Det danske magasin i Spanien
Ny formand i Partido Popular: Ung mand – gammelt blod

Ny formand i Partido Popular: Ung mand – gammelt blod

Han er ung, ambitiøs og sikker på, han kan bringe PP tilbage som det stærke lokomotiv i spansk politik. Udfordringerne er store – på alle fronter. For efter blot få uger på formandsposten har han på én og samme tid vist stort mod og handlekraft samtidig med, at han er kommet i store vanskeligheder. Flere rektorer og den offentlige anklager sår tvivl om rigtigheden af hans eksamenspapirer.

Der har længe blæst nye vinde over spansk politik. Vinden blev til så hård modvind, at Marianno Rajoy, og hans mindretalsregering, først på sommeren måtte træde tilbage og kort efter valgte helt at trække sig fra politik. Derfor fik partiet ny formand i juli måned. Valget faldt på den kun 37-årige Pablo Casado. Han er ikke bare partiets yngste formand nogensinde. Han er også den første demokratisk valgte formand, for hidtil har det været den afgående førstemand, der enerådigt har valgt sin efterfølger. Unægteligt lidt gammeldags og udemokratisk, men de nye vinde når nu også det ellers så konservative parti.
 

Slog de stærke kvinder


Pablo Casados valgsejr var lidt en overraskelse, for alt tydede på en hønsekamp mellem de to stærke kvinder på Rajoys ”gamle” hold; vicepræsidenten Sáenz de Santamaría og forsvarsminister Cospedal. Men da Cospedal faldt fra i første valgrunde, stod finalen mellem Casado og Sáenz de Santamaría. Med 60 procent af stemmerne trak den unge madrilener det længste strå, uden at nogen klart kan finde et derfor. Måske sejrede han, fordi hans fysisk lave modkandidat i de afgørende valgtaler havde svært ved at komme ud over talerstolen – bogstaveligt talt. Og måske sejrede han, fordi han minder uendeligt meget om Albert Rivera fra Ciudadanos, som den sidste håndfuld år har slugt en fjerdedel af Partido Populars stemmer. Det traditionsrige parti sætter sin lid til, at den unge formand kan give partiet den ansigtsløftning, der er så tiltrængt. ”Vi skal lære af fortiden og tænke fremad,” er gode ord i en valgkamp. Men at han dagen efter sin valgsejr kalder sine tre forgængere til timelange møder er næppe hvad den brede befolkning betegner som nytænkning. Og at han blot 14 dage efter sin indsættelse anklages for svindel med sine eksamensbeviser er næppe en ønskestart for en person, hvis største opgave er at få sit parti ud af den korruptionsbyge, der har hængt over partiet i flere år. Måske har anklagerne ikke noget på sig. Men uanset hvad er det blevet sandhedens time for Pablo Casado, inden han knap har nået at flytte ind på sit nye kontor.
 

Fra snak til handling


Sandhedens time er det også blevet for Pedro Sánchez, som netop nu skal vise, om han kan lede – eller ej. PSOE-lederen har altid været klar i spyttet men, indtil nu, har han også altid siddet i oppositionen. I dag ligger Spaniens problemer på hans bord. Og det er store problemer. For at få lidt point på sympati-kontoen lod han, som sin første beslutning som ny statsminister, et par flygtningeskibe ligge til i spanske havne, efter de var blevet afvist i Italien og andre EU-lande. Siden da har strømmen af skibe med illegale flygtninge i spansk farvand været uendelig, og Røde Kors har længe råbt højt om, at flygtningecentrene nu er overfyldte. Det sker samtidig med, at tusindvis af nye flygtninge antageligt er på vej. Der skal naturligvis gøres noget, men pludselig er Pedro Sánchez knap så klar i mælet. For uanset hvilken beslutning han træffer, vil han få nogle imod sig. Det samme sker, når Catalonien-spørgsmålet bringes på bordet. De to store catalanske separatistpartier har over sommeren flere gange mindet Sánchez om, at ventetiden er ved at løbe ud. Men hvad er det, de venter på? Hvad er det Pedro Sánchez har stillet dem i sigte for at få deres afgørende stemmer, der skulle til at få væltet Rajoy og selv komme til magten først på sommeren? Spørgsmålene er mange – og klare. Men Pedro Sánchez er pludselig knap så klar i spyttet.
Billedtekst: 
Pablo Casado har gjort lynkarriere i Partido Popular. Han var aktiv i partiets ungdomsafdeling i Madrid, inden han begyndte at stige i graderne. I 2015 blev han pressesekretær for partiet, som både gjorde ham tilstrækkelig kendt og anerkendt til at blive partiets nye formand.
 
Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.