Det danske magasin i Spanien

Madrid – den perfekte turist-destination

Byen, som er Europas 3. største, er kompakt med korte afstande mellem seværdighederne, og vejr- og temperaturforhold gør, at det er behageligt at bevæge sig udendørs størstedelen af året. Et rigt udvalg af restauranter, barer og caféer frister med alt fra churros og tapas til eksklusive gourmet-retter, og er du glad for at shoppe, så er udbuddet enormt. Modehusene ligger på rad og række, og i de trænge sidegader kan du købe et hæklet sjal, som den gamle kone bag disken selv har lavet. Med sin spændende historie, smukke parker og et stort antal af museer og gallerier er Madrid kunstens hovedstad frem for alt! Byen er gæstfri og velordnet, og der findes turistkontorer ”over alt”…

Lidt baggrundshistorie

Der har været beboelse i dette område helt tilbage til forhistorisk tid. Gennem Madrid løber Río Manzanares, som tidligere var livsgrundlaget for beboerne i den tid. I 800-tallet anlagde maurerne en borg, der hvor slottet nu er placeret, for at beskytte den nordlige indfartsvej til Toledo, som blev Spaniens hovedstad i 1085. Men i 1562 flyttede den spanske konge sin residens til Madrid, og byen har efterfølgende været landets hovedstad.

Inklusiv alle forstæder har Madrid i dag ca. 6,5 millioner indbyggere, dette gør byen til EU’s 3. største by efter London og Paris.

Madrid ligger midt i landet, 667 meter over havets overflade, og er dermed Europas næst højest-beliggende hovedstad efter Andorra la Vella, hovedstaden i fyrstedømmet Andorra.

Om sommeren kan temperaturen nå op imod 40 grader, og i vinteren 2005 målte temperaturen minus 20 samme sted.

Historisk set har los madrileños været kendt for at være strengt katolske, men i dag identificerer over 40% af indbyggerne sig som ateister.

En god start på dagen

Vi starter vores byvandring fra Estación de Atocha ved at gå over Paseo del Prado, hvor vi, ikke overraskende, finder Prado-museet. Allerede en time før dørene åbner, er der lange køer ude foran, men siden vi skal ’se’ Madrid på én dag, har vi bestemt os for at sætte det, som skal være et af verdens mest besøgte museer, på hold indtil næste gang, vi kommer til Madrid.

Catedral de la Almudena.

På Plaza de Cánavas del Castillo, med god udsigt til Fuente de Neptuno, finder vi et lille bord på et hyggeligt hjørne. Mens solen er på vej op bag hustagene nyder vi en cortado, mens bilerne farer forbi, fire i bredden og i begge retninger. Det livlige trafikbillede komplementeres af cykler, skateboards, rollerblades og travle spaniere, som småløber for at nå på arbejde. Den smukke skulptur af Neptun, havets gud, ser ud til at tage det hele med ro, som han står der i springvandet og holder øje med trafikken fra fontænen midt i rundkørslen.

Palacio Real. Hver onsdag kl. 11 er der vagtskifte foran slottet.

Vi betaler for kaffen og går mod Museo Thyssen-Bornemisza som ligger tæt på. Museet blev åbnet i 1992 og skal have en af verdens smukkeste og mest kostbare private kunst-samlinger. Her er både Renoir, Gauguin, Monet, Courbet, Picasso og Miró repræsenteret, sammen med mange andre. Vi bliver der i næsten to timer, en æstetisk oplevelse vi aldrig vil glemme.

Køkkenet på El Botin, verdens ældste restaurant, er lille og trang.

Tilbage i sollyset igen runder vi hjørnet på museet og går op Carrera de San Jerónimo, hvor der står en flot statue af Miguel de Cervantes (født i 1547), bedst kendt for sine to legendariske bøger om Don Quijote, manden der sammen med sin gode ven og nabo Sancho Panza viede sit liv til at kæmpe mod Spaniens vindmøller.

Der findes sågar bjørne i skovende på den iberiske halvø, og i gamle dage var der mange af dem i områderne omkring Madrid. Derfor har Madrid en bjørn i sit byvåben. Der er lavet en bronzestatue af den herlige bjørn som står på Plaza de la Puerta del Sol og køen med små børn som vil løftes op for at klappe bjørnen på poterne er lang. Dette er virkelig Spaniens absolutte centrum, og vi befinder os på km 0 i det radiale netværk af spanske veje.

Plaza Mayor. Ni buegange fører ind til den store plads, som er 130 x 95 meter.

Plaza Mayor – en stor oplevelse

Et par blokke længere væk ligger smukke Plaza Mayor. Pladsen er omgivet af bygninger på alle sider, og i alt vender 237 balkoner ud mod det gigantiske torv, som måler 130 x 95 meter. 9 forskellige buegange fører ind til pladsen med caféer, små restauranter og enkelte butikker. Her er der travlt; der spises og drikkes, filmes og fotograferes. Og der tales højlydt. Hektiske turistguider forsøger at holde orden i egne rækker og ridende politi holder øje for at sikre, at alt er, som det skal være.

Der er smukt i Real Jardín Botánico.

Fra Plaza Mayor er der kun 5 – 10 minutter at gå til den smukke Catedral de la Almudena. Tegningerne til katedralen blev allerede lavet i 1700-tallet, men kirken blev ikke færdig før i 1993. Her ligger også Castillo Real, kongens slot, men vi bliver fortalt, at kongefamilien praktisk talt aldrig opholder sig på slottet. Et spektakulært vagtskifte finder sted her hver onsdag kl. 11.00 – bortset fra perioden 1. juli – 15. august.

Frokost i det grønne

På vej tilbage går vi til Gran Vía, Madrids shopping gade nr. 1, med de store og kendte butikskæder samt eksklusive specialforretninger af enhver art. Dagens frokost spiser vi i den smukke Real Jardín Botanicó lige ved Prado-museet. Vi har købt en sandwich og en kop kaffe med fra en lille café uden for og sætter os på en bænk omgivet af fuglesang og et hav af blomster. I det 8 hektar store område, vokser over 5.000 arter, som kommer fra alle verdenshjørner. Her findes også verdens største herbarium med over 1 million arter. Parken er en stor oplevelse for alle, som er interesseret i botanik og er glad for blomster.

Calle Cuesta de Moyano (også kendt som Claudio de Moyano) som ligger ved siden af den smukke park, er bog-elskernes Eldorado. Gaden er fyldt med små boder, hvor der sælges nye og brugte bøger, og der står folk i alle aldre med bøjede hoveder og jager litterære skatte i den varme eftermiddagssol.

Bogmarkedet i Calle Cuesta de Moyano er populært.

La Guernica – et ikon for pacifister

Vi trasker videre til Museo Reina Sofía. Museet er hovedsagelig dedikeret til spanske kunstnere fra det 20. århundrede, og Pablo Picasso og Salvador Dalí er stærkt repræsenteret. Det mest kendte maleri er nok Picassos La Guernica, som er en kunstnerisk fremstilling af tragedier og lidelser fra 26. april 1937 da tyske fly bombede den baskiske by med samme navn. Maleriet er enormt stort, og jo mere vi stirrer på det, jo nærmere kommer krigens grusomheder. Maleriet er senere blevet et ikon for mange, som kæmper for fred og nedrustning.

Vi fortsætter mod latinerkvarteret, og her ligger barer, caféer og små charmerende butikker, som perler på en snor. Gaderne fyldes op efter en lang siesta, men der hersker alligevel en fredelig atmosfære. Hver søndag er der et stort, udendørs loppemarked lige ved undergrundsstationen med samme navn; El Rastro er populært for både kunstsamlere og for dem, som føler, de trænger til noget til deres hjem. Eller for dem som bare vil gå rundt og kigge. Men ingen går tomhændet herfra!

When the Saints…

Middag på verdens ældste restaurant

Dagen afsluttes med middag på El Botín, verdens ældste restaurant. Den fire etagers høje bygning står nærmest og læner sig til ydervæggen på Plaza Mayor. Dette var byens centrum i 1725, da restauranten blev grundlagt, og det var her, købmænd og håndværkere holdt til. Stejle trapper og lavt til loftet binder de fire etager sammen, og det må være en udfordring at gå op og ned med tønder og karafler til krævende gæster. Vi vælger husets menu, Gazpacho Andaluz, grillet pattegris og is. Menuen koster 45 euro inkl. brød, vin/øl og mineralvand. Det er godt investerede penge, og vi konkluderer, at Gazpacho Andaluz i karton fra Mercadona aldrig mere er det samme.

Madrid – masser at byde på.

Som solen går ned, kommer der mere og mere liv, gadekunstnere af alle slags sætter sig på fortovene; musikere, malere, jonglører, – en gammel mand sidder på en skammel og spiller guitar, mens hans barnebarn danser omkring ham. Vi forlader den gæstfrie, majestætiske og ikke mindst levende by med tungt hjerte, men med en god følelse af, at vi oplevet utroligt meget på de timer, vi har været her. Og vi kommer helt sikkert tilbage…

Et af Madrids mange hyggelige vandhuller.

Madrid har været Spaniens hovedstad siden 1562. Byen ligger centralt i Spanien, 667 meter over havets overflade, og er med sine 6,5 millioner indbyggere EU’s 3. største by. Byen er et eldorado for kunstelskere, og her er det nemt at være turist. Der er meget godt skiltet til alle seværdigheder.

www.turismomadrid.es

www.metromadrid.es

www.spain.info/en/reportajes/ceremonia-de-relevo-de-guardia-en-madrid.html

www.botin.es

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.