Udflugt til Huéscar på to eller fire hjul

Udflugt til Huéscar på to eller fire hjul

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Store oplevelser på et lille sted

Vi befinder os midt i Granada-provinsen, 27 kilometer nordøst for Málaga, og foran os åbenbarer der sig noget, som mest af alt ligner et enormt skib, der sejler på et hav af hvidkalkede huse. 

På afstand domineres den lille by Huéscar fuldstændig af Iglesia de Santa María la Mayor, den enorme kirke, som ligger på byens højeste punkt. Kirken blev påbegyndt i 1501, i gotisk stil, senere er den præget af både renæsancen og barokken. Den fik hård medfart under den spanske borgerkrig, men særligt er interiøret nydeligt restaureret og står i stærk kontrast til mange af de andre bygninger, som omkranser kirken. Den kom på UNESCOs verdensarvliste i 1973.

Musikpavillonen er et populært mødested, både for de kulturinteresserede , og for dem der, som her, bare vil diskutere livets små og store problemer.

Her findes spor efter bosætninger helt tilbage til neolitisk tid. En af byens største seværdigheder er hulemalerierne Piedra del Letrero, som blev opdaget i 1915 af en præst, der var ude og spadsere på en sti. Den fik senere navnet Camino de las Santas. 

Byen blev grundlagt af Kong Ismail I i 1324, den gang lå dette område strategisk på grænsen mellem den islamiske og kristne del af Spanien. Byen bærer fortsat præg af at have ligget bogstaveligt talt i skudlinjen mellem de to religioner. Både muslimer og kristne har efterladt deres spor her.

Casa de los Penalva.

Den spansk-danske krig 1809 – 1981

I 1809 drog Napoleon i krig mod Spanien, og fordi Danmark støttede det franske imperium, erklærede Danmark også krig mod landet på den iberiske halvø. 

Denne officielle krigserklæring blev imidlertid glemt, indtil den ved en tilfældighed blev opdaget i et historisk manuskript i Huéscar 172 år senere. I 1981 blev der, med stor pomp og prakt, underskrevet en fredsaftale i Huéscar af byens borgemester og den danske ambassadør i Spanien. Ingen skud var blevet affyret i løbet af den 172 år lange krig, ingen var blevet dræbt og ingen skadet. Huéscar har efter dette fået tilnavnet Ciudad de la Paz, fredsbyen, netop med tanke på denne ”fredelige krig”. 

Parque Municipal Rodríguez Penalva, også kaldt El Bosque en la Ciudad (skoven i byen).

Lad bilen stå

Huéscar bør absolut udforskes til fods. Der findes en stor, gratis parkeringsplads midt i centrum af den gamle by, men ellers kan det være problematisk at finde et sted at sætte bilen fra sig.

Vi starter på Plaza Mayor ved El Ayuntamiento, byens rådhus. På pladsen foran rådhuset ligger en smukt dekoreret musikpavillon, omgivet af bænke til dem, som vil sidde behageligt, når lokale talenter skal optræde, og til dem som på en ganske almindelig onsdag formiddag ‘bare’ vil diskutere og reformere verden. 

På den modsatte side ligger Casa de los Penalva, en offentlig bygning fra midten af 1900-tallet. Bygningen, som kom på Unescos Verdensarvliste i 1983, er delt op i tre niveauer med rum i forskellige stilarter, et Eldorado for dem som er interesserede i historisk interiør. Casa de los Penalva er dog kun åben for publikum ved ‘specielle lejligheder’ eller efter aftale.

T.v. Juan er fra Polop, Valencia og cykler en tur i hjembyen. · T.h. Disse seje personer kommer helt fra Holland for at træne i at bestige bakker.

Kært barn har mange navne

I tillæg til Ciudad de la Paz bliver Huéscar også kaldt for La Ciudad Señoral; den herlige by. Og den er så absolut herlig; omgivet af smukke skovklædte bjerge og med udsigt til floden, Río Huéscar. Om vinteren kan der ligge sne på bjergene, som omkranser byen.

Derfor er den største oplevelse måske bare at vandre rundt i de trange gader mellem gamle huse, små butikker, smukke fontæner og pragtfulde parker. Parque Municipal Rodríguez Penalva, også kaldet El Bosque en la Ciudad (skoven i byen) er så absolut et besøg værd. 

Huéscar har i de senere år satset stort på cykelturisme, og i områderne rundt i byen er der tilrettelagt diverse cykelture med forskellige længder – og forskellige sværhedsgrader. Nogle af disse er rundture, andre ender i en naboby.

En flot og nyttig håndbog for dem, som ønsker at komme rundt i dette område på to hjul.

Der findes en flot bog på over 200 sider, der hedder Caminos de la Bici por la Comarca de Huéscar, og som indeholder diverse information om cykelmulighederne i området; kort, længde, højdeforskelle, vanskelighedsgrader etc. – et godt hjælpemiddel for dem, som ønsker at se dette område fra et cykelsæde.  

¡Buena suerte!

Af Rikke Luell Prinz

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa