Det danske magasin i Spanien
Har Spanien plads til flere turister

Har Spanien plads til flere turister

Der er ingen tvivl om, at Spanien har noget særligt at tilbyde besøgende med sin smukke og varierede natur, rige kultur, arkitektoniske og kunstneriske skatte, unikke historie, fantastiske mad og venlige mennesker. I 2023 modtog Spanien rekordhøje 84 millioner turister, en stigning på 24% i forhold til året før. Alene i juli kom mere end 10 millioner turister til landet, igen en milepæl, der kun er overgået én gang før i historien.

Tallene er bevis på landets mangeårige tiltrækningskraft som et af verdens bedste og mest besøgte turistmål. Turismebranchen glæder sig naturligvis, og håber, at det indeværende år bliver deres bedste nogensinde, og at 2025 bliver endnu bedre. Men er der en turistgrænse, som man ikke bør overskride? Kommer det nogensinde til et punkt, hvor landet burde sige NOK, da man faktisk ikke vil have flere, men derimod færre turister?

Har vi overturisme?

I de fleste af hovedstæderne og de mest populære turistbyer i Europa er virkeligheden med overturisme blevet et stadig større problem. Overturisme defineres som et fænomen, hvor visse steder af stor interesse besøges af et for stort antal turister og derved forårsager uønskede effekter på de besøgte steder og deres lokalbefolkning. En europæisk by, der især er blevet offer for overturisme, er Venedig, hvor forureningen nærmest har ødelagt byen, og de lokale ikke længere har råd til at bo der.

Sidste år begyndte Venedig blandt andet at indføre en begrænsning af antallet af turister, der må komme ind i byen via et bompengesystem, pladsreservation, høje turistskatter og forbud mod at krydstogtskibe lægger til i havnen. Men er det lykkedes dem at stoppe overturismen i tide?

I Spanien er Barcelona blevet offer for en lignende skæbne. Det, der engang blev kaldt Europas fedeste by og et ikonisk sted for design, er nu så fyldt med turister, at det er blevet som én stor forlystelsespark. Samtidig har byen mistet meget af den charme og unikke karakter, der gjorde den så populær.

Barcelona er i dag den femte mest besøgte by i Europa og den tiende i verden målt på antal besøgende og forbrug af internationale turister. Sidste år besøgte næsten 10 millioner turister byen med 29,8 millioner hotelovernatninger. Ligesom andre byer, der oplever de negative konsekvenser af masseturisme, har Barcelona oplevet en overbelastning af offentlige goder og ressourcer og en ufrivillig udsættelse af den lokale befolkning for at gøre plads til ferielejligheder og hoteller.

For at dæmme op for overturismen har kommunen blandt andet begrænset antallet af hotelsenge, der er tilladt, og forbudt åbning af nye hoteller i den gamle bydel. Men igen, er disse foranstaltninger nok til at beskytte Barcelonas unikke verdensarv?

Og hvad med det evigt populære Solkysten? Ifølge det andalusiske turistregister kan Solkysten og Málaga-provinsen rumme en halv million turister hver nat med 514.838 registrerede sengepladser. Samtidig har der aldrig været flere private ejendomme, der udlejes som ferieboliger. Med sådanne rekordtal har Costa del Sol og især Málaga by også oplevet overturisme de seneste år, hvilket blandt andet har ført til længere køer og trafik, dyrere priser, bolig- og ressourcemangel samt øget forurening og støj.

Begrænsede ressourcer

Turismesektoren tegner sig for omkring 15 % af Spaniens samlede BNP med næsten 3 millioner mennesker, der arbejder i landets turistindustri. Alene i 2023 brugte de turister, der kom til landet, over 108 milliarder euro, og de bragte omkring 17 milliarder euro til Málaga-provinsen. Turisme er derfor uden tvivl afgørende for landets økonomi og beskæftigelse, men det har samtidig en skjult omkostning for det spanske samfund.

De sidste par år har været de varmeste i historien. Tørken har blandt andet ført til en truende vandmangel. Samtidig med at privatpersoner, industri og landbrug har måttet begrænse deres vandforbrug, er der et rekordhøjt niveau af turisme, der forbruger uendelige mængder af kostbart ferskvand.

Selvom der ikke findes nogen national statistik for vandforbrug pr. turist, har Barcelonas kommunalbestyrelse beregnet, at hver turist bruger mellem 163 og 194 liter vand om dagen. Lad os bare tage de 33 millioner turister, som Andalusien-regionen forventer i 2023, og gange disse med et gennemsnitligt vandforbrug pr. turist, så har vi svaret på, hvorfor regionens vandreservoirer snart er tomme, og at selv grundvandet er ved at forsvinde.

For at mindske de negative effekter af overturisme peges på vigtigheden af ​​lokale myndigheders ledelse som et væsentligt redskab til at opnå mere bæredygtige rejsemål. En af løsningerne er at udvikle initiativer, der fremmer det, der ses som positiv turisme (turister, der er respektfulde og har høj købekraft) for at kompensere for de negative effekter af masse- og overturisme. Samtidig kan alternative typer af turisme som økoturisme, landturisme, sportsturisme og kulturturisme forlænge turistsæsonen ud over den overfyldte højsæson, hvilket har vist sig at forbedre bæredygtigheden af ​​turistdestinationer.

Den turisme, som Spanien har i dag, og turistindustrien håber at have i fremtiden, er ikke længere bæredygtig. Det er klart, at landet stadig har brug for turister, men uden vand og andre ressourcer vil ingen nyde at komme hertil.

(Kilder: INE, statistica.som, Preferente, Málaga Hoy, The Guardian, Responsible Travel og Science Direct)

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.