Almería – når enden er god....

Almería bliver somme tider i folkemunde kaldt ”el culo de España” (Spaniens ende, numse eller røv). Det bliver den nok, fordi den ligger helt ude i det sydøstlige hjørne af landet og er omgivet af et landskab, der minder om ørken (semi-desierto). Pga. ørkenen var Almería provinsen meget fattig og ikke noget særligt attraktivt sted at bo. Men sådan er det ikke mere, for dels har turisterne fået øjnene op for områdets skønne klima og herlige strande, og dels har man over de sidste 40 år fået gang i en grøntsagsproduktion uden sidestykke. Denne produktion foregår ganske vist i drivhuse under plastik, og det er muligvis ikke noget kønt syn, men det har bragt stor velstand til området, og jeg synes det er fantastisk, at man kan hæve levestandarden for en hel masse mennesker ved at være foretagsom og virkelysten. Så nu er der andre boller på suppen i Almería, som i dag har tæt på 200.000 indbyggere, og vi er taget dertil for at se på byen og på et helst specielt fænomen: gamle beskyttelsesgange fra borgerkrigen. De kan nu besøges, og det er en virkelig speciel oplevelse.

Nu er der motorvej hele vejen til Almería fra Málaga og det tager under 2 timer at køre dertil, så det er jo en smal sag. Vi havde læst om beskyttelsesgangene (refugios) fra borgerkrigen på byens website: https://www.turismodealmeria.org og da det ikke var nogen, vi havde hørt om før, var vi straks fyr og flamme og ville ind og se dem. Til den ende skal man bestille plads på den guidede tur, der tager en lille time. Man kan købe billetter online her: https://www.flowte.me/storefront/?v=597 og en billet koster 2 € for pensionister.

Da vores guidede tur startede kl. 12 middag, kørte vi tidligt hjemmefra og ankom til byen i god tid. Vi parkerede midt i byen i den P-kælder, der hørte til vores hotel, så det var nemt. Vores hotel hed Aire – Hotel and Ancient Baths og det var et hit. Se hotellet her og bestil: https://www.airehotelalmeria.com/es/home/aire-hotel-ancient-baths/ Hotellet ligger lige på Plaza de la Constitución og lige overfor turistkontoret, hvor man kan få et bykort udleveret.

Bevæbnet med bykortet, fandt vi let frem til samlingsstedet for besøget i Los Refugios, som ligger lige midt i byen. Der er bygget en pavillon og her vises der en kort film inden vi dykker ned i dybet under byen. Filmen rummer interviews med nogle almeriensere, der var børn under borgerkrigen, og som derfor kan huske, hvordan det var at sidde dernede mens bomberne faldt. Men inden vi går videre, skal vi nok lige opridse historien om Almería under den spanske borgerkrig fra 1936- 39.
Almería var rød, hvilket vil sige, at byen var loyal overfor den spanske republik. Den folkevalgte, siddende regering for republikken blev jo væltet af Franco og langsomt åd Francos tropper sig ind på de dele af Spanien, der stadig var på republikkens side. Fordi Almería lå så yderligt i riget og var så fattig, så var den en af de sidste byer, der faldt i Francos hænder. Faktisk faldt byen kun to dage før borgerkrigen endte. Byen var derfor et tilflugtssted for de mange republikanere, der flygtede fra de områder, som Francos tropper havde besat. Almería var et republikansk fristed og det betød, at det var et bombemål for både frankistiske og tyske fly. Byens indbyggere med bystyret og arkitekt Guillermo Langle i spidsen var derfor ikke sene til at indse, at de måtte bygge beskyttelsesrum til befolkningen, som dengang var på ca. 50.000 mennesker. Byggeriet startede i 1936, 3 måneder efter krigens udbrud, og det stod færdigt i foråret 1938 – det tog altså 1 ½ år at udgrave de 4,5 km. lange tunneller, der lå 9 m. under jorden. Der var 67 nedgange spredt over hele byen, så det var let at få adgang til beskyttelsesrummene. Udgravningen forgik med hakke, skovl og spade og der blev arbejdet på frivillig basis af alle borgere døgnet rundt. Æsler blev brugt til at bringe den udgravede jord ud, og det er lidt af en bedrift, at det lykkedes at færdiggøre refugierne inden krigen var slut. Almería var udsat for 52 bombeangreb, dels fra luften og dels fra havet, så der var god brug for beskyttelse.

Nu skal vi ned og se disse beskyttelsesrum, og efter filmen bliver vi af en kyndig kvinde ledt ned ad trapper, og straks står vi nede i en af de mange tunneller under jorden. Vores tur er på ca. 1 km. og vi bliver ført afsted og får en masse at vide (på spansk). Hernede under jorden var der både et forsyningssted for fødevarer, nogle private rum og en klinik, hvor sårede kunne behandles. Hvis man skulle besørge, skulle man selv medbringe en potte, for der var ingen toiletter. Derimod var der bænke langs med siderne, så man kunne sidde ned og der var elektrisk lys, når det ellers virkede. I slutningen af besøget er der et lyd-show, hvor man hører fly nærme sig og bomber falde, mens lyset bliver slukket. Det er meget virkningsfuldt og gribende. Herefter bliver vi ledt ud igen, og kommer ud i den anden ende af El Paseo, og så må vi selv finde tilbage til startstedet. Det er uendeligt lettende atter at stå ude i Guds frie luft efter dette underjordiske eventyr. Et besøg i disse refugier er et must og det er det største besøgbare beskyttelsesrum i hele Europa.

Nu må vi hen og se på vores hotel, som er helt nyt og ligger centralt. Her i februar havde de et febertilbud, så for et fancy dobbeltværelse skulle vi kun betale omkring 75 €. Nede under hotellet har de bygget nogle ´romerske´ bade, som er vildt fine, og som man ikke bør snyde sig selv for at besøge. Når man bor på hotellet, er der 25% rabat på et spabesøg, som dermed koster 19€ pr. næse...de er godt givet ud. Vi havde bestilt plads i badene til kl. 18.00, så vi havde tid til at besøge Almerías berømte borg først.

La Alcazaba de Almería er Spaniens største borgkompleks, og det er i sandhed imponerende. Da det ligger ganske tæt på byens centrum, er det en smal sag at gå derhen. Komplekset er så stort, at almindelige mennesker kunne bo indenfor murene, og da det i sin nuværende form primært blev bygget af maurerne, kan man besøge to mauriske boliger derinde. Der er fine haver, et stort vandreservoir, bade, mure, tårne og pladser, så der er nok at se på. Øverst oppe er der et stort tårn, som man kan komme ind i, og det er i det hele taget et interessant besøg at gå rundt som man lyster i dette store monument.

Herefter er der tid til at besøge den kæmpestore domkirke, som også er imponerende. Men nu er dagen ved at være gået og nu skal vi i bad.
På vores værelse hænger der badekåber og tøfler, som vi skal have på ovenpå vores badedragt (husk!). Og nu går vi ned i hotellets kælder, hvor den ikke har fået for lidt med genopbyggelse af et ´oprindeligt´ romersk / arabisk bad. Det ser vildt autentisk ud, der er dæmpet belysning og en dejlig afslappet stemning. Her er der både frigidarium (koldt), tepidarium (lunkent), caldarium (varmt), et strømbassin med dyser, et flotarium (meget salt vand, hvor man kan flyde), et dampbad og et stort kar, hvor man kan bade i rødvin (dette koster dog ekstra). Der er små nicher, hvor stearinlys svagt oplyser rummet og det er alt sammen meget lækkert og bestemt et besøg værd. Jeg har i hvert fald aldrig oplevet noget lignende. Det skal prøves!

Efter endt bad drager vi ud i byen og spiser aftensmad nede på paseoen. Der er masser af liv i byen sådan en aften, og det er ikke turister, der præger bybilledet, men den lokale befolkning, der ser ud til at trives vældigt. Men nu er der jo også fred og velstand i byen, så når enden er god, er alting godt.

Det skal lige siges, at Almería er en betydelig havneby med færgefart til Melilla, Nador (Marokko) og Oran (Algier), så denne aktivitet præger naturligvis også byen og giver beskæftigelse og et eksotisk præg. Nede på havnen kan man også se gamle udskibningsramper for jernmalm og hvor kom så malmen fra? Den skal vi ud og finde i næste nummer af La Danesa, så følg med, når vi krydser en ny bjergkæde, vandrer rundt i en forladt mineby, leder som gale efter en ældgammel dame og vandrer på en nedlagt jernbane.

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Hvorfor bliver vi hormonsyge?

Facts:Chloe og Friederich er holistiske behandlere, som ser på dig som en helhed og anerkender, at d...

Helse & Sundhed

Hovedpine!

Langt størstedelen af os oplever at have smerter i hovedet, og en stor del af os lever med mere el...

Helse & Sundhed

Alderdom

Jeg bliver 76 år, og har det personligt rigtig godt med min alder. Livet har stadig mange spændende ...

Helse & Sundhed

María Sánchez Piña – mød den spanske advokat, der specialise…

Først arbejdede hun på et tysk kontor, dernæst et spansk kontor, som især henvendte sig til englænde...

Tema & Profiler

Art Gaucín Open Studios 2019

24. til 26. maj og 31. maj til 2. juni   Kunstnerne i Gaucín åbner deres studier for offent...

Kultur

Kan vi redde kapitalismen?

Begrebet lyder så materielt, men der ligger meget mere bag. Kapitalisme er lig med frihed, fremgang ...

Tema & Profiler

Under huden på Rasmus Seebach

Rasmus Seebach kan noget, som ingen andre musikere kan i dag. Han kan nemlig sælge plader. Og det er...

Tema & Profiler

Moderne Rioja

For mange har Rioja stadig rygte for at lave vine, som er domineret af fadlagring og smagen af de am...

Gastronomi

Skatterevolution i Andalusien

Den 1. april oplyste den nye præsident for Junta de Andalucía, Juanma Moreno, at regionalregeringen ...

Jura & Finans

Orihuela - Alicante-provinsens kulturelle hovedstad

Vi står i lav morgensol på broen Puente de Poniente i Orihuela og mærker duften af friskbrygget kaff...

Udflugter & Rejser

Almería – når enden er god....

Almería bliver somme tider i folkemunde kaldt ”el culo de España” (Spaniens ende, numse eller røv). ...

Udflugter & Rejser

Mine tre år med Kurt Cobain

Musikmanager udgiver bog på 25-årsdagen for Nirvana-forsangerens selvmordDanny Goldberg var skeptisk...

Tema & Profiler

Anonyme Alkoholikere

En forestilling af alkoholisme kan let være et beskidt, dårligt holdt hjem, slidte klæder, et hjemlø...

Tema & Profiler

Marias Dyrelykkeland i Córdoba

Nærmest symbolsk har Jorge, fincaens fritgående æsel og Marias rejsekammerat, tagets plads lige ved ...

Tema & Profiler

Udflugter & Rejser

Orihuela - Alicante-provinsens kulturelle hovedstad

Vi står i lav morgensol på broen Puente de Poniente i Orihuela og mærker duften af friskbrygget kaffe fra en bar lige ved siden af. Under os flyder Río Segura - langsomt og dovent. 20 kirkeklokker opl...

Udflugter & Rejser

Almería – når enden er god....

Almería bliver somme tider i folkemunde kaldt ”el culo de España” (Spaniens ende, numse eller røv). Det bliver den nok, fordi den ligger helt ude i det sydøstlige hjørne af landet og er omgivet af et ...

Udflugter & Rejser

Museo de vidrio y cristal

Dette er et af de museer i Málaga, der overrasker allermest. Gemt væk på en kedelig sidegade til Málagas bymidte ligger dette museum, hvis facade på ingen måde afslører, hvilket skatkammer der gemmer ...

Udflugter & Rejser

Zaragoza

Vi ankommer til Zaragoza en solfyldt eftermiddag. I det fjerne skimter vi de snedækkede toppe af Pyrenæerne, hvor solen fortsat skinner. Foran os løber Ebro, Spaniens mest vandførende flod, som minder...

Udflugter & Rejser

Sport

Muñiz skabte mer-værdi! Men ”Frygtens træner” blev endnu en …

Forholdet mellem præsident og klubejer, sheik Al-Thani, og Málaga CFs træner Juan Ramon Muñiz, 50 år og fra Asturien, har været særdeles anspændt siden sheiken for snart 10 år tilbage som en af sine første gerninger ved købet af klubben fyrede Muñiz. Han havde ellers i sidste turneringsrunde sikret ...

Sport

Golf April 2019... Med Stig Wiberg

Club de Golf Dinamarca på El Paraiso Marts matchen blev spillet på El Paraiso Golf lørdag den 16. marts med første start kl. 08:40 over 1. og 10. hul med 8 minutters mellemrum. Solen skinnede fra en skyfri himmel, og vinden kunne ikke engang få trætoppene til at blafre, så alle så frem til en fanta...

Golf

Gastronomi

Moderne Rioja

For mange har Rioja stadig rygte for at lave vine, som er domineret af fadlagring og smagen af de am...

Gastronomi

Japansk mispel - Der venter mispeltider i maj!

Det er travle dage hos mispelavlerne hos Cooperativa Estepona, da La Danesas journalist taler med ko...

Gastronomi

Lammekølle med hvidløg og rosmarin - og vin dertil!

Vin og lam hører sammen!! I hvert fald i vores familie. Vi spiser lam året rundt, men traditionen tr...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Citroner

Exporterer nordpå I et ensomt industrilokale i landsbyen Alhaurín de la Torre møder vi Miguel Ángel...

Gastronomi

Kultur

Art Gaucín Open Studios 2019

24. til 26. maj og 31. maj til 2. juni   Kunstnerne i Gaucín åbner deres studier for offentligheden under de år...

Kultur

Auktioner for alle

Med auktioner i tre forskellige prisklasser samt mange års ekspertise er Bruun Rasmussen det optimale valg for dig, som ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

María Sánchez Piña – mød den spanske advokat, der specialise…

Først arbejdede hun på et tysk kontor, dernæst et spansk kontor, som især h...

Tema & Profiler

Kan vi redde kapitalismen?

Begrebet lyder så materielt, men der ligger meget mere bag. Kapitalisme er ...

Tema & Profiler

Under huden på Rasmus Seebach

Rasmus Seebach kan noget, som ingen andre musikere kan i dag. Han kan nemli...

Tema & Profiler

Mine tre år med Kurt Cobain

Musikmanager udgiver bog på 25-årsdagen for Nirvana-forsangerens selvmordDa...

Tema & Profiler

Anonyme Alkoholikere

En forestilling af alkoholisme kan let være et beskidt, dårligt holdt hjem...

Tema & Profiler

Marias Dyrelykkeland i Córdoba

Nærmest symbolsk har Jorge, fincaens fritgående æsel og Marias rejsekammera...

Tema & Profiler

Englene og hundene – og Judith

I godt 10 år har hun produceret de små engle, der findes i guld og sølv og ...

Tema & Profiler

Det gyser i kommunerne

Kommunalvalget står for døren. Den 26. maj kaldes vi til stemmeurnerne – og...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Charlotte Dender Hansen

Hun er pigen med det store smil og den friske stemme – uanset om du møder h...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com