Affald – skal det smides ud eller sorteres? Sorteres selvfølgelig!

Hvis man ikke er ”zero waster”, som vi skrev om forrige måned, så er det højst sandsynligt, at man hver dag producerer affald af for skellig slags. Fra Danmark har vi længe været vant til at sortere både almindeligt husholdsningsaffald samt grovaffald og andet som elektronik, møbler m.m. Men hvordan fungerer det her på Costa del Sol?

Husholdningsaffald

Faktum er, at affaldssortering bliver en opgave, som folk bliver stadig mere opmærksomme på, selv på disse sydspanske breddegrader. På mange steder langs kysten findes et antal moderne stationer til husholdningsaffald med beholdere, som er nedsænkede i jorden og hvor affaldet kastes ned i rør. Disse er ofte mærkede med ”orgánico”, ”envases”, ”vidrio” og ”papel”. Ved at sortere sit husningsaffald godt og smide dem i de korrekte containere lettes affaldssorteringsarbejdet betydeligt. Så hvad skal smides i hvad? Vi tager et kig ned i hver og én:
 
Orgánico: betyder organisk affald. Her tænker mange måske, at det kun handler om madaffald men her hører også støv efter rengøring i hjemmet, bleer, køkken- og toiletruller, porcelænsskår fra f.eks. en smadret tallerken samt andet organisk affald.
Envases: betyder emballage. Det, som det drejer sig om her, er let emballage som plastindpakning af PVC, PET, Polietylen og Polypropylene samt konserves og Tetra-indpakning (f.eks. mælkekartoner).
Her skal det tilføjes, for som dansker kan det lyder underligt, at metal- og plastindpakning skal i samme beholder, at når disse containere når genbrugspladsen, så separeres plasten fra metallet maskinelt.
 
Vidrio: er det samme som glas. Det er vigtigt at huske at skrue eventuelle kork og låg af, for denne beholder er udelukkende til glas, med andre ord til glaskrukker og flasker. Eventuelle glas- eller porcelænsskår hører hjemme i beholderen for organisk affald.
 
Papel: på en del af disse står der papel y carton og på andre står der bare papel, fælles for disse beholdere er, at de er ved siden af papir og pap, hvilket indebærer aviser og magasiner samt papkasser og pap. Det, som gælder her, er, at der ikke må være nogle fedtpletter på materialet og at al eventuel tape, alle klips, hæfteklammer og lignende skal være fjernet.
Hvad der ikke hører hjemme i denne beholder er f.eks. mælkekartoner, som altså skal sorteres som emballage.

Genbrugsstationer

Det skal være let at sortere sit affald! Derfor findes der langs kysten både mindre, mobile genbrugsstationer ”Punto Limpio Móvil” i mange urbane områder samt store genrbugscentraler ”Punto Limpio”, ofte lidt i udkanterne af kystbyerne. Ved de mobile genbrugsstationerne kan man sortere det affald, som ikke kan smides i de allerede nævnte affaldsbeholdere. Det drejer sig f.eks. om mindre elektronik som mikrostøvsuger og computere, tv-apparater, batterier, tonere fra printere, lamper, rester af malerfarve og andre væsker m.m.
 
Ved de større genbrugscentraler er det i orden at efterlade al slags affald, selv storskrald, og er man i tvivl om hvad som skal sorteres hvor, så findes der altid personale til stede, man kan spørge.
For information om din nærmeste Punto Limpio Movíl eller Punto Limpio – se din kommunes hjemmeside.

Hvordan sorteres disse?

Når det kommer til visse typer affald opstår der flere spørgsmål. Her følger en liste over affald, som flere af Costa del Sols kommuner er gået ud med specifik information omkring:
 
Møbler: Har du møbler, som du vil af med, er det let at tro, at man bare skal stille dem ud på gaden, så kommer nogen og henter dem. Dette er dog ikke tilladt. De fleste kommuner har en gratis møbelhentningstjeneste. Man ringer da til et telefonnummer, som findes på din kommunes hjemmeside og så får man anvisninger om, hvornår og hvor man kan efterlade de gamle møbler, og så kommer kommunens opsamlingsbil og henter møblerne.
Tips! er møblerne hele? Mange velgørenhedsorganisationer kommer og henter møbler gratis, som siden gives eller sælges til velgørende formål.
 
Olie: Her handler det om olie, som anvendes i madlavning, der, hvis den havner i afløbet, kan skabe store problemer samt at olie forurener natur og vand. Saml din brugte madolie i en flaske og læg den i en beholder til netop madolie. Disse findes ofte i nærheden af skoler samt shoppingcentre og så findes de også ved genbrugsstationer og -centraler.
 
Kaffekapsler: I næsten hvert eneste hjem findes i dag en kaffemaskine med kaffekapsler. Disse kapsler er meget svære at genanvende og det er let at tro, at de skal i beholderen til emballage, men det er forkert!
Brugte kaffekapsler skal i beholderen til alment husholdningsaffald, den som er markeret med ”orgánico”.
 
”Glødepærere”: I dag findes mange forskellige slags pærer på markedet – glødepærer, lavenergi, LED og halogen er nogle af dem. Fælles for dem alle er, at de, når de ikke længere lyser op hjemme hos dig, skal sorteres korrekt og smides ud hos en genbrugsstation.
 
Medicin: Ligesom olie forurener medicin naturen, og medicin kan derudover være rigtigt farligt, hvis det kommer i de forkerte hænder. Derfor skal al medicin faktisk leveres tilbage til et apotek eller smides ud på en genbrugsstation.
Legetøj, CD’er og LP’er: Det er nemt at tro, at legetøj, cd- og lp-skiver lavet af plast kan smides i beholderen til emballage. Men nej! Disse skal, hvis de ikke doneres til velgørenhed eller lignende, sorteres korrekt og smides ud ved en genbrugsstation.
 
Tøj og sko: Tøj og sko i god stand gør sig bedst som donationer til trængende gennem nogle af kystens mange velgørenhedsorganisationer. Men slidte klæder og sko, som ikke længere tjener noget formål skal genanvendes. Beholdere til dette findes ofte ved tankstationer og genbrugsstationer.

UdskrivE-mail

Tilmeld dig her - Spanske nyheder på dansk

Nyeste artikler fra La Danesa

Hvad er akne og uren hud?

  Akne er en inflammatorisk tilstand i huden, som især viser sig som det, vi normalt kalder ...

Helse & Sundhed

Oplever du ømhed og smerter i og omkring dine led?

Facts: Chloe og Friederich er holistiske behandlere, som ser på dig som en helhed og anerkender, at...

Helse & Sundhed

Smuk og forynget hud med kemisk peeling - Ny banebrydende be…

Prodigy Peel er en ny og banebrydende hudbehandling fra det kendte amerikanske firma IS CLINICAL. D...

Helse & Sundhed

Telomere

Min datter ringede en søndag og spurgte begejstret og lidt belærende, om jeg nogen sinde havde hørt ...

Helse & Sundhed

Tillykke til Jonas Tofterup – første danske Master of Wine

La Danesa har før interviewet Jonas Tofterup, som nu efter bestået eksamen kan kalde sig for Danmark...

Tema & Profiler

Netværk på rekordtid - Seedster 4.0

Den efterhånden berømte iværksættercamp Seedster har netop afviklet sin fjerde camp. Deltagerne er k...

Tema & Profiler

DET SPANSKE BOLIGMARKED - FUP eller FAKTA

Det spanske ejendomsmarked var stabilt i januar - men genopretningen flader ud.   Antallet af...

Bolig i Spanien

Foredrag om sjælens mange liv

Cand.mag., forfatter og clairvoyant Teresa Thaning fortæller om sin nye bog Sjælens mange liv – en p...

Tema & Profiler

Zaragoza

Vi ankommer til Zaragoza en solfyldt eftermiddag. I det fjerne skimter vi de snedækkede toppe af Pyr...

Udflugter & Rejser

Lammekølle med hvidløg og rosmarin - og vin dertil!

Vin og lam hører sammen!! I hvert fald i vores familie. Vi spiser lam året rundt, men traditionen tr...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Citroner

Exporterer nordpå I et ensomt industrilokale i landsbyen Alhaurín de la Torre møder vi Miguel Ángel...

Gastronomi

Påsken fejres storslået og varieret i Málagaprovinsen

Påsken nærmer sig, og mens man i Danmark maler påskeæg og samles omkring spisebordet for at spise la...

Tema & Profiler

Affald – skal det smides ud eller sorteres? Sorteres selvføl…

Hvis man ikke er ”zero waster”, som vi skrev om forrige måned, så er det højst sandsynligt, at man h...

Tema & Profiler

Grazalema kalder

Grazalema er en af Andalusiens mange smukke naturparker og vi har været der mange gange, men denne g...

Udflugter & Rejser

Udflugter & Rejser

Zaragoza

Vi ankommer til Zaragoza en solfyldt eftermiddag. I det fjerne skimter vi de snedækkede toppe af Pyrenæerne, hvor solen fortsat skinner. Foran os løber Ebro, Spaniens mest vandførende flod, som minder...

Udflugter & Rejser

Grazalema kalder

Grazalema er en af Andalusiens mange smukke naturparker og vi har været der mange gange, men denne gang fandt vi et superfint hotel og var ude på to spændende vandreture, som var temmelig hårrejsende...

Udflugter & Rejser

Den Engelske Camino – Camino Inglés

Fra Ferrol til Santiago de Compostela 27.09 til 04.10 2018 Når vi i daglig tale taler om at vandre på ”Caminoen”, er det underforstået, at der menes Den franske Camino fra St. Jean Pied de Port til S...

Udflugter & Rejser

El Museo Automovilístico y de la moda de Málaga

Det er den anden mest populære seværdighed i Málaga ifølge Tripadvisor, og man forstår godt, hvorfor så mange turister og herboende, store og små vælger at lægge vejen forbi dette museum.Uanset om man...

Udflugter & Rejser

Vægmaleriene i San Isidro, Orihuela

                                I foråret 1976 var der stor politisk usikkerhed i Spanien. General Fra...

Udflugter & Rejser

Sport

Golf April 2019... Med Stig Wiberg

Club de Golf Dinamarca på El Paraiso Marts matchen blev spillet på El Paraiso Golf lørdag den 16. marts med første start kl. 08:40 over 1. og 10. hul med 8 minutters mellemrum. Solen skinnede fra en skyfri himmel, og vinden kunne ikke engang få trætoppene til at blafre, så alle så frem til en fanta...

Golf

Mens bolden ruller... Skæbnestunder

Retssag kan koste sheiken Abdullah Al-Thani magten, mens oprykning til La Liga nu vakler for Málaga CF Af Morten Møller – ses her sammen med den tidligere topledelse i Málaga CF, Novo, finansdirektøren,Casado, generalsekretær, og Husillos, sportsdirektør.   Benalmádena-knægten Isco kastede g...

Sport

Gastronomi

Lammekølle med hvidløg og rosmarin - og vin dertil!

Vin og lam hører sammen!! I hvert fald i vores familie. Vi spiser lam året rundt, men traditionen tr...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Citroner

Exporterer nordpå I et ensomt industrilokale i landsbyen Alhaurín de la Torre møder vi Miguel Ángel...

Gastronomi

Vin til osten - eller ost til vinen

Vi sidder ofte efter middagen med vin tilbage i glasset og måske lidt i flasken, og for at hyggen sk...

Gastronomi

Kultur

Auktioner for alle

Med auktioner i tre forskellige prisklasser samt mange års ekspertise er Bruun Rasmussen det optimale valg for dig, som ...

Kultur

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing...

(doo wah, doo wah, doo wah, doo wah 
doo wah, doo wah, doo wah, doo wah)   It makes no diff'rence if it's sweet o...

Kultur

Kristian Lilholt og band – ’nytårskoncert’ i Margrethekirken

For syvende år i træk træder Kristian Lilholt og band op i Margrethekirken og giver koncert, som på én gang er velkendt ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Tillykke til Jonas Tofterup – første danske Master of Wine

La Danesa har før interviewet Jonas Tofterup, som nu efter bestået eksamen ...

Tema & Profiler

Netværk på rekordtid - Seedster 4.0

Den efterhånden berømte iværksættercamp Seedster har netop afviklet sin fje...

Tema & Profiler

Foredrag om sjælens mange liv

Cand.mag., forfatter og clairvoyant Teresa Thaning fortæller om sin nye bog...

Tema & Profiler

Påsken fejres storslået og varieret i Málagaprovinsen

Påsken nærmer sig, og mens man i Danmark maler påskeæg og samles omkring sp...

Tema & Profiler

Affald – skal det smides ud eller sorteres? Sorteres selvføl…

Hvis man ikke er ”zero waster”, som vi skrev om forrige måned, så er det hø...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - John Peter Sørensen

Der er masser af John'er og Peter'er i verden. Men der er kun én John Peter...

Tema & Profiler

Drømmen om en øde strand

Efterhånden som sommeren vil byde på stadig bedre og varmere vejr, begynder...

Tema & Profiler

Da verden gik i sort

Tusindvis af skandinavere i Spanien mistede sidste år pludselig deres skand...

Tema & Profiler

Costa del Sol – det bedste sted at bo i Europa!

At Costa del Sol er det bedste sted at bo i Europa er en arrogant påstand, ...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

NYHEDSMAIL

Tilmeld dig vores nyhedsmails her

* indicates required

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com