Vin til osten - eller ost til vinen

Vi sidder ofte efter middagen med vin tilbage i glasset og måske lidt i flasken, og for at hyggen skal fortsætte, bliver køleskabet åbnet og diverse oste kommer på bordet. Mange gange laver vi ikke dessert men vælger at servere oste i stedet for. Det forlænger tiden ved spisebordet, ofte til langt ud på natten.

Ost og vin er indbegrebet af hygge og afslapning, og hvem har ikke efter en lang dags arbejde taget sig et glas vin med et stykke ost til før middagen?
Men er det nu den rigtige måde at gøre det på? Passer en hvilken som helst vin til alle oste?

De fleste er til rødvin og vil derfor vælge den til et ostebord. Det vil være det perfekte match for mange. Men er det nu også det rigtige valg?
Svaret er faktisk et nej. Hvidvin er i mange henseender et bedre valg end rødvin, når vin og ost skal gå op i en højere enhed. I modsætning til rødvin fungerer hvidvinens frugtsyre meget bedre med ostens fedt og mælkeproteiner, end en tanninrig og aromatung rødvin. En kølig hvidvin med en god portion syre vil rense munden for fedt og aromastoffer, og samtidig have en forfriskende effekt, som harmonerer rigtig godt til forskellige oste og evt. sødt tilbehør som honning, tørrede frugter, chutney eller syltetøj. Vores sanser kan lide og har brug for balance. Derfor føles det så godt at skylle den fede ost ned med en syrlig slurk vin! Vinen fjerner den fede fornemmelse i munden, og så er vi klar til endnu en bid.
Hvor starter du så, når du skal vælge vine til din ost? Med så stort et udvalg af oste og vine kan det godt være svært – og specielt hvis du gerne vil vælge en vin til hele listen.

Guide til et hurtigt valg

Find ud af hvad der er vigtigst for dig. Osten eller vinen? Er det osten, skal dit valg af vinen stå i skyggen af osten. Vælg en mere elegant og mindre udtryksfuld vin, som kan komplimentere osten og ikke overdøve de mange smagsmæssige udtryk. Du skal nok forberede dig på at åbne mere end en flaske for at opfylde alle behov.

Vil du holde dig til din yndlingsvin og kun servere den, så begræns dit udvalg af oste til max. fire varianter – gerne indenfor samme kategori eller intensitet. Skal vinen være den dominerende del af måltidet, skal du vælge en ost, der er mindre karakterfuld og dominerende i smagen – altså en ost der blot komplementerer vinen.

Faste ostetyper

Som parmigiano, manchego og pecorino. Her har du flere valgmuligheder, idet du både kan servere hvidvin og rødvin til disse ostetyper. Uanset hvilken vintype, du vælger at servere, bør du gå efter en elegant og let vin med medium fylde og moderat mængde tanniner og frugtsyre. En vintype med nogle års lagring og ikke for meget struktur, som komplementerer disse ostevarianter uden at blive dominerende i smag og udtryk. En fyldig hvid chardonnay eller en god rød Rioja Gran Reserva eller en Pinot Noir passer strålende. Men de italienske Enigma vil nok kunne give den mest optimale oplevelse. Vinen er lavet af 100 % sangiovese druer, som har overmodnet på vinstokken (late harvest). Derefter tørres druerne i kasser og når først pressen i december måned. Herefter ligger vinen til marts måned på bærmen, som giver mere frugtfylde til vinen. Processen hedder ’appassimiento’ og giver en frugtig, fyldig og let sødlig vin. Fantastisk til oste. Den kan købes til 15,45 €.

Bløde ostetyper

De kendte bløde ostetyper camembert og brie kan være svære at vælge vin til. Og jo ældre disse ostetyper er, jo vanskeligere er de at sætte til bords med en vin. Til bløde ostetyper er det virkelig de grønne druesorter, som står distancen bedst. En god markant hvid Chardonnay eller hvis det skal være rød, en ung og meget frugtig rødvin serveret ved 14C. Jo kraftigere ost, jo mere fylde og sødme skal vinen have. Skal det være ekstra godt, vil en champagne eller cava som Blanc de Blancs være et luksuriøst valg som vintype til bløde oste.
 
Gedeost
 
Hvis gedeost er af den bløde type, er udgangspunktet en frisk hvidvin med en god portion frugtsyre. Vælg en god Albariño fra Galicien, den har det, der skal til.
Den spanske manchego-ost passer rigtig godt til en rødvin med alder. Vælg en klassisk gran reserva hertil, sådan en med 8 til 10 år på bagen.
 
Blåskimmelost
 
En blåskimmelost er en cremet og fed ostetype, som rummer alle smagsregistre – lige fra den cremede, milde og let sødmefulde gorgonzola til den saltede roquefort. Jo mere smag der er i en blåskimmelost, jo sødere vintype bør du vælge. Generelt går søde hvidvine godt hertil, men en Pedro Ximénez eller en Sauternes (Bordeaux’ gyldne og guddommelige hvidvin - en sød, men samtidig også pænt syrlig, utrolig kompleks og mineralsk vin) vil gøre sig særlig godt til roquefort.

Hos os vælges osten efter vinen

Det er vigtigt at du vælger en vin, som matcher dine egne personlige præferencer. Prøv at holde dig til en hvidvin med frugtsødme, halvtør, halvsød eller ligefrem sød, eller en rødvin med få og meget bløde og venlige tanniner, evt. En med alder eller enigma. Så kan det ikke gå helt galt.

Hos os vælger vi osten efter vinen. Vi er enige om, at det er vinen, som er i fokus, og at osten for os er mindre vigtig. Derfor vælger vi oste, som er mindre dominerende i smagen - men som komplementerer vinen.
Normalt har vi op til fire forskellige oste i vores køleskab, mere eller mindre altid. Vi kan ikke undvære den italienske pecorino og den klassiske parmesanost, som vi bruger i diverse pasta retter. Vi brækker små stykker af og serverer dem direkte i en lille skål eller på en tallerken. En blød gouda eller en Mahon fra den lille ø Menorca og en spansk manchego-ost.

Indtil videre har ingen af vores gæster sagt noget om, at vinen ikke passede til osten, tværtimod bliver der altid drukket mere, når ostene bliver sat på bordet og vi hyggesnakker i timevis mens vi tager små stykker ost og sipper til vinen. Prøv jer frem og overrask jeres gæster, næste gang I serverer ost som dessert eller tapas.

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Hvorfor bliver vi hormonsyge?

Facts:Chloe og Friederich er holistiske behandlere, som ser på dig som en helhed og anerkender, at d...

Helse & Sundhed

Hovedpine!

Langt størstedelen af os oplever at have smerter i hovedet, og en stor del af os lever med mere el...

Helse & Sundhed

Alderdom

Jeg bliver 76 år, og har det personligt rigtig godt med min alder. Livet har stadig mange spændende ...

Helse & Sundhed

María Sánchez Piña – mød den spanske advokat, der specialise…

Først arbejdede hun på et tysk kontor, dernæst et spansk kontor, som især henvendte sig til englænde...

Tema & Profiler

Art Gaucín Open Studios 2019

24. til 26. maj og 31. maj til 2. juni   Kunstnerne i Gaucín åbner deres studier for offent...

Kultur

Kan vi redde kapitalismen?

Begrebet lyder så materielt, men der ligger meget mere bag. Kapitalisme er lig med frihed, fremgang ...

Tema & Profiler

Under huden på Rasmus Seebach

Rasmus Seebach kan noget, som ingen andre musikere kan i dag. Han kan nemlig sælge plader. Og det er...

Tema & Profiler

Moderne Rioja

For mange har Rioja stadig rygte for at lave vine, som er domineret af fadlagring og smagen af de am...

Gastronomi

Skatterevolution i Andalusien

Den 1. april oplyste den nye præsident for Junta de Andalucía, Juanma Moreno, at regionalregeringen ...

Jura & Finans

Orihuela - Alicante-provinsens kulturelle hovedstad

Vi står i lav morgensol på broen Puente de Poniente i Orihuela og mærker duften af friskbrygget kaff...

Udflugter & Rejser

Almería – når enden er god....

Almería bliver somme tider i folkemunde kaldt ”el culo de España” (Spaniens ende, numse eller røv). ...

Udflugter & Rejser

Mine tre år med Kurt Cobain

Musikmanager udgiver bog på 25-årsdagen for Nirvana-forsangerens selvmordDanny Goldberg var skeptisk...

Tema & Profiler

Anonyme Alkoholikere

En forestilling af alkoholisme kan let være et beskidt, dårligt holdt hjem, slidte klæder, et hjemlø...

Tema & Profiler

Marias Dyrelykkeland i Córdoba

Nærmest symbolsk har Jorge, fincaens fritgående æsel og Marias rejsekammerat, tagets plads lige ved ...

Tema & Profiler

Udflugter & Rejser

Orihuela - Alicante-provinsens kulturelle hovedstad

Vi står i lav morgensol på broen Puente de Poniente i Orihuela og mærker duften af friskbrygget kaffe fra en bar lige ved siden af. Under os flyder Río Segura - langsomt og dovent. 20 kirkeklokker opl...

Udflugter & Rejser

Almería – når enden er god....

Almería bliver somme tider i folkemunde kaldt ”el culo de España” (Spaniens ende, numse eller røv). Det bliver den nok, fordi den ligger helt ude i det sydøstlige hjørne af landet og er omgivet af et ...

Udflugter & Rejser

Museo de vidrio y cristal

Dette er et af de museer i Málaga, der overrasker allermest. Gemt væk på en kedelig sidegade til Málagas bymidte ligger dette museum, hvis facade på ingen måde afslører, hvilket skatkammer der gemmer ...

Udflugter & Rejser

Zaragoza

Vi ankommer til Zaragoza en solfyldt eftermiddag. I det fjerne skimter vi de snedækkede toppe af Pyrenæerne, hvor solen fortsat skinner. Foran os løber Ebro, Spaniens mest vandførende flod, som minder...

Udflugter & Rejser

Sport

Muñiz skabte mer-værdi! Men ”Frygtens træner” blev endnu en …

Forholdet mellem præsident og klubejer, sheik Al-Thani, og Málaga CFs træner Juan Ramon Muñiz, 50 år og fra Asturien, har været særdeles anspændt siden sheiken for snart 10 år tilbage som en af sine første gerninger ved købet af klubben fyrede Muñiz. Han havde ellers i sidste turneringsrunde sikret ...

Sport

Golf April 2019... Med Stig Wiberg

Club de Golf Dinamarca på El Paraiso Marts matchen blev spillet på El Paraiso Golf lørdag den 16. marts med første start kl. 08:40 over 1. og 10. hul med 8 minutters mellemrum. Solen skinnede fra en skyfri himmel, og vinden kunne ikke engang få trætoppene til at blafre, så alle så frem til en fanta...

Golf

Gastronomi

Moderne Rioja

For mange har Rioja stadig rygte for at lave vine, som er domineret af fadlagring og smagen af de am...

Gastronomi

Japansk mispel - Der venter mispeltider i maj!

Det er travle dage hos mispelavlerne hos Cooperativa Estepona, da La Danesas journalist taler med ko...

Gastronomi

Lammekølle med hvidløg og rosmarin - og vin dertil!

Vin og lam hører sammen!! I hvert fald i vores familie. Vi spiser lam året rundt, men traditionen tr...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Citroner

Exporterer nordpå I et ensomt industrilokale i landsbyen Alhaurín de la Torre møder vi Miguel Ángel...

Gastronomi

Kultur

Art Gaucín Open Studios 2019

24. til 26. maj og 31. maj til 2. juni   Kunstnerne i Gaucín åbner deres studier for offentligheden under de år...

Kultur

Auktioner for alle

Med auktioner i tre forskellige prisklasser samt mange års ekspertise er Bruun Rasmussen det optimale valg for dig, som ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

María Sánchez Piña – mød den spanske advokat, der specialise…

Først arbejdede hun på et tysk kontor, dernæst et spansk kontor, som især h...

Tema & Profiler

Kan vi redde kapitalismen?

Begrebet lyder så materielt, men der ligger meget mere bag. Kapitalisme er ...

Tema & Profiler

Under huden på Rasmus Seebach

Rasmus Seebach kan noget, som ingen andre musikere kan i dag. Han kan nemli...

Tema & Profiler

Mine tre år med Kurt Cobain

Musikmanager udgiver bog på 25-årsdagen for Nirvana-forsangerens selvmordDa...

Tema & Profiler

Anonyme Alkoholikere

En forestilling af alkoholisme kan let være et beskidt, dårligt holdt hjem...

Tema & Profiler

Marias Dyrelykkeland i Córdoba

Nærmest symbolsk har Jorge, fincaens fritgående æsel og Marias rejsekammera...

Tema & Profiler

Englene og hundene – og Judith

I godt 10 år har hun produceret de små engle, der findes i guld og sølv og ...

Tema & Profiler

Det gyser i kommunerne

Kommunalvalget står for døren. Den 26. maj kaldes vi til stemmeurnerne – og...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Charlotte Dender Hansen

Hun er pigen med det store smil og den friske stemme – uanset om du møder h...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com