Affald – skal det smides ud eller sorteres? Sorteres selvfølgelig!

Hvis man ikke er ”zero waster”, som vi skrev om forrige måned, så er det højst sandsynligt, at man hver dag producerer affald af for skellig slags. Fra Danmark har vi længe været vant til at sortere både almindeligt husholdsningsaffald samt grovaffald og andet som elektronik, møbler m.m. Men hvordan fungerer det her på Costa del Sol?

Husholdningsaffald

Faktum er, at affaldssortering bliver en opgave, som folk bliver stadig mere opmærksomme på, selv på disse sydspanske breddegrader. På mange steder langs kysten findes et antal moderne stationer til husholdningsaffald med beholdere, som er nedsænkede i jorden og hvor affaldet kastes ned i rør. Disse er ofte mærkede med ”orgánico”, ”envases”, ”vidrio” og ”papel”. Ved at sortere sit husningsaffald godt og smide dem i de korrekte containere lettes affaldssorteringsarbejdet betydeligt. Så hvad skal smides i hvad? Vi tager et kig ned i hver og én:
 
Orgánico: betyder organisk affald. Her tænker mange måske, at det kun handler om madaffald men her hører også støv efter rengøring i hjemmet, bleer, køkken- og toiletruller, porcelænsskår fra f.eks. en smadret tallerken samt andet organisk affald.
Envases: betyder emballage. Det, som det drejer sig om her, er let emballage som plastindpakning af PVC, PET, Polietylen og Polypropylene samt konserves og Tetra-indpakning (f.eks. mælkekartoner).
Her skal det tilføjes, for som dansker kan det lyder underligt, at metal- og plastindpakning skal i samme beholder, at når disse containere når genbrugspladsen, så separeres plasten fra metallet maskinelt.
 
Vidrio: er det samme som glas. Det er vigtigt at huske at skrue eventuelle kork og låg af, for denne beholder er udelukkende til glas, med andre ord til glaskrukker og flasker. Eventuelle glas- eller porcelænsskår hører hjemme i beholderen for organisk affald.
 
Papel: på en del af disse står der papel y carton og på andre står der bare papel, fælles for disse beholdere er, at de er ved siden af papir og pap, hvilket indebærer aviser og magasiner samt papkasser og pap. Det, som gælder her, er, at der ikke må være nogle fedtpletter på materialet og at al eventuel tape, alle klips, hæfteklammer og lignende skal være fjernet.
Hvad der ikke hører hjemme i denne beholder er f.eks. mælkekartoner, som altså skal sorteres som emballage.

Genbrugsstationer

Det skal være let at sortere sit affald! Derfor findes der langs kysten både mindre, mobile genbrugsstationer ”Punto Limpio Móvil” i mange urbane områder samt store genrbugscentraler ”Punto Limpio”, ofte lidt i udkanterne af kystbyerne. Ved de mobile genbrugsstationerne kan man sortere det affald, som ikke kan smides i de allerede nævnte affaldsbeholdere. Det drejer sig f.eks. om mindre elektronik som mikrostøvsuger og computere, tv-apparater, batterier, tonere fra printere, lamper, rester af malerfarve og andre væsker m.m.
 
Ved de større genbrugscentraler er det i orden at efterlade al slags affald, selv storskrald, og er man i tvivl om hvad som skal sorteres hvor, så findes der altid personale til stede, man kan spørge.
For information om din nærmeste Punto Limpio Movíl eller Punto Limpio – se din kommunes hjemmeside.

Hvordan sorteres disse?

Når det kommer til visse typer affald opstår der flere spørgsmål. Her følger en liste over affald, som flere af Costa del Sols kommuner er gået ud med specifik information omkring:
 
Møbler: Har du møbler, som du vil af med, er det let at tro, at man bare skal stille dem ud på gaden, så kommer nogen og henter dem. Dette er dog ikke tilladt. De fleste kommuner har en gratis møbelhentningstjeneste. Man ringer da til et telefonnummer, som findes på din kommunes hjemmeside og så får man anvisninger om, hvornår og hvor man kan efterlade de gamle møbler, og så kommer kommunens opsamlingsbil og henter møblerne.
Tips! er møblerne hele? Mange velgørenhedsorganisationer kommer og henter møbler gratis, som siden gives eller sælges til velgørende formål.
 
Olie: Her handler det om olie, som anvendes i madlavning, der, hvis den havner i afløbet, kan skabe store problemer samt at olie forurener natur og vand. Saml din brugte madolie i en flaske og læg den i en beholder til netop madolie. Disse findes ofte i nærheden af skoler samt shoppingcentre og så findes de også ved genbrugsstationer og -centraler.
 
Kaffekapsler: I næsten hvert eneste hjem findes i dag en kaffemaskine med kaffekapsler. Disse kapsler er meget svære at genanvende og det er let at tro, at de skal i beholderen til emballage, men det er forkert!
Brugte kaffekapsler skal i beholderen til alment husholdningsaffald, den som er markeret med ”orgánico”.
 
”Glødepærere”: I dag findes mange forskellige slags pærer på markedet – glødepærer, lavenergi, LED og halogen er nogle af dem. Fælles for dem alle er, at de, når de ikke længere lyser op hjemme hos dig, skal sorteres korrekt og smides ud hos en genbrugsstation.
 
Medicin: Ligesom olie forurener medicin naturen, og medicin kan derudover være rigtigt farligt, hvis det kommer i de forkerte hænder. Derfor skal al medicin faktisk leveres tilbage til et apotek eller smides ud på en genbrugsstation.
Legetøj, CD’er og LP’er: Det er nemt at tro, at legetøj, cd- og lp-skiver lavet af plast kan smides i beholderen til emballage. Men nej! Disse skal, hvis de ikke doneres til velgørenhed eller lignende, sorteres korrekt og smides ud ved en genbrugsstation.
 
Tøj og sko: Tøj og sko i god stand gør sig bedst som donationer til trængende gennem nogle af kystens mange velgørenhedsorganisationer. Men slidte klæder og sko, som ikke længere tjener noget formål skal genanvendes. Beholdere til dette findes ofte ved tankstationer og genbrugsstationer.

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Cudeca: Second hand-butikkerne med et vigtigt ærinde

Det er fredag og klokken er 09.55. Udenfor Cudecas nye butik i Los Boliches, lige bagved markedshall...

Tema & Profiler

Veras Veranda: Baronessens Æblekage

I denne måned synes jeg I skal prøve noget der er super nemt. Denne kage tager ingen tid at lave og ...

Gastronomi

Torrox Pueblo

En glemt perle? Lader du dig charmere af stejle trapper, som snor sig op over bjergsiden mellem små...

Udflugter & Rejser

NIKKI BEACH – 20 ÅRS JUBILÆUM

Nikki Beach - det familieejede brand findes globalt og tilbyder luksuriøs livsstil og forplejning. I...

Gastronomi

Dekker og den spanske dopinglæge

I sin selvbiografi fortæller cykelrytteren Thomas Dekker om sit samarbejde med den spanske dopinglæg...

Tema & Profiler

En ny bjergkæde, en forladt mineby, en ældgammel dame og en …

Nu ved jeg jo godt, at Sierra de los Filabres ikke er spor ny... den er kun ny for mig og sikkert og...

Udflugter & Rejser

Verdensmænd på Costa del Sol

Komikerne Tobias Dybvad og Nikolaj (Stokkefar) Stokholm samt Bo Lydmand.   Standup komikerne ...

Kultur

Vanian – Det nye boligområde i Estepona udviklet af promotor…

AEDAS Homes, som er referencepromotor på det spanske boligmarked, er pionerer med udviklingen af en ...

Bolig i Spanien

Joao Magalhaes - manden med bilerne

Joao ses her med en Mercedes Gullwing fra 1955. På fotoet bag ham poserer hans datter i et abstrakt ...

Tema & Profiler

Massakren mellem Málaga og Almería

Nu er det over 82 år siden, en af borgerkrigens største og mest væmmelige overgreb fandt sted. Hvert...

Kultur

Snaskede spareribs og terrassevin

Det er atter blevet grill- og terrasse tid. Og hvis der er noget, vi kan lide hjemme hos os, er det ...

Gastronomi

Tropisk mango dyrkes i La Cala de Mijas

Kun nogle minutters kørsel fra La Cala de Mijas findes gården Granja Ecológica Las Pencas. Denne går...

Gastronomi

Pilgrimsvandring i luksus – til Santiago de Compostela med s…

Pilgrimsvandringer til Santiago de Compostela er utroligt populære for øjeblikket, og vi har ved fle...

Udflugter & Rejser

Las Islas – mad, sjæl og autenticitet i en skøn symbiose

Restauranten Fairuz ligger sammen med Hotel Las Islas i Torreblanca. Man kommer let hen til restaura...

Gastronomi

Udflugter & Rejser

Torrox Pueblo

En glemt perle? Lader du dig charmere af stejle trapper, som snor sig op over bjergsiden mellem små hvidkalkede huse med bougainviller ved indgangsdøren? Får du fred i sjælen af at sidde på en bænk o...

Udflugter & Rejser

En ny bjergkæde, en forladt mineby, en ældgammel dame og en …

Nu ved jeg jo godt, at Sierra de los Filabres ikke er spor ny... den er kun ny for mig og sikkert også for mange andre. Denne fine bjergkæde ligger østnordøst for Sierra Nevada og er lidt lavere, men ...

Udflugter & Rejser

Pilgrimsvandring i luksus – til Santiago de Compostela med s…

Pilgrimsvandringer til Santiago de Compostela er utroligt populære for øjeblikket, og vi har ved flere lejligheder bragt artikler om denne episke vandretur her i La Danesa. Den mest populære rute, ”El...

Udflugter & Rejser

MIMMA også kaldet Museo Interactivo de la Música Málaga

”Please play” står der på væggen flere steder rundt omkring på dette ekstremt interaktive museum, der huser instrumenter fra adskillige århundreder. Der findes nemlig flere ’musiklaboratorier’ og ’leg...

Udflugter & Rejser

Sport

Da far rejste til Mexico

Slog Adrian til som topscorer - forlængede kontrakt til 2021 og forlod grædende La Rosaleda   Han har altid været fars dreng, den nu 31-årig Adrian – offensiv midtbanespiller og overraskende Málaga CFs topscorer i denne medrivende sæson, da oprykning til La Liga, en af verdens bedste fodboldr...

Sport

Estrella Damm Andalucía Masters 27. – 30. juni

Fantastiske golfrunder hvor følelserne sidder ude på tøjet og presset på spillerne stiger i løbet af ugen. Sådan er Estrella Damm Andalucía Masters – golfturneringen hvor der spilles om den eftertragtede Andalucía Valderrama Masters-pokal på en af de mest ikoniske golfbaner i verden. Valderrama-b...

Golf

Gastronomi

Veras Veranda: Baronessens Æblekage

I denne måned synes jeg I skal prøve noget der er super nemt. Denne kage tager ingen tid at lave og ...

Gastronomi

NIKKI BEACH – 20 ÅRS JUBILÆUM

Nikki Beach - det familieejede brand findes globalt og tilbyder luksuriøs livsstil og forplejning. I...

Gastronomi

Snaskede spareribs og terrassevin

Det er atter blevet grill- og terrasse tid. Og hvis der er noget, vi kan lide hjemme hos os, er det ...

Gastronomi

Las Islas – mad, sjæl og autenticitet i en skøn symbiose

Restauranten Fairuz ligger sammen med Hotel Las Islas i Torreblanca. Man kommer let hen til restaura...

Gastronomi

Kultur

Verdensmænd på Costa del Sol

Komikerne Tobias Dybvad og Nikolaj (Stokkefar) Stokholm samt Bo Lydmand.   Standup komikerne Tobias Dybvad og Nik...

Kultur

Massakren mellem Málaga og Almería

Nu er det over 82 år siden, en af borgerkrigens største og mest væmmelige overgreb fandt sted. Hvert år mindes vi disse ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Cudeca: Second hand-butikkerne med et vigtigt ærinde

Det er fredag og klokken er 09.55. Udenfor Cudecas nye butik i Los Boliches...

Tema & Profiler

Dekker og den spanske dopinglæge

I sin selvbiografi fortæller cykelrytteren Thomas Dekker om sit samarbejde ...

Tema & Profiler

Joao Magalhaes - manden med bilerne

Joao ses her med en Mercedes Gullwing fra 1955. På fotoet bag ham poserer h...

Tema & Profiler

Den skæve vinkel - Mogens Dahl

Mogens Dahl er ikke bare ærlig. Han er hudløst ærlig og kigger altid folk d...

Tema & Profiler

Dansk teater og spansk charme - på besøg hos scenograf Birgi…

Farver og blomster – og masser af det. Her ses Birgitte med nogle af sine v...

Tema & Profiler

Kan homoseksualitet kureres?

Søger du personlig udvikling, efteruddannelser eller ny inspiration, er udb...

Tema & Profiler

Vifter

Håndviften – dens historie og sprog Bruger du håndvifter i sommervarmen?...

Tema & Profiler

María Sánchez Piña – mød den spanske advokat, der specialise…

Først arbejdede hun på et tysk kontor, dernæst et spansk kontor, som især h...

Tema & Profiler

Kan vi redde kapitalismen?

Begrebet lyder så materielt, men der ligger meget mere bag. Kapitalisme er ...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com