Bjergbyen Ronda i Málaga-provinsen er fuld af historie med den verdensberømte Puente Nuevo-bro fra 1793 og tyrefægterarenaen fra 1785. Men ikke alle ved, at Ronda har Spaniens ældste rideskole, som også er den næstældste rideskole i Europa.
I året 1573 anmodede kong Felipe II om oprettelse af en rideskole, der kunne træne lokale adelsmænd i ridning og brug af våben, så de kunne blive klar til kamp på kongens befaling. Åbningen af rideskolen skete kun 88 år efter, at de katolske styrker generobrede byen fra maurerne i 1485. Derfor var træning af unge adelsmænd, der kunne kæmpe til hest, en vigtig del af byens og landets forsvar.
Ridderordenen, der startede som et religiøst broderskab, fik senere det officielle navn La Real Maestranza de Caballería de Ronda. I årenes løb blev der oprettet fire tilsvarende æresafdelinger for adelen i henholdsvis Sevilla (1670), Granada (1686), Valencia (1690) og Zaragoza (1819), og i de nøjagtige 450 år siden grundlæggelsen er Rondas La Maestranza blevet støttet af det spanske kongehus, med HM Felipe VI som protektor.
Fra heste til tyre
Selvom La Maestranza ejer Rondas tyrefægterarena, arrangerer de ikke selv tyrefægtning. En weekend om året lejes arenaen ud til den berømte tyrefægter Francisco Rivera Ordóñez, som arrangerer tre dages kampe under byens Feria de Pedro Romero, hvor skuespillerne bærer kostumer fra Goyas tid. Tyrefægterarenaen, der er et fredet kulturminde, er ellers en del af museets samling og scene for særlige kulturarrangementer.
Udtrykket Maestranza, som først blev brugt i Andalusien i det 17. århundrede, stammer fra ordet maestro og henviser til en lærer i en arabisk-andalusisk type kampridning. Rideskolen blev grundlagt med militære formål, og både rytter og hest fik færdigheder i kampmanøvrer. Træningen omfattede blandt andet turneringer, krigsspil og andre militærøvelser, og efterhånden begyndte opvisningerne at tiltrække mange tilskuere. Derfor blev et stykke jord ryddet til træning og hesteshow, først på Plaza de San Francisco og mange år senere, hvor arenaen ligger i dag.
Øvelserne omfattede kamp med spyd og lanser mod tyre udført fra hesteryg – altså en tidlig version af tyrefægtning. Det anses for, at det, vi tænker på som ‘moderne’ tyrefægtning, startede i Ronda i slutningen af det 17. århundrede, da Francisco Romero, bedstefar til den berømte matador Pedro Romero, introducerede blandt andet den ikoniske røde kappe. Efterhånden blev det mere almindeligt at kæmpe til fods, da det var mere spændende for tilskuerne, men også i dag spiller hesten en rolle, da picadoren sidder til hest.
To århundreder efter grundlæggelsen af den adelige rideskole blev Rondas tyrefægterarena eller Plaza de Toros indviet i 1785. Før dette tidspunkt var der blevet afholdt improviseret tyrefægtning på pladser rundt om i landet (såsom Madrids Plaza Mayor), hvor de dækkede alle fire sider med træpaneler. Rondas Plaza de Toros er derfor Spaniens første rigtige runde tyrefægterarena, og den første der er bygget i sten. Det, der gør byens Plaza de Toros unik, er også, at arenaen er hele 60 meter i diameter, da den gerne skal kunne afholde både hesteopvisninger og tyrefægtning, gerne på samme tid. Arenaen, som blev erklæret et monument af kulturel interesse og national kulturarv i 1993, er i dag et af de mest besøgte kultursteder i Andalusien med over ni millioner besøgende i de sidste ti år.
Aktiviteterne på rideskolen har gennem århundreder udviklet sig fra kampridning til undervisning i professionel dressurridning og spansk ridesport. Dagens Escuela de Equitación, som kan spore sin oprindelse tilbage til 1573, tilbyder en toårig teknisk og sportslig rideuddannelse med officielle kvalifikationer for unge ryttere fra Spanien og resten af verden.
Kultur, forskning og bevaring
I dag er La Maestranza en velgørende institution dedikeret til at fremme bevaring, forskning og formidling af stedets historiske, kunstneriske og dokumentariske arv gennem kulturelle fremmeaktiviteter. Dette omfatter museumssamlingen, der er åben for alle besøgende, professionelle konferencer og overrækkelse af legater og priser og koncerter for offentligheden, foruden bevaring af historiske arkiver og det smukke bibliotek med dokumenter der er op til 700 år gamle.
Samtidig fortsætter den daglige drift af rideskolen, og er du heldig at komme på besøg på den rigtige dag, kan du få et glimt af de store ryttere til hest i arenaen på Europas næstældste rideskole.
For mere information se: https://www.rmcr.org/intro/index-mobile.html og https://youtu.be/rgBKr9qhVag
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001