Málagas forbandede film

Optagelserne blev flere gange slettet på mystisk vis fra forskellige computere, en brand opstod, skuespillere kom til skade, og en af skuespillerne forsvandt fuldstændig. Disse samt et hav af andre mærkværdige hændelser fandt sted under indspilningen af en kortfilm på herregården Cortijo Jurado i tre nætter for atten år siden.
 
”Jeg har ligesom bare aldrig kunnet lægge den fra mig,” forklarer instruktør på kortfilmen Jorge Rivera, da jeg møder ham i studiet i Málaga. Studiet tilhører Kike Mesa, som var den oprindelige kameramand på filmen, der blev indspillet i Cortijo Jurado, men som af uforklarlige årsager aldrig blev til noget.
 
 
Malagas fordomda film2
Det har været vigtigt for instruktøren at finde de rette locations. Forfatter Carlos Sisí, interviewes her på den engelske kirkegård i Málaga.
 
 
Men nu får historien en chance til. ”Jeg besluttede mig for et halvt års tid siden at producere en dokumentar, som skulle gå til bunds i det, der skete dengang. Da jeg spurgte Kike, om han ville udtale sig i dokumentaren, var han vild med ideen og tilbød at producere den. Da jeg taler med Jorge i Málaga er den danske del allerede blevet indspillet, og han er netop landet i Málaga, hvor indspilningen af de spanske interviews skal til at begynde. Jorge, der har boet i Danmark de sidste 15 år udtaler sig på perfekt dansk med en smule accent. ”Den slipper jeg nok aldrig af med,” smiler han.
 

En dokumentar der går videnskabeligt til værks

”Vi undersøger i dokumentaren den ægte historie bag Cortijo Jurdado – der eksisterer jo et hav af legender, men hvad er egentlig sandhed? Og så undersøger vi også hvor f.eks. vores fascination af spøgelses- og vandrehistorier stammer fra.” For at være tro mod konceptet er Jorges monolog til introen af filmen, filmens problemstilling om man vil, indspillet først. Før han overhovedet gik i gang med resten af dokumentaren. ”Jeg er instruktør, men jeg er først og fremmest videnskabsmand, så det er vigtigt, at vi går videnskabeligt til værks,” fortæller Jorge, der heller ikke er spor ængstelig for at skulle besøge Cortijo Jurado igen, selvom han ikke har været der siden den oprindelige ’forbandede’ film blev forsøgt indspillet for 18 år siden. ”Det har været en sjov proces for mig at undersøge hændelserne, og ganske selvterapeutisk. Der skete jo så mange underlige ting, og ikke kun for mig selvfølgelig. Hele holdet havde underlige oplevelser i det hus. Vores apparater kunne ikke holde strøm, og selvfølgelig var det helt uforklarligt, at optagelserne blev slettet hele fem gange fra tre forskellige computere. Men når man taler om uforklarlige eller overnaturlige ting, deles vandene. Det her er en dokumentar, og vi er kun ude på at forklare det, der skete – eller ikke skete,” fortæller Jorge, og kameramand og producer Kike fortsætter: ”Det er nu eller aldrig med den her film. Da Jorge fortalte mig om projektet, tænkte jeg, at jeg helt sikkert kommer til at fortryde at være med, men at jeg vil fortryde det endnu mere, hvis jeg ikke er!” Foruden Jorge og Kike er der et hold på hele 16 personer til at indspille, klippe og producere lyd og effekter. ”Det lyder sikkert vildt plat, men det er hele holdets indsats, der bærer den her film frem,” fortæller Jorge. Men vi sidder og taler, møder en ung kvinde ind og sætter til rette ved klippebordet i et tilstødende lokale. ”Legenden om Corijo Jurado lever i bedste velgående blandt lokalbefolkningen i Málaga. Pigen derinde har for eksempel frabedt sig at være med til optagelserne ude på gården.”
 
 
Malagas fordomda film3
 

Store ambitioner

Dokumentaren kommer til at indeholde hele 46 små interviews med forskellige eksperter. ”Det er en lokalt produceret film, men med global indflydelse. Eksperterne, som udtaler sig i filmen, kommer fra hele Spanien, foruden de interviews, der er med danske eksperter,” fortæller Jorge. ”Men filmen er tænkt til det store lærred, hvilket ses i måden, lyd og billeder er tænkt ind i dokumentaren, der selvfølgelig også skal være underholdende,” supplerer Kike. Det første mål er at få dokumentaren vist på Málagas filmfestival, der finder sted i foråret. Det lykkedes sidste år for Kike at få sin film ’Maniac Tales’ vist på festivallen. Dernæst venter en række andre filmfestivaller, bl.a. Københavns, som hedder CPH:DOX. Og skulle filmen blive købt af en af de store streamingtjenester, er Kike og Jorge også forbedredt på det. ”Vi har materiale nok til at gøre det til en miniserie,” udtaler Kike selvsikkert. Så det er ikke utænkeligt, at du kommer til at kunne se dokumentaren om ’Málagas forbandede film’ på Netflix i fremtiden.
 

Forfulgt af uheld

Inden jeg forlader studiet, spørger jeg Jorge, i hvilken stand Cortijo Jurado er i dag. Han vil vise mig nogle fotos på sin telefon men siger så: ”Nå nej, det må blive på Kikes telefon, min gik i stykker dagen efter, jeg landede i Málaga.” Kike viser mig derfor de fotos, han var ude og tage af Cortijoen for et par dage siden. Den ser ganske tilforladelig ud, den store herregård, der i dag blot er en skygge af sig selv, konstaterer jeg. ”Men da jeg kom hjem, opdagede jeg, at jeg havde tabt mine nøgler ude ved Cortijo’en, så jeg ikke kunne komme ind,” fortæller Kike, mens både han og Jorge ryster smilende på hovederne. ”Du må endelig komme og se vores film på Málagas filmfestival,” siger Jorge afsluttende og tilføjer halvt i alvor, halvt i spøg: ”Hvis den altså ikke bliver slettet.”
Fremhævet citat: Jeg hverken så eller hørte noget overnaturligt, men det der skete, kunne vi ikke forklare, fortæller instruktør Jorge Rivera.
 
 
 
 


Uudslettelig er en dokumentar, der fortæller historien om en kortfilm, der aldrig blev færdig

I år 2000 sætter instruktøren sig for at starte produktionen af kortfilmen ”Det ultimative kup”, baseret på H. Lovecrafts historie ”Den frygtindgydende gamle mand”. De første scener indspilles i Cortijo Jurado – en aflagt herregård fra det 19. århundrede og et sted omgivet af mystik, vandrehistorier og som efter sigende er hjemsøgt.
Men mærkelige ting fandt sted under produktionen. Der var sygdom, forsvinden, brand og adskillige nedbrud af teknisk udstyr. Kortfilmen blev aldrig færdig. Her godt 20 år senere har instruktøren besluttet at påbegynde projektet igen. Denne gang som en spansk-dansk dokumentar, der skal afklare, hvad der egentlig skete under optagelserne – og efter.
Læs mere om filmen og instruktøren på www.jrivera.eu

 
 

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Har du en forfatter gemt i maven eller kunne du bare godt tæ…

Har du en forfatter gemt i maven eller kunne du bare godt tænke dig at blive bedre til at sætte ord ...

Artikel

Zero Waste – forbrug mindre, genbrug mere

Det er januar og for mange en tid, hvor gamle vaner bliver taget op til revision. De sidste julegave...

Tema & Profiler

Vinter i Spanien – og klimaændringerne

Med det bedste klima på fastlandet i Europa og over 320 dage med sol om året er der mange, som tror...

Tema & Profiler

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing...

(doo wah, doo wah, doo wah, doo wah 
doo wah, doo wah, doo wah, doo wah)   It makes no diff'r...

Kultur

Dansk iværksætter viser det bedste af Málaga

Han kom med rygsæk og lidt mønt på lommen. I dag har han 20 medarbejdere og en ny rekordomsætning på...

Tema & Profiler

Vend hver en euro i januar - Tips til en stram måned

Er tegnebogen blevet faretruende mager mens du selv har nydt det gode liv i december? Et ynkeligt ko...

Tema & Profiler

Spaniens ukendte koloni

Som de fleste ved, havde Spanien en række kolonier i Mellem- og Sydamerika. Ja faktisk var næsten sa...

Tema & Profiler

Seedster 4.0: 350 iværksættere - 50 mentorer - 1 uge - kæmpe…

Historien bag Seedster ”Ideen til Seedster-konceptet opstod, da jeg boede i Spanien. Jeg havde bygg...

Tema & Profiler

Sabor a Málaga: Grupo Gallego – et led i distributionskæden

Her i vores artikelserie om Sabor a Málaga besøger vi ofte små landmænd og producenter af produkter...

Gastronomi

Nytårs-rygsmerter

Her i det nye år har mange mennesker en masse nytårsforsætter og planer om ting, der skal gøres ande...

Helse & Sundhed

MS Rescue giver hunde en ny chance

MS Rescue er en non-profit organisation, som redder hjemløse hunde. De giver dem det, de behøver af ...

Tema & Profiler

Hvad skal vi med en halv metro?

Man skulle mene, det er svært at holde masken i 12 år. Men hver gang, der er nyt om Málagas metro, e...

Tema & Profiler

Kristian Lilholt og band – ’nytårskoncert’ i Margrethekirken

For syvende år i træk træder Kristian Lilholt og band op i Margrethekirken og giver koncert, som på ...

Kultur

Forhøjet Blodtryk

Klokken fem minutter i 12 søndag aften ringer jeg panikslagen til min søn, der heldigvis ikke er lan...

Helse & Sundhed

Udflugter & Rejser

Udflugt til Cartagena

Det er fønikerne, som har givet navn til denne perle af en spansk by. De var dygtige handelsmænd og navigatører, som kom ad søvejen fra Kartago, som ligger i dagens Tunis i Nordafrika. Fønikerne sejle...

Udflugter & Rejser

Cáceres – en helt unik by

Cáceres ligger i Extremadura, ca. 470 km. fra Málaga og det er en enestående by, hvis middelaldercentrum ligger helt intakt inden for bymuren. Byen kom på Unescos verdensarvsliste i 1986, så det er he...

Udflugter & Rejser

Trolderuten og skyttegravene ved Granada

I naturparken Sierra de Huétor, lige nordøst for Granada, findes der nogle interessante skyttegrave fra borgerkrigen og dem kan man besøge den dag i dag. De flottest beliggende og bedst bevarede skytt...

Udflugter & Rejser

La Ruta del Cares – så bliver det ikke vildere

La Ruta del Cares ligger i Picos de Europa i Nordspanien, og hvis man ikke har aflagt disse vilde bjerge et besøg, så har man her en enestående mulighed for at se og vandre i det mest spektakulære bje...

Udflugter & Rejser

Et specielt hotel i Ávila - Hotel Palacio de los Velada

La Danesas journalist har ved flere lejligheder testet forskellige hoteller i Ávila, men et af dem ligger i en klasse for sig, nemlig Hotel Palacio de los Velada, der er klassificeret som et 4-stjerne...

Udflugter & Rejser

Sport

BoConcept På Lauro Golf

Den 20. november spillede den skandinaviske gruppe, under ledelse af Tove, på Lauro Golf med BoConcept som sponsor. BoConcept har butik både på Mijasvejen i Fuengirola og i Marbella. 66 friske golfere var mødt op, skønt vejrguderne drillede! Heldigvis blev det kun til en enkelt byge før opklaringen...

Golf

BLANCOCHECK: 2,5 mio.!

Málaga CFs argentinske topscorer en fodboldflakker med nordisk gæstevisit i 2015 - 16 Blanco Leschuk er født i Las Heras i Mendoza-provinsen med de lave bjergkæder El Challa i det nordlige Argentina. Navnet på byen er en hyldest til general Juan Gregoria de Las Heras – helt i den argentinske selv...

Sport

Gastronomi

Sabor a Málaga: Grupo Gallego – et led i distributionskæden

Her i vores artikelserie om Sabor a Málaga besøger vi ofte små landmænd og producenter af produkter...

Gastronomi

Fødselsdagsboller

Jeg står ikke altid i køkkenet længe ad gangen, der er jo meget andet man også gerne vil lave – men ...

Gastronomi

Veras Veranda: December

Så blev det endelig december. Jeg elsker julen og især alle de dejlige krydderier man forbinder herm...

Gastronomi

Kultur

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing...

(doo wah, doo wah, doo wah, doo wah 
doo wah, doo wah, doo wah, doo wah)   It makes no diff'rence if it's sweet o...

Kultur

Kristian Lilholt og band – ’nytårskoncert’ i Margrethekirken

For syvende år i træk træder Kristian Lilholt og band op i Margrethekirken og giver koncert, som på én gang er velkendt ...

Kultur

Mægtige Amin

Danmarks største komiker, entertainer, sanger og showmand,den rejselystne Amin Jensen, vil sætte gang i lattermusklerne...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Zero Waste – forbrug mindre, genbrug mere

Det er januar og for mange en tid, hvor gamle vaner bliver taget op til rev...

Tema & Profiler

Vinter i Spanien – og klimaændringerne

Med det bedste klima på fastlandet i Europa og over 320 dage med sol om åre...

Tema & Profiler

Dansk iværksætter viser det bedste af Málaga

Han kom med rygsæk og lidt mønt på lommen. I dag har han 20 medarbejdere og...

Tema & Profiler

Vend hver en euro i januar - Tips til en stram måned

Er tegnebogen blevet faretruende mager mens du selv har nydt det gode liv i...

Tema & Profiler

Spaniens ukendte koloni

Som de fleste ved, havde Spanien en række kolonier i Mellem- og Sydamerika...

Tema & Profiler

Seedster 4.0: 350 iværksættere - 50 mentorer - 1 uge - kæmpe…

Historien bag Seedster ”Ideen til Seedster-konceptet opstod, da jeg boede ...

Tema & Profiler

MS Rescue giver hunde en ny chance

MS Rescue er en non-profit organisation, som redder hjemløse hunde. De give...

Tema & Profiler

Hvad skal vi med en halv metro?

Man skulle mene, det er svært at holde masken i 12 år. Men hver gang, der e...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel: Morten Møller

Han siger, han kan være besværlig – men altid loyal og troværdig med en udb...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com