Det danske magasin i Spanien

Spaniere og andre folk i syd har altid brugt gaden til noget mere end en normal trafik. Her stopper du, og her sidder du ned for at tale om politik, kultur og hverdagsproblemer. Filosofen Aristoteles og hans ligesindede er blevet kaldt los peripatéticos i Spanien, “dem, der tager på gaden”, fordi de diskuterede deres problemer lige der. Meget af det sociale liv foregår stadig udenfor – på gaden eller i barer.

Hvornår og hvor dukkede ordet tapas op?

Det siges, at folk begyndte at tale om tapas omkring århundredskiftet, og at det skete i Andalusien. Der finder vi den verdensberømte aperitifvin el fino, som er en let og tør sherry. I Andalucía finder du også en af ​​de mest berømte spanske delikatesser, Jamón Ibérico. I dag er denne skinke dyr, men for ikke så længe siden var det det mest udbredte proteintilskud i den laveste del af befolkningen. Et glas fino blev serveret med en tynd skive skinke. Angiveligt en dag placerede nogen den lille skive skinke oven på det typiske fine glas, fordi han ikke havde en lille tallerken tilgængelig eller måske fordi bardisken var snavset. Så var det gjort! Næste gang han fik serveret vin, krævede han, at den var “med låg” – con tapa. Og så skete det, som så ofte sker sker, navnet spredte sig til andre madbidder, der blev serveret som tilbehør til et glas. Alt blev kaldt tapas.

Den vidunderlige tapas-skik spredte sig fra Andalusien til andre dele af Spanien. Til sidst begyndte mange nye tapas-retter at dukke op på de tusinder af små og store barer i hele Spanien, og tapasmenuen blev også mere og mere beriget fra hvert regionale køkken. Det startede med den lille skive skinke, og nu kan du få næsten alt fra det spanske køkken serveret i tapasformat.

På samme måde som andalusierne spredte tapas-kulturen i Spanien, har de over 50 millioner turister, der hvert år besøger landet, bragt de gode minder fra deres barbesøg til deres respektive hjembyer, hvor de forsøger at genopleve noget af atmosfæren. Det er klart, at dette også beriger tapas-kulturen, selvom noget naturligt går tabt undervejs.

Tapas som samværsform

Tapas-kulturen kan knyttes til en separat form for socialt samvær – den måde du spiser er måske lige så vigtig som hvad du spiser. Folk mødes i en afslappet og uformel atmosfære, du står og spiser tapas og går fra den ene ende af baren til den anden på jagt efter en ny bid at spise eller for at hilse på en bekendt. Portionernes størrelse er mellem en femtedel og en tiendedel af en almindelig restaurationsportion. Vamos de tapas, siger spanierne, og det betyder noget som “lad os tage nogle tapas”.

Selvfølgelig kan du også finde eksempler på små retter til drikkevarer i andre kulturer, hors d´oeuvres i Frankrig, meze i Tyrkiet og antipasti i Italien. Disse er altid blevet serveret ved bordet som en indledning til selve måltidet. Tidligere blev der altid serveret tapas i disken. I dag har dette ændret sig. Ønsker man at spise de samme retter ved bordet, taler vi snarere om entremés, eller som det er blevet så populært i Spanien, picoteo. Et antal forskellige retter placeres på bordet, og alle forsynes sig selv. Ordet kommer fra pico, næb. Picotear spiser med sit næb som fuglene gør.

Råvarene

Der er måske et par dusin tapas, der er faste travere i alle regioner i Spanien – oliven, skinke, kødboller, omelet osv. Derudover finder vi repræsentanter for det regionale køkken: Forskellige skinker i Extremadura, saltet fisk og ris i Levante , svampe i Cataluña, grøntsager i Navarra, gryderetter i Baskerlandet, skaldyr i Galicien, masser af frisk fisk i alle de kystnære distrikter og de vidunderlige og unikke bacalao-retter fra alle områder. Spanien har traditionelt haft adgang til gode råvarer. Dette og det faktum, at de “lærde” i de senere år har fremhævet middelhavskøkkenet med olivenolie, grøntsager, fisk og rødvin, har gjort det spanske køkken mere spændende end nogensinde.

Hvad drikker man til tapas?

I det sydlige Spanien er det naturligt at drikke en tør sherry. Når el calor bliver la calor – som spanierne siger, når det bliver uudholdeligt varmt – starter man med una servesa muy fria, shiquillo – en meget kold øl, min dreng. Fortsæt derefter med fino eller manzanilla. I Cataluña er det for det meste cava – spansk mousserende hvidvin fremstillet efter champagnemetoden. I den “kolde” del af Spanien kan du nyde dine tapas med små glas rødvin. Et spansk ordsprog siger – el centro asa, el norte guisa y el sur improvisa – hvilket betyder at du steger maden i det centrale Spanien, koger den i nord og improviserer i syd!

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.