Marias Dyrelykkeland i Córdoba

Nærmest symbolsk har Jorge, fincaens fritgående æsel og Marias rejsekammerat, tagets plads lige ved indkørslen, da vi triller ind på gårdspladsen. Dens ører, som permanent hænger nedad, dens skiftende vinterpels samt det lidt afpillede ydre fører tankerne hen på Peter Plys’ æselven, som er kronisk deprimeret. Jorge virker dog glad og tilfreds ved nærmere eftersyn og kommer også nysgerrigt hen og tager imod gæsterne.
Det var et forlist forhold og en trang til at få renset tankerne, der bragte Maria til Spanien i 2014.

”Jeg havde rejst i Latinamerika før, så jeg kunne lidt spansk allerede. Da jeg ikke havde råd til at tage på vandretur i Latinamerika, valgte jeg en rute, der gik fra Spanien til Portugal i stedet,” smiler Maria og tilføjer, at hun på vandreturen gik med 20 kg oppakning, og da hun ikke havde lyst til det igen, fandt hun på at købe et æsel, som kunne hjælpe til med at bære. I Albacete erhvervede Maria æslet Jorge, der påtog sig rollen som ’pakæsel’ og sammen drog de ud i det ukendte.
De to måneder blev spækket af praktiske udfordringer og uforglemmelige oplevelser. ”Når jeg vågnede om morgenen, var det med en spændt forventning til, hvad dagen ville byde på. Og når jeg puttede mig i soveposen om aftenen, var det med en følelse af at være verdens heldigste menneske,” fortæller Maria, der mest sov i sit medbragte telt, men ofte blev hun også inviteret indenfor hos folk og sove og spise, og hun oplevede en enorm gæstfrihed på sin tur: ”Dem, jeg sov hos, kendte ofte nogen i den næste landsby, som kunne indkvartere mig,” smiler hun.

Undervejs mødte Maria bjergbonden Manolo, og sidenhen er både hun og Jorge flyttet ind i Dyrelykkeland, hvor Maria står for pasningen af dyrene.

Hyrdinden og bjergbonden

SKRÆP SKRÆP SKRÆP, siger det, da vi træder indenfor i den lille indhegnede have til Maria og Manolos finca. Det er gårdens ’kælegås’, som efter lidt blid insisteren får La Danesas udsendte overtalt til at klø hende under de tykke dun.
Udover gæs er der får, geder, æsler, høns samt en enkelt hest og en enkelt ko og naturligvis hyrdehunde. ”Vi har lam hele året rundt, nogle gange skal de flaskes op og nogle gange sættes de sammen med gederne, hvis ikke lammets mor giver nok mælk,” fortæller Maria, da vi bevæger os ind i stalden til fårene. Desuden har Maria selv har flasket en del af gårdens får op.

Maria lærte Manolo at kende under sin færd fra Spanien til Portugal. Æslet Jorge, som er i sin tredje alder, havde nemlig svært ved at klare de sidste 200 km på ruten. Manolo, som María havde mødt i Villaharta, hvor pilgrimsruten løber forbi, kom hende til undsætning med et frisk æsel og tog Jorge med sig til sin Finca, så denne kunne få et velfortjent hvil. Nu bor de alle tre på fincaen, hvor der efterfølgende er kommet en del flere dyr til. ”Manolo købte 200 får, for som han sagde ’nu har jeg en hyrdinde, så mangler jeg bare fårene’,” smiler Maria, der med sine vandrestøvler og læderhat maner alle forestillinger om hyrdinde-kyse og pussenussekjole i jorden. Denne hyrdinde tager sin opgave alvorligt!

La pastora danesa

Her på egnen kender de Maria som ’la pastora danesa’ eller slet og ret som ’la danesa’. Det er nemlig ikke gået lokalbefolkningens næse forbi, at Maria hyrder får. Kvindelige fårehyrder findes der ikke vanvittigt mange af, og da slet ikke kvindelige danske fårehyrder. De 200 får hyrder Maria på daglig basis, men for et par år siden hyrdede hun sammen med tre mandlige hyrder 2000 får og 100 geder 600 km fra la Cuenca til Andujar.

”De 100 geder var klart de mest besværlige!” griner Maria og fortsætter: ”Der var kun ét bad på de 36 dage, det tog at gå turen. Når mine mandlige medhyrder skulle skifte sokker sådan cirka en gang om ugen, smed de de brugte sokker på bålet. Det er en stank, jeg aldrig glemmer,” ler Maria igen og fortsætter lidt mere alvorligt: ”På ruten fra Cuenca til Andujar er man flere gange nødt til at gå igennem byerne. Det sker på såkaldte ’vía pecuarias’, som er veje, der er specielt anlagte til dyrs passage og her har dyr fortrinsret. Det er da ret smukt at tænke sig.”

Dyrelykkeland

På fincaen tilbyder Maria nu ruter med æsel til folk, som har lyst til en eller flere dages vandring med eller uden guide (men altid med 24 timers ’livline’). Den andalusiske del af pilgrimsruten ’Camino de Santiago’ går nemlig direkte igennem Villaharta. Faktisk ses en kilometerpæl med den karakteristiske muslingskal, der indikerer, at man befinder sig på pilgrimsruten, direkte udenfor finca Dyrelykkeland. Denne del af pilgrimsruten hedder ’Camino Mozárabe’ og det er Marias ønske, at andre kan komme til at opleve følelsen af pilgrimsfærd ved at vandre i naturen i fællesskab med et æsel.
Kortere ruter af få timers varighed er dog også muligt.

Da jeg tager afsked med Maria og Manolo (og Jorge og alle de andre) trækker en bil op på gårdspladsen. Det er en lokal familie, hvis børn med forventningsfulde øjne spørger, om de må gå hen og se lammene, som blev født i løbet af natten. I Dyrelykkeland er der plads til alle.
 
Praktisk information

Dyrelykkeland ligger 30 km nord for Córdoba. Se www.dyrelykkeland.com for mere info om ruter med æsler, om at komme ud og hyrde fårene ind med la pastora eller find dem på Facebook, hvor du kan følge med i hvornår fårene bliver klippet, hvornår der laves gedeost samt hvornår der er hundehvalpe, æselføl osv.
 

Balneario Aguas de villaharta

Indkvartering
Lige ved siden af Dyrelykkeland ligger der et lille landhotel ved navn Balneario Aguas de Villaharta. Her indkvarterer vi os efter en dag på bondegårdsbesøg. Hotellet ligger helt alene her i den fantastisk smukke dal. Det eneste, der ellers ligger her i den lille dal er ja – Dyrelykkeland.
Det er et overraskende velplejet hotel, man drejer ind til fra grusvejen i Villaharta. Ude foran ses den karakteristiske muslingeskal, som indikerer, at pilgrimsruten løber her forbi. Der er kun 21 værelser fordelt i to længer - en moderne og en mere landlig afdeling.

Hammam
For et hotel der blot har 21 værelser er deres hammam helt i verdensklasse. Det har sin naturlige forklaring. Hotellet har nemlig fungeret som ’balneario’ – hvilket i gamle dage var spa- og rekreationssteder, som lå langs søer og floder. Ja på sin vis er det jo stadig et balneario, for rekreationsmulighederne er bestemt til at få øje på.

På klassisk hammam-vis findes der et varmt, et koldt og et rigtigt varmt bassin. Det er en fryd at lade sig dumpe ned i det store varme bassin mens aftensolen står ind ad de små åbninger i den rustikke mur og te indtages af små marokkanske te-glas.
Aftenen rundes af med et glas vin i restauranten, hvis menukort ligger meget langt fra det landmandskøkken, men godt kunne tro, de ville præsentere. De udmærkede vine akkompagneres nemlig af et gourmet-menukort.

Villaharta ligger 30 km nord for Córdoba, så på vej tilbage til kysten kan man passende slå et smut forbi den smukke by med det mauriske og jødiske præg, ligesom La Danesas udsendte gjorde.

God tur!
 

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Sabor a Málaga: Lokale produkter fra Málaga

I mere end 2000 år har Malága-provinsens befolkning dyrket råvarer af fineste kvalitet. Den frugtbar...

Gastronomi

IT-kriminelle på spil igen: Tusindvis af danskere udsat for …

Der florerer i øjeblikket tusindvis af falske e-mails i mange danskeres indbakker. Svindlernes bagta...

Tema & Profiler

Sarah Almagro - somos tu ola

Her i juli er det et år siden, nu 19-årige Sarah Almagro Vallejo blev indlagt på hospitalet med vold...

Tema & Profiler

En sjov dag for hele familien

  Tivoli World I Arrory de la Miel, Benalmádena, ligger Tivoli World – Solkystens tivoli, s...

Udflugter & Rejser

Her kan du se på dyr

  Crocodile Park I de naturtro bassiner i Crocodile Park ses krokodiller fra forskellige de...

Udflugter & Rejser

Vandlande på Costa del Sol

Vand, masser af vand og leg i vandland Disse vandattraktioner byder på meget sjov for hele famili...

Udflugter & Rejser

Sommer trendy = rósevine

Rosé er ikke kun søde sager, ’kærestevin’ eller tøsedrik For ikke så længe siden var verdens mest s...

Gastronomi

TUC-tærte med friske bær

Nu er det endelig sommer og det indbyder til hjemmebagte tærter med friske bær – som kan nydes på te...

Gastronomi

The View Marbella

The View Marbella vil sætte nye standarder inden for luksuriøs livsstil med dens moderne arkitektur ...

Bolig i Spanien

CAC - Centro de Arte Contemporáneo

Málagas museum for moderne kunst befinder sig i Málagas mest trendy bydel, Soho, og ligger lige på k...

Kultur

Den Skæve Vinkel - John Goth

Er du dansk og søger du bolig i Almuñecar-området, er det svært at komme uden om John Goth. Efter ty...

Tema & Profiler

Speakeasy – frisk opskrift med gin uden alkohol

Elías Bentolila står bag cocktailbaren Speakeasy i Fuengirola samt dennes nyligt åbnede søsterbar i ...

Gastronomi

Sommerguide 2019

Masser af sommerattraktioner på Costa del Sol! Har du brændt dig lidt i solen eller behøver du og f...

Udflugter & Rejser

Skygge i sommervarmen

Costa del Sol er fantastisk om sommeren – strandene viser sig fra deres bedste side, restauranterne ...

Tema & Profiler

Udflugter & Rejser

En sjov dag for hele familien

  Tivoli World I Arrory de la Miel, Benalmádena, ligger Tivoli World – Solkystens tivoli, som byder på pariserhjul, rutjsebaner og karruseller for store og små. Totalt findes her over 40 attr...

Udflugter & Rejser

Her kan du se på dyr

  Crocodile Park I de naturtro bassiner i Crocodile Park ses krokodiller fra forskellige dele af verden. Her vandrer du som besøgende mellem øer over broer oven over de mange krokodiller...

Udflugter & Rejser

Vandlande på Costa del Sol

Vand, masser af vand og leg i vandland Disse vandattraktioner byder på meget sjov for hele familien.   Aqualand I Torremolinos ligger Costa del Sols største vandland – Aqualand. Her findes...

Udflugter & Rejser

Sommerguide 2019

Masser af sommerattraktioner på Costa del Sol! Har du brændt dig lidt i solen eller behøver du og familien lidt variation efter mange og lange dage på stranden? Costa del Sol er danskernes favorit i ...

Udflugter & Rejser

Sport

27. Grundlovsmatch på Lauro Golf Resort

Søndag d. 2. juni 2019 afholdt man dansk Grundlovsmatch for 27. gang på Lauro Golf i Alhaurín de la Torre.   Præsident Tove Pedersen stod i front som vanligt med golf-arrangement og præmieoverrækkelse, sekretær Claus havde lavet et fantastisk forarbejde med scorekort. Efter matchen samlede ma...

Golf

Da far rejste til Mexico

Slog Adrian til som topscorer - forlængede kontrakt til 2021 og forlod grædende La Rosaleda   Han har altid været fars dreng, den nu 31-årig Adrian – offensiv midtbanespiller og overraskende Málaga CFs topscorer i denne medrivende sæson, da oprykning til La Liga, en af verdens bedste fodboldr...

Sport

Gastronomi

Sabor a Málaga: Lokale produkter fra Málaga

I mere end 2000 år har Malága-provinsens befolkning dyrket råvarer af fineste kvalitet. Den frugtbar...

Gastronomi

Sommer trendy = rósevine

Rosé er ikke kun søde sager, ’kærestevin’ eller tøsedrik For ikke så længe siden var verdens mest s...

Gastronomi

TUC-tærte med friske bær

Nu er det endelig sommer og det indbyder til hjemmebagte tærter med friske bær – som kan nydes på te...

Gastronomi

Speakeasy – frisk opskrift med gin uden alkohol

Elías Bentolila står bag cocktailbaren Speakeasy i Fuengirola samt dennes nyligt åbnede søsterbar i ...

Gastronomi

Kultur

CAC - Centro de Arte Contemporáneo

Málagas museum for moderne kunst befinder sig i Málagas mest trendy bydel, Soho, og ligger lige på kanten af Guadalminaf...

Kultur

Osbornetyren – en hyldest

De er fordelt over hele Spanien, på Costa del Sol har vi også nogle stykker. Stolt og stærk toner den frem på bakketoppe...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

IT-kriminelle på spil igen: Tusindvis af danskere udsat for …

Der florerer i øjeblikket tusindvis af falske e-mails i mange danskeres ind...

Tema & Profiler

Sarah Almagro - somos tu ola

Her i juli er det et år siden, nu 19-årige Sarah Almagro Vallejo blev indla...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - John Goth

Er du dansk og søger du bolig i Almuñecar-området, er det svært at komme ud...

Tema & Profiler

Skygge i sommervarmen

Costa del Sol er fantastisk om sommeren – strandene viser sig fra deres bed...

Tema & Profiler

NIKKI BEACH MARBELLA

De store sommer-DJ´s Hvad er en sommer uden noget at fejre? Og hvad er f...

Tema & Profiler

Er spanierne virkelig så dovne?

”Det er også de spaniere...!” Jeg hører det så ofte, at jeg nu ikke kan la...

Tema & Profiler

Dansk serieiværksætter vil sælge smoothies til hele Spanien

Der snittes, skæres og pakkes i det lille industrikøkken. Vi har kigget ind...

Tema & Profiler

Cudeca: Second hand-butikkerne med et vigtigt ærinde

Det er fredag og klokken er 09.55. Udenfor Cudecas nye butik i Los Boliches...

Tema & Profiler

Dekker og den spanske dopinglæge

I sin selvbiografi fortæller cykelrytteren Thomas Dekker om sit samarbejde ...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com