Det danske magasin i Spanien
Natlig druehøst på Descalzos Viejos – muligvis Spaniens mest ejendommelige vingård

Natlig druehøst på Descalzos Viejos – muligvis Spaniens mest ejendommelige vingård

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Har du nogensinde drømt om at være en del af en traditionel vinhøst? Det har jeg, så da min mand og jeg blev inviteret til dette års vendimia i Descalzos Viejos’ vingård, takkede vi straks ja. Vores hjemby Ronda i det sydlige Andalusien er et perfekt sted for en romantisk weekend, men byen er også begyndt at blive en velkendt destination for vinturisme. Regionen producerer mange fremragende vine, men når det kommer til kombinationen af ​​smag og omgivelser, kan ingen vinproducent konkurrere med Descalzos Viejos.

Det startede med nogle gamle barfodede munke…

Beliggende under klippevæggen i den nordlige ende af Hoya del Tajo-dalen har vinmarken et mikroklima, der er unikt i bjergområdet Serranía de Ronda. Måske var det derfor, et par munke fik lov til at bygge et kloster på dette særlige sted i år 1505, blot et par årtier efter at de katolske monarker Isabel og Fernando genvandt området fra det tidligere islamiske regime. De trinitariske munke levede indtil 1664, da jordskælv og stenangreb tvang dem til at bevæge sig nærmere Ronda. Kun de ældste munke blev overladt til at passe deres grøntsagsbede og frugttræer. Da disse Descalzos Viejos (barfodede gamle) brødre, som vingården er opkaldt efter, gik bort, blev klosteret forladt.

Nu spoler vi 300 år frem til 1998, da de nuværende ejere, Paco Retamero og Flavio Salesi, så ruinen for første gang. Arkitektmakkerparret faldt straks for stedet og besluttede at købe det gamle kloster. Fra starten var det et familieprojekt med alle mænd ved pumperne, selvom begge indrømmer, at deres hustruer, som er læger, er mere ‘silent investorer’. ”Vi går til dem, når vi har brug for deres tegnebøger,” siger Paco halvt i spøg.

Den oprindelige intention var at bringe klosteret tilbage til fortidens glans, helst ved at gendanne hovedbygningen og den gamle have med en naturlig kilde, der bragte vand til bevoksede springvand og små damme. Arbejdet begyndte i år 2000 og var en kompliceret proces – strukturelt, juridisk og praktisk – fordi Paco og Flavio stadig havde deres arkitektoniske praksis, som de mere end nogensinde havde brug for for at kunne betale for den massive renovering.

Descalzos Viejos i dag

Når man besøger Descalzos Viejos, bliver det straks klart, at dette har været, og stadig er, et sandt kærlighedsværk. Klosteret i dag er et fabelagtigt samlingspunkt mellem moderne arkitektur og det, der kaldes gotisk-mudejar (arabisk andalusisk) stil med en innovativ blanding af sten og moderne glas- og stålelementer.

En sådan dristig vision kunne kun gå i opfyldelse, fordi ejerne er mere kunstnere end forretningsfolk. Havde Paco og Flavio ikke påtaget sig denne opgave, var bygningen kollapset, da der ikke er afsat en eneste cent af offentlige midler til genoprettelse af dette vigtige stykke Ronda-historie. Andre købere kunne have foretaget en simpel restaurering, men jeg tvivler meget på, at de ville have påtaget sig opgaven med en sådan omhu, forståelse og bankende hjerte, som Paco og Flavio har givet det unikke sted.

For helt at forstå omfanget af restaureringen må man bare se på før-og-efter-billederne. Den tagløse kirke var en ruin med et skur til landbrugsdyr, hvor alteret engang stod. De lokale hyrder, der havde bygget den faldefærdige stalkonstruktion, og de havde også gravet åbninger i altervæggen, så deres dyr kunne bevæge sig frit ind og ud.

Ud fra nogle få rester, der var skjult bag lag af kalkmaling, snavs og meldug, blev det klart for ejerne, at kirkekorets vægge var dekoreret med religiøse fresker. Efter at strukturen blev genopbygget og et nyt tag lagt (som lovmæssigt ikke måtte røre ved de oprindelige vægge), brugte et hold af konservatorer fra universitetet Sevilla et halvt år på at bringe de originale fresker tilbage fra det tidlige 16. århundrede.

De fantastiske malerier afsløret af konservatorerne skildrer Santa Rufina og Santa Justa, skytshelgen for byen Sevilla og det gamle broderskab.

Fra altervin til verdenspremiere i Bruxelles

Andalusien har alt for mange seværdigheder til at kunne tiltrække turister ved blot at åbne et gammelt kloster for besøgende. Derfor måtte Paco og Flavio finde en anden måde at få et afkast på investeringen på. Ronda var en vigtig vinproducerende region fra romertiden, indtil Phylloxera-pest dræbte næsten alle europæiske vinstokke i midten af ​​1800-tallet. Munkene havde også produceret altervine her, så ejerne besluttede at prøve at plante vinstokke. ”Vi vidste næsten intet om vinindustrien,” fortæller de mig. Dette forhindrede ikke de potentielle partnere. Paco, der senere blev den første præsident for foreningen for Rondas vinicultores eller vinproducenter, tog en kandidatgrad i ønologi bare for at forstå, hvad vinspecialisterne talte om.

Den første druehøst kom i 2003. I 2005 hyrede de Vicente Inat, en agronom og ønolog fra Valencia. Deres 2006-årgang var næsten for stærk til konsumering, men den samme vin vandt guldmedaljen ved verdensmesterskabet i 2010 i Bruxelles og i 2011 var den den eneste andalusiske rødvin, der modtog denne prestigefyldte pris det år.

Mens andre vinproducenter havde ønsket at profitere på en sådan ære, gjorde Descalzos Viejos det modsatte. Selvom de er blevet en af de bedste vinproducenter i området på relativt kort tid, finder du ikke et udmærkelsesmærke eller et’certificeret økologisk’ segl på flaskerne. ”Vi er ikke interesseret i ære. Vi ønsker, at vores kunder skal anerkende kvaliteten af ​​smagen, ikke mærkerne,” forklarer Paco. I løbet af de sidste 16 år er arkitekterne og deres medarbejdere blevet eksperter i vinfremstilling. Deres økologiske produkt dyrkes i små fag uden kemiske tilsætningsstoffer og høstes, sorteres og tappes stadig i hånden.

En privilegeret smagsoplevelse

Betragt dig selv som privilegeret, hvis du har chancen for at smage en Descalzos Viejo-vin. Produkterne kan ikke købes i supermarkeder og sælges heller ikke toldfrit i lufthavnen. Kun et begrænset udvalg af vinforhandlere og restauranter fører mærket såvel som et par internationale vinforhandlere. Sammenlignet med de enorme vinmarker i Spaniens Rioja-region er gården lille. Med 15,5 ha jord, hvoraf 10 er beplantet med vinstokke, kan du næsten sige, at hele deres produktion i er begrænset oplag.

Selvom de producerede 15.500 flasker af deres almindelige DV-vin i 2017, produceres deres specielle vine, såsom DV Rufina og DV Iusta, opkaldt efter klosterets skytshelgener, kun i et begrænset antal på højst 2000 flasker om året.

Druerne dyrkes mellem 600-650 meter over havets overflade i tre tydeligt forskellige områder, hver med sin egen karakteristik. De ekstreme sæsonbestemte temperaturforskelle, bjergklimaet og den sparsomme, klippede eller mudrede jord giver gode betingelser for deres druetyper: Cabernet Sauvignon, Syrah, Grenache, Graciano, Petit Verdot, Merlot og Chardonnay.

Paco bad os møde ham ved klosterindgangen flere timer før solopgang, så vi kunne se plukkerne i aktion. Formålet med nattehøstning er at forhindre, at druerne begynder fermenteringsprocessen for tidligt, men det faktum, at dette ville foregå midt om natten, gjorde mig mere spændt. Jeg må indrømme, at jeg havde et ret forældet billede af, hvordan høsten ville finde sted. Jeg forestillede mig et operettelignende scenarie med frodige ungmøer i flagrende nederdele med halmkurve kastet over deres skuldre og vinblade i deres kulsorte lange hår. Naturligvis foregår det ikke sådan længere, men la vendimia har stadig sin charme, i det mindste når du bare er observatør.

Høst med pandelygte

Når vi kommer ned til vinmarkerne, møder vi et dusin plukkere, der sidder omkring et lille bål til en morgenpause i tusmørket. En af dem inviterer mig til at sætte mig ned på en plastkasse (den samme som de bruger til druerne), så jeg slår mig ned ved ilden. De fortæller mig, at de er fra landsbyen Algamitas, hvor Pacos kone Chelo også kommer. Faktisk er et par af plukkerene fra hendes familie, og de, der ikke er, behandles stadig sådan. Folk fra Algamitas er kendt for at være fremragende plukkere, så denne gruppe går fra den ene høst til den næste, mens den følger sæsonen fra ferskner til druer og kastanjer til oliven. Dette års vendimia på Descalzos Viejos vil tage ti dage, ikke på hinanden følgende, men når ønologen mener, at en bestemt drueart er klar til plukning. Dagens høst er Syrah-druen, der vokser på en bjergskråning mod Guadalevín-floden, hvilket betyder, at druerne ikke har brug for et kunstvandingssystem.

Plukkernes dag startede ved midnat, og de vil være i gang op til kl. 8 om morgenen. Når jeg ser på arealet med vinranker, virker det utroligt, at mindre end et dusin mennesker med bare en lille havesaks og en forlygte som værktøj skal renplukke dette hele område i hånden på bare et par timer. Men det var før den sidste cigaret blev slukket, og jeg så dem arbejde. Effektiviteten kan ikke engang begynde at beskrive dem, når de bevæger sig som synkroniserede svømmere ned langs vinstokkene og hurtigt og forsigtigt afskærer hver modne bunke, mens uegnede klaser bliver liggende på jorden som næste års gødning.

Så snart den første række er færdig, ruller en minitraktor med en åben trailer ind. Det passer lige mellem vinstokkene, som er plantet i en afstand af 2,20 meter. Et par unge fyre læsser de allerede fulde kasser, hver med omkring 14 kilo, til en mand, der stabler dem på traileren. Du kan føle stoltheden af ​​disse professionelle plukkere, der har været en del af Descalzos Viejo-druehøst siden første år. Dagens forventede høst er 5.000 kilo. Selvom druetyperne varierer, kan et kilo druer i gennemsnit omdannes til en flaske vin på 750 ml.

Så snart den første række er færdig, ruller en minitraktor med en åben trailer ind. Det passer lige mellem vinstokkene, som er plantet i en afstand af 2,20 meter. Et par unge fyre indlæser de allerede fulde kasser, hver omkring 14 kilo, til en mand, der stabler dem på traileren. Du kan føle stoltheten af ​​disse professionelle plukkere, der har været en del af Descalzos Viejo-druehøst siden det første år. Dagens forventede høst er 5.000 kilo. Selvom druetyperne varierer, kan et kilo druer i gennemsnit omdannes til en 750 ml flaske vin.

Når plukkerne fortsætter med at arbejde, viser Paco os deres andre druesorter og forklarer, hvordan de podede forskellige druetyper i allerede etablerede rodsystemer. Alle de druer, vi ser, forekommer vidunderligt sunde og saftige med vinblade i farvevariationer fra dybgrøn til de rødbrune blade fra min favorit – Garnacha Tintorera-druen.

Uden for klosteret står ønologen Vicente og ser på presseprocessen. Når traileren er fuldt lastet, kører den lille traktor op ad den stejle bakke til klosterindgangen, hvor lastning og sortering finder sted. Kasserne tømmes på et samlebånd, hvor Vicente og Pacos datter María, en grafisk designer, der er hjemme for at hjælpe med høsten, tjekker frugten igennem.

Derefter vaskes og presses druerne, inden saften og drueskallen (som giver rødvinen eller el tinto, sin farve), fortsætter rejsen gennem en tyk slange, direkte til beholderen, hvor vinen skal modnes.

Hvad der adskiller Descalzos Viejos fra andre vinproducenter er bodegaen eller vinkælderen, hvor produktet ældes. Som overdimensionerede modernistiske søjler fører den enorme rustfri ståltanke vinen hen imod den kirkenss gamle alter.

Kun området omkring alteret og kirkekoret er fyldt med traditionelle vintønder af træ, der bruges til specielle årgange. Kirken, som har en fantastisk akustik bruges af og til som en koncertsal, hvor vi som det privilegerede publikum kan sidde mellem vinfadene. Og med fresker af helgener, som overser modningsprocessen, hvordan kan slutproduktet så ikke blive himmelsk?

Når dagen gryr, spules lastpladsen og plukkerne kan endelig tage hjem. Men vores besøg er ikke forbi. Paco tager os med en tur i den gamle klosterhave, hvor vi følger de snoede stier, som barfodede munke engang betrådte.

Når du indånder duften af ​​moden frugt og føler roen i dette grønne paradis, er det ikke svært at forstå, hvorfor de ældste munke valgte at blive her for at passe på deres elskede klosterhaven.

Den beskyttede beliggenhed betyder, at der er frugter her, som ellers ikke kan vokse i disse højder. Grenene af et stort avokadotræ, sandsynligvis Rondas største eksemplar, hænger tungt med avokado. Du kan også finde figentræer, manna, kumquat, citron, mandel og et granatæbletræ, der er næsten 500 år gammelt. Dens første frugter er begyndt at åbne og viser os den spektakulære karminrøde kerne.

De, der er heldige nok at skulle besøge Descalzos Viejos, kan glæde sig. I hvilken anden vingård i verdensklasse vil du modtage en privat rundvisning af ejere og mennesker, der har designet og skabt gården? Vinsmagningen finder sted på en af flere maleriske siddepladser med spektakulær udsigt over Ronda. Da jeg ikke er ekspert, kan jeg ikke sige med sikkerhed, om vinen har en ‘næse’ af brombær eller chokolade. Du skal prøve det selv, men for mig er vinene fra Descalzos Viejos utroligt komplicerede, ligesom deres fortid. Det samler smagen af ​​den andalusiske jord, den næsten altid nærværende sol, den søde aroma af moden frugt og ekkoet af de omsorgsfulde gamle barfodede munke.

Når du bestiller en rundvisning for at se vingården, kan du ikke forvente en kommerciel virksomhed. Der er ingen Descalzos Viejos T-shirts, klistermærker eller vintilbehør til salg. De har ingen forretning. Det eneste, du kan købe, er vin, men når du har Descalzos Viejos kvalitet og historie, hvad mere kan du så ønske dig? Du vil ikke fortryde besøget, og jeg kan forsikre dig om, at du aldrig vil glemme det.

For mere information om Descalzos Viejos eller for at arrangere en tur, bedes du kontakte info@descalzosviejos.com


Om forfatteren: Karethe er en norsk forfatter, journalist og designer, der bor i Ronda, Andalucía. Hendes første bog Casita 26 – Searching for a Slice of Andalusian Paradise blev udgivet i USA tidligere i år og er tilgængelig på Amazon. For mere information, gå til snobb.net

Af Karethe Linaae

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa