Det danske magasin i Spanien
Castillo de Teba – en andalusisk borg med skotsk islæt

Castillo de Teba – en andalusisk borg med skotsk islæt

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
Det er nærmest umuligt ikke at stifte bekendtskab med bare nogle af Málagas 90 borge, men alligevel er der mange af os, som ikke skænker dem en tanke i det daglige. Det er en skam, for det er fæstningsværker, der vidner om knudepunkter i et magtspil om kongeriger, og hver har deres egen spændende og unikke historie at fortælle.

 
Det er nemt at tabe sit hjerte til borgen i Teba, og det var der også en skotsk konge, der gjorde, i bogstaveligste forstand. ’Castillo de la Estrella’, som den kaldes, er nemlig en vaskeægte andalusisk borg med skotsk historie.
Byen ligger trygt og godt 35 km fra Málaga midt imellem Málaga og Ronda. Der er begrænset afmærkning op til borgen, og man skal derfor være drevet af en hvis nysgerrighed for at sætte kurs derop.
 
Fæstningen er konstrueret i det 10. århundrede, og ikke mindre end to skotter har sat deres historiske aftryk på denne andalusiske borg. Robert the Bruce, Skotlands konge 1274 – 1329, er den ene af dem. Sir James Douglas, også kendt som Black Douglas, er den anden. Black Douglas deltog i et slag ved borgen i Teba i det 14. århundrede, der medvirkede til en af de største sejre i den årelange Reconquista, hvor de kristne tog den iberiske halvø tilbage fra maurerne. Douglas anses af skotterne for at være en lige så historisk vigtig person som William Wallace, som de fleste af os nok bedst kender som en blåmalet Mel Gibson i filmen Braveheart.

Et korstog med en afstikker

Kongen, Robert the Bruce, var blevet bandlyst fra den katolske kirke, pga. et mord han havde begået, før han blev konge, i begyndelsen af det 14. århundrede og havde siden da inderligt ønsket at tage på korstog til Det Hellige Land (Jerusalem) for at bøde for denne straf. På hans dødsleje, han døde af spedalskhed, bad han Black Douglas om at tage sit hjerte med på pilgrimsrejse til Det Hellige Land og begrave det der. Black Douglas havde været en af de øverstkommanderende i Den Skotske Uafhængighedskrig og var kendt for sine angreb imod England. Hans loyalitet til den skotske krone var altså uden lige. Han tog Bruces balsamerede hjerte med sig i et lille skrin, og bar det omkring halsen, og sammen med 25 andre tempelriddere, drog han af sted på korstog. De nåede dog kun til Flandern, før de fik nys om, at den castilianske Kong Alfonso havde startet en belejring af Teba-borgen i et forsøg på at få den tilbage fra Sultanen af Granadas hær. Det var Douglas’ stikord og han sejlede sammen med resten af sjakket til Sevilla og marcherede hele vejen til Teba for at slutte sig til. Han ledte sine tropper, der på dette tidspunkt var blevet til noget mere end 25 mand, imod maurerne, indtil de flygtede. Men Douglas fulgte efter de flyende maurere. En uheldig række af hændelser gjorde dog, at Black Douglas hurtigt befandt sig omringet af fjenden. Her gjorde han, ifølge sagnet, noget usædvanligt heroisk og poetisk. Han smed kongens hjerte imod fjenderne og råbte, at Robert the Bruce ville lede an i kampen og at han (Douglas) ville følge efter eller dø. Desværre var det døden, der ventede Black Douglas i blandt fjenderne.

Skotterne hyldes stadig i Teba

I Teba fejrer man årligt Sir Douglas’ heltemod ved en parade, hvor herboende og tilrejsende skotter indtager Tebas gader spillende på den karakteristiske sækkepibe. I år fejres Douglas’ Days, som de kalder det, 25., 26. og 27. august. Det er en hyggelig fest, hvor et halvt hundrede kiltklædte skotter går på gaden, og på bedste spansk parade-vis er en af mændene iført en krone, og bliver båret på en trone, for at imitere og hylde den skotske konge Robert the Bruce. Traditionen startede i 2005, og hvert år er festlighederne blevet flere og større. Byen oplyses med fakler og hele byen deltager i festlighederne, når der opføres teater på borgen. Teba danner disse dage ramme om en middelalderby og alle indbyggerne tager på en rejse tilbage i tiden.
Black Douglas er for nyligt også blevet foreviget på det store lærred. ’Douglas, Skotlands beskytter’ lyder titlen på en kortfilm, der blev indspillet i Teba i efteråret. Instruktøren hedder Sergio Boj og i filmen skildres ikke blot slaget i Teba men også Douglas’ liv – hans følelser, hans lederskab og hans ambitioner, samt hans relationer til det castilianske hof. Filmen forsøger også at genskabe mødet mellem Douglas og kong Alfonso, som han godhjertet tilbød sin hjælp imod maurerne.

Hvor blev hjertet af?

Skrinet med hjertet blev faktisk bragt tilbage til Skotland til klosteret Melrose Abbey, hvor den nye konge, Roberts søn, ønskede det begravet. Ved en arkæologisk udgravning i 1996 fandt med det lille skrin, der bar en stadig læselig inskription. Skrinet med hjertet blev ikke åbnet ved fundet i 1996, men blev i stedet begravet ved en privat ceremoni på Melrose Abbey i 1998. Selvom man ikke med sikkerhed ved, at det er Kong Roberts hjerte, er der ingen tvivl om, at der er at mumificeret menneskehjerte inden i skrinet, hvis datering også passer til perioden. ”Jeg kender godt historien, men om det er Douglas’ hjerte eller ej, det er får vi vist aldrig at vide,” udtaler professor i middelalderhistorie på Málaga Universitet, Sebastián Fernández López, der anbefaler, at man lægger vejen forbi det arkæologiske museum i Teba.
I de næste to udgaver af La Danesa vil tage jer med på rejse igennem historien. Hold godt fast og glæd dig til at dumpe ned på slagmarken, når vi følger nogle af de mest mindeværdige slag på Castillo de Álora og Castillo Sohail i Fuengirola.
Douglas’ Days afholdes i år 25., 26. og 27. august. Et halvt hundrede kiltklædte skotter besøger i disse dage den lille hvidmalede bjergby med godt 4000 indbyggere for at hædre Black Douglas med sækkepibemusik og parader. Festlighederne trækker mange folk til og byens indbyggertal fordobles i disse dage.
 
Arkæologisk museum i Teba: Plaza de la Constitución, 13. Bajos del Ayuntamiento. – 29327 Teba. Åbent lørdag og søndag kl. 12-14 og 18-20.
 

Af Louise Mercedes Frank

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa