Det danske magasin i Spanien
Membrillo – Manchego-ostens søde ven

Membrillo - Manchego-ostens søde ven

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

I rå tilstand er kvædefrugten næsten uden smag og så hård i konsistens, at den næsten er umuligt at tygge. Men efter et par timers kogning og tilsætning af store mængder sukker bliver det en delikatesse, som spanierne nyder sammen med den eksklusive Manchego-ost, der ofte findes på spanske dessertborde.

Kvæde (membrillo på spansk) er en relativt ukendt frugt for os skandinavere, men den er blevet dyrket i Spanien og andre Middelhavslande i mange tusinder af år. Kvede-træet elsker varme, er følsom over for frost og trives bedst i kalkholdig jord. Frugten kan være lige så stor som en grapefrugt og har form som en forvokset pære. Den indeholder meget pektin (stivelse) og blandes ofte med andre frugter såsom æbler for at gøre syltetøjet stivere. Derudover bruges den som fyld i kager, og der fremstilles også membrillo likør. Men det meste konsumeres som carne de membrillo sammen med velsmagende og ofte let salte oste som Manchego-ost. Selve osten er kendt langt ud over Spaniens grænser, men det er sandsynligvis hovedsageligt i hjemlandet, at den nydes med kvædesyltetøj. Og i modsætning til citrusfrugter, som vi skandinaver ofte anvender sammen med ost, og som vinkendere hævder “dræber” rødvinen, fremhæver membrillo vinens egenskaber.

Carne de membrillo fås i de fleste supermarkeder. På grund af det høje indhold af sukker er syltetøjet holdbart i mange uger, selv efter at emballagen er åbnet.

Der findes mange opskrifter på carne de membrillo, og mængden af ​​sukker i forhold til mængden af ​​frugt varierer fra halvdelen af ​​kvædens vægt – til det dobbelte. Vi valgte en opskrift med lige store dele frugt og sukker:

1 kilo renset og skrællet kvæde
1 kilo sukker
Vand.

Skræl frugten, fjern kernerne og skær den i små stykker. Hæld vand over og kog i 30-40 minutter, indtil stykkerne er bløde. Mærk efter med en gaffel. Hæld vandet af, mos frugten (evt. med en foodprocessor), tilsæt sukker og kog i yderligere 1,5 timer. For at få syltetøjet til at stivne i en pæn “blok” skal du hælde det i en ildfast form med smurt bagepapir og sætte den i ovnen ved ca. 50 grader i en time. Ifølge et gammelt sagn kommer denne frugt fra Venus, og ved daglig indtagelse skulle man være sikker på et lykkeligt liv fyldt med kærlighed og fruktbarhed.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa