Spaniens skatkammer

Vend blikket mod nord til auktioner, der byder på spændende køb til rimelige priser.
 
Storvildtjægeren må have ryddet ud i samlingen, for den dag stod gevirer på rad og række, og skind fra bjørn, leopard og zebra lå side om side under auktionen i Madrid. Hvert et nummer blev solgt.

Et mindre kendt marked

Der er som regel noget spændende at se på, når der er eftersyn hos nogle af de mest populære auktionshuse i Madrid. Mens de gængse kategorier som sølv og porcelæn er rigt repræsenteret, og møbler fylder godt i rummet, så er det tydeligt at se, at vi er i Spanien. Kunstnere som Miró og Dali, der sjældent ses i Skandinavien, er ofte at finde i Madrid, de mørke træsorter er i overtal, og som altid er der en god portion arte sacro (religiøs kunst), som ofte kommer, ind når de ældre boer skal sælges. Der er gode auktionskøb at gøre i Spanien, uanset om man er privat samler, driver professionel forretning med antikviteter, eller man bare gerne vil have noget særligt til hjemmet på Solkysten eller de koldere breddegrader. Artikler i form af smykker, ure, sølv, og keramik fra de sidste århundreder kan forholdsvis let bringes hjem ved egen hjælp, og prisniveauet er fornuftigt.

Anerkendt for kunsten

Et af de veletablerede auktionshuse er Subastas Segre, som har eksisteret siden starten af 00’erne. Deres kundekreds er international og udvalget stort, når de afholder deres syv årlige auktioner, som hver varer tre dage. Segre er anerkendt som værende et af de førende huse, når det handler om spansk og international kunst, både i det ældre og moderne segment. Man kan som regel finde verdenskendte navne som Picasso, Miró og Tàpeis, når Segre holder deres dedikerede kunstauktioner. Grafiske arbejder er der en del af, og vil man gerne udvidde sin kunstsamling, eller starte en, kan det klares for et overkommeligt beløb.
Segre har som et gennemgående princip for deres auktioner, at alle prisniveauer skal være repræsenteret, og deres målsætning om at applere til det unge såvel som det ældre publikum ses på det brede udvalg af numre, der sættes under hammeren. Det er ikke usædvanligt, at det første køb, man gør fra auktionshuset, er en forlovelsesring, og interessen og passionen så udvikler sig derfra. Hos Segre finder man særligt ure, smykker, og fyldepenne af høj kvalitet.

Fra Madrid til Aragón under ét

Et af de nyeste skud på stammen i den spanske auktionsverden er Subsatas Abalarte i Madrids sofistikerede Salmanca-område. De har fået et godt fodfæste efter kun fem år i branchen, og afholder ti auktioner om året, fem signifikante auktioner og fem mindre i de mellemliggende måneder. Udvalget spænder fra møbler og porcælæn til kunst og smykker. På den mere utraditionelle side finder man pelse og vintagetøj samt retromøbler.
Det særlige ved Abalarte er, at gruppen har flere auktionshuse. Aragón i Zaragoza er et søsterfirma, og det tætte samarbejde giver derfor adgang til flere auktioner ’under samme tag’. Det er således muligt at få sine køb sendt fra Zaragoza til Madrid, hvis man vælger at byde begge steder. Fragten til hovedstaden klares for et mindre beløb, og hjemstransporten til Costa del Sol eller Skandinavien kan arrangeres under ét.
Udvalget i Zaragoza er meget lig det, man ser i Madrid, men åbningsbuddene ligger ofte en smule under priserne i hovedstaden. Går man efter mindre ting som keramik, sølv og dekorative artikler er udvalget interessant hos Aragón.
Har man mulighed for at besøge Abalarte i dagene efter en auktion, kan der være gode køb at gøre, når de numre, der ikke blev solgt under auktionen, udbydes til åbningsbud plus salær. Med en god portion is i maven kan man håbe på, at nogle af de ting, man havde udset sig, stadig er der.

Sin vægt værd i sølv

Under finanskrisen så auktionshusene en forøget interesse for sølv, og det var tydeligt, at de generelt populære artikler med ét blev investeringsobjekter og at vægten i gram, som altid er angivet i kataloget, fik forøget opmærksomhed, når buddene skulle afgives. Interessen for sølv er der stadig, dog ikke i et omfang som det der sås for 10 år siden, og udbuddet er steget siden da.

Ad silkevejen til Spanien

Stort set hver auktion i Madrid har et asisatisk islæt, og de gamle handelsveje mellem Fjernøsten og den Iberiske halvø fornægter sig ikke. Der har i Spanien altid været en forkærlighed for det kinesisk inspirerede, og skulle interessen være i dette segment, så udbydes der tit smuk keramik, møbler, kunst og jade. Et nyt publikum er dukket op indenfor de sidste år, idet mange af de kinesere, som er bosiddende i Spanien, er begyndt at investere i disse objekter.
Swinging 60s & moderne design
60’erne & 70’erne sætter igen deres præg på indretning og mode, både hvad angår ’ægte retro’ og nyt design, der har adopteret den let genkendelige stil. Originale Panton-stole, lamper i metaller, spisebordsstole i velour og Versace-bukser med svaj kan man også støde på ved gennemsyn af katalogerne. Retromøbler er i høj kurs i vintageforretningerne i Madrids hippe kvarterer, og priserne kan derfor komme noget højere op end man forventer. Det er dog stadig en billigere vej til ekstraordinære ting til boligindretningen.
Auktioner er et godt sted at ’spotte trends’ før de virkelig markerer sig. Stylister, dekoratører og forretningsindehavere giver på auktionerne en god indikation af, hvad der er på vej til butikker og i boligmagasiner, når de byder på varer, som umiddelbart synes ude af kontekst. Står teorien til troende, så har glasborde med detaljer af messing eller guld samt møbler i gustaviansk stil været eftertragtede i Madrid i nogen tid.

Auktion er for alle

Uanset om auktioner ligger én fjernt som en ukendt verden, så er det umagen værd at besøge en. Hvert eftersyn er et interessant indblik i, hvad der har fyldt vores hjem gennem de sidste 50, 100, 200 år og hvordan præferencer, design og kunst har udviklet sig. Det er også en oplevelse at overvære en auktion, da det er svært ikke at lade sig rive med, når buddene flyver gennem lokalet. På et helt lavpraktisk plan er auktioner et fantastisk sted at lede efter exceptionelle gaver, da priserne ofte vil være lavere end hvis noget tilsvarende skulle købes i forretninger.

Værd at vide

o Den spanske moms på 21% tillægges hammerslagsprisen og er inklusiv salær til auktionshuset.
o Bud over telefonen kræver som regel et åbningsbud på min. EUR 500.
o Aftal tid for afhentning, kan det klares indenfor et par uger bliver det gjort uden beregning.
o Alle de større auktionshuse arrangerer transport indenfor Spanien og til udlandet.

Gode råd

o Afgives skriftlige bud kan man på forskellig vis gøre dem betingede for at kontrollere sin budgivningen.
o Bestem dig for en max. pris og husk salær i din evaluering, læg derefter dit skriftlige bud. Du kan godt få hammerslag, der er lavere end din max. pris, hvis der ikke er modbud fra andre.
o Vær bevidst om at åbningsbuddene ofte starter lavt for at ’trække flere med’ i budgivningen, har du bestemt dig for en max. pris så hold fast i den.
Nyttige links
o Subastas Segre (Madrid) - subastassegre.es
o Subastas Abalarte (Madrid) – abalartesubastas.com
o Aragón (Zaragoza) – Aragónsubastas.com

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Sabor a Málaga: Lokale produkter fra Málaga

I mere end 2000 år har Malága-provinsens befolkning dyrket råvarer af fineste kvalitet. Den frugtbar...

Gastronomi

IT-kriminelle på spil igen: Tusindvis af danskere udsat for …

Der florerer i øjeblikket tusindvis af falske e-mails i mange danskeres indbakker. Svindlernes bagta...

Tema & Profiler

Sarah Almagro - somos tu ola

Her i juli er det et år siden, nu 19-årige Sarah Almagro Vallejo blev indlagt på hospitalet med vold...

Tema & Profiler

En sjov dag for hele familien

  Tivoli World I Arrory de la Miel, Benalmádena, ligger Tivoli World – Solkystens tivoli, s...

Udflugter & Rejser

Her kan du se på dyr

  Crocodile Park I de naturtro bassiner i Crocodile Park ses krokodiller fra forskellige de...

Udflugter & Rejser

Vandlande på Costa del Sol

Vand, masser af vand og leg i vandland Disse vandattraktioner byder på meget sjov for hele famili...

Udflugter & Rejser

Sommer trendy = rósevine

Rosé er ikke kun søde sager, ’kærestevin’ eller tøsedrik For ikke så længe siden var verdens mest s...

Gastronomi

TUC-tærte med friske bær

Nu er det endelig sommer og det indbyder til hjemmebagte tærter med friske bær – som kan nydes på te...

Gastronomi

The View Marbella

The View Marbella vil sætte nye standarder inden for luksuriøs livsstil med dens moderne arkitektur ...

Bolig i Spanien

CAC - Centro de Arte Contemporáneo

Málagas museum for moderne kunst befinder sig i Málagas mest trendy bydel, Soho, og ligger lige på k...

Kultur

Den Skæve Vinkel - John Goth

Er du dansk og søger du bolig i Almuñecar-området, er det svært at komme uden om John Goth. Efter ty...

Tema & Profiler

Speakeasy – frisk opskrift med gin uden alkohol

Elías Bentolila står bag cocktailbaren Speakeasy i Fuengirola samt dennes nyligt åbnede søsterbar i ...

Gastronomi

Sommerguide 2019

Masser af sommerattraktioner på Costa del Sol! Har du brændt dig lidt i solen eller behøver du og f...

Udflugter & Rejser

Skygge i sommervarmen

Costa del Sol er fantastisk om sommeren – strandene viser sig fra deres bedste side, restauranterne ...

Tema & Profiler

Udflugter & Rejser

En sjov dag for hele familien

  Tivoli World I Arrory de la Miel, Benalmádena, ligger Tivoli World – Solkystens tivoli, som byder på pariserhjul, rutjsebaner og karruseller for store og små. Totalt findes her over 40 attr...

Udflugter & Rejser

Her kan du se på dyr

  Crocodile Park I de naturtro bassiner i Crocodile Park ses krokodiller fra forskellige dele af verden. Her vandrer du som besøgende mellem øer over broer oven over de mange krokodiller...

Udflugter & Rejser

Vandlande på Costa del Sol

Vand, masser af vand og leg i vandland Disse vandattraktioner byder på meget sjov for hele familien.   Aqualand I Torremolinos ligger Costa del Sols største vandland – Aqualand. Her findes...

Udflugter & Rejser

Sommerguide 2019

Masser af sommerattraktioner på Costa del Sol! Har du brændt dig lidt i solen eller behøver du og familien lidt variation efter mange og lange dage på stranden? Costa del Sol er danskernes favorit i ...

Udflugter & Rejser

Sport

27. Grundlovsmatch på Lauro Golf Resort

Søndag d. 2. juni 2019 afholdt man dansk Grundlovsmatch for 27. gang på Lauro Golf i Alhaurín de la Torre.   Præsident Tove Pedersen stod i front som vanligt med golf-arrangement og præmieoverrækkelse, sekretær Claus havde lavet et fantastisk forarbejde med scorekort. Efter matchen samlede ma...

Golf

Da far rejste til Mexico

Slog Adrian til som topscorer - forlængede kontrakt til 2021 og forlod grædende La Rosaleda   Han har altid været fars dreng, den nu 31-årig Adrian – offensiv midtbanespiller og overraskende Málaga CFs topscorer i denne medrivende sæson, da oprykning til La Liga, en af verdens bedste fodboldr...

Sport

Gastronomi

Sabor a Málaga: Lokale produkter fra Málaga

I mere end 2000 år har Malága-provinsens befolkning dyrket råvarer af fineste kvalitet. Den frugtbar...

Gastronomi

Sommer trendy = rósevine

Rosé er ikke kun søde sager, ’kærestevin’ eller tøsedrik For ikke så længe siden var verdens mest s...

Gastronomi

TUC-tærte med friske bær

Nu er det endelig sommer og det indbyder til hjemmebagte tærter med friske bær – som kan nydes på te...

Gastronomi

Speakeasy – frisk opskrift med gin uden alkohol

Elías Bentolila står bag cocktailbaren Speakeasy i Fuengirola samt dennes nyligt åbnede søsterbar i ...

Gastronomi

Kultur

CAC - Centro de Arte Contemporáneo

Málagas museum for moderne kunst befinder sig i Málagas mest trendy bydel, Soho, og ligger lige på kanten af Guadalminaf...

Kultur

Osbornetyren – en hyldest

De er fordelt over hele Spanien, på Costa del Sol har vi også nogle stykker. Stolt og stærk toner den frem på bakketoppe...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

IT-kriminelle på spil igen: Tusindvis af danskere udsat for …

Der florerer i øjeblikket tusindvis af falske e-mails i mange danskeres ind...

Tema & Profiler

Sarah Almagro - somos tu ola

Her i juli er det et år siden, nu 19-årige Sarah Almagro Vallejo blev indla...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - John Goth

Er du dansk og søger du bolig i Almuñecar-området, er det svært at komme ud...

Tema & Profiler

Skygge i sommervarmen

Costa del Sol er fantastisk om sommeren – strandene viser sig fra deres bed...

Tema & Profiler

NIKKI BEACH MARBELLA

De store sommer-DJ´s Hvad er en sommer uden noget at fejre? Og hvad er f...

Tema & Profiler

Er spanierne virkelig så dovne?

”Det er også de spaniere...!” Jeg hører det så ofte, at jeg nu ikke kan la...

Tema & Profiler

Dansk serieiværksætter vil sælge smoothies til hele Spanien

Der snittes, skæres og pakkes i det lille industrikøkken. Vi har kigget ind...

Tema & Profiler

Cudeca: Second hand-butikkerne med et vigtigt ærinde

Det er fredag og klokken er 09.55. Udenfor Cudecas nye butik i Los Boliches...

Tema & Profiler

Dekker og den spanske dopinglæge

I sin selvbiografi fortæller cykelrytteren Thomas Dekker om sit samarbejde ...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com