Hvor laves Diors-håndtasker, Pradas-modetilbehør og Cartiers-smykkeæsker i læder?
I en sweatshop i udkanten af Paris? På en fabrik i Kina? Eller måske i modedistriktet i Milano? Nej, lædervarerne til disse og mange andre eksklusive mærker er fremstillet i en lille, andalusisk by ved navn Übrique. La Danesa tog den snoede tur dertil for at lære byens læderhistorie at kende og adskille rygter fra fakta, når det kommer til Übriques nærmest mytiske læderproduktion.
Skjult men ikke glemt!
Der er ingen nem måde at komme til Übrique på. Uanset om du kommer fra kysten eller inde i landet, ender du på en smal proptrækker af en vej ned til bunden af en afsidesliggende dal, hvor landsbyen ligger. Ikke nok med at byen ligger tilbagetrukket, men langt de fleste producenter, der har fabrikker og værksteder her, har lukkede døre. Hvem der laver det nyeste lædertilbehør til verdens mest prestigefyldte modedesignere, og hvordan designs ser ud, er yderst fortroligt. Det er så hemmeligt, at medarbejderne skal skrive under på en tavshedspligt og ikke må medbringe mobiltelefoner på arbejde. Derfor stopper vi først ved byens lædermuseum, hvor de gladeligt deler information om Übriques læderhistorie.
Übriques Museo de la Piel ligger i et nedlagt kloster på bjergsiden lige over byens centrum. Bygningen er smukt restaureret og rummer en utrolig samling af lædervarer, værktøj, billeder, møbler og andet udstyr, der viser udviklingen af læderindustrien i området i det 19. og 20. århundrede. Primus motor for museet er den passionerede Maribel Lobato, der startede indsamlingen (ofte fra affaldspladser), fik historierne fra byens ældre og som konstant giver rundvisninger i museet. Hun taler desværre ikke engelsk, men museet er bestemt et besøg værd, selvom du ikke forstår spansk (pris €3). Den erfarne læderarbejder Paco Solano tilbyder også kurser for skoleklasser og andre interesserede, der kommer hjem med en superfed håndlavet læderpung fra Übrique (5€ pr. person).
I dag produceres de fleste læderartikler på større fabrikker beliggende i udkanten af byen, men før i tiden kunne man høre hamringen fra læderværkstederne, der ligger på stort set alle små gader i byen. Alle indbyggerne arbejdede med eller for læderindustrien, også børn helt ned til seks år, og alle havde deres egen trælæderhammer, kaldet patacabraen, fordi den lignede bagbenet på en ged.
Det var ikke nemt at brødføde familien på landet, så læderarbejderne havde mulighed for at tage ekstra arbejde med hjem – efter tolv timers arbejdsdag, syv og senere seks dage om ugen. Hver bid af læder blev brugt, også læderet fra kyllingeben, der blev kogt og presset og brugt til urremme, tyre-testikler, der blev til tobaksposer og fiskeskind, der blev til sko!
Da byen fik et ry for deres kvalitetsarbejde, begyndte de at importere læder fra hele verden. På museet kan man blandt andet se prototypen på Diors allerførste kuffert, der blev lavet her. Landsbybeboerne var ihærdige og fremadrettede. De så behovet for souvenirs på kysten og lavede billige lædervarer dekoreret med spanske tyrefægtere og flamencodansere, og solgte som varmt brød, da masseturismen startede på solskinskysten. Übrique var også der, hvor de begyndte at lave læderbindingerne til de officielle pas fra næsten hele verden, herunder Spanien, Frankrig, England, Italien, Portugal, Israel, Venezuela og Mexico.
Nyt liv i læderindustrien
Den dag i dag er det næsten utroligt, at en lillebitte by i Andalusien er verdens største lædertaskeproducent og eksportør – især da det læder, de bruger, ikke kommer fra regionen, men fra Italien og andre lande. For et par årtier siden begyndte værkstederne i Übrique at lukke, da de store internationale kunder flyttede deres produktion til Asien for at spare penge. Der var rygter om, at nogen producerede deres tasker i Kina og derefter satte et Made in Übrique-stempel på varerne. Men denne trend varede ikke længe, for modedesignerne opdagede hurtigt, at kvaliteten aldrig kunne konkurrere med produkterne i den lille andalusiske landsby. Derfor vendte kunderne tilbage til byen, som i dag beskæftiger flere mennesker og laver flere lædertasker og læderprodukter end nogensinde før. Byen producerer i øjeblikket mellem 5.000 og 9.000 tasker om ugen, hvilket er mere end noget andet sted. Übriques eksklusive tasker sælges i 60 lande og produceres til nogle af verdens mest kendte designere.
Jeg var heldig at blive inviteret til en af byens læderproducenter, Adana Piel. Ejeren Antonia González har overtaget sin fars læderfabrik og har nu åbnet det andet produktionsanlæg. Mens hun beskriver sin far som “en Gepetto” (Pinocchios far), er hun selv mere en forretningskvinde og modedesigner. Hendes virksomheder producerer flere hundrede eksklusive lædertasker hver dag, både i hånden og ved hjælp af moderne maskiner. Vi skynder os forbi de flittige arbejdere, der kommer fra hele Spanien og Latinamerika for at arbejde her. Fotografen og designeren Manolo Canto skaber nu Adana Piels egen taskelinje, Briza. Disse får jeg allernådigst lov til at tage billeder af, selvom Antonia påpeger, at det kun er prototyper og endnu ikke klar til produktion.
På deres kontor har de udstillet virksomhedens tidligere varer, som omfatter tasker fra Prada og min favorit, Jacquemus. Hans verdensberømte minitaskekollektion blev for nylig lavet i kæmpeformat med hjul og kørt gennem Paris’ gader, men selve taskerne er produceret her i lille Übrique.
Mens langt de fleste af Andalusiens hvide landsbyer lider under affolkning og arbejdsløshed, leder Übrique efter arbejdskraft og har problemer med at huse alle læderværkstederne. Byen vokser og lever i bedste velgående. Og det er der kun én grund til – den fremragende kvalitet af deres læderarbejde. Tag en tur i byen og oplev læderhistorien selv, så kan jeg garantere, at du kommer hjem med en ny taske eller et nyt designerbælte fra en af hovedgadens mange læderbutikker.
Übrique:
Indbyggere: 16.383.
Borgere, der arbejder direkte eller indirekte med læder: 80 %.
Antal læderfabrikker og læderværksteder: ca 200.
Antal lande, hvortil Übrique-produkter eksporteres: 35 (inklusive Frankrig, England, Italien, Kina, USA og Japan).
Typer af produkter: håndtasker, punge, kufferter, dokumentmapper, mobiltasker, iPad-covers m.m.
Internationale mærker, der laver tasker og lædertilbehør i Übrique: Dior, Louis Vuitton, Loewe, Carolina Herrera, Polène, Chloé, Gucci, Chanel, Jacquemus, Strathberry og mange flere.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001