Det danske magasin i Spanien
Pensionisttilværelsen i Spanien på godt og ondt

Pensionisttilværelsen i Spanien på godt og ondt

Ifølge officielle tal har Spanien over 6,5 millioner registrerede udenlandske fastboende i januar 2024. Selvom gennemsnitsalderen er faldet til 40 år, er Spanien stadig et af de mest populære lande i verden for udenlandske pensionister. Og med landets middelhavsklima, afslappede livsstil, rimelige priser og venlige befolkning, hvem kan bebrejde dem?
Men er livet i solen kun glæde og sjov? Lad os se lidt mere pragmatisk på beslutningen – hvad er fordelene og ulemperne ved at gå på pension i Spanien?

SMIL
De venlige, hjælpsomme og muntre spaniere er et af landets største aktiver, især i den sydlige del af landet. Mange udenlandske pensionister finder også støtte og social kontakt i grupper med fastboende fra deres eget hjemland eller internationale klubber, hvor man kan møde andre udlændinge.

SIKKERHED
Spanien har en stabil demokratisk regering og er et af de sikreste lande i Europa. Det har en relativt lav befolkningstæthed, et sikkert banksystem og stabil infrastruktur. Spanien har også en ret lav kriminalitet, og du kan gå ud både dag og nat uden at bekymre dig i de fleste kvarterer og byer.

LEVEOMKOSTNINGER
Ifølge Global Retirement Index har Spanien de næstlaveste leveomkostninger i Europa efter Portugal. For langt de fleste, der flytter hertil, bliver priserne derfor betydeligt billigere, end hvad man er vant til ‘hjemme’.
Skandinaviske pensionister kan spare på mad, el/gas, transport, restauranter og mange andre udgifter. Spaniens klima betyder, at du har lettere adgang til sunde og overkommelige lokalt dyrkede frugter og grøntsager. Lidt over 100 euro skulle være nok til at fylde den ugentlige madkurv (per person), medmindre du køber gourmetprodukter.
Bortset fra storbyer som Madrid og Barcelona og nu også Málaga by, er huslejerne generelt lavere end i resten af ​​Europa. Ejendomspriserne er også lavere, især hvis du bosætter dig uden for de mest populære turistområder. Generelt kan man leve komfortabelt med en pension på €2.000 – €2.500 om måneden eller €25.000 – €30.000 om året.
Hvis du bor inde i landet, i små byer og udenfor populære turistområder, kan du klare dig med en pension på €1.700-€1.900 om måneden (€20.000 – €22.000 om året).

SKATTER
Spanien har markant lavere skatter end Nordeuropa, hvilket kan være en fordel, når du lever af en fast indkomst. I gennemsnit beskattes spanske pensionister med 7,7 %, selvom beløbet varierer afhængigt af ens indkomst. Du kan også spare på ejendomsskatter, årlig bilafgift mm.

KLIMA
Det meste af Spanien har et spektakulært klima, der gør det til en perfekt destination for seniorer, der ønsker at undslippe sneskovl og kolde vintre. Visse områder, såsom Costa del Sol, har mere end 300 solskinsdage om året.

NATUR
5755 km kystlinje og mere end 3000 strande samt 16 nationalparker. Behøver man sige mere?

KULTUR
Spanien har i alt 49 UNESCO verdensarvssteder og en enormt rig historie og kulturarv, der kan udforskes. Som pensionist reduceres entrébilletter til museer, udstillinger og kulturminder ofte med 50 %.

TRANSPORT
Spanien har fremragende veje – ofte takket være EU-midler. Offentlig transport er veludviklet i de fleste dele af landet.
Busser er overkommelige for pensionister og gratis for fastboende i et stigende antal kommuner. Selv i Madrid betaler en pensionist knap 15 euro for et ubegrænset lokalt bus- og metrokort.
Højhastighedsbanenettet er under konstant udvikling og i 2023 gav de private jernbaneselskaber mere konkurrence til det statsejede jernbaneselskab Renfe. For kun 6 euro om året kan personer over 60 købe Tarjeta Dorada Renfe ‘guldkort’ og få op til 40 % rabat på Renfe-tog i hele landet på hverdage.

Derudover har Spanien også et fremragende netværk af lufthavne med overkommelige rutefly til næsten hele verden for dem, der ønsker at rejse uden for landets grænser.

SUNDHEDSTJENESTER
I de senere år har det britiske sundhedstidsskrift The Lancet rangeret Spaniens offentlige sundhedssystem blandt de ti bedste i verden. Sundhedstjenesterne er gratis tilgængelige for dem, der bidrager til det spanske sociale sikringssystem. Om du som udlænding kan modtage ydelser fra sundhedsvæsenet afhænger af, om der er en gensidig sundhedsaftale mellem Spanien og det land, du kommer fra. Det er også muligt at få adgang til offentlige sundhedstjenester for en månedlig rate på 157 euro for personer over 65 år (ellers 60 euro om måneden). Mange udenlandske pensionister i Spanien supplerer med en privat sygeforsikring.

LANGT LIV
Den sunde middelhavskost, sol og lys, vin og friske råvarer, venlige mennesker, muligheden for at dyrke sport hele året rundt og mere tid udenfor i den friske luft betyder, at folk i Spanien i gennemsnit lever tre år længere end den forventede levetid i EU som helhed. Den forventede gennemsnitlige levealder for kvinder og mænd i Spanien er 83,5 år (tal fra marts 2024).

KLIMAÆNDRINGER
Med nutidens klimaændringer vil tørke, vandmangel, calima (regn med Saharasand) og skovbrande være et stigende problem, især i den sydlige del af landet.

KLIMA
De, der er vant til centralvarme og velisolerede huse, vil normalt fryse om vinteren i Spanien eller betale dyre elregninger. Heldigvis har byggekvalitet og brug af grøn energi forbedret denne situation.

SPROGKUNDSKABER
Spanien har fortsat et af de laveste niveauer af engelskkundskaber i Europa. Ifølge målinger fra Eurostat taler 60 % af spanierne slet ikke engelsk, og dem der gør det, har generelt et lavere niveau end i andre EU-lande. Det er derfor nødvendigt at lære i det mindste nogle grundlæggende spanske ord og udtryk, især hvis du bor i mindre byer og udenfor turistområder. På grund af sproglige og kulturelle barrierer er det nogle gange svært for udlændinge at integrere sig i det spanske lokalsamfund.

BUREAUKRATI
Spanien er kendt for sit bureaukrati. Det kan tage år at få en offentlig tilladelse, og det kan være en udfordring at åbne en bankkonto, så det kan være klogt at få hjælp fra en, der ved, hvordan man navigerer i bureaukratiet.

MAÑANA
Spaniernes afslappede forhold til tid gør, at tingene ikke sker med samme effektivitet som i Nordeuropa. Befolkningens imødekommenhed og sociale tendenser kan føre til uendelige køer på posthuset, hos frisøren eller hos slagteren. Du skal være tålmodig og tage det som en kulturel oplevelse. Som Spaniens største nationale avis beskriver det: “Spanierne sover færre timer og arbejder længere dage end deres europæiske naboer, men de er mindre produktive”. Og intet forsinker spanierne mere end deres siestaer, bortset fra deres morgenmadspauser…

STØJNIVEAU
De sociale spaniere elsker selskab og holder af at være oppe til langt ud på natten. Man taler generelt meget højere end i de nordiske lande, så man kan ikke altid forvente en stille og fredelig pension.

AFFALD
Desværre er der stadig meget affald at se på gader, pladser og i naturen i Spanien. Der er ingen flaskepant, mange restauranter og virksomheder genbruger ikke, og ikke alle samler op efter deres hunde. Udlændinge, der har boet her siden 1970’erne eller 80’erne, siger, at det er bedre nu end før, men når man ser alt det affald, der bliver smidt fra biler i grøfterne langs landevejen, så virker det ikke sådan.

ØKONOMISKE KRAV
Det er relativt nemt for EU-borgere at gå på pension i Spanien, da du hverken behøver visum eller opholdstilladelse. Pensionister, der ikke er EU-borgere, skal ansøge om opholdstilladelse og bevise, at de har tilstrækkelig indkomst til at forsørge sig selv og eventuelle familiemedlemmer.

DØDSFALD
Hvis du har livsforsikring (Seguro de Decesos) i Spanien, vil de efterladte undgå en stor udgift, når et familiemedlem dør. Men uden støtte fra pårørende kan enke- eller enkestand i Spanien være en grund til, at folk flytter tilbage til deres hjemland. Det er ikke det samme at være alene, medmindre man bor i et område, hvor der er mange udlændinge, der er i samme båd.

Arveafgifter i Spanien kan være komplicerede og satserne varierer fra 7,65 – 34% afhængig af beløbet og ens forhold til afdøde.

Da familien traditionelt har taget sig af ældre pårørende, er der stadig mangel på offentlige plejehjem i mange spanske byer.

Kilder: Statista, Expatica, International Living, El Pais, Eurostats, Europa.eu, internationals.org, Expatica, La Revista de la Seguridad Social, The Lancet, Global Retirement Index og idealista)

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.