Málagas forbandede film

Optagelserne blev flere gange slettet på mystisk vis fra forskellige computere, en brand opstod, skuespillere kom til skade, og en af skuespillerne forsvandt fuldstændig. Disse samt et hav af andre mærkværdige hændelser fandt sted under indspilningen af en kortfilm på herregården Cortijo Jurado i tre nætter for atten år siden.
 
”Jeg har ligesom bare aldrig kunnet lægge den fra mig,” forklarer instruktør på kortfilmen Jorge Rivera, da jeg møder ham i studiet i Málaga. Studiet tilhører Kike Mesa, som var den oprindelige kameramand på filmen, der blev indspillet i Cortijo Jurado, men som af uforklarlige årsager aldrig blev til noget.
 
 
Malagas fordomda film2
Det har været vigtigt for instruktøren at finde de rette locations. Forfatter Carlos Sisí, interviewes her på den engelske kirkegård i Málaga.
 
 
Men nu får historien en chance til. ”Jeg besluttede mig for et halvt års tid siden at producere en dokumentar, som skulle gå til bunds i det, der skete dengang. Da jeg spurgte Kike, om han ville udtale sig i dokumentaren, var han vild med ideen og tilbød at producere den. Da jeg taler med Jorge i Málaga er den danske del allerede blevet indspillet, og han er netop landet i Málaga, hvor indspilningen af de spanske interviews skal til at begynde. Jorge, der har boet i Danmark de sidste 15 år udtaler sig på perfekt dansk med en smule accent. ”Den slipper jeg nok aldrig af med,” smiler han.
 

En dokumentar der går videnskabeligt til værks

”Vi undersøger i dokumentaren den ægte historie bag Cortijo Jurdado – der eksisterer jo et hav af legender, men hvad er egentlig sandhed? Og så undersøger vi også hvor f.eks. vores fascination af spøgelses- og vandrehistorier stammer fra.” For at være tro mod konceptet er Jorges monolog til introen af filmen, filmens problemstilling om man vil, indspillet først. Før han overhovedet gik i gang med resten af dokumentaren. ”Jeg er instruktør, men jeg er først og fremmest videnskabsmand, så det er vigtigt, at vi går videnskabeligt til værks,” fortæller Jorge, der heller ikke er spor ængstelig for at skulle besøge Cortijo Jurado igen, selvom han ikke har været der siden den oprindelige ’forbandede’ film blev forsøgt indspillet for 18 år siden. ”Det har været en sjov proces for mig at undersøge hændelserne, og ganske selvterapeutisk. Der skete jo så mange underlige ting, og ikke kun for mig selvfølgelig. Hele holdet havde underlige oplevelser i det hus. Vores apparater kunne ikke holde strøm, og selvfølgelig var det helt uforklarligt, at optagelserne blev slettet hele fem gange fra tre forskellige computere. Men når man taler om uforklarlige eller overnaturlige ting, deles vandene. Det her er en dokumentar, og vi er kun ude på at forklare det, der skete – eller ikke skete,” fortæller Jorge, og kameramand og producer Kike fortsætter: ”Det er nu eller aldrig med den her film. Da Jorge fortalte mig om projektet, tænkte jeg, at jeg helt sikkert kommer til at fortryde at være med, men at jeg vil fortryde det endnu mere, hvis jeg ikke er!” Foruden Jorge og Kike er der et hold på hele 16 personer til at indspille, klippe og producere lyd og effekter. ”Det lyder sikkert vildt plat, men det er hele holdets indsats, der bærer den her film frem,” fortæller Jorge. Men vi sidder og taler, møder en ung kvinde ind og sætter til rette ved klippebordet i et tilstødende lokale. ”Legenden om Corijo Jurado lever i bedste velgående blandt lokalbefolkningen i Málaga. Pigen derinde har for eksempel frabedt sig at være med til optagelserne ude på gården.”
 
 
Malagas fordomda film3
 

Store ambitioner

Dokumentaren kommer til at indeholde hele 46 små interviews med forskellige eksperter. ”Det er en lokalt produceret film, men med global indflydelse. Eksperterne, som udtaler sig i filmen, kommer fra hele Spanien, foruden de interviews, der er med danske eksperter,” fortæller Jorge. ”Men filmen er tænkt til det store lærred, hvilket ses i måden, lyd og billeder er tænkt ind i dokumentaren, der selvfølgelig også skal være underholdende,” supplerer Kike. Det første mål er at få dokumentaren vist på Málagas filmfestival, der finder sted i foråret. Det lykkedes sidste år for Kike at få sin film ’Maniac Tales’ vist på festivallen. Dernæst venter en række andre filmfestivaller, bl.a. Københavns, som hedder CPH:DOX. Og skulle filmen blive købt af en af de store streamingtjenester, er Kike og Jorge også forbedredt på det. ”Vi har materiale nok til at gøre det til en miniserie,” udtaler Kike selvsikkert. Så det er ikke utænkeligt, at du kommer til at kunne se dokumentaren om ’Málagas forbandede film’ på Netflix i fremtiden.
 

Forfulgt af uheld

Inden jeg forlader studiet, spørger jeg Jorge, i hvilken stand Cortijo Jurado er i dag. Han vil vise mig nogle fotos på sin telefon men siger så: ”Nå nej, det må blive på Kikes telefon, min gik i stykker dagen efter, jeg landede i Málaga.” Kike viser mig derfor de fotos, han var ude og tage af Cortijoen for et par dage siden. Den ser ganske tilforladelig ud, den store herregård, der i dag blot er en skygge af sig selv, konstaterer jeg. ”Men da jeg kom hjem, opdagede jeg, at jeg havde tabt mine nøgler ude ved Cortijo’en, så jeg ikke kunne komme ind,” fortæller Kike, mens både han og Jorge ryster smilende på hovederne. ”Du må endelig komme og se vores film på Málagas filmfestival,” siger Jorge afsluttende og tilføjer halvt i alvor, halvt i spøg: ”Hvis den altså ikke bliver slettet.”
Fremhævet citat: Jeg hverken så eller hørte noget overnaturligt, men det der skete, kunne vi ikke forklare, fortæller instruktør Jorge Rivera.
 
 
 
 


Uudslettelig er en dokumentar, der fortæller historien om en kortfilm, der aldrig blev færdig

I år 2000 sætter instruktøren sig for at starte produktionen af kortfilmen ”Det ultimative kup”, baseret på H. Lovecrafts historie ”Den frygtindgydende gamle mand”. De første scener indspilles i Cortijo Jurado – en aflagt herregård fra det 19. århundrede og et sted omgivet af mystik, vandrehistorier og som efter sigende er hjemsøgt.
Men mærkelige ting fandt sted under produktionen. Der var sygdom, forsvinden, brand og adskillige nedbrud af teknisk udstyr. Kortfilmen blev aldrig færdig. Her godt 20 år senere har instruktøren besluttet at påbegynde projektet igen. Denne gang som en spansk-dansk dokumentar, der skal afklare, hvad der egentlig skete under optagelserne – og efter.
Læs mere om filmen og instruktøren på www.jrivera.eu

 
 

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Vis mig din...
Motorcykel

Det var egentligt i et andet ærinde, at jeg mødte Gonzalo Ros. Han ejer og driver nemlig camper-virk...

Tema & Profiler

Taxa’erne ta’r den blinde vej

Det går voldsomt for sig, når taxachauffører strejker. Gader barrikaderes, fanerne findes frem, slag...

Tema & Profiler

Sabor a Málaga: Kastanjeprodukter med forskellige tilberedni…

Gin & Tonic-marmeladen, produktet som har fået succes i både private hjem og i gourmetkøkkener. ...

Gastronomi

La Ruta del Cares – så bliver det ikke vildere

La Ruta del Cares ligger i Picos de Europa i Nordspanien, og hvis man ikke har aflagt disse vilde bj...

Udflugter & Rejser

Veras Veranda: Morfars honningkage

Nu nærmer den søde juletid sig snart og det er tid til at pynte smukt op med juledekorationer og få ...

Gastronomi

Ribera del Duero Specialiteter: Babylam & Vin

I september måned besøgte vi Rioja, og på vej ned mod syd slog vi et smut indenom Ribera del Duero. ...

Gastronomi

Den Skæve Vinkel: Kim Steen Jensen

Han nyder sit job i Restaurant Casa Danesa. Og han elsker branchen, hvor han er omgivet af dynamik o...

Tema & Profiler

Et specielt hotel i Ávila - Hotel Palacio de los Velada

La Danesas journalist har ved flere lejligheder testet forskellige hoteller i Ávila, men et af dem l...

Udflugter & Rejser

Nu strømmer indvandrerne til Costa del Sol

Med sin geografiske beliggenhed har Spanien altid været en oplagt indgang til Europa for indvandrere...

Tema & Profiler

Dit nærmeste naturreservat - Guadalhorce

Hvis du er interesseret i natur og dyreliv, behøver du ikke køre langt for at tilfredsstille dit beh...

Udflugter & Rejser

Glovo – bestil hvad du vil, når du vil

Skal du bruge noget fra apoteket? Vil du købe et par nye sko? Skal du have noget at spise? Eller har...

Tema & Profiler

Forpligtelser og regler ved udlejning af feriebolig i Spanie…

Ejer man en feriebolig i Spanien, har man ofte ikke mulighed for at benytte den hele året. Mange led...

Bolig i Spanien

"Sund og glad - mentalt og fysisk"

"Sund og glad - mentalt og fysisk" Få de vigtigste og mest effektive redskaber ift at optimere din s...

Helse & Sundhed

Lider du af eksem eller andre hudlidelser?

Facts: Chloe og Friederich er holistiske behandlere, som ser på dig som en helhed og anerkender, at...

Helse & Sundhed

Udflugter & Rejser

La Ruta del Cares – så bliver det ikke vildere

La Ruta del Cares ligger i Picos de Europa i Nordspanien, og hvis man ikke har aflagt disse vilde bjerge et besøg, så har man her en enestående mulighed for at se og vandre i det mest spektakulære bje...

Udflugter & Rejser

Et specielt hotel i Ávila - Hotel Palacio de los Velada

La Danesas journalist har ved flere lejligheder testet forskellige hoteller i Ávila, men et af dem ligger i en klasse for sig, nemlig Hotel Palacio de los Velada, der er klassificeret som et 4-stjerne...

Udflugter & Rejser

Dit nærmeste naturreservat - Guadalhorce

Hvis du er interesseret i natur og dyreliv, behøver du ikke køre langt for at tilfredsstille dit behov, når du befinder dig på Costa del Sol. Blot nogle kilometer fra Málaga by og lige ved den travle ...

Udflugter & Rejser

Ávila

Omgivet af gamle murer og tårne rejser Ávila sig i det spanske landskab. Den 2,5 km lange bymur blev påbegyndt allerede i romertiden. Byen har været præget af mange flotte bygninger, noget som afspejl...

Udflugter & Rejser

San José og Parque Natural de Cabo de Gata Nijar i Almería

San Jose – en lille perle i det UNESCO-fredede område Parque Natural de Cabo de Gata Nijar San José var oprindeligt navnet på et kyst-batteri, som blev bygget i det 18. århundrede for at sikre vagtho...

Udflugter & Rejser

Sport

Familien glad: Fra den engelske kulde til varmen på Costa de…

Han underskrev sin første professionelle fodbold-kontrakt som 16-årig.Nu fast mand på det senegalesiske landshold med kampe ved VM i Rusland mod Polen og Japan.Er i England rykket ned fra den fornemste række, Premier League, med Hull City for herefter at bringe Wolverhampton Wanderes op.For den 28-å...

Sport

En garde!

“Kling! Klang! Swisch!” - sådan lyder det på film, når to rivaler krydser klinger i det, der ofte er meget Hollywood-iserede scener. Det er nemlig ikke helt sådan, det foregår, når fægtning udøves på sportsniveau, selvom man skal være lige så listig og snu som Zorro, så er det uden den velkendte sor...

Sport

Gastronomi

Sabor a Málaga: Kastanjeprodukter med forskellige tilberedni…

Gin & Tonic-marmeladen, produktet som har fået succes i både private hjem og i gourmetkøkkener. ...

Gastronomi

Veras Veranda: Morfars honningkage

Nu nærmer den søde juletid sig snart og det er tid til at pynte smukt op med juledekorationer og få ...

Gastronomi

Ribera del Duero Specialiteter: Babylam & Vin

I september måned besøgte vi Rioja, og på vej ned mod syd slog vi et smut indenom Ribera del Duero. ...

Gastronomi

Kultur

Bodegas Torres - Et møde med vin, mad og to generationer fra…

Da jeg blev spurgt, om jeg ville med på vintur og besøge Bodegas Torres i Villafrance de Penedés i Catalonien, tog det m...

Kultur

Málagas forbandede film

Optagelserne blev flere gange slettet på mystisk vis fra forskellige computere, en brand opstod, skuespillere kom til sk...

Kultur

Málaga – fra grim ælling til smuk svane

Málaga er en by med en meget privilegeret beliggenhed under varme himmelstrøg ved Middelhavet. Der hersker en dejlig, po...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Vis mig din...
Motorcykel

Det var egentligt i et andet ærinde, at jeg mødte Gonzalo Ros. Han ejer og ...

Tema & Profiler

Taxa’erne ta’r den blinde vej

Det går voldsomt for sig, når taxachauffører strejker. Gader barrikaderes, ...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel: Kim Steen Jensen

Han nyder sit job i Restaurant Casa Danesa. Og han elsker branchen, hvor ha...

Tema & Profiler

Nu strømmer indvandrerne til Costa del Sol

Med sin geografiske beliggenhed har Spanien altid været en oplagt indgang t...

Tema & Profiler

Glovo – bestil hvad du vil, når du vil

Skal du bruge noget fra apoteket? Vil du købe et par nye sko? Skal du have ...

Tema & Profiler

Eventyrerne Naundrup

De sportsglade danskere valfarter til Finca Naundrup. Det populære sportsre...

Tema & Profiler

Hvordan er vores syn på kvinder, der bliver ældre?

La Danesa har talt med den norske forfatter Anne Østby om hendes bog Et sty...

Tema & Profiler

Singles Day – verdens største shoppingdag

De fleste har hørt om Black Friday og måske også Cyber Monday, men nu melde...

Tema & Profiler

Danske Jonas Tofterup åbner vinakademi i Málaga - Iberian Wi…

La Danesa har før skrevet om Jonas Tofterup. Han er nemlig en af de dansker...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com