Vis mig dit...
dukkehus

På mahognibordet er der fint dækket op med sølvtøj og håndmalet porcelæn mens de sirligt betrukkede spisestole flankerer borddækningen. Blondegardinerne gør sit for at skærme det bedre borgerskab for nysgerrige blikke, men det er en vanskelig opgave i dukkehusudstillingen, hvor man kan trykke næsen flad op ad vinduerne ind til stuerne eller slet og ret åbne ydervæggen for et vue til samtlige af herskabets værelser.
 
Egentlig er det ikke korrekt ej heller retfærdigt at kalde dem for dukkehuse. Det var nemlig slet ikke hensigten med miniature modelhusene, der er bygget af rigtige snedkere i god kvalitet. Og så er ’miniature’ relativt i denne sammenhæng, da de største måler godt 160 cm i højden.
 

Plantegninger for viderekomne

I begyndelsen af det 20. århundrede var det skik og brug for velhavende familier at få bygget en miniaturemodel af det hus, de ønskede at få opført. Denne model brugte man så, når opgaven skulle udbydes til konstruktionsfirmaer. Det var også normalt at få lavet miniaturemodeller af sine møbler og ejendele, så man kunne se, hvordan de ville se ud i det nye hus.
 
”I dag laver man 3D-plantegninger på computeren og kan nemt vise, hvordan en bygning kommer til at se ud konstrueret og møbleret. Men de metoder havde men selvfølgelig ikke for hundrede år siden,” fortæller Voria Harras’, hvis private kollektion af modelhuse er ganske omfattende og udgør udstillingen.
 
Hvordan kom du i besiddelse af så mange antikke modelhuse?
”For snart 40 år så jeg et ’dukkehus’ i en antikvar, men det var slet ikke ligesom de dukkehuse, jeg selv legede med som børn. Dette var helt anderledes og tydeligvis ikke lavet til børns hårdhændede leg. Nogle år senere fik jeg foræret endnu et hus. Det var i en forfærdelig stand og det fangede min interesse i stor stil. Jeg har nemlig gået på kundstakademiet i Málaga og har vundet førstepræmie både i maleri og skulptur, og da jeg stod foran det ramponerede modelhus tænkte jeg bare ’det er jo dette, jeg har forberedt mig til,’” fortæller Voria, som straks gik i gang med at restaurere dette hus og siden mange flere.
 
 
 
 
 
 

Hundrede års historie

De tre etager i Benalmádenas ”Centro de Exposiciones” rummer med udstillingen over hundrede års historie. Det ældste hus er en model fra 1850 fra Mallorca, og det nyeste hus er fra 1970’erne. Der er modelhuse fra Granada, Córdoba og Jaen og andre fjernere områder som Valencia og Asturias. Byggestilen varierer meget fra hus til hus, og interesserer man sig for arkitektur, vil man kunne bruge lang tid på udstillingen, som ned til mindste detalje viser tagkonstruktioner, rummelige hall’er, elevatorer med håndsving og meget mere.
 
De første modelhuse, som er fra starten af 1900-tallet, bærer præg af, at nederste etage var til visitter, og resten af huset var indrettet med kapel og skolelokale til børnene, som blev undervist hjemme. Flere af husene eksisterer faktisk den dag i dag, fortæller Voria og henviser til hotellet Las Vegas i Málaga centrum, hvor bygningen lige overfor faktisk er næsten identisk med den model, der står her i samlingen.

 

Moderne gennembrud

Når man går igennem udstillingen, som starter med det ældste hus, dukker nye opfindelser op i værelserne, i takt med at man begyndte af få moderne bekvemmeligheder som indlagt træk og slip, hvorfor de smukkeste badeværelser ses lidt længere fremme i udstillingen. Man lægger også mærke til, at nye opfindelser indtager en plads i hjemmene, og rørradioer og drejeskivetelefoner begynder at tone frem på de små håndlavede kommoder.
 
Det er værd at nævne, at det kun var enormt velhavende familier, der havde råd til at få bygget en model af deres hus. ”Folk tror fejlagtigt, at miniaturemodeller er billige at lave, fordi de er små, men der tager de fejl. Det var ganske kostbart, da det var rigtige snedkere med speciale i miniaturer, der fremstillede husene og møblerne,” siger Voria, da hun viser en eksakt kopi af en families spisestue i Bauhaus-stil.
 
Indtil for få år siden havde Voria sit eget dukkehusmuseum i Málaga centrum. ”Det kostede mig godt 2000 € i husleje, el osv. at holde museet åbent. Men da der ingen støtte var at få fra staten, var jeg nødt til at lukke museet til sidst. Jeg ønskede dog ikke, at husene blot stod opbevaret på et lager, så jeg aftalte med Benalmádena kommune, at jeg kunne udstille dem her, så andre også fik glæde af dem.”
 
Udstillingen kan ses gratis i Benalmádenas ”Centro de Exposiciones”. Men kun indtil december, hvorefter Voria Harras sætter samlingen til salg.
 
Besøg udstillingen:
Du kan se udstillingen, der finder sted i tre etager i Benalmádenas ”Centro de Exposiciones”, som ligger 100 m. fra turistkontoret.
Bus 120 kører dertil fra Fuengirola og fra Málaga kan du tage bus 110 og 112.
Der er gratis entre og åbent fra 10 -13:30 og fra 17-19:30. Samt fra 11-13:30 på søndage og helligdage.
 

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Har du en forfatter gemt i maven eller kunne du bare godt tæ…

Har du en forfatter gemt i maven eller kunne du bare godt tænke dig at blive bedre til at sætte ord ...

Artikel

Zero Waste – forbrug mindre, genbrug mere

Det er januar og for mange en tid, hvor gamle vaner bliver taget op til revision. De sidste julegave...

Tema & Profiler

Vinter i Spanien – og klimaændringerne

Med det bedste klima på fastlandet i Europa og over 320 dage med sol om året er der mange, som tror...

Tema & Profiler

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing...

(doo wah, doo wah, doo wah, doo wah 
doo wah, doo wah, doo wah, doo wah)   It makes no diff'r...

Kultur

Dansk iværksætter viser det bedste af Málaga

Han kom med rygsæk og lidt mønt på lommen. I dag har han 20 medarbejdere og en ny rekordomsætning på...

Tema & Profiler

Vend hver en euro i januar - Tips til en stram måned

Er tegnebogen blevet faretruende mager mens du selv har nydt det gode liv i december? Et ynkeligt ko...

Tema & Profiler

Spaniens ukendte koloni

Som de fleste ved, havde Spanien en række kolonier i Mellem- og Sydamerika. Ja faktisk var næsten sa...

Tema & Profiler

Seedster 4.0: 350 iværksættere - 50 mentorer - 1 uge - kæmpe…

Historien bag Seedster ”Ideen til Seedster-konceptet opstod, da jeg boede i Spanien. Jeg havde bygg...

Tema & Profiler

Sabor a Málaga: Grupo Gallego – et led i distributionskæden

Her i vores artikelserie om Sabor a Málaga besøger vi ofte små landmænd og producenter af produkter...

Gastronomi

Nytårs-rygsmerter

Her i det nye år har mange mennesker en masse nytårsforsætter og planer om ting, der skal gøres ande...

Helse & Sundhed

MS Rescue giver hunde en ny chance

MS Rescue er en non-profit organisation, som redder hjemløse hunde. De giver dem det, de behøver af ...

Tema & Profiler

Hvad skal vi med en halv metro?

Man skulle mene, det er svært at holde masken i 12 år. Men hver gang, der er nyt om Málagas metro, e...

Tema & Profiler

Kristian Lilholt og band – ’nytårskoncert’ i Margrethekirken

For syvende år i træk træder Kristian Lilholt og band op i Margrethekirken og giver koncert, som på ...

Kultur

Forhøjet Blodtryk

Klokken fem minutter i 12 søndag aften ringer jeg panikslagen til min søn, der heldigvis ikke er lan...

Helse & Sundhed

Udflugter & Rejser

Udflugt til Cartagena

Det er fønikerne, som har givet navn til denne perle af en spansk by. De var dygtige handelsmænd og navigatører, som kom ad søvejen fra Kartago, som ligger i dagens Tunis i Nordafrika. Fønikerne sejle...

Udflugter & Rejser

Cáceres – en helt unik by

Cáceres ligger i Extremadura, ca. 470 km. fra Málaga og det er en enestående by, hvis middelaldercentrum ligger helt intakt inden for bymuren. Byen kom på Unescos verdensarvsliste i 1986, så det er he...

Udflugter & Rejser

Trolderuten og skyttegravene ved Granada

I naturparken Sierra de Huétor, lige nordøst for Granada, findes der nogle interessante skyttegrave fra borgerkrigen og dem kan man besøge den dag i dag. De flottest beliggende og bedst bevarede skytt...

Udflugter & Rejser

La Ruta del Cares – så bliver det ikke vildere

La Ruta del Cares ligger i Picos de Europa i Nordspanien, og hvis man ikke har aflagt disse vilde bjerge et besøg, så har man her en enestående mulighed for at se og vandre i det mest spektakulære bje...

Udflugter & Rejser

Et specielt hotel i Ávila - Hotel Palacio de los Velada

La Danesas journalist har ved flere lejligheder testet forskellige hoteller i Ávila, men et af dem ligger i en klasse for sig, nemlig Hotel Palacio de los Velada, der er klassificeret som et 4-stjerne...

Udflugter & Rejser

Sport

BoConcept På Lauro Golf

Den 20. november spillede den skandinaviske gruppe, under ledelse af Tove, på Lauro Golf med BoConcept som sponsor. BoConcept har butik både på Mijasvejen i Fuengirola og i Marbella. 66 friske golfere var mødt op, skønt vejrguderne drillede! Heldigvis blev det kun til en enkelt byge før opklaringen...

Golf

BLANCOCHECK: 2,5 mio.!

Málaga CFs argentinske topscorer en fodboldflakker med nordisk gæstevisit i 2015 - 16 Blanco Leschuk er født i Las Heras i Mendoza-provinsen med de lave bjergkæder El Challa i det nordlige Argentina. Navnet på byen er en hyldest til general Juan Gregoria de Las Heras – helt i den argentinske selv...

Sport

Gastronomi

Sabor a Málaga: Grupo Gallego – et led i distributionskæden

Her i vores artikelserie om Sabor a Málaga besøger vi ofte små landmænd og producenter af produkter...

Gastronomi

Fødselsdagsboller

Jeg står ikke altid i køkkenet længe ad gangen, der er jo meget andet man også gerne vil lave – men ...

Gastronomi

Veras Veranda: December

Så blev det endelig december. Jeg elsker julen og især alle de dejlige krydderier man forbinder herm...

Gastronomi

Kultur

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing...

(doo wah, doo wah, doo wah, doo wah 
doo wah, doo wah, doo wah, doo wah)   It makes no diff'rence if it's sweet o...

Kultur

Kristian Lilholt og band – ’nytårskoncert’ i Margrethekirken

For syvende år i træk træder Kristian Lilholt og band op i Margrethekirken og giver koncert, som på én gang er velkendt ...

Kultur

Mægtige Amin

Danmarks største komiker, entertainer, sanger og showmand,den rejselystne Amin Jensen, vil sætte gang i lattermusklerne...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Zero Waste – forbrug mindre, genbrug mere

Det er januar og for mange en tid, hvor gamle vaner bliver taget op til rev...

Tema & Profiler

Vinter i Spanien – og klimaændringerne

Med det bedste klima på fastlandet i Europa og over 320 dage med sol om åre...

Tema & Profiler

Dansk iværksætter viser det bedste af Málaga

Han kom med rygsæk og lidt mønt på lommen. I dag har han 20 medarbejdere og...

Tema & Profiler

Vend hver en euro i januar - Tips til en stram måned

Er tegnebogen blevet faretruende mager mens du selv har nydt det gode liv i...

Tema & Profiler

Spaniens ukendte koloni

Som de fleste ved, havde Spanien en række kolonier i Mellem- og Sydamerika...

Tema & Profiler

Seedster 4.0: 350 iværksættere - 50 mentorer - 1 uge - kæmpe…

Historien bag Seedster ”Ideen til Seedster-konceptet opstod, da jeg boede ...

Tema & Profiler

MS Rescue giver hunde en ny chance

MS Rescue er en non-profit organisation, som redder hjemløse hunde. De give...

Tema & Profiler

Hvad skal vi med en halv metro?

Man skulle mene, det er svært at holde masken i 12 år. Men hver gang, der e...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel: Morten Møller

Han siger, han kan være besværlig – men altid loyal og troværdig med en udb...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com