Málagas forbandede film

Optagelserne blev flere gange slettet på mystisk vis fra forskellige computere, en brand opstod, skuespillere kom til skade, og en af skuespillerne forsvandt fuldstændig. Disse samt et hav af andre mærkværdige hændelser fandt sted under indspilningen af en kortfilm på herregården Cortijo Jurado i tre nætter for atten år siden.
 
”Jeg har ligesom bare aldrig kunnet lægge den fra mig,” forklarer instruktør på kortfilmen Jorge Rivera, da jeg møder ham i studiet i Málaga. Studiet tilhører Kike Mesa, som var den oprindelige kameramand på filmen, der blev indspillet i Cortijo Jurado, men som af uforklarlige årsager aldrig blev til noget.
 
 
Malagas fordomda film2
Det har været vigtigt for instruktøren at finde de rette locations. Forfatter Carlos Sisí, interviewes her på den engelske kirkegård i Málaga.
 
 
Men nu får historien en chance til. ”Jeg besluttede mig for et halvt års tid siden at producere en dokumentar, som skulle gå til bunds i det, der skete dengang. Da jeg spurgte Kike, om han ville udtale sig i dokumentaren, var han vild med ideen og tilbød at producere den. Da jeg taler med Jorge i Málaga er den danske del allerede blevet indspillet, og han er netop landet i Málaga, hvor indspilningen af de spanske interviews skal til at begynde. Jorge, der har boet i Danmark de sidste 15 år udtaler sig på perfekt dansk med en smule accent. ”Den slipper jeg nok aldrig af med,” smiler han.
 

En dokumentar der går videnskabeligt til værks

”Vi undersøger i dokumentaren den ægte historie bag Cortijo Jurdado – der eksisterer jo et hav af legender, men hvad er egentlig sandhed? Og så undersøger vi også hvor f.eks. vores fascination af spøgelses- og vandrehistorier stammer fra.” For at være tro mod konceptet er Jorges monolog til introen af filmen, filmens problemstilling om man vil, indspillet først. Før han overhovedet gik i gang med resten af dokumentaren. ”Jeg er instruktør, men jeg er først og fremmest videnskabsmand, så det er vigtigt, at vi går videnskabeligt til værks,” fortæller Jorge, der heller ikke er spor ængstelig for at skulle besøge Cortijo Jurado igen, selvom han ikke har været der siden den oprindelige ’forbandede’ film blev forsøgt indspillet for 18 år siden. ”Det har været en sjov proces for mig at undersøge hændelserne, og ganske selvterapeutisk. Der skete jo så mange underlige ting, og ikke kun for mig selvfølgelig. Hele holdet havde underlige oplevelser i det hus. Vores apparater kunne ikke holde strøm, og selvfølgelig var det helt uforklarligt, at optagelserne blev slettet hele fem gange fra tre forskellige computere. Men når man taler om uforklarlige eller overnaturlige ting, deles vandene. Det her er en dokumentar, og vi er kun ude på at forklare det, der skete – eller ikke skete,” fortæller Jorge, og kameramand og producer Kike fortsætter: ”Det er nu eller aldrig med den her film. Da Jorge fortalte mig om projektet, tænkte jeg, at jeg helt sikkert kommer til at fortryde at være med, men at jeg vil fortryde det endnu mere, hvis jeg ikke er!” Foruden Jorge og Kike er der et hold på hele 16 personer til at indspille, klippe og producere lyd og effekter. ”Det lyder sikkert vildt plat, men det er hele holdets indsats, der bærer den her film frem,” fortæller Jorge. Men vi sidder og taler, møder en ung kvinde ind og sætter til rette ved klippebordet i et tilstødende lokale. ”Legenden om Corijo Jurado lever i bedste velgående blandt lokalbefolkningen i Málaga. Pigen derinde har for eksempel frabedt sig at være med til optagelserne ude på gården.”
 
 
Malagas fordomda film3
 

Store ambitioner

Dokumentaren kommer til at indeholde hele 46 små interviews med forskellige eksperter. ”Det er en lokalt produceret film, men med global indflydelse. Eksperterne, som udtaler sig i filmen, kommer fra hele Spanien, foruden de interviews, der er med danske eksperter,” fortæller Jorge. ”Men filmen er tænkt til det store lærred, hvilket ses i måden, lyd og billeder er tænkt ind i dokumentaren, der selvfølgelig også skal være underholdende,” supplerer Kike. Det første mål er at få dokumentaren vist på Málagas filmfestival, der finder sted i foråret. Det lykkedes sidste år for Kike at få sin film ’Maniac Tales’ vist på festivallen. Dernæst venter en række andre filmfestivaller, bl.a. Københavns, som hedder CPH:DOX. Og skulle filmen blive købt af en af de store streamingtjenester, er Kike og Jorge også forbedredt på det. ”Vi har materiale nok til at gøre det til en miniserie,” udtaler Kike selvsikkert. Så det er ikke utænkeligt, at du kommer til at kunne se dokumentaren om ’Málagas forbandede film’ på Netflix i fremtiden.
 

Forfulgt af uheld

Inden jeg forlader studiet, spørger jeg Jorge, i hvilken stand Cortijo Jurado er i dag. Han vil vise mig nogle fotos på sin telefon men siger så: ”Nå nej, det må blive på Kikes telefon, min gik i stykker dagen efter, jeg landede i Málaga.” Kike viser mig derfor de fotos, han var ude og tage af Cortijoen for et par dage siden. Den ser ganske tilforladelig ud, den store herregård, der i dag blot er en skygge af sig selv, konstaterer jeg. ”Men da jeg kom hjem, opdagede jeg, at jeg havde tabt mine nøgler ude ved Cortijo’en, så jeg ikke kunne komme ind,” fortæller Kike, mens både han og Jorge ryster smilende på hovederne. ”Du må endelig komme og se vores film på Málagas filmfestival,” siger Jorge afsluttende og tilføjer halvt i alvor, halvt i spøg: ”Hvis den altså ikke bliver slettet.”
Fremhævet citat: Jeg hverken så eller hørte noget overnaturligt, men det der skete, kunne vi ikke forklare, fortæller instruktør Jorge Rivera.
 
 
 
 


Uudslettelig er en dokumentar, der fortæller historien om en kortfilm, der aldrig blev færdig

I år 2000 sætter instruktøren sig for at starte produktionen af kortfilmen ”Det ultimative kup”, baseret på H. Lovecrafts historie ”Den frygtindgydende gamle mand”. De første scener indspilles i Cortijo Jurado – en aflagt herregård fra det 19. århundrede og et sted omgivet af mystik, vandrehistorier og som efter sigende er hjemsøgt.
Men mærkelige ting fandt sted under produktionen. Der var sygdom, forsvinden, brand og adskillige nedbrud af teknisk udstyr. Kortfilmen blev aldrig færdig. Her godt 20 år senere har instruktøren besluttet at påbegynde projektet igen. Denne gang som en spansk-dansk dokumentar, der skal afklare, hvad der egentlig skete under optagelserne – og efter.
Læs mere om filmen og instruktøren på www.jrivera.eu

 
 

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Er udrensning vigtig for kroppen?

Lider du af eksem eller andre hudlidelser?   Facts:Chloe og Friederich er holistiske behandle...

Helse & Sundhed

Lider du af helbredsangst?

Er du bange for, at du er syg? Frygter at du lider af kræft, hjertesygdom eller sklerose? Afsøger ...

Helse & Sundhed

Permanent Makeup

Er du træt af makeup, som ikke holder hele dagen, så læs med her. Mange af mine kunder i klinikke...

Helse & Sundhed

Velvære i fødderne

Fødderne, tærne, det er dem, vi har nederst på benene. Til daglig er de måske sidst på listen over d...

Helse & Sundhed

Vin til osten - eller ost til vinen

Vi sidder ofte efter middagen med vin tilbage i glasset og måske lidt i flasken, og for at hyggen sk...

Gastronomi

Vægmaleriene i San Isidro, Orihuela

                        &n...

Udflugter & Rejser

Veras Veranda - Rosenbrød med kanelfyld

Det nye år er startet og mange mener at det er tid til at tænke på hvad man spiser – og det er jeg d...

Gastronomi

Spanske nummerplader - Hvor er vokalerne?

Der er vel ingen, som ikke har siddet i trafikken og leget ordlege med de forskellige bogstaver på m...

Tema & Profiler

Día del Padre i Spanien - Anderledes end Fars dag i Danmark

Visse dage i året fejres med et bestemt tema. Den mest fejrede i vores del af verden, foruden vores ...

Tema & Profiler

Las Minas de Bédar

Las Minas de Bédar ligger ca. 20 km. fra Mojácar, og der er anlagt en spændende vandrerute igennem d...

Udflugter & Rejser

Friskstegte chips og nyristede nødder - Patatas Artesanas Pa…

Smuk slikbutik Det er næsten som at træde ind i en filmkulisse til en film om en Willy Wonka-butik...

Gastronomi

Museo Ruso - Samlinger fra Det Russiske Museum

Der er ikke meget løgkuppel over den gamle tobaksfabrik, som blandt andet huser det russiske museum...

Udflugter & Rejser

Hjemmelavede churros

Curros er i hele Spanien en yndlingsspise som morgenmad, en formiddagssnack eller til at stille appe...

Gastronomi

Hyldest til La Peña ved Amin-galla - Og jubilar-donation på …

At La Peña de Dinamarca, den danske supporterklub af Málaga Club de Futbol, har markeret sig markant...

Tema & Profiler

Udflugter & Rejser

Vægmaleriene i San Isidro, Orihuela

                                I foråret 1976 var der stor politisk usikkerhed i Spanien. General Fra...

Udflugter & Rejser

Las Minas de Bédar

Las Minas de Bédar ligger ca. 20 km. fra Mojácar, og der er anlagt en spændende vandrerute igennem de gamle minegange og tunneller. Ruten hedder SL- A 77 og hvis man Googler det, får man ruten at se. ...

Udflugter & Rejser

Museo Ruso - Samlinger fra Det Russiske Museum

Der er ikke meget løgkuppel over den gamle tobaksfabrik, som blandt andet huser det russiske museum. Helt præcist hedder det dog Colección del Museo Ruso, San Petersburgo / Málaga og er lidt af en skj...

Udflugter & Rejser

Mojácar – en af Spaniens kønneste landsbyer

Mojácar ligger lidt nord for Almería og der er små 300 km. dertil fra Málaga. Den er med på listen over de smukkeste landsbyer i Spanien, og selv om den ligger nede på en 27. plads, er den absolut et ...

Udflugter & Rejser

Casa Decor

Overvejer du en tur til Madrid i det nye år, så er februar måske det rette tidspunkt med mulighed for at besøge Casa Decor, og her få et indblik i, hvad der rører sig på interiørfronten.Den 24. januar...

Udflugter & Rejser

Sport

Golf... med Stig Wiberg

Det tidlige forår har været i solens og golfens tegn på Lauro. Der er blevet afholdt mange tirsdags- matcher for glade golfere under præsident Tove' s kyndige ledelse, med sekretær Claus på sidelinien. Humøret er i top og der er blevet spillet holdspil, stableford, den gule bold og lige netop nu Sa...

Golf

Super Seleznov

Den nye striker i Málaga vil spille i La Liga – mens 11-årig søn passes af sikkerhedsvagter i Kiev Hans scorings-gennemsnit ligger stort set på en fuldtræffer i hver anden kamp.Statistikken taler sit klare sprog. Og nu er den 33-årige ukrainer Yevhen Seleznov kommet til Solkystens hovedstad for omg...

Sport

Gastronomi

Vin til osten - eller ost til vinen

Vi sidder ofte efter middagen med vin tilbage i glasset og måske lidt i flasken, og for at hyggen sk...

Gastronomi

Veras Veranda - Rosenbrød med kanelfyld

Det nye år er startet og mange mener at det er tid til at tænke på hvad man spiser – og det er jeg d...

Gastronomi

Friskstegte chips og nyristede nødder - Patatas Artesanas Pa…

Smuk slikbutik Det er næsten som at træde ind i en filmkulisse til en film om en Willy Wonka-butik...

Gastronomi

Kultur

Auktioner for alle

Med auktioner i tre forskellige prisklasser samt mange års ekspertise er Bruun Rasmussen det optimale valg for dig, som ...

Kultur

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing...

(doo wah, doo wah, doo wah, doo wah 
doo wah, doo wah, doo wah, doo wah)   It makes no diff'rence if it's sweet o...

Kultur

Kristian Lilholt og band – ’nytårskoncert’ i Margrethekirken

For syvende år i træk træder Kristian Lilholt og band op i Margrethekirken og giver koncert, som på én gang er velkendt ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Spanske nummerplader - Hvor er vokalerne?

Der er vel ingen, som ikke har siddet i trafikken og leget ordlege med de f...

Tema & Profiler

Día del Padre i Spanien - Anderledes end Fars dag i Danmark

Visse dage i året fejres med et bestemt tema. Den mest fejrede i vores del ...

Tema & Profiler

Hyldest til La Peña ved Amin-galla - Og jubilar-donation på …

At La Peña de Dinamarca, den danske supporterklub af Málaga Club de Futbol...

Tema & Profiler

Kvindernes Internationale Kampdag - Gallamiddag og awardshow

I forbindelse med Kvindernes Internationale Kampdag afholdes I Cena de Prem...

Tema & Profiler

APC Forsikringsmæglere satser på Málaga

Det syder og koger i Málaga. Danmarks største uvildige pensionsmægler har s...

Tema & Profiler

Spanier eller spaniol?

Kommer man på dansk til at bruge ordet spaniol om en person fra Spanien, er...

Tema & Profiler

El-løbehjulene indtager Málaga - men befinder sig i juridis…

Det varme klima, gågader i det meste af byen og turister året rundt gør Mál...

Tema & Profiler

Førstehjælp og hjertestarter - hvad gør du i tilfælde af hje…

Må man banke en person i ryggen, som kvæles? Skal man forsøge at finde puls...

Tema & Profiler

Bliver Murcia det nye paradis?

Vi er glade for Costa del Sol – naturligvis. Og på Costa Blanca er de nat...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com