Det danske magasin i Spanien
Sund Fordøjelse – Bedre helbred og velvære

Sund Fordøjelse - Bedre helbred og velvære

Jeg har læst, at der hos Henrik d. 8. blev fundet 84 pund afføring i hans tarmsystem, hvilket måske var en af forklaringerne på hans store mave…

Optimalt Tidsrum fra Måltid til Afføring

Fra du har spist din mad, til du kvitterer resterne af den, må der allerhelst kun gå mellem 24 – 36 timer. Mange ”kloge” folk siger, at det ikke betyder noget, om der går længere tid, det er meget normalt, men normalitet siger ikke noget om kvalitet, og vi ved alle, at det føles vildt ubehageligt, når der går for lang tid mellem vores afføringer.

Forbindelsen mellem Tarmsystemet og Helbred

Adskillige lidelser og sygdomme starter på den ene eller anden måde fra tarmsystemet. Derfor kigger mange mennesker lidt underligt på mig, når de klager over en eller anden lidelse i kroppen at jeg, som det første, ofte spørger dem om, hvordan deres tarmsystem har det. Jeg tror aldrig, jeg har haft en person, der ved siden af have ubehageligheder et eller andet sted i kroppen, har sagt til mig. ”Mit tarmsystem er fuldstændig perfekt, der har jeg det rigtig godt.” Mange endokrine lidelser stammer oprindeligt fra tarmsystemet.

Af psykiske lidelser er frygt, nervøsitet, utålmodighed, vrede og irritabilitet tilstande, der hænger sammen med tarmsystemets sundhed, hvilket vi garanteret alle kender enten i form af forstoppelse eller det modsatte som diarre. Det er værd at skrive dig bag øret næste gang, du føler dig irriteret og utålmodig, at du måske lige i dette øjeblik er ved at svække dit immunsystem. Personligt tror jeg på, at langt de fleste tilstande af vrede og utålmodighed allerdybest set stammer fra frygt.

Immunsystemets Hjemsted: Tarmsystemet

En stor del af immunsystemet mellem 70 – 80%  kommer fra tarmsystemet.

I den kinesiske medicin, der har været en væsentlig faktor i min uddannelse i komplementær medicin, anses forskellige dele af tarmsystemet at relatere til andre organer, hvor eventuelle lidelser ofte kommer til udtryk. F.eks. hænger en dårlig tyktarm ofte sammen med lunge og eller hudproblemer, f.eks. astma, bronkitis og /eller f.eks. akne eller andre hudproblemer.

Antibiotika og Tarmsundhed

Når du har en infektion, tager du måske noget antibiotika, der ikke kan skelne de gode bakterier fra de dårlige og derfor, som antibiotika har til opgave, rydder de fleste bakterier både gode og dårlige. Derfor er dit immunsystem lavt igen, og du må måske ty til endnu en gang antibiotikabehandling. Den onde cirkel er nu i gang.

Når jeg skriver sådan, må du vide, at jeg er dybt taknemmelig for antibiotika, men kun når det er yderst nødvendigt og at du, samtidig med indtagelse af antibiotika, sørger for at stabilisere den sunde tarmflora.

Rejsen gennem Fordøjelsessystemet

Hele fordøjelsessystemet begynder med munden og spiserøret, hvor maden starter at spaltes, tygges, og synkes. Derefter følger mavesækken hvor maden fordøjes og serveres i små portioner til tyndtarmen, bugspytkirtlen og galden, hvor maden yderligere nedbrydes og optager næringsstofferne. Størstedelen af næringsstofferne optages her. Er din tyndtarm ikke i orden, men svækket af frie radikaler, betændt og ødelagt, har du ofte en lækkende tarm, hvor nogle næringsstoffer, der først skulle nedbrydes til optagelige enheder i stedet passerer ufordøjede over i blodbanen, medvirkende til svækket forsvarssystem. Næste afsnit er tyktarmen hvor der også optages næringsstoffer sammen med vand. Derefter transporteres affaldsstofferne til endetarmen hvor affaldsstofferne normalt udskilles én eller flere gange i døgnet.

Kosten

Det allervigtigste er, at du tygger din mad langsomt. Først kigger du lidt på den, siger måske en lille tak inden i dig selv, for den dejlig mad, du nu skal til at spise. Således er dine fordøjelsessekreter allerede begyndt at blive produceret.

I munden dannes ca. 1 liters pyt dagligt, der bl.a. indeholder vigtige enzymer og mælkesyrebakterier. Hele tygningen er fundamentet for en god fordøjelse. Jeg oplever mange mennesker, der nærmest råsluger deres mad, jeg spørger ofte dem, om de også råsluger deres liv.

Balanceret Kost

Sørg for at spise en balanceret kost, og lyt til din krop, hvad den har lyst til. Som sundhedsplejerske så jeg ofte, at små børn havde en meget fin intuition og spiste de fødemidler, de havde godt af, lige indtil de blev afhængige og ofte presset til fødemidler, der ikke lige netop var godt for deres individualitet. Som voksen er det straks sværere. Vi giver os ikke tid til at mærke, hvad vi egentlig har lyst til, og vi tør da slet ikke tro på det, fordi ”eksperterne” måske siger det modsatte af vores fornemmelser.

Madintuition og Valg af Fødevarer

Vores madintuition er langt hen ad vejen blevet spoleret af sukkerholdige fødemidler, slik, alkohol, medicin. mm. Men et eller andet sted – ofte helt inde bagved ved vi godt, hvad vi har brug for. Sørg for at undgå den mad, du føler dig intolerant overfor.

Kødkvalitet og Mælkeprodukter

Hvis du spiser kød, så spis kød af god kvalitet og pas på med for meget rødt kød. Det har ofte en lang transittid gennem fordøjelsessystemet. Er du en stor tilhænger af mælkeprodukter, så vær lidt forsigtig og skær evt. ned på dem. Mange mennesker har ikke de enzymer, der skal til for at nedbryde mælkesukkeret. Yderligere er mælkeprodukter stærkt slimdannende.

Alternativer til Mælkeprodukter

Hører du til dem, der helst skal have fuldfed ost drysset over deres mad, så vær forsigtig, det sætter sig plastikagtig i tarmsystemet. Du kan måske skifte til andre mælkeformer f.eks. rismælk, sojamælk, boghvedemælk, mandelmælk mm.
Der findes ligeledes et bredt udvalg af ostealternative der stammer fra veganske kilder.

Undgå Raffinerede Fødevarer

Pas på med den raffinerede kost såsom produkter fra hvidt mel og hvide ris. Sørg i stedet for at få nok med fibre i din kost fra fuldkornsprodukter. Spis godt med grønsager og salater, og husk at drikke godt med vand 6 – 8 glas dagligt ikke til maden men efter eller mellem måltiderne.

Kosttilskud

Udover et multivitamin/mineraltilskud sammen med essentielle olier tilråder jeg mange mennesker at supplere med et dagligt tilskud af probiotika indeholdende acidophilus, bifidus mm., da den daglige kost som regel er så raffineret og forfinet og fjernet fra sin oprindelige status.

C-vitaminpulver og Mineraler

C-vitaminpulver blandet med magnesium og kalcium hjælper til at holde maven i orden, hvis der er en tendens til at afføringen er lidt hård.

Aloe Vera Juice
Aloe Vera juice er god både for fordøjelsen og til at læge et ømfindtligt tarmsystem.

Regulering af Mavesyre

Nogle mennesker har for megen mavesyre og får nemt sure opstød især efter spisning af bestemte fødemidler. Her kan Samarin være en hjælp.

Nogle danner for lidt mavesyre. Symptomerne er ofte næsten de samme som ved for megen mavesyre, men det er selvfølgelig ikke godt at spise syreneutraliserende midler, hvis du har for lidt mavesyre.

Hvis du har for lidt mavesyre er symptomerne ofte, at du føler dig træt og tung, efter at du har spist, isæt hvis maden har været proteinholdig f.eks. en stor bøf eller lign. Den mest almindelge alder for for lidt mavesyre er efter 35 år. Når jeg spørger ind til folks spisevaner siger mennesker med for lidt mavesyre ofte, at de ikke spiser kød, for så bliver de dårlige og føler sig oppustede. Skøre og flossede negle og hårtab hører også med til syptomerne på for lidt mavesyre.

Molkosan og Udrensning

Molkosan kan være en god ide at tage, især hvis du ikke rigtig ved, om du har for meget eller for lidt mavesyre. Tag 1 tsk. 1-3 gange dagligt i et glas vand. Molkosan virker regulerende på begge tilstande.

Føler du, at du trænger til en udrensning, findes der rigtig mange urteblandinger til at indtage både i tabletform, som urtete eller til at blande som grønne drikke.

Chlorella som Superfood

Chlorella er en encellet ferskvands mikroalge, der har et enormt stort indhold af gode næringsstoffer. Den indeholder vitaminer og mineraler, og har et højt indhold af protein med alle aminosyrerne. Chlorella har store afgiftende egenskaber. Den bruges f.eks. til at udrense kviksølv med. Desuden er den rigtig god mod forstoppelse og virker stimulerende på dit immunsystemet. Chlorella findes i mange fabrikater, og det er vigtigt at gå efter en god kvalitet.

Fordøjelsesenzymer ved Træthed og Intolerance

Lider du af træthed, luft i maven, intolerance kan det i mange tilfælde hjælpe med et tilskud af fordøjelsesenzymer f.eks. med Papaya, bromelain, der findes i mange kombinationspræparater.

Tips

Det kan være en god inspiration at spise efter din blodtype. Hvis du har tarmbesvær så spis i en periode efter din blodtype. Det har været den kostretning, jeg har set flest mennesker føle sig godt ved, og personlig blodtypekost kan let kombineres til hele familien uden større anstrengelser.

Du skal vide at i en sund tarmflora dannes der flere B-vitaminer og K-vitaminer.

Gammel sorg og vrede hænger ofte sammen med tarmproblemer, så sørg for at få dem bearbejdet på den ene eller anden måde.

Sørg også for nok motion, gerne en gåtur ½ time to gange dagligt. Det virker både på livsglæden, musklerne og en god tarmperistaltik.

Louise Hay skriver generelt om tarmen, at tarmen står for frigørelse af affald, og at et nyt tankemønster kan være: ”Det er nemt at slippe affaldet.”

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.