Det danske magasin i Spanien
Helse & sundhed: Træthed

I en pressemeddelelse fremhæver Google, at danskernes søgninger relateret til træthed i 2023 er steget med 15 procent, nående det højeste niveau nogensinde. Tidligere var emner som angst og depression fremherskende under coronatiden, men disse er nu blevet overhalet af træthed, som beskrevet i pressemeddelelsen.

Hvad er Kronisk Træthed?

Kronisk træthed er en tilstand med udtalt træthed og udmattelse mere end i 6 måneder. Nøgleordene ved kronisk træthed er træthed og udmattelse, der ikke forsvinder ved hvile eller søvn.

Mange mennesker begrunder alderen som årsag til trætheden. Det kan til dels være korrekt. Det er rigtigt, at med alderen falder vores stofskifte og vores evne til at afgifte. Derfor er det vigtigt, at du bruger mere tid og omsorg overfor din krop og er bevidst om, at behandle den kærligt og godt, velvidende at vores krop skal holde hele livet. Til gengæld belønner den dig på smukkeste vis.

Årsager til Træthed

Hører du til dem, der gennem livet har levet af fast food og mad, der har været fyldt med pesticider, kemikalier, tilsætningsstoffer, konserveringsmidler, forurening, unødvendig medicin m.m. er der kun logisk, at kroppen på et tidspunkt råber agt i gevær ved at tilkendegive, at nok er nok og lader alarmklokkerne ringe i form af træthed.

Lever og nyrer har fået nok og har svært ved at klare de livsvigtige opgaver. Dertil kommer måske et kæmpe stressfyldt arbejde, hvor privatliv med familie, børn og arbejde har svært ved at gå op i en højere harmonisk enhed.

Derfor kan dit fordøjelsessystem sammen med lever og nyrer være vigtige at være opmærksom på, hvis din træthed er langvarig, at du føler dig træt, selvom du har fået en lang nats søvn og du igen allerede er totalt udmattet, når det bliver eftermiddag. Trætheden kan føles både mentalt og fysisk og kan evt. følges af smerter i led, bindevæv og muskler.

Der kan være mange årsager til træthed, idet træthed også ofte er et symptom ved mange sygdomme, bl.a. efter en alvorlig infektion.

Ved langvarig træthed bør du selvfølgelig lade din læge undersøge dig evt. med særlig opmærksomhed på tarmflora, fordøjelse, nyre og leverfunktion. Sørg også for en bred vifte af alle blodprøver med blodprocent, CRP, blodsukker, hvoraf en undersøgelse af borrelia efter min mening også må indgå.

Det er, efter min mening, særdeles vigtig, at du har en læge, du har tillid til, og du føler, tager dine symptomer alvorligt. Ofte viser det sig, at årsagen kan være en stofskiftesygdom, jernmangel, candida svamp, forgiftning med tungmetaller, el-overfølsomhed f.eks. fra mobiltelefonmaster, mobiltelefoner, radio- og fjernsyns sendere osv.

Lidelsen kronisk træthed ses hyppigere hos kvinder end mænd og mindst hos børn og unge.

Vejen til Bedre Livsstil og Kostvaner

Uanset om du finder en årsag til den kroniske træthed er det er af største betydning, at du tager din livsstil op til vurdering. Måske skal den totalt revurderes. Sørg for at du får mulighed for at tage den med ro. Sorter skrapt hvad der er nødvendigt, og hvilket du gør for at være flink. Lyt til dig selv. Lær at sige nej, selvom det evt. kan give nogle konflikter. Jeg synes ofte de mennesker jeg møder med kronisk træthed, er medlem af ”flinkeskolen”, og har svært ved at tage en konflikt og sige nej. Tro på dig selv og vid at du selv bedst ved, hvor skoen trykker.

Er du på medicin, så vær opmærksom på om én af bivirkningerne ved medicinen kan være træthed, eller du evt. har en allergi overfor produktet. Det kan især være tydeligt, hvis medicinen er levertoksisk. Tal med din læge om det for evt. at prøve et andet produkt.

Det skønnes at ca. 50-85% af alle, der lider af kronisk træthed har en fødevareintolerance. Det regnes med at 1-3% af henvendelser til lægen skyldes klage over træthed.

Sørg for at din kost er så sund som overhoved muligt, så den er fuld af både vitaminer, mineraler og proteiner, fibre og uden hvidt sukker eller andre sukkersubstitutter. Så væk med alle former for sukkerholdige produkter, såsom kager, kiks, snack og de farlige croissanter. Er der visse fødemidler, du føler dig afhængig af, så kik lidt nøjere på dem for at se om de kan være forkerte til dig. F.eks. forskellige former for cola, drikke med guarana m.m.

Pas også på med koffeinholdige drikke såsom kaffe, chokolade og lign. Mange tyr til disse drikke, fordi de giver øjeblikkelig energi, men på længere sigt kan de medvirke til at trætte dine binyrer, og skubbe til et sart blodsukkersystem. Det samme gælder alkohol. Er det et muligt, så vælg økologiske produkter.

Mange mennesker føler, de har det væsentligt bedre med glutenfri kost, men også mælkeprodukter, æg og hvidt sukker kan give problemer. Det kan være en god ide med en kostdagbog, hvor du dagligt skriver, hvad du spiser og drikker. Måske også have en lille rubrik til uventede stressende oplevelser, og hvordan forløbet var. Lynhurtigt kan du derudfra erfare, om der er visse fødemidler, du har det skidt efter. Jeg taler med mange mennesker, der fortæller, at deres velbefindende er blevet væsentligt bedre, efter at de har ændret deres kost, og lader den være et af de højtprioriterede emner i deres liv.

Kosttilskud

Livet er alt for kort til at lade det blive ødelagt af træthed.

Finder du eller din læge ingen sikker årsag til din træthed, kan du langt hen ad vejen styrke dig selv med gode kosttilskud.

Sørg for et højt kvalitet multivitamin/mineral produkt fyldt med gode antioxidanter.

Det kan være godt at sikre dig med ekstra antioxidant beskyttelse såsom selen, zink, ekstra C-vitaminer, E-vitaminer, betacaroten, B6 og Q10.

Vær især opmærksom på ekstra tilskud af Q10, hvis du får nogen form for kolesterolsænkende medicin, der bremser din egenproduktion af Q10. Mangel på Q10, der også kaldes for cellernes kraftværker, kan medføre stor træthed, hvilket jeg selv har erfaret. Dosis mellem 100 – 300 mg daglig. Det kan udvirke mirakler. En undersøgelse viste at 80% af folk, der følte sig kronisk trætte manglede Q10

En yderligere hjælp til cellernes kraftværker er aminosyren Acetyl-L-Carnitin. En kombination af Q10 og Acetyl-L-Carnitin hører absolut til mine daglige favoritter til at holde gang i energiproduktionen.

Sørg desuden for ekstra tilskud af D-vitamin

Det er godt med ekstra tilskud af stærke B-vitaminer

Sørg ligeledes for et tilskud af essentielle fedtsyrer (Omega 3/6/7/9).

Det er altid godt at indtage tilskud af sunde mælkesyrebakterier. Det er vigtigt for dit immunsystem samt for en stærk slimhinde og dannelse af diverse vitaminer, at din tarmflora er god.

Det kan også være en støtte med forskellige fordøjelses enzymer.

Mange mennesker med kronisk træthed lider også af trætte binyrer. Hertil kan det være godt med lidt daglig lakrids. Husk lakridsen skal være uden sukker. Du kan evt. bruge lidt ren engelsk lakrids i dine smoothies, eller du kan spise nogle pastiller med ren 100% lakrids. Sidstnævnte er jeg selv meget glad for. De står på mit natbord og nydes hver eneste aften sammen med læsning af en afslappende bog, inden jeg sover.

Andre kosttilskud der kan være en stor hjælp er ginseng, Rhodiola, Sibirsk ginseng, Schisandra, samt Ginkgo Biloba.

Har du en fornemmelse af, at dine træthedssymptomer skyldes en forgiftning, kan det være en stor hjælp at tage ekstra tilskud af Chlorella over en periode. Chlorella virker afgiftende og indeholder samtidig alle vitaminer, mineraler samt aminosyrer i naturlig form. Det er vigtigt, at du vælger en god kvalitet.

Tips

Nogle vinterbadere hævder, at deres kroniske trætheds symptomer er blevet væsentligt formindsket, efter at de har startet med vinterbadning.

Motion, kan for nogle mennesker med kronisk træthed, nærmest være uoverkommeligt, da det føles som om motionen forværre tilstanden. Til gengæld er det vigtigt at holde sig i gang. Derfor udfør motion med små hvileintervaller. Sæt selv dine grænser og lad ikke andre motionsglade venner provokere dig.

Stavgang har vist sig at være en motionsform, der ofte bedst kan klares, men det er vigtigt at stavgang udføres korrekt, så få først en underviser til at vise dig, hvordan du bedst gør.

Gode supplerende behandlinger kan være kraniosacral terapi, fysioterapi ved en fysioterapeut der er velkendt med lidelsen.

Afslappende massage og andre afslappende behandlinger f.eks. med vejrtrækning, yoga eller lignende.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.