Det danske magasin i Spanien

Jeg anbefaler et kosttilskud til en kunde og siger, at produktet er en vigtig antioxidant. Kunden kigger lidt på mig og siger: ”Vi hører om antioxidanter alle vegne, de er omtalt alle steder, det er efterhånden svært at vide, hvad man skal tro på. Én dag skrives og siges der én ting, en anden dag en anden ting. Gør de noget  for os? og hvad gør de?” Det er virkelig svært at forholde sig til alle de forskellige sundhedstips, der dukker op  i hobetal hver eneste dag.

Frie radikaler

Antioxidanter er stoffer, der modvirker iltning og derved beskytter os fra de frie iltradikalers skadelige virkning ved at neutralisere dem.

Frie radikaler er kemiske stoffer, der skaber den nedbrydende iltning, der finder sted overalt i vores krop og i naturen. Frie radikaler nedbryder langsomt dine celler. Selvom deres levetid er kort, kan de nå at forvolde rigtig meget skade. Det antages, at de angriber vores celler 100.000 gange pr sekund.

Frie radikaler er også vigtige for os i et vist omfang, idet  der ikke kan foregå nogen kemiske reaktioner i kroppen uden frie radikaler. De hjælper bl.a. mod virus og bakterieangreb.

Når de frie radikaler begynder at akkumulere, bliver de farlige. Så begynder de at nedbryde vores blodceller, vores hjerne, ja, hver eneste celle sågar vores DNA. Efterhånden som vi ældes, øges ødelæggelsen fra de frie radikaler, og eksperter mener, at 99% af vores ældnings proces skyldes frie radikaler.

Eksempler, der fremmer de frie radikalers påvirkning, er bl.a. rygning, også den passive, hvilket medvirker til en alt for tidlig aldring af huden. Cigaretrøg vrimler med frie radikaler. Rygere har ofte så rynket en hud, at det svarer til 10 år mere i forhold til ikke-rygere. Som ryger er du også ekstra udsat for lidelser i dine øjne f.eks. både grøn og grå stær, idet de frie radikaler nedbryder vævet i øjnene.

Andre påvirkninger fra frie radikaler er luftforurening, stress, junkfood, medicin, kemikalier m.m.

Antioxidanter

Antioxidanter er stoffer der, som ovenfor nævnt, modvirker iltning og skal tilføres kroppen enten gennem kosten eller en blanding af kosten eller kosttilskud.

Nogle forskere mener, at mængden af antioxidanter i vores krop spiller en afgørende rolle for vores livslængde. Der er forskere, der har fundet ud af at antioxidanter kan forynge et aldrende immunsystem. Efterhånden, som vi ældes, falder vort immunsystem, der gør os sårbare overfor sygdomme.

Det er vigtigt, at vi får antioxidanter flere gange dagligt, mest fra grønsager og frugt, grøn te, hvidløg, gurkemeje m.m. men også gennem visse kosttilskud. Antioxidanterne skal tilføres over dagen, fordi antioxidanter også forsvinder hurtigt ud af kroppen igen, undtagen nogen af dem, der bliver længere tid.

Antioxidanter beskytter mod tungmetaller og andre giftstoffer og sygdomme. F.eks. yder antioxidanter en væsentlig beskyttelse mod udviklingen af leddegigt.

Det er nødvendigt med antioxidanter til at styre den kemiske afdeling om kolesterol, hvor meget vores LDL (Det dårlige) man har i forhold til HDL (gode).

Kosten

Sørg for at få så ren en mad som muligt. Økologisk mad indeholder færre giftstoffer og flere næringsstoffer.

Sørg for rigelig indtagelse af friske grønsager og frugter. Antioxidanter bør i første række komme fra kosten tilføjet gode kosttilskud.

Peberfrugter er rig på antioxidanter, der styrker din krop. Gulerødder har et højt indhold af betakaroten og er en god antioxidant. Du finder mange andre karotenoider i grønsager som broccoli, grønkål, spinat ligesom løg og hvidløg har en masse phytokemikalier, der fungerer som antioxidanter.

Appelsiner og andre citrusfrugter er fyldt med både C-vitaminer og kalium. De røde grapefrugter indeholder godt med lycopen. Rosiner, bær, især blåbær og aronia er fyldt med C- E – vitaminer og visse phytokemikalier, der er med til reducere de frie radikaler. Aronia regnes, med sine næringsrige sorte bær for en af de stærkeste antioxidanter i  verden.

Sørg for at få gode fedtstoffer, men vær opmærksom på, at de bedst indtages med antioxidanter. Det er antioxidanterne, der holder fedtstofferne i fin form til deres specifikke virkninger. Fedtstoffer kan, uden antioxidanter, forvandles til giftig forharsket fedt.

Spis gode kvaliteter nødder og gerne solsikkekerner, græskarkerner, hørfrø, sesamfrø.

Husk også de sunde krydderurter som oregano, dild, rosmarin, pebermynte. De rangerer højt på antioxidantlisten.

Af kød kan det være godt med hjerter fra ko, kyllingelever og fisk fra laks, makrel og sardiner.

Drik en god kvalitet grøn te, der indeholder gode antioxidanter.

Kosttilskud

Jeg er vild med antioxidanter og indtager rigtig mange. Jeg gør et stort nummer ud af at spise så rent som muligt, og jeg supplerer med vigtige antioxidanter som kosttilskud.

Jeg bruger som base et netværk af antioxidanter. Jeg fordeler mine kosttilskud over 3 gange dagligt. For at gøre det let har jeg en doseringsæske, jeg fylder op 1x ugentligt. Så bliver det overskueligt og nemt at tage sammen med måltiderne for at få den optimale virkning. De indtages altid med et glas vand.

Jeg sørger for at min base er en god og let optagelig multivitamin/mineral uden jern, da jeg har passeret den alder, hvor et jerntilskud er nødvendigt. Til mænd anbefales også et multivitaminprodukt uden jern. De vigtigste vitaminer der fungerer som antioxidanter er A – C – E  samt nogle B vitaminer. Andre B vitaminer har betydning for antioxidanternes funktion.

Jeg skifter ofte mellem forskellige antioxidanter. Den daglige dosis er gennemsnitlig udover den daglige multivitamin en naurlig E vitamin. Sørg for at få den naturlige E-vitamin. Efter min mening virker den bedst. En naturlig E-vitamin er beskrevet som ”d-alpha-tokoferol” hvor en syntetisk er beskrevet som ”dl-alpha-tokoferol”

Q 10 bruger jeg som uniquinol. Jeg tager 100 mg 2 x dagligt. Q10 er en vigtig antioxidant. Hvad enten du vælger Q10 i oxideret form eller som ubiquinol der er Q10 i reduceret form, er det vigtigt, for bedst mulige optagelse, at der går 4 timer mellem indtagelsen af kapslerne.

Vi danner selv Q10 i kroppen, men kroppens egenproduktion mindskes med årene. Så med årene og i krise situationer produceres der ikke tilstrækkeligt Q10, der er nødvendigt, derfor det er godt med et ekstra tilskud.

Q10 er særlig kendt for at støtte hjertet og beskytte kolesterol og karvægge mod åreforkalkning.

Alpha Lipoic acid er også en af mine favoritter. Dosis er lidt forskellig, men jeg bruger 250 mg daglig. Alpha Lipoic acid er en cellebeskyttende antioxidant, der hjælper på alle kroppens celler. Den er især kendt for sin gode virkning for diabetes patienter, hvor den hjælper med at forebygge senkomplikationer som neuropati, der giver følelsesløshed i arme og ben.  Det er en antioxidant, der let passerer blod-hjerne barrieren. Den hjælper også på at fjerne tungmetaller såsom aluminium, kviksølv og bly fra hjernen. Således regenerer den andre antioxidanter såsom C – og E-vitamin. Meget tyder på, at den også er god for adskillige andre ting bl.a. hukommelse, grå stær.

Vitamin E virker allerbedst sammen med vitamin C, med også selen har stor betydning. Så giv din krop et bredspektret kosttilskud. Det er en god investering i din helse.

Selen, Ginkgo Biloba, Astaxanthin og Pycnogenol er alle sammen tilskud, der ofte er en del af mit antioxidantprogram.

Pas på med for megen sol. Det øger de frie radikaler og er med til at fremme dannelse af rynker.

Sørg for god motion, men undgå den ekstreme træning. Det kan øge de frie radikalers virkning.

Undgå videst mulig stress situationer. Lever du i et liv i konstant stress, er det vigtigt, du tager din tilværelse op til revision og lærer at takle din stress klogere, så din krop også får tiltrængte afslapningsperioder, og således minimerer stressens skadelige virkninger.

Af Anni Dahms
Artiklen er taget fra hendes bog ”Vitalitet og livsglæde”

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.