Den evige jordbærsæson

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Spanien er det land i verden, som eksporterer flest jordbær og i den totale  produktion overgås landet kun af USA. 90 procent af bærrene kommer fra Huelva-provinsen, hvor der dyrkes over 200.000 tons jordbær om året, og hvor omkring 45.000 personer arbejder i branchen. Det er ikke uden grund at jordbærrene her bliver kaldt ”det røde guld fra Huelva”.

Hvert jordbær har mellem 150 og 200 af de små gule kerner, der også gør dem smukke.

Fresas og fresones

Det spanske ord for jordbær, fresa, kommer fra det latinske fragaria, som henviser til bærrets duft. Der findes omkring 600 forskellige varianter, men de klassificeres her i to grupper 

– store jordbær kaldes fresones, og de mindre bær fresas.

Jordbær-skeptikere hævder, at bærrene ikke smager af så meget, som da de dyrkedes udendørs og dermed var årstidsbestemte, mens andre mener, at de moderne metoder til dyrkning faktisk fremmer smagen. De er naturligvis himmelske med fløde og en smule sukker, men prøv også at skære bærrene i kvarte, bland disse i piskefløde og tilsæt et skvat whisky og en smule sort, friskkværnet peber. 

Sundhed og forførelse

Jordbær er et sundt lille bær. Det består af 85 procent vand og har et højt indhold af A- og C-vitaminer, og så indeholder 100 gram kun 40 kalorier. Det røde bær er også et godt, naturligt kosttilskud til kvinder i overgangsalderen, eftersom det har et højt indehold af mineralet  bor, der er med til at producere østrogen i blodet.

Måske er det årsagen til, at jordbær anses som værende et værktøj udi forførelsens kunst. Ingmar Bergman anså jordbær som et symbol på ungdom og erotik, et symbol som også Hollywood har taget til sig, som da Kim Bassinger og Mickey Rourke i filmen 9 ½ Uge 

legede med mad, heriblandt jordbær. Og det kunne de så gøre 365 dage om året i Spanien.

Den første søndag i juni, når der ikke er coronakrise, fejrer man hvert år en jordbær-festival i Candamo i Asturien. Hertil flokkes tusinder af jordbær-entusiaster, der er udstillinger og konkurrencer – og så spises der omkring 20 tons jordbær.

Af Jette Christiansen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa