Det danske magasin i Spanien
Hvem var Paco Rabanne?

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

En af verdens mest excentriske designere er gået bort. Den 3. februar 2023 døde Paco Rabanne i en alder af 88 i sit hjem i Postall, Frankrig. Men hvem var han, manden født Francisco Rabaneda-Cuervo i 1934 i Pasajes (baskisk), hvis far blev dræbt af diktator Francos hær under borgerkrigen, hvorefter familien flygtede til Frankrig, hvor han skiftede navn til det mere fransklydende Paco Rabanne?

I dag forbindes hans navn mest med nogle af verdens mest populære parfumer, men den spanske designer var mere end et parfumenavn. Måske kan man endda sige, at Paco Rabanne med sin karakteristiske stil slutter sig til de ærede rækker af spanske kunstnere, som Picasso og Dalí.

“Wacko Packo”

Paco Rabannes designs var unægtelig banebrydende. Det var så nyskabende, at han i internationale modekredse blev kendt som “Wacko Paco”, et øgenavn han fik i 1960’erne for sine ofte ubrugelige kreationer, og i den franske modeverden var han kendt som en “enfant terrible”. Hans ånd og design var og fortsatte altid med at være radikal og oprørsk, og det er ikke så mærkeligt, at Coco Chanel anså ham som “metalarbejderen”. De, der har set science fiction-filmen “Barbarella” fra 1968, husker måske Jane Fondas ikoniske kostume – skabt af ingen ringere end Paco Rabanne, samt adskillige kjoler til de franske ikoner Brigitte Bardot og Françoise Hardy.

Født designer

Design blev allerede givet til Paco Rabanne med modermælken. Hans mor arbejdede som syerske for modedesigneren Cristóbal Balenciaga. Selv begyndte han at arbejde med design i studietiden, da han sideløbende med arkitektstudier på École nationale supérieure des beaux-arts i Paris lavede modeskitser og tilbehør som smykker til ingen ringere end Cristóbal Balenciaga, Hubert de Givenchy og Christian Dior.

Chokerende design

Paco Rabanne fik sin indflydelse i Frankrig i 1960’erne. Det var dengang, han begyndte som medskaber af årtiets rum-inspirerede mode sammen med designere som Pierre Cardin. Han udstillede sine første kostumer, skabt i plastik og fjer, under kunstfestivalen Bienal de París i 1963. Han opnåede berømmelse i 1966, da han chokerede publikum ved et modeshow med sine 12 unwearable kjoler i moderne materialer – kreationer skabt i skarpt metal og andre besynderlige materialer, der blev fremvist af modeller, der dansede barfodet ned ad catwalken. Samme år åbnede han sit eget modehus i Paris.

Paco Rabannes designs blev kendt for at være bizarre, ekstravagante, banebrydende og futuristiske. Han arbejdede i forskellige materialer som plastik, metal og papir. Et eksempel på sidstnævnte er papirdragten, som sangerinden Lady Gaga bar under hendes optræden ved MTW European Music Awards 2011.

Puig

Den modige og anderledes mode skabte berømmelse og overskrifter, men succesen udeblev. I 1968 underskrev Paco Rabanne en kontrakt med Barcelonas sværvægter i mode- og parfumeindustrien – Puig. Der blev hans navn hurtigt synonymt med duftende parfumer, som med tiden overskyggede hans designs. Samarbejdet resulterede i så innovative dufte som Calandre (1969) og Paco Rabanne Pour Homme (1973). Andre bedst sælgende dufte, der bærer hans navn, er XS, 1 Million og Invictus.

I 2000 købte Puig-gruppen rettighederne til navnet Paco Rabanne, og i 2006 forlod designeren modebranchen helt.

Et udslettet Paris

Ud over design begyndte Paco Rabannes interesse for det spirituelle at vokse mere og mere i løbet af 1990’erne. Inden for dette tema skrev han en bog i 1999, Fire From heaven, hvori han forudsagde, at den russiske rumstation Mir ville falde til jorden og udslette Paris den 16. august 1999, noget han fik inspiration til fra Nostradamus. Paco Rabanne hævdede også at være blevet hjemsøgt af rumvæsner, at have været 78.000 år gammel, at have levet flere liv, og han hævdede også at have mødt Gud.

Kunstneren

Paco Rabanne havde en anden færdighed – tegning, som han præsenterede ved en udstilling i Moskva i 2005. Grunden til, at han holdt udstillingen dengang, var, at han fyldte 72, og at hans alder bekymrede ham, fordi han ville have, at verden skulle se hans skjulte talenter, før han forlod denne verden. Paco Rabanne forklarede, at han aldrig før havde vist sine tegninger til nogen, undtagen kunstneren Salvador Dalí, 28 år tidligere.

“Der er kun én Rabanne. Vi husker hans enorme indflydelse på moderne mode, en ånd der lever videre i modehuset, der bærer hans navn” – José Manuel Albesa, formand for skønheds- og modeafdelingen hos Puig.

“Don’t seduce, shock” – Paco Rabannes motto.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa