Den legendariske kork og hvorfor hver flaske med selvrespekt bør have en …

Den legendariske kork og hvorfor hver flaske med selvrespekt bør have en ...

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Jeg er ikke en vinsnob, men snarere lidt af en traditionalist, i det mindste når det kommer til druens himmelske nektar. Især i disse dage, hvor det hele handler om, hvad der er praktisk, er det vigtigt at holde sig til nogle af de gamle ritualer, såsom den enkle fornøjelse at trække en korkprop ud af en vinflaske. Først den lille knirkende lyd, når du vrikker lidt på korken og derefter det festlige lille pop, når korken forlader flaskehalsen. Så er der selvfølgelig lugten af ​​jord og kælder og efterårets modne frugt, når du bringer den nyåbnede kork op til næsen. Korken er den perfekte skabning til jobbet – den har tjent os i århundreder, hvis ikke årtusindeer og er stadig uden sidestykke eller kunstige konkurrenter.

Korkeg, der er en naturligt forekommende træart i Middelhavslandene, er vokset på disse breddegrader i mindst 150 millioner år. Her i det sydlige Spanien er der fundet beviser for, at folk har arbejdet med kork fra omkring 4000 f.Kr. Grækerne, fønikerne og senere romerne brugte alle kork som fugemasse og til at forsegle vine og andre væsker i lerpotter. Det var dog først i det 17. århundrede, at en fransk munk ved navn Dom Pierre Pérignon erstattede træproppen, der indtil da var blevet brugt, og prøvede en kork som en flaskeprop. Og kork er blevet produceret mere eller mindre på samme måde siden da. 

Opgaven for proppen er simpelthen at holde vinen inde i flasken og ilten udenfor. Intet mere. Hvilken flaskeprop producenten benytter, afhænger af typen af ​​vin, love og vedtægter, tradition, mode og sidst men ikke mindst omkostninger. Historisk set kom alternativer til vinkork på markedet relativt for nylig. Skruelåg har eksisteret siden midten af ​​1960’erne og er mest populær blandt vinproducenter i Australien og New Zealand. Plast og andre syntetiske stoffer begynder at erstatte naturlig kork som flaskeprop. Globalt har de fleste vine nu en syntetisk kork, selvom disse ikke er velegnede til langtidsopbevaring. Så man kan spørge sig selv, om tendensen kun er relateret til omkostninger?

Flaskepropalternativer blev udviklet af vinproducenter, der ønskede at forhindre tab, når flaskerne ‘korkes’ på grund af bakterier eller vinen oxideredes på grund af luft, der er trænger gennem korken. Korkproppen påvirker ca. 3% af vinflasker, der bruger naturlig kork, hvilket betyder, at nogle producenter ser det som et upålideligt alternativ.

På grund af den naturlige vækst og den tidskrævende metode til høstning af kork er den 2-3 gange så dyr som syntetiske alternativer. Da det er et naturprodukt, varierer kvaliteten også, så producenterne vil i nogle tlfælde vælge en kork af lavere kvalitet for at spare omkostninger. Nogle af de ulemper, som folk forbinder med kork, skyldes muligvis smuldrende korkprodukter af lavere kvalitet, hvilket er som at sammenligne spånplader med ægte træ. Pris og kvalitet hænger sammen. 

Korkentusiaster hævder, at alternativerne ikke tillader alkohol at trække vejret naturligt. Kork er også det eneste og bedste naturlige produkt, der er smidigt nok til at holde på indholdet af en glasflaske. Korkens celler har et stof, der forhindrer luft og væske i at trænge ind i det. 

En ægte kork har mange fordele; den er naturlig, fleksibel, komprimerbar og har fantastiske skridsikre egenskaber. Korken er også biologisk nedbrydelige og vildtvoksende og fremmer således biologisk mangfoldighed. I modsætning til syntetiske alternativer vil en naturlig kork udvide sig og trække sig sammen ved den mindste temperatursvingning. Derfor opretholder de en perfekt tæt forsegling. 

Ægte kork er det bedste valg til langvarig vinopbevaring, hvor nutidens alternativer simpelthen ikke kan konkurrere. Som et historisk bevis på korkens overlegne forseglingskapacitet, skal du bare tænke på det utrolige pres på vinflaskerne i undervandsvraget Titanic, hvor flere af flaskerne overlevede med korken intakt!

I 2010 blev der fundet et skib på bunden af ​​Østersøen. I skibsvraget, der lå 50 meter under havets overflade, blev der fundet 169 flasker champagne, der havde overlevet siden midten af ​​det 19. århundrede. Ikke kun det, de var stadig drikkelige, siges det. Havets mørke og den konstante lave temperatur er måske det perfekte opbevaringssted for vin. Derfor er nogle producenter, såsom Rondas økologiske vinproducent Schatz, begyndt at eksperimentere med at opbevare nogle af deres bedste årgange under vandet.

Da verdens efterspørgsel efter vin stiger, og nye vinmarkeder opstår, er der i øjeblikket ikke nok korkeg i produktion til at imødekomme behovene. Og selvfølgelig behøver ikke alle typer og kvaliteter af vin en ægte kork. Alligevel er det værd at bemærke, at især i Nordamerika har mange en misforståelse om, at kork er en ressource, der er ved at dø ud. Det er den ikke. Verdens vinforbrugere drikker bare for meget, mens vi kræver, at vinen bliver billigere og billigere. Da størstedelen af ​​korken går til vinflasker, er den reelle trussel mod korkproduktionen den faldende efterspørgsel på grund af de billige syntetiske alternativer. 

World Wildlife Fund (WWF) har faktisk startet en bevarelseskampagne for korkeg, hvor de opfordrer forbrugerne til at købe vin med ægte kork, så korkindustrien kan overleve. Høst af kork er en af ​​de mest miljøvenlige høstmetoder der findes. Ikke en eneste korkeg skæres ned for at lave kork. 

Her i Andalusien, har vi fornøjelsen at se korkskove tæt på. I de bjergrige regioner i det vestlige Andalucía, mellem byerne Gaucín og Ubrique, Ronda og Vejer de la Frontera og længere sydpå næsten helt ned til Algeciras, kan man observere den traditionelle og næsten helt uændrede høstmetode, der finder sted hvert år mellem juni og august. Korken, der faktisk er en slags parasit på træets bark, skrælles omhyggeligt af træet med specielle knive. Processen udføres meget omhyggeligt for kun at afskære det ydre korkbarklag, men samtidig holde det indre barklag intakt. Korkeg er helt unik. 

Selvom korkhøsting tidligere var en viden, der blev videregivet fra far til søn, kræver det nu en særlig to-årig uddannelse. Og her i la Sierra er det stadig et erhverv, der ses på med dyb respekt. Da korkegerne har tendens til at vokse i stejle skråninger og tætte buske, er det også et job der er forbundet med en vis risiko. 

Korken høstes kun hvert niende år, så træet har tid til at regenerere. Med en levetid på omkring 150 år betyder det, at en korkeg kan høstes 16 gange. Man bruger kun de dele af stammen og grenene, hvor korklaget er tykt nok til at høstes. Korkflagene opsamles derefter og transporteres til korkfabrikken. Her skærer en maskine korken ud i forskellige tykkelser og længder, afhængigt af om det skal bruges til vin eller champagne. Den kvalitet bruges altid til champagne. 

Andalusiens korkskov Bosque del Alcornocales er en beskyttet naturpark og Spaniens største korkplantage. Der er aligevel intet plantage-lignende ved korkskovene. Korkegene vokser vildt blandt andre typer træer og buske, ofte på stejle skråninger, hvor moderne mekaniske hjælpemidler ikke kan benyttes, så man skal stadig bruge reb og æsler til at samle korkafgrøden. Spanien er verdens næststørste producent af kork (efter Portugal) med en national industri med en anslået værdi på to billioner euro om året. Med korkens uigennemtrængelige, flydende, elastiske og brandhæmmende egenskaber anvendes materialet også i andre produktionsprocesser, fra køretøjskonstruktion til flyisolering. 

Naturligvis er vin og flaskehætter en personlig sag, og der er bestemt meget mere at sige ved den lejlighed. Men næste gang du åbner en flaske vin ægte kork, tag en dyb indånding og føl dens jordiske fortid og send en lille tak til korkeg, der ofrede sig for din drikkeglæde. 

Skål!

Af Karethe Linaae

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa