Vis mig dit...
dukkehus

På mahognibordet er der fint dækket op med sølvtøj og håndmalet porcelæn mens de sirligt betrukkede spisestole flankerer borddækningen. Blondegardinerne gør sit for at skærme det bedre borgerskab for nysgerrige blikke, men det er en vanskelig opgave i dukkehusudstillingen, hvor man kan trykke næsen flad op ad vinduerne ind til stuerne eller slet og ret åbne ydervæggen for et vue til samtlige af herskabets værelser.
 
Egentlig er det ikke korrekt ej heller retfærdigt at kalde dem for dukkehuse. Det var nemlig slet ikke hensigten med miniature modelhusene, der er bygget af rigtige snedkere i god kvalitet. Og så er ’miniature’ relativt i denne sammenhæng, da de største måler godt 160 cm i højden.
 

Plantegninger for viderekomne

I begyndelsen af det 20. århundrede var det skik og brug for velhavende familier at få bygget en miniaturemodel af det hus, de ønskede at få opført. Denne model brugte man så, når opgaven skulle udbydes til konstruktionsfirmaer. Det var også normalt at få lavet miniaturemodeller af sine møbler og ejendele, så man kunne se, hvordan de ville se ud i det nye hus.
 
”I dag laver man 3D-plantegninger på computeren og kan nemt vise, hvordan en bygning kommer til at se ud konstrueret og møbleret. Men de metoder havde men selvfølgelig ikke for hundrede år siden,” fortæller Voria Harras’, hvis private kollektion af modelhuse er ganske omfattende og udgør udstillingen.
 
Hvordan kom du i besiddelse af så mange antikke modelhuse?
”For snart 40 år så jeg et ’dukkehus’ i en antikvar, men det var slet ikke ligesom de dukkehuse, jeg selv legede med som børn. Dette var helt anderledes og tydeligvis ikke lavet til børns hårdhændede leg. Nogle år senere fik jeg foræret endnu et hus. Det var i en forfærdelig stand og det fangede min interesse i stor stil. Jeg har nemlig gået på kundstakademiet i Málaga og har vundet førstepræmie både i maleri og skulptur, og da jeg stod foran det ramponerede modelhus tænkte jeg bare ’det er jo dette, jeg har forberedt mig til,’” fortæller Voria, som straks gik i gang med at restaurere dette hus og siden mange flere.
 
 
 
 
 
 

Hundrede års historie

De tre etager i Benalmádenas ”Centro de Exposiciones” rummer med udstillingen over hundrede års historie. Det ældste hus er en model fra 1850 fra Mallorca, og det nyeste hus er fra 1970’erne. Der er modelhuse fra Granada, Córdoba og Jaen og andre fjernere områder som Valencia og Asturias. Byggestilen varierer meget fra hus til hus, og interesserer man sig for arkitektur, vil man kunne bruge lang tid på udstillingen, som ned til mindste detalje viser tagkonstruktioner, rummelige hall’er, elevatorer med håndsving og meget mere.
 
De første modelhuse, som er fra starten af 1900-tallet, bærer præg af, at nederste etage var til visitter, og resten af huset var indrettet med kapel og skolelokale til børnene, som blev undervist hjemme. Flere af husene eksisterer faktisk den dag i dag, fortæller Voria og henviser til hotellet Las Vegas i Málaga centrum, hvor bygningen lige overfor faktisk er næsten identisk med den model, der står her i samlingen.

 

Moderne gennembrud

Når man går igennem udstillingen, som starter med det ældste hus, dukker nye opfindelser op i værelserne, i takt med at man begyndte af få moderne bekvemmeligheder som indlagt træk og slip, hvorfor de smukkeste badeværelser ses lidt længere fremme i udstillingen. Man lægger også mærke til, at nye opfindelser indtager en plads i hjemmene, og rørradioer og drejeskivetelefoner begynder at tone frem på de små håndlavede kommoder.
 
Det er værd at nævne, at det kun var enormt velhavende familier, der havde råd til at få bygget en model af deres hus. ”Folk tror fejlagtigt, at miniaturemodeller er billige at lave, fordi de er små, men der tager de fejl. Det var ganske kostbart, da det var rigtige snedkere med speciale i miniaturer, der fremstillede husene og møblerne,” siger Voria, da hun viser en eksakt kopi af en families spisestue i Bauhaus-stil.
 
Indtil for få år siden havde Voria sit eget dukkehusmuseum i Málaga centrum. ”Det kostede mig godt 2000 € i husleje, el osv. at holde museet åbent. Men da der ingen støtte var at få fra staten, var jeg nødt til at lukke museet til sidst. Jeg ønskede dog ikke, at husene blot stod opbevaret på et lager, så jeg aftalte med Benalmádena kommune, at jeg kunne udstille dem her, så andre også fik glæde af dem.”
 
Udstillingen kan ses gratis i Benalmádenas ”Centro de Exposiciones”. Men kun indtil december, hvorefter Voria Harras sætter samlingen til salg.
 
Besøg udstillingen:
Du kan se udstillingen, der finder sted i tre etager i Benalmádenas ”Centro de Exposiciones”, som ligger 100 m. fra turistkontoret.
Bus 120 kører dertil fra Fuengirola og fra Málaga kan du tage bus 110 og 112.
Der er gratis entre og åbent fra 10 -13:30 og fra 17-19:30. Samt fra 11-13:30 på søndage og helligdage.
 

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Vis mig din...
Motorcykel

Det var egentligt i et andet ærinde, at jeg mødte Gonzalo Ros. Han ejer og driver nemlig camper-virk...

Tema & Profiler

Taxa’erne ta’r den blinde vej

Det går voldsomt for sig, når taxachauffører strejker. Gader barrikaderes, fanerne findes frem, slag...

Tema & Profiler

Sabor a Málaga: Kastanjeprodukter med forskellige tilberedni…

Gin & Tonic-marmeladen, produktet som har fået succes i både private hjem og i gourmetkøkkener. ...

Gastronomi

La Ruta del Cares – så bliver det ikke vildere

La Ruta del Cares ligger i Picos de Europa i Nordspanien, og hvis man ikke har aflagt disse vilde bj...

Udflugter & Rejser

Veras Veranda: Morfars honningkage

Nu nærmer den søde juletid sig snart og det er tid til at pynte smukt op med juledekorationer og få ...

Gastronomi

Ribera del Duero Specialiteter: Babylam & Vin

I september måned besøgte vi Rioja, og på vej ned mod syd slog vi et smut indenom Ribera del Duero. ...

Gastronomi

Den Skæve Vinkel: Kim Steen Jensen

Han nyder sit job i Restaurant Casa Danesa. Og han elsker branchen, hvor han er omgivet af dynamik o...

Tema & Profiler

Et specielt hotel i Ávila - Hotel Palacio de los Velada

La Danesas journalist har ved flere lejligheder testet forskellige hoteller i Ávila, men et af dem l...

Udflugter & Rejser

Nu strømmer indvandrerne til Costa del Sol

Med sin geografiske beliggenhed har Spanien altid været en oplagt indgang til Europa for indvandrere...

Tema & Profiler

Dit nærmeste naturreservat - Guadalhorce

Hvis du er interesseret i natur og dyreliv, behøver du ikke køre langt for at tilfredsstille dit beh...

Udflugter & Rejser

Glovo – bestil hvad du vil, når du vil

Skal du bruge noget fra apoteket? Vil du købe et par nye sko? Skal du have noget at spise? Eller har...

Tema & Profiler

Forpligtelser og regler ved udlejning af feriebolig i Spanie…

Ejer man en feriebolig i Spanien, har man ofte ikke mulighed for at benytte den hele året. Mange led...

Bolig i Spanien

"Sund og glad - mentalt og fysisk"

"Sund og glad - mentalt og fysisk" Få de vigtigste og mest effektive redskaber ift at optimere din s...

Helse & Sundhed

Lider du af eksem eller andre hudlidelser?

Facts: Chloe og Friederich er holistiske behandlere, som ser på dig som en helhed og anerkender, at...

Helse & Sundhed

Udflugter & Rejser

La Ruta del Cares – så bliver det ikke vildere

La Ruta del Cares ligger i Picos de Europa i Nordspanien, og hvis man ikke har aflagt disse vilde bjerge et besøg, så har man her en enestående mulighed for at se og vandre i det mest spektakulære bje...

Udflugter & Rejser

Et specielt hotel i Ávila - Hotel Palacio de los Velada

La Danesas journalist har ved flere lejligheder testet forskellige hoteller i Ávila, men et af dem ligger i en klasse for sig, nemlig Hotel Palacio de los Velada, der er klassificeret som et 4-stjerne...

Udflugter & Rejser

Dit nærmeste naturreservat - Guadalhorce

Hvis du er interesseret i natur og dyreliv, behøver du ikke køre langt for at tilfredsstille dit behov, når du befinder dig på Costa del Sol. Blot nogle kilometer fra Málaga by og lige ved den travle ...

Udflugter & Rejser

Ávila

Omgivet af gamle murer og tårne rejser Ávila sig i det spanske landskab. Den 2,5 km lange bymur blev påbegyndt allerede i romertiden. Byen har været præget af mange flotte bygninger, noget som afspejl...

Udflugter & Rejser

San José og Parque Natural de Cabo de Gata Nijar i Almería

San Jose – en lille perle i det UNESCO-fredede område Parque Natural de Cabo de Gata Nijar San José var oprindeligt navnet på et kyst-batteri, som blev bygget i det 18. århundrede for at sikre vagtho...

Udflugter & Rejser

Sport

Familien glad: Fra den engelske kulde til varmen på Costa de…

Han underskrev sin første professionelle fodbold-kontrakt som 16-årig.Nu fast mand på det senegalesiske landshold med kampe ved VM i Rusland mod Polen og Japan.Er i England rykket ned fra den fornemste række, Premier League, med Hull City for herefter at bringe Wolverhampton Wanderes op.For den 28-å...

Sport

En garde!

“Kling! Klang! Swisch!” - sådan lyder det på film, når to rivaler krydser klinger i det, der ofte er meget Hollywood-iserede scener. Det er nemlig ikke helt sådan, det foregår, når fægtning udøves på sportsniveau, selvom man skal være lige så listig og snu som Zorro, så er det uden den velkendte sor...

Sport

Gastronomi

Sabor a Málaga: Kastanjeprodukter med forskellige tilberedni…

Gin & Tonic-marmeladen, produktet som har fået succes i både private hjem og i gourmetkøkkener. ...

Gastronomi

Veras Veranda: Morfars honningkage

Nu nærmer den søde juletid sig snart og det er tid til at pynte smukt op med juledekorationer og få ...

Gastronomi

Ribera del Duero Specialiteter: Babylam & Vin

I september måned besøgte vi Rioja, og på vej ned mod syd slog vi et smut indenom Ribera del Duero. ...

Gastronomi

Kultur

Bodegas Torres - Et møde med vin, mad og to generationer fra…

Da jeg blev spurgt, om jeg ville med på vintur og besøge Bodegas Torres i Villafrance de Penedés i Catalonien, tog det m...

Kultur

Málagas forbandede film

Optagelserne blev flere gange slettet på mystisk vis fra forskellige computere, en brand opstod, skuespillere kom til sk...

Kultur

Málaga – fra grim ælling til smuk svane

Málaga er en by med en meget privilegeret beliggenhed under varme himmelstrøg ved Middelhavet. Der hersker en dejlig, po...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Vis mig din...
Motorcykel

Det var egentligt i et andet ærinde, at jeg mødte Gonzalo Ros. Han ejer og ...

Tema & Profiler

Taxa’erne ta’r den blinde vej

Det går voldsomt for sig, når taxachauffører strejker. Gader barrikaderes, ...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel: Kim Steen Jensen

Han nyder sit job i Restaurant Casa Danesa. Og han elsker branchen, hvor ha...

Tema & Profiler

Nu strømmer indvandrerne til Costa del Sol

Med sin geografiske beliggenhed har Spanien altid været en oplagt indgang t...

Tema & Profiler

Glovo – bestil hvad du vil, når du vil

Skal du bruge noget fra apoteket? Vil du købe et par nye sko? Skal du have ...

Tema & Profiler

Eventyrerne Naundrup

De sportsglade danskere valfarter til Finca Naundrup. Det populære sportsre...

Tema & Profiler

Hvordan er vores syn på kvinder, der bliver ældre?

La Danesa har talt med den norske forfatter Anne Østby om hendes bog Et sty...

Tema & Profiler

Singles Day – verdens største shoppingdag

De fleste har hørt om Black Friday og måske også Cyber Monday, men nu melde...

Tema & Profiler

Danske Jonas Tofterup åbner vinakademi i Málaga - Iberian Wi…

La Danesa har før skrevet om Jonas Tofterup. Han er nemlig en af de dansker...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com