Tabarnia eksisterer ikke, men vil blive i Spanien

Det catalanske område, Tabarnia, som vil løsrives, hvis Catalonien opnår uafhængighed, og i stedet blive en ny region i Spanien, eksisterer ikke. Men selvom Tabarnia startede som en vittighed, er det nu blevet en bevægelse og et bindeled for tilhængere af et fortsat tilhørsforhold til Spanien, for hvem der har manglet en fælles platform.

 
Frihed for Tabarnia. Catalonien plyndrer Tabarnia. Catalonien har aldrig gjort noget godt for Tabarnia. De catalanske politikeres korruption har ført til elendighed i Tabarnia. Derfor har indbyggerne i Tabarnia ret til at bestemme over deres egen fremtid. Tabarnias indbyggere ønsker bare at stemme. Tabarnia er ikke for uafhængighed, Tabarnia er for demokrati.
Ordene kommer fra modstanderne af separatistbevægelsen. De er samlet under paraplyorganisationen Gente de Tabarnia (folk fra Tabarnia). Hvis man i ovenstående linjer erstatter Tabarnia med Catalonien og Catalonien med Spanien, har man de selvsamme argumenter, som tilhængere af Cataloniens uafhængighed bruger for en løsrivelse fra Spanien. Det er ordene på en kontrareaktion, hvori de catalanske separatisters argumenter slås hjem på egen banehalvdel.
 

Modsvar fra hypotetisk region

Tabarnia som en hypotetisk region er undfanget som et ironisk modsvar til de catalanske separatister. Det startede som sådan, hvilket var tilbage i 2015 og i første omgang kun digitalt på www.bcnisnotcat.es. Det navn kommer af ’Barcelona is not Catalonia’, en parodi af ’Catalonia is not Spain’, hvis engelske udtryk var skabt af separatisterne for at gøre udlændinge det forståeligt, at man bestemt ikke mente, at Catalonien skulle være en del af Spanien.
Men efterhånden som uafhængighedsbevægelsen tog sine skridt hen imod sidste års afstemning og efterfølgende uafhængighedserklæring, er www.bcnisnotcat.es blevet en bevægelse med navnet Tabarnia. Ingen ved, hvem som fandt på det. Men det fælles krav er der ingen tvivl om, og det er, at skulle Catalonien blive uafhængig, skal Tabernia løsrives fra det øvrige Catalonien og i stedet blive en del af Spanien.
Navnet er en sammensmeltning af provinserne Tarragona og Barcelona, nemlig TABAR-nia. Det omfatter ikke kun storbyerne, men også længere mod nord til Selva Española og ned til Baix Camp samt en god bid ind i landet. I grove træk middelalderens grevskab Barcelona.
Man har et flag. Det er skabt af Barcelonas og Tarragonas flag, og våbenskjoldet forestiller Sant Jordi (Georg), der slås med separatismens drage.
 

Cataloniens to sider

Tabarnia er Cataloniens tættest befolkede område med godt 6 mio. indbyggere, mens de resterende ca. 1,5 mio. bor i de mere sparsomt befolkede provinser, Girona og Lleida. Det er her, man overvejende stemmer på separatistpartierne.
En af de største kim til utilfredshed i Tabernia er, at valgsystemet er usolidarisk. Et mandat i det catalanske parlament, Generalitat de Catalunya, kræver i Barcelona-provinsen 48.521 stemmer, i Tarragona 31.317, mens det i Girona rækker med 30.048 stemmer og i Lleida ikke flere end 20.925. Altså 2,3 gange flere stemmer i Barcelona end i Lleida.
Det er grunden til, at separatisterne ved valget i december 2017 fik flertallet af mandater, på trods af at de fik mindre end 48 procent af stemmerne. Ved valget i december 2017 vandt de pro spanske partier, Ciudadanos, PSC og PP, majoriteten i Barcelona og Tarragona.
I Tabarnia mener man, at denne gamle lov ikke er ændret, fordi majoriteten af indbyggerne i Lleida og Girona altid har stemt på separatisterne, hvilket har beholdt dem ved magten.
Et andet uligt aspekt er økonomien. Tabarnia har mere industri og mere turisme og mere meget andet, mens det øvrige Catalonien hænger økonomisk sammen takket være tilskud. Altså betaler Tabarnia.
 

Korruption og undertrykkelse

Tabarnia-tilhængerne mener desuden, at korruption blandt de catalanske politikere har været omfattende, ligesom offentlige midler på ulovlig vis er brugt på at føre separatisternes sag.
Før og efter Carles Puigdemonts uafhængighedserklæring i oktober 2017 er flere tusinde virksomheder flygtet fra regionen, hvilket i sagens natur skaber øget arbejdsløshed og forringet livskvalitet.
Den nuværende model for selvstyre giver alle spaniere ret og pligt til at bruge spansk, mens borgerne i syv regioner frit kan tilvælge det regionale sprog. Men i Catalonien er undertrykkelse af det spanske sprog i undervisning, i offentlig administration og i visse virksomheder ikke ukendt.
Uafhængighedsbevægelsen er dermed for mange kommet til at stå for ufred, diskrimination og økonomisk ruin.
 

Det forsvundne demokrati

I februar fik Tabarnia en præsident. Det er komikeren og forfatteren Albert Boadella. Han blev taget i ed via en videokonference, eftersom han opholdt sig i eksil i Madrid og ikke turde krydse grænsen til Tabarnia eller Catalonien af frygt for at blive arresteret. Ligheden med Carles Puigdemonts situation er ikke til at overse.
Albert Boadella, mener, at demokratiet er forsvundet i Catalonien, og at artikel 155 i den spanske grundlov skal forsætte med at gælde, indtil der er genorettet demokratiske tilstande. Han frygter baskiske forhold med en ETA-lignende bevægelse, og han mener, at den catalanske nationalisme er en virus, der kommer fra en overlegenhed over for andre spaniere.
Under sit sidste besøg i Barcelona måtte han bede om politibeskyttelse for at turde underskrive eksempler af sin seneste bog, ¡Viva Tabernia!. Han tager det tungt, at han skal beskyttes i sin hjemegn. Det har foreløbig været beskyttelse mod graffiti på hans bolig og et værn mod skraldesække i haven.
Der arbejdes på at gøre Tabarnia til en politisk enhed. Tanken er for nuværende ikke et egentligt parti, men en tværgående koalition af parter, som vil tilslutte sig fronten imod separatismen. Man har også indsamlet underskrifter. Foreløbig har næsten 300.000 personer på change.org skrevet under på, at man ønsker den spanske regerings tilladelse til at stemme om til at gøre Tabarnia til Spaniens 18. region. Altså ikke kun en løsrivelse, hvis Catalonien løsriver sig. Man ønsker en afstemning blandt tabarnerne i oktober 2019.
Tabarnia er en trussel imod hele uafhængighedsbevægelsen, der nok har undervurderet de kræfter, der ikke går ind for løsrivelse. Under en demonstration i marts i Barcelona var kun 15.000 deltagere iflg. lokalpolitiet på gaderne, mens Tabarnia-folket anslår, at omkring 200.000 deltog.
På skiltene stod der: ”Det er slut med vittigheden. Leve Tabarnia!”.
 

Gente de Tabarnias ord

La Danesa har talt med en talsmand for Gente de Tabarnia, der ønsker at være anonym. Vedkommende giver os her et stemningsbillede fra Catalonien samt sin holdning til fremtidens Tabarnia:
”Situationen i Catalonien kan synes fredelig, men i realiteten er det ikke tilfældet. Separatisterne lader til at være faldet til ro, men det er, fordi de har set faren. Nogle af deres folk er i fængsel, andre er i eksil, mens andre igen er sagsøgte og formodentlig også kommer i fængsel. Man kan sige, at de afventer en ny chance. Vi må være på vagt.
Vi har skabt Gente de Tabarnia for at tage det store skridt fra social aktivisme til politisk aktion. Vi vil tilbyde en ny, selvstyrende region i Spanien.
Det går os godt. Vi har flere tilhængere end Sociedad Civil Catalana (SCC), som repræsenterer PP, Cs og PSC. Folk stoler mere på Tabarnia til bekæmpelse af catalansk separatisme end på de gamle institutioner. Tabarnerne ser, at vi kan rejse os og slå separatisterne demokratisk. Mens vi før var tyste og gemte os, er vi nu millioner, som går på gaderne i massedemonstrationer. Gaderne er ikke længere deres.”

 

Sagt om Tabarnia

Fremtrædende medlemmer af Ciudadanos, nu Cataloniens største parti, har givet Tabarnia følgende skulderklap:
”Hvis nationalisterne kræver en ikkeeksisterende ret til separation, kan enhver gøre det. Jeg foretrækker mangfoldighed og sammenhold,” Albert Rivera, formand for Ciudadanos.
”Nationalisterne går ind for et homogent Catalonien og falder nemt over deres egne selvmodsigelser,” Inés Arrimadas, leder af Ciudadanos i Catalonien.
”Tabarnia er et ubarmhjertigt spejl for nationalisterne. Det reflekterer deres manglende solidaritet og klodsethed,” Juan Carlos Girauta, talsmand for Ciudadanos i kongressen.

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Vis mig din...
Motorcykel

Det var egentligt i et andet ærinde, at jeg mødte Gonzalo Ros. Han ejer og driver nemlig camper-virk...

Tema & Profiler

Taxa’erne ta’r den blinde vej

Det går voldsomt for sig, når taxachauffører strejker. Gader barrikaderes, fanerne findes frem, slag...

Tema & Profiler

Sabor a Málaga: Kastanjeprodukter med forskellige tilberedni…

Gin & Tonic-marmeladen, produktet som har fået succes i både private hjem og i gourmetkøkkener. ...

Gastronomi

La Ruta del Cares – så bliver det ikke vildere

La Ruta del Cares ligger i Picos de Europa i Nordspanien, og hvis man ikke har aflagt disse vilde bj...

Udflugter & Rejser

Veras Veranda: Morfars honningkage

Nu nærmer den søde juletid sig snart og det er tid til at pynte smukt op med juledekorationer og få ...

Gastronomi

Ribera del Duero Specialiteter: Babylam & Vin

I september måned besøgte vi Rioja, og på vej ned mod syd slog vi et smut indenom Ribera del Duero. ...

Gastronomi

Den Skæve Vinkel: Kim Steen Jensen

Han nyder sit job i Restaurant Casa Danesa. Og han elsker branchen, hvor han er omgivet af dynamik o...

Tema & Profiler

Et specielt hotel i Ávila - Hotel Palacio de los Velada

La Danesas journalist har ved flere lejligheder testet forskellige hoteller i Ávila, men et af dem l...

Udflugter & Rejser

Nu strømmer indvandrerne til Costa del Sol

Med sin geografiske beliggenhed har Spanien altid været en oplagt indgang til Europa for indvandrere...

Tema & Profiler

Dit nærmeste naturreservat - Guadalhorce

Hvis du er interesseret i natur og dyreliv, behøver du ikke køre langt for at tilfredsstille dit beh...

Udflugter & Rejser

Glovo – bestil hvad du vil, når du vil

Skal du bruge noget fra apoteket? Vil du købe et par nye sko? Skal du have noget at spise? Eller har...

Tema & Profiler

Forpligtelser og regler ved udlejning af feriebolig i Spanie…

Ejer man en feriebolig i Spanien, har man ofte ikke mulighed for at benytte den hele året. Mange led...

Bolig i Spanien

"Sund og glad - mentalt og fysisk"

"Sund og glad - mentalt og fysisk" Få de vigtigste og mest effektive redskaber ift at optimere din s...

Helse & Sundhed

Lider du af eksem eller andre hudlidelser?

Facts: Chloe og Friederich er holistiske behandlere, som ser på dig som en helhed og anerkender, at...

Helse & Sundhed

Udflugter & Rejser

La Ruta del Cares – så bliver det ikke vildere

La Ruta del Cares ligger i Picos de Europa i Nordspanien, og hvis man ikke har aflagt disse vilde bjerge et besøg, så har man her en enestående mulighed for at se og vandre i det mest spektakulære bje...

Udflugter & Rejser

Et specielt hotel i Ávila - Hotel Palacio de los Velada

La Danesas journalist har ved flere lejligheder testet forskellige hoteller i Ávila, men et af dem ligger i en klasse for sig, nemlig Hotel Palacio de los Velada, der er klassificeret som et 4-stjerne...

Udflugter & Rejser

Dit nærmeste naturreservat - Guadalhorce

Hvis du er interesseret i natur og dyreliv, behøver du ikke køre langt for at tilfredsstille dit behov, når du befinder dig på Costa del Sol. Blot nogle kilometer fra Málaga by og lige ved den travle ...

Udflugter & Rejser

Ávila

Omgivet af gamle murer og tårne rejser Ávila sig i det spanske landskab. Den 2,5 km lange bymur blev påbegyndt allerede i romertiden. Byen har været præget af mange flotte bygninger, noget som afspejl...

Udflugter & Rejser

San José og Parque Natural de Cabo de Gata Nijar i Almería

San Jose – en lille perle i det UNESCO-fredede område Parque Natural de Cabo de Gata Nijar San José var oprindeligt navnet på et kyst-batteri, som blev bygget i det 18. århundrede for at sikre vagtho...

Udflugter & Rejser

Sport

Familien glad: Fra den engelske kulde til varmen på Costa de…

Han underskrev sin første professionelle fodbold-kontrakt som 16-årig.Nu fast mand på det senegalesiske landshold med kampe ved VM i Rusland mod Polen og Japan.Er i England rykket ned fra den fornemste række, Premier League, med Hull City for herefter at bringe Wolverhampton Wanderes op.For den 28-å...

Sport

En garde!

“Kling! Klang! Swisch!” - sådan lyder det på film, når to rivaler krydser klinger i det, der ofte er meget Hollywood-iserede scener. Det er nemlig ikke helt sådan, det foregår, når fægtning udøves på sportsniveau, selvom man skal være lige så listig og snu som Zorro, så er det uden den velkendte sor...

Sport

Gastronomi

Sabor a Málaga: Kastanjeprodukter med forskellige tilberedni…

Gin & Tonic-marmeladen, produktet som har fået succes i både private hjem og i gourmetkøkkener. ...

Gastronomi

Veras Veranda: Morfars honningkage

Nu nærmer den søde juletid sig snart og det er tid til at pynte smukt op med juledekorationer og få ...

Gastronomi

Ribera del Duero Specialiteter: Babylam & Vin

I september måned besøgte vi Rioja, og på vej ned mod syd slog vi et smut indenom Ribera del Duero. ...

Gastronomi

Kultur

Bodegas Torres - Et møde med vin, mad og to generationer fra…

Da jeg blev spurgt, om jeg ville med på vintur og besøge Bodegas Torres i Villafrance de Penedés i Catalonien, tog det m...

Kultur

Málagas forbandede film

Optagelserne blev flere gange slettet på mystisk vis fra forskellige computere, en brand opstod, skuespillere kom til sk...

Kultur

Málaga – fra grim ælling til smuk svane

Málaga er en by med en meget privilegeret beliggenhed under varme himmelstrøg ved Middelhavet. Der hersker en dejlig, po...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Vis mig din...
Motorcykel

Det var egentligt i et andet ærinde, at jeg mødte Gonzalo Ros. Han ejer og ...

Tema & Profiler

Taxa’erne ta’r den blinde vej

Det går voldsomt for sig, når taxachauffører strejker. Gader barrikaderes, ...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel: Kim Steen Jensen

Han nyder sit job i Restaurant Casa Danesa. Og han elsker branchen, hvor ha...

Tema & Profiler

Nu strømmer indvandrerne til Costa del Sol

Med sin geografiske beliggenhed har Spanien altid været en oplagt indgang t...

Tema & Profiler

Glovo – bestil hvad du vil, når du vil

Skal du bruge noget fra apoteket? Vil du købe et par nye sko? Skal du have ...

Tema & Profiler

Eventyrerne Naundrup

De sportsglade danskere valfarter til Finca Naundrup. Det populære sportsre...

Tema & Profiler

Hvordan er vores syn på kvinder, der bliver ældre?

La Danesa har talt med den norske forfatter Anne Østby om hendes bog Et sty...

Tema & Profiler

Singles Day – verdens største shoppingdag

De fleste har hørt om Black Friday og måske også Cyber Monday, men nu melde...

Tema & Profiler

Danske Jonas Tofterup åbner vinakademi i Málaga - Iberian Wi…

La Danesa har før skrevet om Jonas Tofterup. Han er nemlig en af de dansker...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com