Det danske magasin i Spanien
Vi møder veteranerne… Lonni Snitker

Vi møder veteranerne… Lonni Snitker

Der stod tusindvis af aspiranter i køen foran Líneas Aéreas Canarias’ hovedkontor på Gran Canaria. Flyselskabet søgte 20 stewardesser. Lonni Snitker blev én af dem. Hun elskede jobbet og stemningen blandt rejseglade gæster – og gør det stadig. Efter 30 års fravær er den livsglade danske pige atter i luften. Du kan møde hende på SAS’ flyvninger mellem København og Málaga. For mange spaniensdanskere bliver det et festligt gensyn, for igennem tre årtier var Lonni nemlig kendt som den danske bankpige på Solkysten.

Den 13. december 1986 landede Lonni Snitker i Málaga. Med sig havde hun blot en lille kuffert. Hun skulle videre til Tjæreborg Rejsers guideskole på Mallorca, men inden da ville hun et smut forbi Arroyo de la Miel. Her havde hendes forældre nemlig slået sig ned et halvt år inden. ”Min far var blevet lovet et job som køkkenmontør, men blev ladt i stikken. For meget små midler åbnede han derfor eget tømrerværksted i Arroyos gamle kvarter. Det var et lille værksted, som skabte store minder,” fortæller Lonni Snitker. Minderne leder ikke kun tilbage til værkstedet, men også til den lille lokale bar på den anden side af gaden. Her vrimlede det med spaniere – blandt dem Ricardo, som var filialbankdirektør i Banco de Madrid i Torremolinos. Ham vender vi tilbage til. Først skal vi have Lonni på guideskole og om bord på Líneas Aéreas Canarias.

Altid travlt og altid smilende i Deutsche Banks filial i Fuengirola op igennem 90’erne.

Blev direktør mod sin vilje

Som 20-årig var alt nyt og spændende. Men der gik ikke længe, før livet som rejseguide var knap så interessant. ”Ni måneder på samme ø blev hurtigt monotont. I luften havde jeg det meget bedre,” forklarer Lonni, som i næsten fem år stortrivedes i flyselskabet. Det gjorde selskabet derimod ikke, for det gik konkurs sidst i 1991. Det var i præcis samme periode som Ricardo fra banken bestilte et stykke tømrerarbejde hos Lonnis far, som livligt fortalte om sin datters fortrinlige sprogkundskaber. Det var lige hvad banken havde brug for – og omvendt. Med flid, evner og uddannelse tog Lonni Snitker hul på en 30 år lang rejse i de spanske banker. Hun har om nogen åbnet konti, udstedt kreditkort og givet hypotekslån til soltrængende skandinaver. ”Vi fik for alvor medvind i ’93, da Jyske Bank lukkede som spansk bank. Pludselig skulle mange skandinaver have en ny lokalbank. Det var vand på vores, og min, mølle,” forklarer Lonni, som tilsyneladende må have gjort det godt, for blot et år efter sin tiltrædelse blev hun forfremmet til filialbankdirektør. ”Det var en mærkelig situation, for banken gav mig ikke noget valg.

Jeg var frisk på nye udfordringer men også meget nervøs, fordi jeg fortsat ikke havde indsigt i hele bankens drift. Men det fik jeg. Og vi fik også en rigtig god filial stablet på benene,” fortæller den danske bankpige. Siden tog hun springet til banerne La Caixa og Cajamar, hvorfra hun nu har taget en lang orlov. ”Jeg elsker bankarbejdet og kontakten med kunder, kollegaer og samarbejdspartnere. Men arbejdsdagene bliver længere og længere. Det samme gør resultatpresset,” forklarer Lonni, som samtidig får sagt, hvorfor hun bl.a. søgte tilbage til sit gamle fag. Her føler hun sig fri og har luft under vingerne. Men uanset hvad destinationen hedder, ligger hjertet i Arroyo de la Miel.

Ombord på Líneas Aéreas Canarias sidst i 80’erne. Lonni Snitker elskede det og gjorde
come-back som kabinechef for et par år siden.

Rødderne i Arroyo

Det er her Lonni Snitker har sin lejlighed, føler sig hjemme og knap kan gå 100 meter uden at hilse på nogen hun kender. ”Minderne er talrige, og rødderne stikker dybt. Jeg kom her jo allerede som ung, og så er det min datters barndomskvarter,” fortæller Lonni, som ikke kan undgå at blive lidt nostalgisk. ”Meget af hyggen, charmen og de små lokale steder er forsvundet. Det gælder ikke kun her, men alle steder. Det gamle Andalusien finder vi ikke længere på Costa del Sol, og det savner jeg.” Omvendt savner hun ikke kampen for at få en arbejdstilladelse og de timelange køer på politistationen for at få sit residencia fornyet. ”Helt frem til midten af 90’erne skulle vi have vores residencia fornyet hvert år. Der var altid et eller andet, der manglede. Så var det forfra én gang til,” sukker Lonni Snitker, som ellers aldrig har beklaget sig – tværtom. Hun har masser af drømme, elsker at danse, rejse og er sikker på at hun både har 10, 20 og 30 gode år foran sig. Hun tager dem alle på Solkysten.

Mor og datter i uniform. Zara valgte at gå i mors fodspor og er også kabinechef i SAS.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.