Fodboldmartyren fra Fuengirola

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

En martyr er en person, som ofrer sit liv for sin hellige overbevisning. De hædres ofte mere efter at have forladt os og mindet styrkes især, hvis dødsårsagen er uretfærdig og pludselig. Det er netop, hvad der skete, for hovedpersonen i denne artikel. Og han er fra Fuengirola. På ugentlig basis har tusindevis af nostalgiske og fanatiske fans sunget hans navn og hyldet ham i Madrid – en tradition som synger på 25. år.

På stranden for at spille fodbold med turisternes børn, på de snuskede barer eller på gaden, hvor han købte gadesælgerens sidste lodder – Juanito var populær overalt.

Blandt skandinaviske restauranter, afrikanske gadesælgere og asiatiske turistbutikker, sågar på strandpromenaden i Fuengirola, står en buste af en af de største skikkelser, fra en af de største fodboldklubber i verden. I dag er hovedgaden i Fuengirola navngivet efter ham. Hans navn pryder også den store sportshal for enden af Feria-pladsen i byen. Og hvis det at navngive ikke er nok, findes flere af hans personlige ejendele udstillet i den lokale Real Madrid-fanklub, La Peña Madridista de Fuengirola, som også ligger ved Feria-pladsen. Her har jeg sat Roberto Gómez, en af de sønner Juan Gómez González forlod sig, i stævne, til en snak om hans far, bedre kendt som Juanito.

En fan med fodboldstøvler på

Juanito blev født i Fuengirola den 10. november 1954. I løbet af sine ti år som fodboldspiller i Real Madrid scorede han bunkevis af mål, vandt store trofæer og repræsenterede det spanske landshold ved to verdensmesterskaber og et europamesterskab. Men erindringen om Juanito er ikke bygget på trofæhøst og sportslige udmærkelser. Han forlod denne verden, på tragisk vis, i et færdselsuheld den 2. april 1992. Længe efter karrieren var færdiggjort, havde han overværet en Real Madrid-kamp. Det var helligt for ham at se sit elskede fodboldhold spille. 

Selvom han aldrig blev lige så stor en stjerne som Puskas, Di Stefano, Michael Laudrup, Raúl, Figo, Zidane, Beckham eller Ronaldo, så er han højere elsket blandt Real Madrid-fans end nogle af de nævnte spillere. Juanitos søn, Roberto, forklarer det således: ”Når fans identificerer sig med en spiller og kan se sig selv i spillerens adfærd, så er det oplagt at det rammer fansene mere. Han var en Real Madrid-fan som tog fodboldstøvler på og brystede sig af det, også da han ikke var i klubben længere. Det sætter folk pris på.”

Barn af solkysten

Efter 10 år i den spanske hovedstad flyttede Juanito tilbage til sin hjemstavn og skiftede til Málaga. Klubben satsede stort på at rykke op i den bedste spanske række op til sæsonen 1987/1988, på trods af økonomiske problemer. Det lykkedes for Juanito og klubben, som også med næb og klør formåede at blive i rækken året efter, hvorefter Juanito stillede støvlerne på hylden og stoppede sin karriere. Han havde sikret sin elskede hjemstavn en gunstig plads i det spanske fodboldlandskab. ”Han er meget elsket her i Fuengirola men også i Málaga. Han var meget stolt over, at alle vidste, hvor han kom fra. Han pålagde sig at nævne og genkalde det ved enhver lejlighed,” udtaler sønnen Roberto og forsætter: ”Da min far boede her og efterfølgende tilbragte sommerferien her, kendte alle hinanden. Han var en nærværende person, han spillede fodbold og legede med børnene på stranden og stoppede op for dem, der ønskede at hilse på ham. Dengang kendte alle ham her. Da han spillede for Málaga, sad han også på barerne som alle andre. Han havde ingen stjernenykker, følte sig ikke speciel og havde intet behov for at leve i eksklusivitet.”

Han undskyldte, hvilket er det sværeste, når man begår fejl. Det gjorde ham ikke spor at indrømme sine fejl, på trods af sin stjernestatus.”

Den gensidige kærlighed mellem Juanito og kystens indbyggere samt hans tilknytning til Costa del Sol er noget familien til stadighed mærker i dag. ”Forleden gik jeg på gaden (i Fuengirola) og en gut stoppede op, gav mig hånden og sagde ’bravo din far’. Det ramte mig virkelig,” fortæller Roberto. Ved bordet, hvor jeg interviewer Roberto, mærker jeg tydeligt ømheden i hans svar på mine spørgsmål. Han fortæller at han er fyldt op af følelser, kærlighed og minder, når han spadserer rundt i Fuengirola med sine børn og minder dem om at ”det her er jeres bedstefars gade, den her skulptur er af jeres bedstefar. Han er en elsket person her, det kan ses og mærkes at han ikke er glemt” fortæller Roberto stolt.

Selvom at børnebørnene aldrig nåede at møde deres bedstefar, konfronteres de ofte med den plads han har i vilkårlige folks hjerter rundt omkring i Spanien. ”Folk sender billeder af deres tatoveringer af min far og så spørger min datter: ’Jamen far, hvorfor har disse folk tatoveringer af bedstefar, når du ikke har nogle?”. Roberto og jeg griner, og han slår ud med armene ”hvad skal jeg svare dem? Det er hyldester der gør mig lykkelig, fordi i sidste ende er det 25 år siden, min far forlod os. På den måde ser vi, hvordan folk stadig elsker ham og mindes ham.”

Spanier på den gode måde

Som skitseret, havde Juanito en tillært kærlighed til Real Madrid, men han glemte aldrig, at han var barn af solkysten. Zoomer man lidt ud, så var han frem for alt spanier. Han var et godt menneske og når han, sent ud på eftermiddagen, gik forbi en gadesælger, købte han de sidste lodder, for som Juanito tænkte ”han fortjente jo også at få fri”. Juanito elskede tyrefægtning og da han, af Real Madrid, blev nægtet at deltage i en tyrefægtning til fordel for velgørenhed, gjorde han det alligevel. Det var jo i den gode sags tjeneste.

Juanito var som passionerede spaniere er bedst. Han forsøgte at balancere temperament og stædighed, hvilket kom til udtryk i den mest kontroversielle situation i hans professionelle virke. I en europacup-kamp trådte han det tyske fodboldkoryfæ, Lothar Matthäus i hovedet, i en situation hvor temperamentet kogte over. Hele klodens sportspresse skrev om det, hans arbejdsgiver tilskrev ham en enorm bøde, men han selv bevarede roen, fortæller Roberto. ”Han samlede sin familie og venner og fortalte, at han aldrig burde have opført sig sådan.” Efterfølgende forærede han Matthäus to klassiske spanske artefakter, navnligt en tyrefægterkårde samt det ikoniske røde klæde, som man bruger til tyrefægtning. ”Det var meget spansk og samtidigt en reel gestus om undskyldning. Den dag i dag snakker Matthäus kun i smukke vendinger om min far – det siger meget,” fortæller Roberto og slutter med en pointe, som tåler og fortjener at stå alene. Juanito følte sig hverken bedre eller anderledes end den gængse spanier: ”han undskyldte, hvilket er det sværeste, når man begår fejl. Det gjorde ham ikke spor at indrømme sine fejl, på trods af sin stjernestatus.” 


Et legendarisk trøjenummer

Mange fodboldspillere har spillet i den hvide trøje med det ansvarstunge 7-tal på, heriblandt Hazard, Raúl, Butragueño, Balon D’or vinderne Raymond Kopa og Cristiano Ronaldo, og endda danske Henning Jensen, men ingen af spillerne har opnået Juanitos status. I hver eneste kamp på Real Madrids hjemmebane, synges Juanitos navn igennem det syvende spilleminut, med reference til rygnummeret. En tradition som synger på 25. år. Og Real Madrid-fanklubben i Fuengirola har netop fejret 25-års jubilæum, hvilket ikke er et tilfælde. Fanklubben er dedikeret, i navn og værdier, til Juanito. 

Af Paulo Augusto Chichon, paulo@norrbom.com

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa