Spaniens skatkammer

Vend blikket mod nord til auktioner, der byder på spændende køb til rimelige priser.
 
Storvildtjægeren må have ryddet ud i samlingen, for den dag stod gevirer på rad og række, og skind fra bjørn, leopard og zebra lå side om side under auktionen i Madrid. Hvert et nummer blev solgt.

Et mindre kendt marked

Der er som regel noget spændende at se på, når der er eftersyn hos nogle af de mest populære auktionshuse i Madrid. Mens de gængse kategorier som sølv og porcelæn er rigt repræsenteret, og møbler fylder godt i rummet, så er det tydeligt at se, at vi er i Spanien. Kunstnere som Miró og Dali, der sjældent ses i Skandinavien, er ofte at finde i Madrid, de mørke træsorter er i overtal, og som altid er der en god portion arte sacro (religiøs kunst), som ofte kommer, ind når de ældre boer skal sælges. Der er gode auktionskøb at gøre i Spanien, uanset om man er privat samler, driver professionel forretning med antikviteter, eller man bare gerne vil have noget særligt til hjemmet på Solkysten eller de koldere breddegrader. Artikler i form af smykker, ure, sølv, og keramik fra de sidste århundreder kan forholdsvis let bringes hjem ved egen hjælp, og prisniveauet er fornuftigt.

Anerkendt for kunsten

Et af de veletablerede auktionshuse er Subastas Segre, som har eksisteret siden starten af 00’erne. Deres kundekreds er international og udvalget stort, når de afholder deres syv årlige auktioner, som hver varer tre dage. Segre er anerkendt som værende et af de førende huse, når det handler om spansk og international kunst, både i det ældre og moderne segment. Man kan som regel finde verdenskendte navne som Picasso, Miró og Tàpeis, når Segre holder deres dedikerede kunstauktioner. Grafiske arbejder er der en del af, og vil man gerne udvidde sin kunstsamling, eller starte en, kan det klares for et overkommeligt beløb.
Segre har som et gennemgående princip for deres auktioner, at alle prisniveauer skal være repræsenteret, og deres målsætning om at applere til det unge såvel som det ældre publikum ses på det brede udvalg af numre, der sættes under hammeren. Det er ikke usædvanligt, at det første køb, man gør fra auktionshuset, er en forlovelsesring, og interessen og passionen så udvikler sig derfra. Hos Segre finder man særligt ure, smykker, og fyldepenne af høj kvalitet.

Fra Madrid til Aragón under ét

Et af de nyeste skud på stammen i den spanske auktionsverden er Subsatas Abalarte i Madrids sofistikerede Salmanca-område. De har fået et godt fodfæste efter kun fem år i branchen, og afholder ti auktioner om året, fem signifikante auktioner og fem mindre i de mellemliggende måneder. Udvalget spænder fra møbler og porcælæn til kunst og smykker. På den mere utraditionelle side finder man pelse og vintagetøj samt retromøbler.
Det særlige ved Abalarte er, at gruppen har flere auktionshuse. Aragón i Zaragoza er et søsterfirma, og det tætte samarbejde giver derfor adgang til flere auktioner ’under samme tag’. Det er således muligt at få sine køb sendt fra Zaragoza til Madrid, hvis man vælger at byde begge steder. Fragten til hovedstaden klares for et mindre beløb, og hjemstransporten til Costa del Sol eller Skandinavien kan arrangeres under ét.
Udvalget i Zaragoza er meget lig det, man ser i Madrid, men åbningsbuddene ligger ofte en smule under priserne i hovedstaden. Går man efter mindre ting som keramik, sølv og dekorative artikler er udvalget interessant hos Aragón.
Har man mulighed for at besøge Abalarte i dagene efter en auktion, kan der være gode køb at gøre, når de numre, der ikke blev solgt under auktionen, udbydes til åbningsbud plus salær. Med en god portion is i maven kan man håbe på, at nogle af de ting, man havde udset sig, stadig er der.

Sin vægt værd i sølv

Under finanskrisen så auktionshusene en forøget interesse for sølv, og det var tydeligt, at de generelt populære artikler med ét blev investeringsobjekter og at vægten i gram, som altid er angivet i kataloget, fik forøget opmærksomhed, når buddene skulle afgives. Interessen for sølv er der stadig, dog ikke i et omfang som det der sås for 10 år siden, og udbuddet er steget siden da.

Ad silkevejen til Spanien

Stort set hver auktion i Madrid har et asisatisk islæt, og de gamle handelsveje mellem Fjernøsten og den Iberiske halvø fornægter sig ikke. Der har i Spanien altid været en forkærlighed for det kinesisk inspirerede, og skulle interessen være i dette segment, så udbydes der tit smuk keramik, møbler, kunst og jade. Et nyt publikum er dukket op indenfor de sidste år, idet mange af de kinesere, som er bosiddende i Spanien, er begyndt at investere i disse objekter.
Swinging 60s & moderne design
60’erne & 70’erne sætter igen deres præg på indretning og mode, både hvad angår ’ægte retro’ og nyt design, der har adopteret den let genkendelige stil. Originale Panton-stole, lamper i metaller, spisebordsstole i velour og Versace-bukser med svaj kan man også støde på ved gennemsyn af katalogerne. Retromøbler er i høj kurs i vintageforretningerne i Madrids hippe kvarterer, og priserne kan derfor komme noget højere op end man forventer. Det er dog stadig en billigere vej til ekstraordinære ting til boligindretningen.
Auktioner er et godt sted at ’spotte trends’ før de virkelig markerer sig. Stylister, dekoratører og forretningsindehavere giver på auktionerne en god indikation af, hvad der er på vej til butikker og i boligmagasiner, når de byder på varer, som umiddelbart synes ude af kontekst. Står teorien til troende, så har glasborde med detaljer af messing eller guld samt møbler i gustaviansk stil været eftertragtede i Madrid i nogen tid.

Auktion er for alle

Uanset om auktioner ligger én fjernt som en ukendt verden, så er det umagen værd at besøge en. Hvert eftersyn er et interessant indblik i, hvad der har fyldt vores hjem gennem de sidste 50, 100, 200 år og hvordan præferencer, design og kunst har udviklet sig. Det er også en oplevelse at overvære en auktion, da det er svært ikke at lade sig rive med, når buddene flyver gennem lokalet. På et helt lavpraktisk plan er auktioner et fantastisk sted at lede efter exceptionelle gaver, da priserne ofte vil være lavere end hvis noget tilsvarende skulle købes i forretninger.

Værd at vide

o Den spanske moms på 21% tillægges hammerslagsprisen og er inklusiv salær til auktionshuset.
o Bud over telefonen kræver som regel et åbningsbud på min. EUR 500.
o Aftal tid for afhentning, kan det klares indenfor et par uger bliver det gjort uden beregning.
o Alle de større auktionshuse arrangerer transport indenfor Spanien og til udlandet.

Gode råd

o Afgives skriftlige bud kan man på forskellig vis gøre dem betingede for at kontrollere sin budgivningen.
o Bestem dig for en max. pris og husk salær i din evaluering, læg derefter dit skriftlige bud. Du kan godt få hammerslag, der er lavere end din max. pris, hvis der ikke er modbud fra andre.
o Vær bevidst om at åbningsbuddene ofte starter lavt for at ’trække flere med’ i budgivningen, har du bestemt dig for en max. pris så hold fast i den.
Nyttige links
o Subastas Segre (Madrid) - subastassegre.es
o Subastas Abalarte (Madrid) – abalartesubastas.com
o Aragón (Zaragoza) – Aragónsubastas.com

UdskrivE-mail

Tilmeld dig her - Spanske nyheder på dansk

Nyeste artikler fra La Danesa

Hvad er akne og uren hud?

  Akne er en inflammatorisk tilstand i huden, som især viser sig som det, vi normalt kalder ...

Helse & Sundhed

Oplever du ømhed og smerter i og omkring dine led?

Facts: Chloe og Friederich er holistiske behandlere, som ser på dig som en helhed og anerkender, at...

Helse & Sundhed

Smuk og forynget hud med kemisk peeling - Ny banebrydende be…

Prodigy Peel er en ny og banebrydende hudbehandling fra det kendte amerikanske firma IS CLINICAL. D...

Helse & Sundhed

Telomere

Min datter ringede en søndag og spurgte begejstret og lidt belærende, om jeg nogen sinde havde hørt ...

Helse & Sundhed

Tillykke til Jonas Tofterup – første danske Master of Wine

La Danesa har før interviewet Jonas Tofterup, som nu efter bestået eksamen kan kalde sig for Danmark...

Tema & Profiler

Netværk på rekordtid - Seedster 4.0

Den efterhånden berømte iværksættercamp Seedster har netop afviklet sin fjerde camp. Deltagerne er k...

Tema & Profiler

DET SPANSKE BOLIGMARKED - FUP eller FAKTA

Det spanske ejendomsmarked var stabilt i januar - men genopretningen flader ud.   Antallet af...

Bolig i Spanien

Foredrag om sjælens mange liv

Cand.mag., forfatter og clairvoyant Teresa Thaning fortæller om sin nye bog Sjælens mange liv – en p...

Tema & Profiler

Zaragoza

Vi ankommer til Zaragoza en solfyldt eftermiddag. I det fjerne skimter vi de snedækkede toppe af Pyr...

Udflugter & Rejser

Lammekølle med hvidløg og rosmarin - og vin dertil!

Vin og lam hører sammen!! I hvert fald i vores familie. Vi spiser lam året rundt, men traditionen tr...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Citroner

Exporterer nordpå I et ensomt industrilokale i landsbyen Alhaurín de la Torre møder vi Miguel Ángel...

Gastronomi

Påsken fejres storslået og varieret i Málagaprovinsen

Påsken nærmer sig, og mens man i Danmark maler påskeæg og samles omkring spisebordet for at spise la...

Tema & Profiler

Affald – skal det smides ud eller sorteres? Sorteres selvføl…

Hvis man ikke er ”zero waster”, som vi skrev om forrige måned, så er det højst sandsynligt, at man h...

Tema & Profiler

Grazalema kalder

Grazalema er en af Andalusiens mange smukke naturparker og vi har været der mange gange, men denne g...

Udflugter & Rejser

Udflugter & Rejser

Zaragoza

Vi ankommer til Zaragoza en solfyldt eftermiddag. I det fjerne skimter vi de snedækkede toppe af Pyrenæerne, hvor solen fortsat skinner. Foran os løber Ebro, Spaniens mest vandførende flod, som minder...

Udflugter & Rejser

Grazalema kalder

Grazalema er en af Andalusiens mange smukke naturparker og vi har været der mange gange, men denne gang fandt vi et superfint hotel og var ude på to spændende vandreture, som var temmelig hårrejsende...

Udflugter & Rejser

Den Engelske Camino – Camino Inglés

Fra Ferrol til Santiago de Compostela 27.09 til 04.10 2018 Når vi i daglig tale taler om at vandre på ”Caminoen”, er det underforstået, at der menes Den franske Camino fra St. Jean Pied de Port til S...

Udflugter & Rejser

El Museo Automovilístico y de la moda de Málaga

Det er den anden mest populære seværdighed i Málaga ifølge Tripadvisor, og man forstår godt, hvorfor så mange turister og herboende, store og små vælger at lægge vejen forbi dette museum.Uanset om man...

Udflugter & Rejser

Vægmaleriene i San Isidro, Orihuela

                                I foråret 1976 var der stor politisk usikkerhed i Spanien. General Fra...

Udflugter & Rejser

Sport

Golf April 2019... Med Stig Wiberg

Club de Golf Dinamarca på El Paraiso Marts matchen blev spillet på El Paraiso Golf lørdag den 16. marts med første start kl. 08:40 over 1. og 10. hul med 8 minutters mellemrum. Solen skinnede fra en skyfri himmel, og vinden kunne ikke engang få trætoppene til at blafre, så alle så frem til en fanta...

Golf

Mens bolden ruller... Skæbnestunder

Retssag kan koste sheiken Abdullah Al-Thani magten, mens oprykning til La Liga nu vakler for Málaga CF Af Morten Møller – ses her sammen med den tidligere topledelse i Málaga CF, Novo, finansdirektøren,Casado, generalsekretær, og Husillos, sportsdirektør.   Benalmádena-knægten Isco kastede g...

Sport

Gastronomi

Lammekølle med hvidløg og rosmarin - og vin dertil!

Vin og lam hører sammen!! I hvert fald i vores familie. Vi spiser lam året rundt, men traditionen tr...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Citroner

Exporterer nordpå I et ensomt industrilokale i landsbyen Alhaurín de la Torre møder vi Miguel Ángel...

Gastronomi

Vin til osten - eller ost til vinen

Vi sidder ofte efter middagen med vin tilbage i glasset og måske lidt i flasken, og for at hyggen sk...

Gastronomi

Kultur

Auktioner for alle

Med auktioner i tre forskellige prisklasser samt mange års ekspertise er Bruun Rasmussen det optimale valg for dig, som ...

Kultur

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing...

(doo wah, doo wah, doo wah, doo wah 
doo wah, doo wah, doo wah, doo wah)   It makes no diff'rence if it's sweet o...

Kultur

Kristian Lilholt og band – ’nytårskoncert’ i Margrethekirken

For syvende år i træk træder Kristian Lilholt og band op i Margrethekirken og giver koncert, som på én gang er velkendt ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Tillykke til Jonas Tofterup – første danske Master of Wine

La Danesa har før interviewet Jonas Tofterup, som nu efter bestået eksamen ...

Tema & Profiler

Netværk på rekordtid - Seedster 4.0

Den efterhånden berømte iværksættercamp Seedster har netop afviklet sin fje...

Tema & Profiler

Foredrag om sjælens mange liv

Cand.mag., forfatter og clairvoyant Teresa Thaning fortæller om sin nye bog...

Tema & Profiler

Påsken fejres storslået og varieret i Málagaprovinsen

Påsken nærmer sig, og mens man i Danmark maler påskeæg og samles omkring sp...

Tema & Profiler

Affald – skal det smides ud eller sorteres? Sorteres selvføl…

Hvis man ikke er ”zero waster”, som vi skrev om forrige måned, så er det hø...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - John Peter Sørensen

Der er masser af John'er og Peter'er i verden. Men der er kun én John Peter...

Tema & Profiler

Drømmen om en øde strand

Efterhånden som sommeren vil byde på stadig bedre og varmere vejr, begynder...

Tema & Profiler

Da verden gik i sort

Tusindvis af skandinavere i Spanien mistede sidste år pludselig deres skand...

Tema & Profiler

Costa del Sol – det bedste sted at bo i Europa!

At Costa del Sol er det bedste sted at bo i Europa er en arrogant påstand, ...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

NYHEDSMAIL

Tilmeld dig vores nyhedsmails her

* indicates required

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com