Bag lukkede døre – klosterliv i det 21. århundrede

Bag lukkede døre - klosterliv i det 21. århundrede

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Her forleden passerede jeg en mand med et dyr, der var lagt over hans skuldre. Først troede jeg, at det var en hyrde med en skadet hyrdehund, men da jeg kom nærmere, opdagede jeg, at vandreren var en franciskanermunk. Jeg havde et indre søndagsskolebillede af en hyrde med et lam. Et sådan syn ville have været utænkeligt i vores tidligere liv i Nordamerika, men her på landet i Andalusien er munke og nonner et dagligdags syn.


Rosenkranse og hyrder

Der er ingen tvivl – Spanien er et meget katolsk land. I Ronda gør de lokale stadig korsets tegn, når de passerer et kapel, også selvom de jogger eller kører på en scooter på en ujævn landevej. Mange sender stadig deres børn til katolske skoler, og næsten alle vores naboer er medlemmer af en af ​​byens 14 forskellige religiøse broderskaber. De fleste mennesker fejrer livets milepæle foran alteret og betragter ikke rosenkransen som et modetilbehør. Selvom færre og færre går i kirke om søndagen, kan de messen fra ende til anden. Og alle i byen har mindst én grandtante, der er nonne. Det skulle derfor ikke være en overraskelse, at vores lille by med kun 35.000 indbyggere stadig har et halvt dusin fuldt fungerende klostre. Men spørgsmålet er, hvor længe vil de bestå?

Hver måned lukkes et nonne- eller munkekloster i Spanien. De fleste institutioner har været en del af lokalsamfundet i århundreder. Religiøse brødre og søstre plejede at undervise, aflaste de syge, give råd og vejledning og bede for de nødlidende. I 1980 havde Spanien næsten 100.000 munke og nonner i et dusin forskellige ordener. Et par årtier senere er der knap 40.000 tilbage. Yderligere 1.000 religiøse forlader deres kald hvert år – ikke fordi de afviser deres tro for et verdsligt liv, de dør simpelthen af alderdom. Gennemsnitsalderen for spanske nonner og munke er 64 år, mens jesuitter og andre ‘strengere’ ordener har en gennemsnitsalder på 75.

Nabolagets kloster

Det lokale kloster er ligesom vores nabolag opkaldt efter Frans af Assisi. Convento San Francisco blev bygget i det 17. århundrede og ligger på den samme plads, hvorfra kong Fernando belejrede og genfangede byen fra muslimerne i 1485. Klosteret blev styrtet af Napoleons styrker under den spanske selvstændighedskrig i 1808 og blev næsten brændt helt ned i den spanske borgerkrig i 1930’erne. Man skulle tro, at der ikke er noget tilbage af de originale bygninger med denne dunkle historie. Alligevel kan du, når du krydser klosterets gårdhave, åbne de tunge trædøre med enorme håndsmedede håndtag op og ad knirkende trapper træde ind i stille tider med gamle aflukker og nicher med rammer af afskallede religiøse helgener og håndmalede porcelænsfigurer af Jesus-barnet. Det er ikke så svært at forestille sig, hvordan livet udfoldede sig her i fortiden.

Men hvordan er det at være nonne i dagens samfund? Jeg besluttede at besøge vores franciskanske søstre og få en snak.

Søster Natividad (90)

Den ældste og for os mest bedårende nonne i klosteret er søster Natividad, eller som vi kalder hende, la Madre Abuela (bedstemors mor). Den tidligere abbedisse er en energisk lille kvinde, der kan lide at fortælle historier og lave sjov med min mand, nu hvor han kommer for at tage hendes blodtryk. Når jeg påpeger hendes gode humør, siger hun frimodigt, “Vi har afgivet løfte om fattigdom, ikke elendighed.”

Søster Natividad er ustoppelig, skønt hun snart bliver 91. Hun er ansvarlig for de bugnende blomsterpotter i klosterets gårdhave og er den, der forhandler med arbejderne, når klosterbygningerne skal renoveres. Den gamle nonne er også en mestersyerske, reparerer skjorter og lægger bukser op for et symbolsk beløb for folk i nabolaget. Når jeg tænker over det, kan jeg ikke huske, at jeg nogensinde har set hende uden et fingerbøl eller en nål dinglende i en tråd fra lommen på hendes godt udslidte franciskanerdragt. Selvom lægen ikke vil lade hende løbe rundt, som hun plejede at gøre, protesterede hun kraftigt, da hun blev bedt om at stoppe med at vaske i hånden om vinteren i de enorme stenvaske ude i klosterhaven, især da de nu har en perfekt fungerende moderne maskine i vaskerummet. ”Hvad vil de have, at jeg skal gøre? Sætte mig ned og vente på, at jeg skal dø? ”siger hun med et glimt i øjet.

Rosário, som hun plejede at blive kaldt (i gamle dage skiftede nonner navn, når de gik i kloster), har altid villet være nonne. Hun blev født i Estepa i Sevilla-provinsen i 1929. Hendes far døde, før hun blev født, og hendes mor mistede 5 af sine 11 børn under barsel. Derfor ville hendes mor ikke ‘miste’ sin yngste datter til kirken, især da en af ​​hendes ældre døtre allerede var nonne. Men Rosita eller lille Rosário gav ikke op og argumenterede for, at de ikke ville miste hende, fordi hun ikke ville dø, siden nonner også var af denne verden. ”Bed og spørg Gud, hvad du skal gøre,” var det eneste, mor kunne sige.

For at kunne ofre sit liv til en religiøs orden havde Rosário brug for et brev fra sin lokale præst for at erklære, at hun kom fra en god katolsk familie, var den rigtige type unge pige og havde et stærkt religiøst kald samt var egnet til klosterliv. “Ikke alle troede, at jeg havde en nonnepersonlighed, men du behøver ikke være en trist person for at vælge at bo i et kloster.”

Rosario kom til Convento San Francisco som novice den 18. april 1952 for næsten 68 år siden. ”Jeg er meget glad her i klosteret. Jeg ville aldrig have ønsket et andet liv, ”siger hun, altid med et varmt smil.

Mange unge spanske piger blev nonner på grund af Spaniens vanskelige økonomiske situation i det forrige århundrede. Efter at have afgivet løfter om fattigdom, kyskhed og disciplin brugte de resten af ​​deres jordiske liv fanget i et kloster uden yderligere kontakt med deres kære, da kirken var deres nye familie. Selv i dag udgør kvinder 75 % af de spanske religiøse, og 1/3 har valgt et indelukket liv.

Abbedissen, moder Nieves (74)

Moder Nieves er den nuværende abbedisse, en rolle hun fik efter hemmeligt valg blandt nonnerne for et par år tilbage. Som forstanderinde tager hun sig af klosterforhold, kommunikation med den lokale præst og kirke, samtidig med at hun også har det overordnede ansvar for de andre nonner. Moder Nieves er den eneste af søstrene, der kommer fra Ronda. Faktisk voksede hun op i et hus på gaden overfor klosteret. Hun plejede at løbe ind og ud derfra som barn, så klosterlivet syntes altid at være hendes naturlige rute. Da hun fyldte 18, meddelte hun sine forældre, at ”Gud har kaldt mig!” og bad om deres tilladelse til at blive nonne. Da myndighedsalderen var 21 år på det tidspunkt, havde hun brug for sine forældres skriftlige samtykke. Klosteret har været hendes hjem i 58 år.

Moder Nieves er social og sprudlende og hilser mig altid muntert “Hola preciosa!” Når jeg kommer på besøg. Mens andre nonner ikke kan lide at forlade klosteret, nyder abbedissen en tur i byen en gang imellem. Sidste gang vi mødte hende uden for klosterets døre var til et tandlægebesøg, men det kunne lige så godt have været fordi hun havde problemer med sin mobiltelefon. Denne type ærinder var ikke blevet tilladt i forrige generationer, men i dag har isolerede nonner lov til at forlade klosteret for lægebesøg og for at gå til offentlige kontorer eller andre nødvendige aftaler. Ikke alle betragter smartphone og sociale medier som en del af et religiøst liv, men selv pave Francis er en aktiv ‘tweeter’ med mere end 17 millioner følgere – mere end mange internationale berømtheder og tv-stjerner. WhatsApp er for moder Nieves en måde for hende at holde kontakten med folk uden for klosteret. Faktisk er det sådan, vi arrangerede tid til disse interviews.

For moder Nieves er den største glæde ved klosterlivet at være Guds tjener og at tjene dem, der selv er tjenere. Hun indrømmer, at det ikke altid er let at leve et fælles og indelukket liv. Med hendes egne ord: ”Vi har vores fødder på jorden som alle andre. Vi er ikke engle eller helgener. Men vi lever godt her. Vi er fattige, men vi har det godt.”

Dagen i klosteret begynder kl. 06.30 og slutter kl. 22, altid med bøn. Søstrene er stille indtil efter morgenmaden og igen efter middagen til sengetid. De bør undgå unødvendig snak og tale dæmpet resten af ​​dagen. Nonners liv består hovedsageligt af to ting, arbejde og bøn, da fysisk arbejde ses som en forlængelse af søstrenes fordybelse. Og arbejde, det gør de. Mange er ikke klar over dette, men klosteret modtager ikke økonomisk støtte fra Rom. Derudover er private donationer reduceret betragteligt de senere år. Selvom nonner lever meget forsigtigt, har de stadig brug for penge til at leve (indtil vinteren 2018 havde de ikke varme i deres stenkolde celler). Søstrene er ansvarlige for at skaffe penge til dækning af leveomkostninger og vedligeholdelse af klosteret. For nogle religiøse institutioner går alle indtægter til pleje af syge og aldrende nonner, mens andre må ty til hjælp fra lokale fødevarecentre. Vores nonner insisterer på ikke at bede om hjælp. Imidlertid tjener de ikke længere nok fra deres traditionelle bagværk til at drive klosteret, og slet ikke til at dække de social- og pensionsordninger, som nonnerne blev en del af i 1977.

Klosteret San Francisco forsøger at tilpasse sig nutidens samfund, men især for de ældre nonner er der en enorm omvæltning. Som alle klostersamfund skal de finde nye måder at skaffe midler. Nonner har traditionelt set solgt kager og andre bagværk direkte til lokalsamfundet, men nu er de nødt til at udvide deres forretning ved at tilbyde deres bagværk til butikker og restauranter. Nogle klostre har en webshop og sender varer rundt til hele verden, men vores nonner er ikke så avancerede endnu.

Klosterets store industrikøkken ligner et bageri fra 50’erne. Her finder du søstrene bøjet over et trug med mandler, som de knækker en efter en for at lave deres populære mandelkager. Hvis man beregner den tid, det tager dem at fremstille hver af dem, ville prisen være så astronomisk, at kun den spanske kongefamilie havde råd til at købe dem. For nonnerne er dette et job, de udfører med hengivenhed. Måske er det en slags tilbagevendende meditation? Men bagværket er ikke alt, hvad nonnerne er nødt til at forandre. Værelser, som ikke er i brug på øverste etage i klosteret, udlejes nu som privat opbevaringsplads, og andre ledige værelser i deres ydre gårdhave blev ombygget til en lejlighed i sommer. Måske finder vi snart San Francisco-klosteret på AirBnB?

Søstrene fortæller mig, at spanske klostre er i krise som aldrig før – på grund af manglende religiøst kald blandt unge, fordi der ikke er nok præster til messer (katolske nonner må ikke holde messe) og på grund af de øgede omkostninger ved vedligeholdelse af de enorme og ofte historisk vigtige klosterbygninger. For ikke længe siden var munke og nonner samfundslærere, sygeplejersker, sanitetsarbejdere og en generel sundhedstjeneste, men i dag har du brug for certifikater og universitetsuddannelse for at udøve næsten ethvert erhverv. Religionsundervisning og det at have boet i et kloster ses ikke som arbejdserfaring uden for klosterets vægge. Selv rollen som sjælesørger er gradvist blevet overtaget af det sekulære samfund i form af psykologer, ægteskabsrådgivere, socialarbejdere, afhængighedsterapeuter og i høj grad af internettet. Dagens ungdom, der føler sig kaldet til at hjælpe de nødlidende, kan finde et hav af velgørenhedsorganisationer, der vil acceptere dem med åbne arme uden at kræve kyskhed, isolering eller andre personlige begrænsninger, der er pålagt af religiøse ordener. Det er svært at forestille sig en spansk ungdom, der er villig til at acceptere et lukket liv i cølibat og fattigdom med alle de valg, de har i dagens samfund. “Havde det ikke været for novicer, der kommer til vores kloster fra andre lande, ville vi have været nødt til at lukke dørene for evigt,” siger abbedissen.

Klosteret havde 18 nonner, da moder Nieves kom hertil i 1962. I dag er der kun fem nonner tilbage. To blev født i Spanien, de andre er fra Mexico og Kenya, mens klosterets noviser er fra Tanzania og Madagaskar. Ifølge statistikken kommer hver femte spanske munk og nonne fra et andet land. I San Francisco-klosteret er kun 25 % spanske, eller 10 % hvis du inkluderer noviserne. De fleste, som tilslutter sig spanske klostre, kommer fra Afrika, Latinamerika og Asien, som er de eneste kontinenter, hvor katolicismen stadig vokser eller er i stand til at holde fast i kirkerne. Men selv med denne type ‘import’ fra andre kontinenter er kirken ikke i stand til at begrænse affolkningen i alle ordener og heller ikke truslen om lukning, som klostrene står overfor.

Søster Isabel (45)

I modsætning til de ældre nonner, havde søster Isabel en karriere, før hun blev nonne. Elizabeth, som hun oprindeligt hed, voksede op i Machakos i Kenya. Da hun var 17 år gammel, fortalte hun sine forældre, at hun ville være nonne. Hendes far troede, det bare var en teenagers indfald og insisterede på, at hun skulle få sin uddannelse og et erhverv, inden hun tog sin endelige beslutning. Elizabeth studerede økonomi og arbejdede i 4 år. Da hun i stedet fortalte sin arbejdsgiver, at hun ville gå i kloster, troede de heller ikke, at hun var seriøs. Hun blev anbefalet at prøve klosterlivet i et år. Hvis hun ikke kunne lide det, kunne hun komme tilbage på arbejde.

Søster Isabel har nu været nonne i 17 år. “Der har været øjeblikke af tvivl, men jeg har altid vendt tilbage til min tro,” indrømmer hun. I Kenya vælger de fleste nonner at leve et aktivt liv med undervisning og missionering i stedet for et fordybet liv i et lukket kloster, men søster Isabel foretrækker tavshed. ”Vi behøver ikke være der for at hjælpe. Bøn har ingen grænser. ”Som de andre indrømmer hun også, at klosterlivet har sine udfordringer. Nonnerne har forskellige baggrunde, sprog og ikke mindst personlighed, som kan blive forstærket af et fælles liv. En af udfordringerne ved sameksistens i klosteret er at forsøge at løse konflikter gennem refleksion, lytning og tolerance, forklarer hun.

Foruden de generelle klosteropgaver koordinerer søster Isabel uddannelsen af ​​novicerne, hvis uddannelse normalt varer et par år. Jeg mødte dem i klasseværelset, hvor de blev undervist i spansk, religiøs sang og læsning af skrifter. ”Hvorfor vil du være nonne?” spørger jeg, og de smiler genert og mumler noget om at tjene El Señor (Herren). At finde novicer er også klosterets opgave, ikke kirkens. Udenlandske nonner har i de senere år haft lov til at besøge deres familier hvert fjerde eller femte år. Afhængig af klosterets ressourcer har de også lov til at tage hjem, hvis der har været dødsfald i familien. På disse ture er søstrene (som flyver i nonnedragt) ambassadører for klosteret og prøver at vække interesse for klosterliv blandt andre unge kvinder i deres tidligere hjemland.

Søster Clara (45)

Søster Clara, eller Herminia, som hun er døbt, stammer oprindeligt fra Aguas Calientes i Mexico. Hun voksede op foran kirken i sognet, hvor hun sang i kirkekoret, deltog i kristne ungdomsklasser og senere underviste i bibelstudier. De lokale nonner kendte den unge kvindes ønske om at religiøst liv og inviterede hende til at besøge et kloster. Selv da følte hun, at det var det, der var meningen med hendes liv. Efter præstens formaning studerede hun og blev lærer i det katolske skolesystem i stedet. Hun underviste i fem år, men længedes altid efter et mere stille liv og glemte aldrig den klosteroplevelse fra sin ungdom. Hun vidste, at et roligt klosterliv var det, hun havde brug for til at kunne give sit liv mening.

Søster Clara kom fra Mexico til San Francisco-klosteret, der har været hendes hjem i 14 år. ”Jeg kan godt lide at være alene. Jeg elsker stilhed, bøn og det at være i naturen, hvor jeg føler en direkte forbindelse med Gud. Men så er klosterlivet måske ikke altid let, spørger jeg, og hun indrømmer, at det tog hende nogen tid at vænne sig til den ikke-krydrede spanske mad og bjergklimaet i Ronda, der kan være meget koldt om vinteren. Den eneste opgave, hun ikke ser frem til, er madlavning, som går på skift mellem nonnerne. De andre søstre griner og fortæller mig, at alle taber sig i de uger, det er den mexicanske nonnes tur til at lave middag, men det er bare i spøg. Søster Clara foretrækker at spille musik – religiøs musik, selvfølgelig. Hun forsøger at lære, hvordan man spiller orgel, så hun kan ledsage messen, men klosteret har kun et delvist fungerende elektronisk orgel fra det sidste århundrede, hun kan øve sig på. Med de franciskanske søstres tro og tålmodighed er jeg sikker på, at et nyt orgel vil finde sin vej en dag…

Måske snager jeg lidt mere, end jeg burde, men jeg spørger søster Clara, hvordan hun kan hjælpe verden, når hun er fanget i et kloster. ”Vi repræsenterer den trængende verden. Vi beder for dem, der ikke beder, for dem, der lider mest, og for dem, der ikke kender Gud. For mig er der bare Gud. Basta. “

San Francisco-klosteret klarer at holde den kørende endnu, men jeg kan ikke undgå at tænke på, hvor længe disse historiske kirkeinstitutioner vil kunne overleve. Vil folk stadig ønske at gå i kloster i fremtiden, eller er dette afslutningen på søsterskabet, som vi kender det? ”Kirken har gennemgået mange hårde tider, og vi vil klare den,” siger søster Clara, ”for vores projekt er ikke menneskeligt. Det er overjordisk.”


For mere information: 

Convento San FranciscoPassage de las Franciscanas 1, Barrio de San Francisco, Ronda, MálagaTlf: +34 952 872 177


Om forfatteren: 

Karethe er en norsk forfatter, der bor i Ronda, Andalusien. Hendes første bog Casita 26 – Searching for a Slice of Andalusian Paradise kom ud i 2019 og er tilgængelig på Amazon. For mere information, gå til snobb.net

Af Karethe Linaae

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa