Dykning: Sæt turismen på pause – dyk ned under havets overflade

Jeg er taget til Marbella havn, hvor jeg sammen med en instruktør fra Simply Diving skal langt væk fra turismens larm og støj – og det kan man faktisk hurtigt komme, hvis man tager på opdagelse i havet. Man skal bare lige lære det først, hvis man ligesom jeg aldrig har prøvet det før.
 
Derfor er første del af dagens udflugt er ikke specielt ophidsende: Jeg skal skrive under på, at jeg ikke fejler noget med ørerne og lungerne, og at jeg vil respektere naturen og ikke tage noget fra havet med mig op på land. ”Jeg har altid troet, at P’et i PADI stod for ’Professional’. Det gør det slet ikke, det står for ’Papirarbejde’,” griner Gui, der er dagens guide på en tur, der finder sted under havoverfladen på dagens PADI-begynderkursus.
 

P.A.D.I. - står for Professional Asssociation of Diving Instructors og er verdens mest udbredte og anerkendte dykkerorganisation.

 
 
 


Men først en tur på skolebænken

Da jeg aldrig har dykket før, skal vi også lige igennem nogle instruktioner, inden vi kan kaste os over alt det sjove. Med en billedplanche fortæller Gui, hvad der sker med luften i vores krop på grund af trykket fra vandet. Han gennemgår udstyret, som består af en ilttank med to slanger med mundstykker – en til dig selv og den anden er til at give til andre, hvis de har brug for ilt. Dagens dyk er på 6-7 meters dybde, så vi kommer sandsynligvis ikke ud for at skulle dele ilt med hinanden. Endvidere er der en tube, der hhv. fylder og tømmer dykkerrygsækken med ilt for at kunne hæve og sænke sig i vandet.
 
”Når vi er nedenunder vandet, kommunikerer vi med hænderne,” siger Gui og spørger, om jeg kender nogle dykkerhåndtegn. Jeg rækker hurtigt en tommelfinger i vejret. Det betyder ’jeg vil op’ og ikke ’jeg er ok’, pointerer Gui. Vil man signalere, at man er ok, laver man en cirkel med tommel- og pegefinger og lader resten af fingrene stritte.
 
Nu er jeg fuldt informeret og semi-flydende i ’dykkersprog’ og behøver blot at iføre mig våddragt og vægtbælte, før vi kan sjoske de 50 meter fra ’kontoret’ i Marbella lystbådehavn til strandkanten. Ilttanken og tilbehøret vejer godt 20 kilo, og det er hård most for La Danesas udsendte, men Gui forsikrer mig om, at vi bliver vægtløse, så snart vi rammer vandet.
 

Endelig til søs

Det har været et koldt og blæsende forår, så vandet er kun 16-17 grader her i juni. Våddragten, der netop var så varm at gå med oppe på stranden, gør nu sit for at holde min kropstemperatur på et normalt niveau, som jeg her står i vand til livet. Inden vi kan suse rundt under vandet, gennemgår vi de aftalte øvelser. Med mundstykket i munden nedsænker jeg hovedet i vandet, og vi sætter vi os på knæ nede på havbunden. Gui signalerer nu, at jeg skal tage mundstykket ud af munden, puste et par bobler, tage mundstykket i munden igen og puste hårdt i mundstykket. Først viser han selv, hvordan det gøres, og lader derefter mig. Der er enormt grænseoverskridende, og jeg fumler rundt med det. Der kommer vand i min dykkermaske og tanken om at skulle trække vejret under vandet får mig til at panikke lidt. Jeg viser tomlen og strækker benene, så jeg igen har hovedet over vand.
Gui dukker op ved siden af mig: ”Jeg har lige hvad du skal bruge her,” siger han og rækker mig sin egen ekstra dykkermaske, hvor bagsiden bærer ordene: ’Keep calm, blow bubbles’. Gui viser mig øvelsen endnu engang under vandet – tager stykket ud, rækker tunge af mig, sætter det tilbage og puster. Denne gang går det bedre, og jeg puster mundstykket fri for vand, da jeg igen har fået det vrikket på plads imellem bisserne.


På opdagelse i dybet

Nu er vi under vandet og med fingrene viser Gui, at jeg skal følge efter ham. Jeg sparker let med svømmefødderne og lægger mig i slipstrømmen af Gui, der straks tager mig hen til et lille koralrev, der er bevokset med polypper og havanemoner, som små fisk fornøjer sig med. Det er utroligt smukt. På vej over mod næste rev passerer vi et par søpølser, der ligger på havbunden. Jeg ser, at Gui sparker roligt med svømmefødderne og holder armene foldede, hvilket får mig til at notere mine egne bevægelser, der mildest talt ikke er lige så kontrolerede. Jeg får styr på tornado-armene - når man lærer at styre på denne måde, er det også nemmere at holde varmen, og suser videre mod det næste rev. Her er det fisk på godt 20 cm, der holder til. Inde bag dykkermasken er øjnene så store som tekopper – jeg skal have det hele med, og hovedet drejer i alle retninger for at se det, der er over under og ved siden af mig.
 
Det er rigtigt, at du kommer væk fra turismens larm under vandet, men stille er der ikke. Iltens susen, når du inhalerer og boblerne, når du puster ud, ’larmer’ ganske meget. Man sorterer dog hurtigt lyden fra, og det føles som om, vi er i en anden verden hernede. Langt væk fra de lystbåde og soppende badegæster jeg ved, befinder sig indenfor hørevidde, var vi oppe over overfladen.
 
Vi zigzagger igennem havet langs havbunden og jeg lægger mærke til formationerne i de fiskestimer af zebrastribede småfisk, jeg normalt kun ser ganske todimensionelt, når jeg kigger ned fra oven. Hernede i vandet ser stimerne ganske anderledes og dybe ud. Fra stimen stirrer hundredvis af små øjne ganske uimponeret tilbage på mig.
 
Vi er kommet tættere på land, og pludselig gør Gui tegn til, at vi skal op. Til min forbavselse fortæller han, at turen er slut nu. HVAD? Der er jo kun gået fem minutter! Et kig på iltbeholdningen afslører, at vi nok nærmere har været under i 25 minutter, og Gui griner tilfreds over reaktionen, som han har set så mange gange før. Det er helt sikkert ikke sidste gang, jeg har begivet mig på opdagelse på havbunden.
 

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Vis mig din...
Motorcykel

Det var egentligt i et andet ærinde, at jeg mødte Gonzalo Ros. Han ejer og driver nemlig camper-virk...

Tema & Profiler

Taxa’erne ta’r den blinde vej

Det går voldsomt for sig, når taxachauffører strejker. Gader barrikaderes, fanerne findes frem, slag...

Tema & Profiler

Sabor a Málaga: Kastanjeprodukter med forskellige tilberedni…

Gin & Tonic-marmeladen, produktet som har fået succes i både private hjem og i gourmetkøkkener. ...

Gastronomi

La Ruta del Cares – så bliver det ikke vildere

La Ruta del Cares ligger i Picos de Europa i Nordspanien, og hvis man ikke har aflagt disse vilde bj...

Udflugter & Rejser

Veras Veranda: Morfars honningkage

Nu nærmer den søde juletid sig snart og det er tid til at pynte smukt op med juledekorationer og få ...

Gastronomi

Ribera del Duero Specialiteter: Babylam & Vin

I september måned besøgte vi Rioja, og på vej ned mod syd slog vi et smut indenom Ribera del Duero. ...

Gastronomi

Den Skæve Vinkel: Kim Steen Jensen

Han nyder sit job i Restaurant Casa Danesa. Og han elsker branchen, hvor han er omgivet af dynamik o...

Tema & Profiler

Et specielt hotel i Ávila - Hotel Palacio de los Velada

La Danesas journalist har ved flere lejligheder testet forskellige hoteller i Ávila, men et af dem l...

Udflugter & Rejser

Nu strømmer indvandrerne til Costa del Sol

Med sin geografiske beliggenhed har Spanien altid været en oplagt indgang til Europa for indvandrere...

Tema & Profiler

Dit nærmeste naturreservat - Guadalhorce

Hvis du er interesseret i natur og dyreliv, behøver du ikke køre langt for at tilfredsstille dit beh...

Udflugter & Rejser

Glovo – bestil hvad du vil, når du vil

Skal du bruge noget fra apoteket? Vil du købe et par nye sko? Skal du have noget at spise? Eller har...

Tema & Profiler

Forpligtelser og regler ved udlejning af feriebolig i Spanie…

Ejer man en feriebolig i Spanien, har man ofte ikke mulighed for at benytte den hele året. Mange led...

Bolig i Spanien

"Sund og glad - mentalt og fysisk"

"Sund og glad - mentalt og fysisk" Få de vigtigste og mest effektive redskaber ift at optimere din s...

Helse & Sundhed

Lider du af eksem eller andre hudlidelser?

Facts: Chloe og Friederich er holistiske behandlere, som ser på dig som en helhed og anerkender, at...

Helse & Sundhed

Udflugter & Rejser

La Ruta del Cares – så bliver det ikke vildere

La Ruta del Cares ligger i Picos de Europa i Nordspanien, og hvis man ikke har aflagt disse vilde bjerge et besøg, så har man her en enestående mulighed for at se og vandre i det mest spektakulære bje...

Udflugter & Rejser

Et specielt hotel i Ávila - Hotel Palacio de los Velada

La Danesas journalist har ved flere lejligheder testet forskellige hoteller i Ávila, men et af dem ligger i en klasse for sig, nemlig Hotel Palacio de los Velada, der er klassificeret som et 4-stjerne...

Udflugter & Rejser

Dit nærmeste naturreservat - Guadalhorce

Hvis du er interesseret i natur og dyreliv, behøver du ikke køre langt for at tilfredsstille dit behov, når du befinder dig på Costa del Sol. Blot nogle kilometer fra Málaga by og lige ved den travle ...

Udflugter & Rejser

Ávila

Omgivet af gamle murer og tårne rejser Ávila sig i det spanske landskab. Den 2,5 km lange bymur blev påbegyndt allerede i romertiden. Byen har været præget af mange flotte bygninger, noget som afspejl...

Udflugter & Rejser

San José og Parque Natural de Cabo de Gata Nijar i Almería

San Jose – en lille perle i det UNESCO-fredede område Parque Natural de Cabo de Gata Nijar San José var oprindeligt navnet på et kyst-batteri, som blev bygget i det 18. århundrede for at sikre vagtho...

Udflugter & Rejser

Sport

Familien glad: Fra den engelske kulde til varmen på Costa de…

Han underskrev sin første professionelle fodbold-kontrakt som 16-årig.Nu fast mand på det senegalesiske landshold med kampe ved VM i Rusland mod Polen og Japan.Er i England rykket ned fra den fornemste række, Premier League, med Hull City for herefter at bringe Wolverhampton Wanderes op.For den 28-å...

Sport

En garde!

“Kling! Klang! Swisch!” - sådan lyder det på film, når to rivaler krydser klinger i det, der ofte er meget Hollywood-iserede scener. Det er nemlig ikke helt sådan, det foregår, når fægtning udøves på sportsniveau, selvom man skal være lige så listig og snu som Zorro, så er det uden den velkendte sor...

Sport

Gastronomi

Sabor a Málaga: Kastanjeprodukter med forskellige tilberedni…

Gin & Tonic-marmeladen, produktet som har fået succes i både private hjem og i gourmetkøkkener. ...

Gastronomi

Veras Veranda: Morfars honningkage

Nu nærmer den søde juletid sig snart og det er tid til at pynte smukt op med juledekorationer og få ...

Gastronomi

Ribera del Duero Specialiteter: Babylam & Vin

I september måned besøgte vi Rioja, og på vej ned mod syd slog vi et smut indenom Ribera del Duero. ...

Gastronomi

Kultur

Bodegas Torres - Et møde med vin, mad og to generationer fra…

Da jeg blev spurgt, om jeg ville med på vintur og besøge Bodegas Torres i Villafrance de Penedés i Catalonien, tog det m...

Kultur

Málagas forbandede film

Optagelserne blev flere gange slettet på mystisk vis fra forskellige computere, en brand opstod, skuespillere kom til sk...

Kultur

Málaga – fra grim ælling til smuk svane

Málaga er en by med en meget privilegeret beliggenhed under varme himmelstrøg ved Middelhavet. Der hersker en dejlig, po...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Vis mig din...
Motorcykel

Det var egentligt i et andet ærinde, at jeg mødte Gonzalo Ros. Han ejer og ...

Tema & Profiler

Taxa’erne ta’r den blinde vej

Det går voldsomt for sig, når taxachauffører strejker. Gader barrikaderes, ...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel: Kim Steen Jensen

Han nyder sit job i Restaurant Casa Danesa. Og han elsker branchen, hvor ha...

Tema & Profiler

Nu strømmer indvandrerne til Costa del Sol

Med sin geografiske beliggenhed har Spanien altid været en oplagt indgang t...

Tema & Profiler

Glovo – bestil hvad du vil, når du vil

Skal du bruge noget fra apoteket? Vil du købe et par nye sko? Skal du have ...

Tema & Profiler

Eventyrerne Naundrup

De sportsglade danskere valfarter til Finca Naundrup. Det populære sportsre...

Tema & Profiler

Hvordan er vores syn på kvinder, der bliver ældre?

La Danesa har talt med den norske forfatter Anne Østby om hendes bog Et sty...

Tema & Profiler

Singles Day – verdens største shoppingdag

De fleste har hørt om Black Friday og måske også Cyber Monday, men nu melde...

Tema & Profiler

Danske Jonas Tofterup åbner vinakademi i Málaga - Iberian Wi…

La Danesa har før skrevet om Jonas Tofterup. Han er nemlig en af de dansker...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com