Vin til osten - eller ost til vinen

Vi sidder ofte efter middagen med vin tilbage i glasset og måske lidt i flasken, og for at hyggen skal fortsætte, bliver køleskabet åbnet og diverse oste kommer på bordet. Mange gange laver vi ikke dessert men vælger at servere oste i stedet for. Det forlænger tiden ved spisebordet, ofte til langt ud på natten.

Ost og vin er indbegrebet af hygge og afslapning, og hvem har ikke efter en lang dags arbejde taget sig et glas vin med et stykke ost til før middagen?
Men er det nu den rigtige måde at gøre det på? Passer en hvilken som helst vin til alle oste?

De fleste er til rødvin og vil derfor vælge den til et ostebord. Det vil være det perfekte match for mange. Men er det nu også det rigtige valg?
Svaret er faktisk et nej. Hvidvin er i mange henseender et bedre valg end rødvin, når vin og ost skal gå op i en højere enhed. I modsætning til rødvin fungerer hvidvinens frugtsyre meget bedre med ostens fedt og mælkeproteiner, end en tanninrig og aromatung rødvin. En kølig hvidvin med en god portion syre vil rense munden for fedt og aromastoffer, og samtidig have en forfriskende effekt, som harmonerer rigtig godt til forskellige oste og evt. sødt tilbehør som honning, tørrede frugter, chutney eller syltetøj. Vores sanser kan lide og har brug for balance. Derfor føles det så godt at skylle den fede ost ned med en syrlig slurk vin! Vinen fjerner den fede fornemmelse i munden, og så er vi klar til endnu en bid.
Hvor starter du så, når du skal vælge vine til din ost? Med så stort et udvalg af oste og vine kan det godt være svært – og specielt hvis du gerne vil vælge en vin til hele listen.

Guide til et hurtigt valg

Find ud af hvad der er vigtigst for dig. Osten eller vinen? Er det osten, skal dit valg af vinen stå i skyggen af osten. Vælg en mere elegant og mindre udtryksfuld vin, som kan komplimentere osten og ikke overdøve de mange smagsmæssige udtryk. Du skal nok forberede dig på at åbne mere end en flaske for at opfylde alle behov.

Vil du holde dig til din yndlingsvin og kun servere den, så begræns dit udvalg af oste til max. fire varianter – gerne indenfor samme kategori eller intensitet. Skal vinen være den dominerende del af måltidet, skal du vælge en ost, der er mindre karakterfuld og dominerende i smagen – altså en ost der blot komplementerer vinen.

Faste ostetyper

Som parmigiano, manchego og pecorino. Her har du flere valgmuligheder, idet du både kan servere hvidvin og rødvin til disse ostetyper. Uanset hvilken vintype, du vælger at servere, bør du gå efter en elegant og let vin med medium fylde og moderat mængde tanniner og frugtsyre. En vintype med nogle års lagring og ikke for meget struktur, som komplementerer disse ostevarianter uden at blive dominerende i smag og udtryk. En fyldig hvid chardonnay eller en god rød Rioja Gran Reserva eller en Pinot Noir passer strålende. Men de italienske Enigma vil nok kunne give den mest optimale oplevelse. Vinen er lavet af 100 % sangiovese druer, som har overmodnet på vinstokken (late harvest). Derefter tørres druerne i kasser og når først pressen i december måned. Herefter ligger vinen til marts måned på bærmen, som giver mere frugtfylde til vinen. Processen hedder ’appassimiento’ og giver en frugtig, fyldig og let sødlig vin. Fantastisk til oste. Den kan købes til 15,45 €.

Bløde ostetyper

De kendte bløde ostetyper camembert og brie kan være svære at vælge vin til. Og jo ældre disse ostetyper er, jo vanskeligere er de at sætte til bords med en vin. Til bløde ostetyper er det virkelig de grønne druesorter, som står distancen bedst. En god markant hvid Chardonnay eller hvis det skal være rød, en ung og meget frugtig rødvin serveret ved 14C. Jo kraftigere ost, jo mere fylde og sødme skal vinen have. Skal det være ekstra godt, vil en champagne eller cava som Blanc de Blancs være et luksuriøst valg som vintype til bløde oste.
 
Gedeost
 
Hvis gedeost er af den bløde type, er udgangspunktet en frisk hvidvin med en god portion frugtsyre. Vælg en god Albariño fra Galicien, den har det, der skal til.
Den spanske manchego-ost passer rigtig godt til en rødvin med alder. Vælg en klassisk gran reserva hertil, sådan en med 8 til 10 år på bagen.
 
Blåskimmelost
 
En blåskimmelost er en cremet og fed ostetype, som rummer alle smagsregistre – lige fra den cremede, milde og let sødmefulde gorgonzola til den saltede roquefort. Jo mere smag der er i en blåskimmelost, jo sødere vintype bør du vælge. Generelt går søde hvidvine godt hertil, men en Pedro Ximénez eller en Sauternes (Bordeaux’ gyldne og guddommelige hvidvin - en sød, men samtidig også pænt syrlig, utrolig kompleks og mineralsk vin) vil gøre sig særlig godt til roquefort.

Hos os vælges osten efter vinen

Det er vigtigt at du vælger en vin, som matcher dine egne personlige præferencer. Prøv at holde dig til en hvidvin med frugtsødme, halvtør, halvsød eller ligefrem sød, eller en rødvin med få og meget bløde og venlige tanniner, evt. En med alder eller enigma. Så kan det ikke gå helt galt.

Hos os vælger vi osten efter vinen. Vi er enige om, at det er vinen, som er i fokus, og at osten for os er mindre vigtig. Derfor vælger vi oste, som er mindre dominerende i smagen - men som komplementerer vinen.
Normalt har vi op til fire forskellige oste i vores køleskab, mere eller mindre altid. Vi kan ikke undvære den italienske pecorino og den klassiske parmesanost, som vi bruger i diverse pasta retter. Vi brækker små stykker af og serverer dem direkte i en lille skål eller på en tallerken. En blød gouda eller en Mahon fra den lille ø Menorca og en spansk manchego-ost.

Indtil videre har ingen af vores gæster sagt noget om, at vinen ikke passede til osten, tværtimod bliver der altid drukket mere, når ostene bliver sat på bordet og vi hyggesnakker i timevis mens vi tager små stykker ost og sipper til vinen. Prøv jer frem og overrask jeres gæster, næste gang I serverer ost som dessert eller tapas.

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Sabor a Málaga: Lokale produkter fra Málaga

I mere end 2000 år har Malága-provinsens befolkning dyrket råvarer af fineste kvalitet. Den frugtbar...

Gastronomi

IT-kriminelle på spil igen: Tusindvis af danskere udsat for …

Der florerer i øjeblikket tusindvis af falske e-mails i mange danskeres indbakker. Svindlernes bagta...

Tema & Profiler

Sarah Almagro - somos tu ola

Her i juli er det et år siden, nu 19-årige Sarah Almagro Vallejo blev indlagt på hospitalet med vold...

Tema & Profiler

En sjov dag for hele familien

  Tivoli World I Arrory de la Miel, Benalmádena, ligger Tivoli World – Solkystens tivoli, s...

Udflugter & Rejser

Her kan du se på dyr

  Crocodile Park I de naturtro bassiner i Crocodile Park ses krokodiller fra forskellige de...

Udflugter & Rejser

Vandlande på Costa del Sol

Vand, masser af vand og leg i vandland Disse vandattraktioner byder på meget sjov for hele famili...

Udflugter & Rejser

Sommer trendy = rósevine

Rosé er ikke kun søde sager, ’kærestevin’ eller tøsedrik For ikke så længe siden var verdens mest s...

Gastronomi

TUC-tærte med friske bær

Nu er det endelig sommer og det indbyder til hjemmebagte tærter med friske bær – som kan nydes på te...

Gastronomi

The View Marbella

The View Marbella vil sætte nye standarder inden for luksuriøs livsstil med dens moderne arkitektur ...

Bolig i Spanien

CAC - Centro de Arte Contemporáneo

Málagas museum for moderne kunst befinder sig i Málagas mest trendy bydel, Soho, og ligger lige på k...

Kultur

Den Skæve Vinkel - John Goth

Er du dansk og søger du bolig i Almuñecar-området, er det svært at komme uden om John Goth. Efter ty...

Tema & Profiler

Speakeasy – frisk opskrift med gin uden alkohol

Elías Bentolila står bag cocktailbaren Speakeasy i Fuengirola samt dennes nyligt åbnede søsterbar i ...

Gastronomi

Sommerguide 2019

Masser af sommerattraktioner på Costa del Sol! Har du brændt dig lidt i solen eller behøver du og f...

Udflugter & Rejser

Skygge i sommervarmen

Costa del Sol er fantastisk om sommeren – strandene viser sig fra deres bedste side, restauranterne ...

Tema & Profiler

Udflugter & Rejser

En sjov dag for hele familien

  Tivoli World I Arrory de la Miel, Benalmádena, ligger Tivoli World – Solkystens tivoli, som byder på pariserhjul, rutjsebaner og karruseller for store og små. Totalt findes her over 40 attr...

Udflugter & Rejser

Her kan du se på dyr

  Crocodile Park I de naturtro bassiner i Crocodile Park ses krokodiller fra forskellige dele af verden. Her vandrer du som besøgende mellem øer over broer oven over de mange krokodiller...

Udflugter & Rejser

Vandlande på Costa del Sol

Vand, masser af vand og leg i vandland Disse vandattraktioner byder på meget sjov for hele familien.   Aqualand I Torremolinos ligger Costa del Sols største vandland – Aqualand. Her findes...

Udflugter & Rejser

Sommerguide 2019

Masser af sommerattraktioner på Costa del Sol! Har du brændt dig lidt i solen eller behøver du og familien lidt variation efter mange og lange dage på stranden? Costa del Sol er danskernes favorit i ...

Udflugter & Rejser

Sport

27. Grundlovsmatch på Lauro Golf Resort

Søndag d. 2. juni 2019 afholdt man dansk Grundlovsmatch for 27. gang på Lauro Golf i Alhaurín de la Torre.   Præsident Tove Pedersen stod i front som vanligt med golf-arrangement og præmieoverrækkelse, sekretær Claus havde lavet et fantastisk forarbejde med scorekort. Efter matchen samlede ma...

Golf

Da far rejste til Mexico

Slog Adrian til som topscorer - forlængede kontrakt til 2021 og forlod grædende La Rosaleda   Han har altid været fars dreng, den nu 31-årig Adrian – offensiv midtbanespiller og overraskende Málaga CFs topscorer i denne medrivende sæson, da oprykning til La Liga, en af verdens bedste fodboldr...

Sport

Gastronomi

Sabor a Málaga: Lokale produkter fra Málaga

I mere end 2000 år har Malága-provinsens befolkning dyrket råvarer af fineste kvalitet. Den frugtbar...

Gastronomi

Sommer trendy = rósevine

Rosé er ikke kun søde sager, ’kærestevin’ eller tøsedrik For ikke så længe siden var verdens mest s...

Gastronomi

TUC-tærte med friske bær

Nu er det endelig sommer og det indbyder til hjemmebagte tærter med friske bær – som kan nydes på te...

Gastronomi

Speakeasy – frisk opskrift med gin uden alkohol

Elías Bentolila står bag cocktailbaren Speakeasy i Fuengirola samt dennes nyligt åbnede søsterbar i ...

Gastronomi

Kultur

CAC - Centro de Arte Contemporáneo

Málagas museum for moderne kunst befinder sig i Málagas mest trendy bydel, Soho, og ligger lige på kanten af Guadalminaf...

Kultur

Osbornetyren – en hyldest

De er fordelt over hele Spanien, på Costa del Sol har vi også nogle stykker. Stolt og stærk toner den frem på bakketoppe...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

IT-kriminelle på spil igen: Tusindvis af danskere udsat for …

Der florerer i øjeblikket tusindvis af falske e-mails i mange danskeres ind...

Tema & Profiler

Sarah Almagro - somos tu ola

Her i juli er det et år siden, nu 19-årige Sarah Almagro Vallejo blev indla...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - John Goth

Er du dansk og søger du bolig i Almuñecar-området, er det svært at komme ud...

Tema & Profiler

Skygge i sommervarmen

Costa del Sol er fantastisk om sommeren – strandene viser sig fra deres bed...

Tema & Profiler

NIKKI BEACH MARBELLA

De store sommer-DJ´s Hvad er en sommer uden noget at fejre? Og hvad er f...

Tema & Profiler

Er spanierne virkelig så dovne?

”Det er også de spaniere...!” Jeg hører det så ofte, at jeg nu ikke kan la...

Tema & Profiler

Dansk serieiværksætter vil sælge smoothies til hele Spanien

Der snittes, skæres og pakkes i det lille industrikøkken. Vi har kigget ind...

Tema & Profiler

Cudeca: Second hand-butikkerne med et vigtigt ærinde

Det er fredag og klokken er 09.55. Udenfor Cudecas nye butik i Los Boliches...

Tema & Profiler

Dekker og den spanske dopinglæge

I sin selvbiografi fortæller cykelrytteren Thomas Dekker om sit samarbejde ...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com