Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Vi spilder generelt for meget mad. I Spanien kasseres ifølge de seneste tilgængelige målinger i alt 169 kilo pr. person om året ifølge ministeriet for landbrug, fiskeri og fødevarer. Dette skyldes stort set det faktum, at frugt og grøntsager bliver dårlige i varmen, men også andre varer smides væk – en stor del af uforarbejdet mad i tæt emballage. Og husholdninger har et stort ansvar for madspildet.

Måske lader vi os kontrollere for meget af datomærkningen? Mange bruger bedst-før-datoen til at bedømme, om maden er sikker at spise eller ej. Dette får mange fuldt anvendelige og spiselige fødevarer til at ende i affaldet. I princippet kan al mad spises efter udløbet af bedst før-datoen, hvis det opbevares optimalt, og du ikke bliver syg af at lugte og smage, om maden stadig er god. Brug dine sanser som en guide.

Disse produkter kan normalt spises sikkert længe efter udløbsdatoen:

1. Chokolade

Hvis du har en sød tand vil du muligvis aldrig behøve at bekymre dig om en udløbsdato, men for dem, der bare nyder lidt chokolade nu og da, kan det være rart at vide, at chokolade normalt holder sig længe, ​​hvis det opbevares mørkt, køligt og i uåbnet pakke.Det hvide stof, der kan forekomme på chokolade, gør det ikke farligt at spise, det betyder bare, at nogle af stofferne i chokoladen er adskilt og trukket mod overfladen. Du smager, når fedtet harskner, og chokoladen skal kasseres.

2. Æg

Æg kan ofte holde efter udløbsdatoen, hvis de opbevares køligt. Mange af os tager æggene ud af bakken og sætter æggene i ægholdere i køleskabet, og dermed mister vi oversigten over, hvornår æggene blev købt. De fleste æg er markeret med en holdbarhed på 28 dage.Sådan kontrollerer du, om ægget er frisk:

I vand:Læg æggene i en skål med vand. Gamle æg flyder, friske æg synker. Jo ældre ægget er, jo større er luftboblerne inde i ægget, og jo lettere flyder det.

På en bakke:Slå ægget ud på en flad overflade. Friske æg har rund og høj blomme, og æggehviden samler sig rundt om blommen. Hos gamle æg flyder æggehviden udad, og blommen bliver fladere.

3. Mejeriprodukter

Du behøver ikke at smide mælk eller fløde væk, så længe det lugter, smager og ser pænt ud. Mejeriprodukter er holdbare efter udløbsdatoen, hvis de er blevet opbevaret koldt, inklusive åbne bægere og kartoner. For eksempel, hvis du ikke ønsker at drikke mælken, selvom den ser pæn ud, kan du f.eks. bruge den i saucer. 

4. Juice

Juice er holdbar efter udløbsdatoen, hvis den opbevares korrekt i køleskabet. Nogle mærker kan holde sig i måneder, hvis de ikke er åbnet. Det er ikke farligt at smage, om det er ok. Du ved det med det samme, om saften er gæret og bør kasseres. Efter juicen er åbnet, kan den holde sig i en uge i køleskabet, nogle gange endda længere.

5. Rødt kød

Hele stykker kød kan spises efter udløbsdatoen, hvis de har været opbevaret koldt og tæt pakket. Kød, der ikke længere er spiseligt, bliver gråt og slimet i tekstur og lugter surt.

6. Tør-varer

Tørvarer og tørrede krydderier, som har passeret datoen, er normalt ikke farlige at spise. Krydderier kan miste noget af smagen, men til gengæld kan du bare bruge lidt mere.Mel kan blive lidt tørrere, og du har muligvis brug for mere væske, når du bager.Tørvarer skal holdes tæt og i mørke.

7. Pasta

Pasta holder længe efter udløbsdatoen hvis det opbevares tæt og mørkt. Dog skal pasta, der er kogt, ikke genopvarmes. Genopvarmet pasta, ris og kartofler kan give dig en urolig mave.

8. Brød

Der er normalt ingen datamærkning på brød, så her skal du bruge din sunde fornuft og dine sanser. Frys brød i skiver eller halve brød for at forhindre at det bliver tørt eller muggent. Og bliver brødet lidt tørt – hvad så med at lave bruschetta, toast eller hjemmelavede croutons?

9. Frosne grøntsager

Frosne grøntsager er holdbare et godt stykke tid efter udløbsdatoen, men selv frosne fødevarer holder ikke for evigt. De skal opbevares tæt, hvis emballagen er åbnet. Holdbarheden for frosne grøntsager i fryseren er normalt mellem 10 og 12 måneder.

10. Konserves

Dåsekonserves holder næsten uendeligt i uåbnet tilstand. Hvis konserves buler, skal den kasseres. Har du noget tilbage i en åben dåse, skal du flytte indholdet til en anden beholder med låg og opbevare det koldt. 


Hvorfor har vi ”bedst før-dato”?

Datoen bruges som vejledning til, hvornår produktet er bedst at spise. Datoen skal sikre, at de produkter, du sælger og køber i butikker, er af den forventede kvalitet, og det skal gøre det lettere at planlægge, hvornår den mad du har købt bør spises.

Datomærkningen skal også bidrage til at reducere madspild, men det er vigtigt at man anser den som vejledende.

Af Ingvild Mørkved

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa