...

Tema & Profiler

Affald – skal det smides ud eller sorteres? Sorteres selvføl…

Hvis man ikke er ”zero waster”, som vi skrev om forrige måned, så er det højst sandsynligt, at man h...

Tema & Profiler

Grazalema kalder

Grazalema er en af Andalusiens mange smukke naturparker og vi har været der mange gange, men denne g...

Udflugter & Rejser

Udflugter & Rejser

Zaragoza

Vi ankommer til Zaragoza en solfyldt eftermiddag. I det fjerne skimter vi de snedækkede toppe af Pyrenæerne, hvor solen fortsat skinner. Foran os løber Ebro, Spaniens mest vandførende flod, som minder...

Udflugter & Rejser

Grazalema kalder

Grazalema er en af Andalusiens mange smukke naturparker og vi har været der mange gange, men denne gang fandt vi et superfint hotel og var ude på to spændende vandreture, som var temmelig hårrejsende...

Udflugter & Rejser

Den Engelske Camino – Camino Inglés

Fra Ferrol til Santiago de Compostela 27.09 til 04.10 2018 Når vi i daglig tale taler om at vandre på ”Caminoen”, er det underforstået, at der menes Den franske Camino fra St. Jean Pied de Port til S...

Udflugter & Rejser

El Museo Automovilístico y de la moda de Málaga

Det er den anden mest populære seværdighed i Málaga ifølge Tripadvisor, og man forstår godt, hvorfor så mange turister og herboende, store og små vælger at lægge vejen forbi dette museum.Uanset om man...

Udflugter & Rejser

Vægmaleriene i San Isidro, Orihuela

                                I foråret 1976 var der stor politisk usikkerhed i Spanien. General Fra...

Udflugter & Rejser

Sport

Golf April 2019... Med Stig Wiberg

Club de Golf Dinamarca på El Paraiso Marts matchen blev spillet på El Paraiso Golf lørdag den 16. marts med første start kl. 08:40 over 1. og 10. hul med 8 minutters mellemrum. Solen skinnede fra en skyfri himmel, og vinden kunne ikke engang få trætoppene til at blafre, så alle så frem til en fanta...

Golf

Mens bolden ruller... Skæbnestunder

Retssag kan koste sheiken Abdullah Al-Thani magten, mens oprykning til La Liga nu vakler for Málaga CF Af Morten Møller – ses her sammen med den tidligere topledelse i Málaga CF, Novo, finansdirektøren,Casado, generalsekretær, og Husillos, sportsdirektør.   Benalmádena-knægten Isco kastede g...

Sport

Gastronomi

Lammekølle med hvidløg og rosmarin - og vin dertil!

Vin og lam hører sammen!! I hvert fald i vores familie. Vi spiser lam året rundt, men traditionen tr...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Citroner

Exporterer nordpå I et ensomt industrilokale i landsbyen Alhaurín de la Torre møder vi Miguel Ángel...

Gastronomi

Vin til osten - eller ost til vinen

Vi sidder ofte efter middagen med vin tilbage i glasset og måske lidt i flasken, og for at hyggen sk...

Gastronomi

Kultur

Auktioner for alle

Med auktioner i tre forskellige prisklasser samt mange års ekspertise er Bruun Rasmussen det optimale valg for dig, som ...

Kultur

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing...

(doo wah, doo wah, doo wah, doo wah 
doo wah, doo wah, doo wah, doo wah)   It makes no diff'rence if it's sweet o...

Kultur

Kristian Lilholt og band – ’nytårskoncert’ i Margrethekirken

For syvende år i træk træder Kristian Lilholt og band op i Margrethekirken og giver koncert, som på én gang er velkendt ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Tillykke til Jonas Tofterup – første danske Master of Wine

La Danesa har før interviewet Jonas Tofterup, som nu efter bestået eksamen ...

Tema & Profiler

Netværk på rekordtid - Seedster 4.0

Den efterhånden berømte iværksættercamp Seedster har netop afviklet sin fje...

Tema & Profiler

Foredrag om sjælens mange liv

Cand.mag., forfatter og clairvoyant Teresa Thaning fortæller om sin nye bog...

Tema & Profiler

Påsken fejres storslået og varieret i Málagaprovinsen

Påsken nærmer sig, og mens man i Danmark maler påskeæg og samles omkring sp...

Tema & Profiler

Affald – skal det smides ud eller sorteres? Sorteres selvføl…

Hvis man ikke er ”zero waster”, som vi skrev om forrige måned, så er det hø...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - John Peter Sørensen

Der er masser af John'er og Peter'er i verden. Men der er kun én John Peter...

Tema & Profiler

Drømmen om en øde strand

Efterhånden som sommeren vil byde på stadig bedre og varmere vejr, begynder...

Tema & Profiler

Da verden gik i sort

Tusindvis af skandinavere i Spanien mistede sidste år pludselig deres skand...

Tema & Profiler

Costa del Sol – det bedste sted at bo i Europa!

At Costa del Sol er det bedste sted at bo i Europa er en arrogant påstand, ...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

NYHEDSMAIL

Tilmeld dig vores nyhedsmails her

* indicates required

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com