Det danske magasin i Spanien
Museet der byder på flotte biler, vintage fashion og alternativ kunst

Museet der byder på flotte biler, vintage fashion og alternativ kunst

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
IMG 0771
 
En sort Rolls Royce fra 1985 udsmykket med Swarovski-krystaller. En Excalibur fra USA, som er gjort berømt af ejere som Arnold Schwarzenegger og Sylvester Stallone. En Mercedes 540K, som har været anvendt af Heinrich Himmler. En italiensk Lancia, som blev anvendt af Mussolini i parader. De fire biler pryder blandt andre det historiske bilmuseum i Málaga, der har en imponerende bilsamling vurderet til at være omkring 25 millioner euro værd.
 
Den moderne glasindgang står i skærende kontrast til den spektakulære gamle bygning “La Tabacalera”, en tidligere tobaksfabrik bygget i 1923, som i dag danner rammerne om “Museo Automovilístico de Málaga”. Den smukke bygning og de historiske rammer pirrer mine forventninger til besøget, og det første, der springer mig i øjnene, da jeg træder ind i museet, er et vissent, nøgent træ med gamle billygter fra det tyvende århundrede hængende fra grenene omgivet af giner med flotte og farverige festkjoler.
Et splitsekund tænker jeg, at det var da mærkeligt at udstille den slags kjoler på et bilmuseum. Der må være en forklaring. Og det er der. Men mere om det senere.
 
Jeg bliver modtaget af museets kommunikationschef Melanie Stüber, som giver mig en rundvisning blandt de moderne hvide betonsøjler. Placeret først i udstillingsrækken er museets alderspræsident, en to-cylinder “Winner” fra 1898, som markerer den tidlige overgangsfase mellem hestevogn og bil.
“Man startede bilen manuelt og med håndkraft ved hjælp af startsving (også kaldet håndsving, red.). Historisk var startsvinget eneste startanordning på biler frem til 1912,” fortæller Melanie Stüber.
 
Bilerne i museets første sektion er alle fra 1900-tallet, og de er eksempler på imponerende kunsthåndværk fra en tid, hvor biler var forbeholdt den velhavende overklasse eller de adelige.
En bil, som især fik smilet frem på mine læber, var en “Delage” fra 1912, som bag det overdækkede førerhus er udstyret med et såkaldt “svigermor’-sæde uden tag eller anden form for afskærmning for vind og vejr. Designeren bag den bil må i sandhed have haft et anstrengt forhold til sin svigermor, og jeg kan med stor morskab forestille mig, hvordan en køretur, der måske startede ud med solskin, men endte i regnvejr, kan have givet anledning til en gennemblødt og meget misfornøjet svigermor.
 
Resten af museet er en tidsrejse gennem bilens udvikling, og inden længe befinder man sig i luksus-hallen, hvor smukke og klassiske amerikanerbiler skinner om kap med de hvide betonvægges genskær, badet i lyset fra de stærke loftspots.
Herefter går turen videre ind i sektionen med moderne og futuristiske biler, hvor de nyeste skud på stammen er biler, som ikke anvender benzinmotorer, men drives af alternativ energi, som f.eks. en elbil fra 2010, en solcelle-bil med solcellepaneler og en bil, som bruger vindkraft for at komme frem.
 
Mere end blot et bilmuseum
Halvvejs gennem rundvisningen får jeg forklaringen på de flotte udstillingskjoler, som jeg så i indgangen.
“Ejeren af museet, portugisiske Joao Magalhaes, er lidt af en modefanatiker, og han ønskede at vise tidens sammenhæng mellem kjoler, hatte og biler,” siger Melanie, mens hun fører mig ind i et af de rum, hvor en kollektion af Haute Couture-hatte og vintage-kjoler fra det 20. århundrede er udstillet.
 
Museets “fashion gallery” indeholder unikke kjoler, der, ligesom bilerne i museet, følger en tidslinje, og Joao Magalhaes rejser hele verden rundt for at finde og købe de helt rigtige kjoler. Udover flotte og unikke kjoler indeholder museet også en samling af 300 modehatte fra designere som Balenciaga og Schiaparelli.
Umiddelbart kan det måske være svært at se sammenhængen mellem biler og kvindemode, men i gamle dage var man altid fint klædt på, når man skulle på køretur, og en bil som f.eks. “Hotchkiss” fra 1907 var udstyret med en cirkelformet kasse, som jeg i første omgang troede var til et reservehjul, men som viste sig at være lavet til kvindernes skørter, som dengang oftest var monteret med ringstivere. Biler og mode gik altså hånd og hånd og udviklede sig side om side.
 
Det næste rum, jeg bliver ledt ind i, afslører en udstilling af bilmotorer, som er malet eller på anden måde forskønnet, så de ligner kunst mere end de ligner motorer. Det er endnu et tiltag fra museets ejer og en del af hans vision om at skabe mere end blot et bilmuseum. Det skal også være et museum for alternativ kunst. Det betyder, at man ikke absolut behøver at være bilentusiast eller -fanatiker for at kunne få en sjov og spændende oplevelse på bilmuseet i Málaga.
Museet, entrepriser, og åbningstider:
Edificio Tabacalera
Avenida Sor Teresa Prat 15
29003 Málaga
Tlf.: +34 951 13 70 01
 
Udstillingen omfatter 95 unikke bilmodeller udstillet på 6000 m2. De er samlet i 10 forskellige udstillinger grupperet efter følgende temaer: Belle Epoque, 20’erne, Art Deco, Populære biler, Design biler, Drømmebiler, Engelsk tradition, Alternativ energi, La Dolce Vita samt Tuning.
 
Entre: 6,50 €
Pensionister og studerende: 4,50 €
Guidet rundvisning: 9,00 €
Gratis adgang for børn under 3 år
 
Særlige priser for grupper, guidede ture og skolebesøg efter aftale via info@museoautomovilmalaga.com
 
Åbningstider: Tirsdag-søndag fra 10-19.
 
Yderligere services
Hos bilmuseet i Málaga er det muligt at leje nogle af de klassiske og smukke biler til f.eks. bryllups – og konfirmationskørsel, filmoptagelser eller andre særlige lejligheder.
Derudover kan man også leje forskellige dele af museet til at danne rammen om fester, bryllupper, workshops, kurser osv.
Af Alexandra Stentoft, Alexandra@norrbom.com

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa