Sabor a Málaga - Citroner

Exporterer nordpå

I et ensomt industrilokale i landsbyen Alhaurín de la Torre møder vi Miguel Ángel Gómez og hans ansatte, da de tager imod dele af dagens høst. Frugten kommer ind nyplukket fra markerne i store plastkasser, hvorefter den vaskes i et stort vandbad, sorteres og vejes på avancerede rullebånd for tilsidst at håndpakkes ned i kartoner ud fra størrelsesklassificering. Alt er meget rent, kontrolleret og nydeligt. Frugten, som kommer ind denne dag, bliver om bare nogle dage solgt til butikskunder i for eksempel Frankrig, Holland, Sverige og Tyskland, hvor blandt andet Lidl og Aldi er to stor aftagere af virksomhedens økologiske frugt. Det er fascinerende at se maskinerne og menneskerne arbejde, det går hurtigt og ser let ud. Men de, som arbejder her, har et meget omhyggeligt vågent øje på, om nogen frugter skulle være skadet eller på anden vis ikke leve op til kvalitetskravet. Før i tiden sad kvinder og gjorde alt dette arbejde manuelt. Kvinderne sat ved store borde, hvor mændene kom med høsten og så sorterede de frugterne efter størrelse og med et omhyggeligt trænet øje holdt de øje med eventuelle dårlige frugter, som skulle kasseres. Disse kvinder kaldtes faeneras og en statue, som hylder disse, kan ses i bjergbyen Álora. Men nu gøres det meste af arbejdet maskinelt – nøje overvåget.

Familievirksomhed

”Beroende på arbejdsbyrden, vi høster jo ikke hver dag hele året, er vi mellem 5-25 personer, som arbejder her,” fortæller Miguel Ángel, chef for Cítricos El Romeral. Det var hans forældre, som startede virksomheden i 1984. Siden da har familievirksomheden arbejdet utrætteligt på sine marker med at gro, høste, pakke, sælge og distribuere sine frugter, blandt andet citroner. De håndterer alt professionelt og med henblik på at frugterne skal beholde sin gule farve, aroma og smag, og Miguel Ángels far, som gik på pension for år tilbage, besøger lokalerne med jævne mellemrum, hvor han foruden at tilse arbejdet, også hilser på sit barnebarn, Miguel Ángels datter, som også arbejder i virksomheden.

Økologiske, gule citroner

”For seks år siden begyndte vi at konvertere produktionen til økologisk. I dag er 80 procent af produktionen økologisk, og om bare et år er det hele vores produktion, der er 100 procent økologisk. Selvfølgelig er økologisk produktion dyrere, men jeg synes, at det er det værd, for alle! Og vores produktion og frugt er naturligvis også fuldt kontrolleret, godkendt og certificeret med de nødvendige EU-certifikater – det grønne blad. Derudover er vi certificerede med GLOBAL G.A.P. og I.F.S. og naturligvis har vi også det blå mærke Sabor a Málaga,” fortæller Miguel Ángel, mens han kører mellem citrontræerne for at vise sine dyrkninger. Cítricos El Romerals dyrkninger består blandt andet af 100 hektar citrus og så har du også avokado, mango og kastanjer. Miguel Ángel fortsætter: ”Vi er herfra og viser gerne, at vores frugter kommer fra Málaga og så er Sabor a Málaga et mærke, vi gerne bærer, og det er en udmærket måde at markedsføre os på i udlandet. Det meste af vores frugt eksporteres til Nordeuropa. Der er efterspørgslen på økologiske citrusfrugter betydeligt større end den lokale efterspørgsel, hvorfor vi eksporterer så meget. Men selv Junta de Andalucía er begyndt at efterspørge stadig mere økologisk frugt til for eksempel skoler.”

Gunstigt mikroklima

”Mikroklimaet, som vi har her i Guadalhorcedalen, er meget gunstigt og ganske unikt. Til sammenligning med for eksempel Sevilla og Valencia, som er meget kendte for citrus, så er frugterne fra Málaga sødere og har en mere jævn smagskvalitet hele året, takket være at temperaturen her er mere konstant,” forklarer Miguel Ángel, som også forklarer, at Málaga-klimaet er gunstigt for citronerne, da de ikke tåler frostgrader.

Vinter og sommer

Miguel Ángel stiger ud af bilen og begynder at gå gennem det knæhøje græs mellem citrontræerne. Her er avlen økologisk, hvorfor der ikke anvendes nogen midler til at dræbe græs og ukrudt, som vokser mellem træerne. Han standser ved et stort citrontræ, som bugner af gule frugter.
 
”Vi arbejder med to sorter. Primofiori (en vintersort) er en siciliansk citron, som karakteriseres af en elipseform, klar lysegul farve, relativt fin skal og så er den rig på juice med høj surhed. Den anden, Verna (en sommersort) er en af de mest almindelige sorter i Europa og karakteriseres af en intensiv gul farve, tyk skal, næsten ingen kerner og relativt lav surhedsgrad,” forklarer Miguel Ángel. Han tager en lommekniv frem fra bukselommen og plukker en citron. Ligesom alle frugter skal citronen ikke trækkes af træet men skæres af, så en stump af stilken bliver på – så holder frugten sig bedre. Når citronerne høstes, skal man dog se op. Disse træer har nemlig torne, så citronplukkerne har beskyttelsestøj med forstærkning på armene, som beskytter dem. Miguel Ángel stikker sig ikke, og citronen, han plukkede, skærer han i to dele og viser, hvor saftig den er. Så forklarer han, at hver sort blomstrer to, måske tre gange og giver altså frugt to til tre gange pr. år.
 
”Primafiori er den, som vi høster nu, og citronerne, som høstes denne tid på året, kaldes cosecha, det er årets første høst. Så kan den få en anden blomstring, som giver frugt i juni, men den forsøger vi at undgå, da der stadig er cosecha tilbage på den tid, hvorfor vi ikke vander specielt meget netop da. I august giver vi træerne ekstra kraft igen, da det er tid til tredje blomstring, hvis frugter kaldes redrojo, som plukkes næste sommer. Disse tager lang tid om at vokse, de får ofte en tykkere skal og en mindre sur, næste næsten sød smag,” fortæller Miguel Ángel og fortsætter: ”Så har vi også en sommersort, som hedder Verna, der også har to til tre blomstringer per år. Primafiori arbejder vi med fra september til marts og Verna fra april til august.” Nu plukker han to citroner fra et og samme træ. De ser dog forskellige ud. Den ene er mere oval end den anden, som er rundere og større. Han skærer en skive af hver, nu skal der prøvesmages for at se og smage forskellen mellem cosecha og redrojo, og vist er der forskel! Cosechaen har en relativt tynd og fast skal, og smagen er rigtig citronsur. Redrojoen på den anden side har en blødere, tykkere skal og en god, mild smag, lidt sød om end sur. Sådan en forskel er der mellem en citron fra årets første blomstring og en, som har vokset på træet i næsten et helt år.

Spis citron til påske – tradition

Det er ikke tilfældigt, at Miguel Ángel laver denne prøvesmagning. I Málaga findes nemlig en tradition under Semana Santa, hvori citronen har hovedrollen. Under hele ugen er det nemlig tradition at gadesælgere i provinshovedstaden sælger limón casarúo, dvs. citroner, som er lidt sødere og har tyk skal (der er altså tale om redrojo). Disse citroner skæres i skiver og skrælles, hvorefter de spises med salt eller natron.
 

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Spanien er verdensmester i basketball

Det spanske landshold vandt søndag verdensmesterskaberne i basketball efter at have domineret og alt...

Sport

Vin "En primeur"

”En primeur” er et fransk vinhandlerudtryk, som beskriver, at vinen handles i forsalg. Altså inden v...

Gastronomi

Veras Veranda

Kokos og chokolade er altid en god blanding. Så hvorfor ikke lave det til en lækker kage til sommerb...

Gastronomi

Zanahoria morá - lilla gulerødder (en arv fra Al-Ándalus)

Den lilla gulerod, der udgør basen for de produkter, som La Danesa præsenterer i Sabor a Málaga-sort...

Gastronomi

Teknologiparken i Málaga - en stadig voksende by-i-byen

Hvis du bor nær Málaga, har du med garanti kørt forbi afkørsel 61 mod Parque Tecnológico de Andalucí...

Udflugter & Rejser

Nils Malmros ’Barbara’ i Margrethekirken

Da skibet Fortuna ankommer til Tórshavn på Færøerne har det Poul med, den nye præst for menigheden i...

Kultur

Muebles Piramides fejrer 20-års jubilæum

Møbelbutikken, hvis fulde navn er Muebles Piramides Puerto, ligger i smørhullet øst for Málaga lige ...

Tema & Profiler

Sweepy Swing kommer til kysten for at skabe glæde

”Vi har besluttet os for, at vi ikke vil spille kedelig musik!”Sagde dirigent Bjarne Holm, da swingb...

Kultur

El Veranillo de San Miguel (indian summer)

Vejret spiller os et puds Vi træder nu ind i årets første efterårsmåned, september. Som dansker lig...

Kultur

Cuenca – byen der ikke er som de andre

Cuenca er en helt speciel by, som ligger i det centrale Spanien, i regionen Castilla – La Mancha, ca...

Udflugter & Rejser

Jubilar hos Nykredit

Hun var med, da Nykredit åbnede sit kontor i Marbella for 15 år siden. Lidt senere på måneden spring...

Profiler

Caravaca de la Cruz - miraklernes by

Verdens femtehelligste by Fra Castillo de Santa Cruz ser vi udover verdens femtehelligste by. Kun J...

Udflugter & Rejser

Benidorm - Spaniens Manhattan?

Benidorm skal have været den første spanske fiskerlandsby, som gik ud og fortalte verden om sine smu...

Udflugter & Rejser

Museo Alborania - Aula del Mar

Der er en verden til forskel fra Málaga centrums bankende hede og klare sommersol til de lokaler, je...

Udflugter & Rejser

Udflugter & Rejser

Teknologiparken i Málaga - en stadig voksende by-i-byen

Hvis du bor nær Málaga, har du med garanti kørt forbi afkørsel 61 mod Parque Tecnológico de Andalucía (PTA), som i flere år har haft massivt pres morgen og eftermiddag, når de godt 20.000 personer, so...

Udflugter & Rejser

Cuenca – byen der ikke er som de andre

Cuenca er en helt speciel by, som ligger i det centrale Spanien, i regionen Castilla – La Mancha, ca. 600 km. fra Málaga. Det specielle består i at byen ligger på en klippe mellem to floder: Huécar og...

Udflugter & Rejser

Caravaca de la Cruz - miraklernes by

Verdens femtehelligste by Fra Castillo de Santa Cruz ser vi udover verdens femtehelligste by. Kun Jerusalem, Rom, Santiago de Compostela og Santo Toribio de Liébana er mere hellige. Vel at mærke set ...

Udflugter & Rejser

Benidorm - Spaniens Manhattan?

Benidorm skal have været den første spanske fiskerlandsby, som gik ud og fortalte verden om sine smukke, solfyldte sandstrande. Allerede i 1893 kunne man læse i en avis i Madrid, at Benidorm kunne byd...

Udflugter & Rejser

Sport

Spanien er verdensmester i basketball

Det spanske landshold vandt søndag verdensmesterskaberne i basketball efter at have domineret og altså besejret Argentina 95-75. Kampen blev afviklet i Beijing, hvor 32 hold kæmpede om guldmedaljen. Spilleren ved navn Ricky blev kåret som MVP (mest værdifulde spiller) i finalen, efter at have sikret...

Sport

Vikingos Golf på Valle Romano

Vikingos golf er en dansk herregruppe på Costa del Sol, som sammen med danske gæster mødes 6 gange om året og spiller golf på nogle af Andalusiens bedste golfbaner.Man har i år spillet Baviera golf i marts, Santana golf i april og Granada golf i maj på en super weekendtur med damer.Man går nu i gang...

Golf

Gastronomi

Vin "En primeur"

”En primeur” er et fransk vinhandlerudtryk, som beskriver, at vinen handles i forsalg. Altså inden v...

Gastronomi

Veras Veranda

Kokos og chokolade er altid en god blanding. Så hvorfor ikke lave det til en lækker kage til sommerb...

Gastronomi

Zanahoria morá - lilla gulerødder (en arv fra Al-Ándalus)

Den lilla gulerod, der udgør basen for de produkter, som La Danesa præsenterer i Sabor a Málaga-sort...

Gastronomi

Sabor a Málaga: Lokale produkter fra Málaga

I mere end 2000 år har Malága-provinsens befolkning dyrket råvarer af fineste kvalitet. Den frugtbar...

Gastronomi

Kultur

Nils Malmros ’Barbara’ i Margrethekirken

Da skibet Fortuna ankommer til Tórshavn på Færøerne har det Poul med, den nye præst for menigheden i Vágar, som er stiml...

Kultur

Sweepy Swing kommer til kysten for at skabe glæde

”Vi har besluttet os for, at vi ikke vil spille kedelig musik!”Sagde dirigent Bjarne Holm, da swingbandet Sweepy Swing s...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Muebles Piramides fejrer 20-års jubilæum

Møbelbutikken, hvis fulde navn er Muebles Piramides Puerto, ligger i smørhu...

Tema & Profiler

Pia Carlsson

Den Skæve Vinkel: Pia Carlsson

Som ung dansede hun solen sort. I dag arbejder hun den sort.Pia Carlsson ...

Tema & Profiler

På den anden side: Kan vi vende bøtten?

Vi hører til helt i toppen, når snakken falder på solskinstimer, gastronomi...

Tema & Profiler

Et interview med Peter Sisseck i Ribera del Duero

Egentlig var det bare et eksperiment på at lave vin på 90 år gamle vinstokk...

Tema & Profiler

Sommeren er her – og det er kakerlakkerne også!

Når varmen stiger og luftfugtigheden øges, som sædvanlig på Costa del Sol o...

Tema & Profiler

IT-kriminelle på spil igen: Tusindvis af danskere udsat for …

Der florerer i øjeblikket tusindvis af falske e-mails i mange danskeres ind...

Tema & Profiler

Sarah Almagro - somos tu ola

Her i juli er det et år siden, nu 19-årige Sarah Almagro Vallejo blev indla...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - John Goth

Er du dansk og søger du bolig i Almuñecar-området, er det svært at komme ud...

Tema & Profiler

Skygge i sommervarmen

Costa del Sol er fantastisk om sommeren – strandene viser sig fra deres bed...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com