Zero Waste – forbrug mindre, genbrug mere

Det er januar og for mange en tid, hvor gamle vaner bliver taget op til revision. De sidste julegaver er knap nok pakket ud, før butikkerne holder januarudsalg, så de kan få plads til nye varer. Men der er en voksende samfundsgruppe, der slår bak i et forsøg på at bremse overforbruget. De kaldes ’zero wasters’ og fokuserer på at forbruge lidt og generere endnu mindre. Lyder det forvirrende? Bliv klogere på det her.

Jeg har sat Esther Lorenzo i stævne i Málaga centrum. Esther driver Facebook-gruppen Zero Waste/Desperdicio Cero - Malaga Provincia, der promoverer en zero waste-livsstil. Det vil sige, at man sørger for at generere så lidt affald som muligt, hvilket er med til at skåne miljøet.
 
Hun tager mig med hen til den butik, hvor hun køber de fleste af sine løsvægtvarer, el Hombre del Saco hedder den. Direkte oversat: Manden med sækken. Her bugner det i bogstaveligste forstand af sækkevis af tørvarer – bønner, ris, melsorter, pasta, korn og en masse andre produkter i løsvægt. Hylderne er fyldte til bristepunktet med krydderier i glaskrukker. 
’Manden med sækken’ hedder Greg Both og er fra Ungarn: ”Først ville jeg gerne åbne en butik, hvor man kan købe vegansk, vegetarisk og sund mad, eftersom jeg selv blev vegetar for nogle år siden. Og så har jeg altid følt mig som en del af miljøbevægelsen, så jeg tænkte, at jeg kunne kombinere de to ting og åbne en butik, hvor man kan købe løsvægt,” fortæller han, før vi forlader butikken og går over på en tilstødende café.

Ingen sugerør, tak

Esther, som er 31 år og studerer matematik på Málagas universitet, bestiller en smoothie på og beder tjeneren om ikke at få noget plastiksugerør. I stedet fisker hun et glassugerør op af rygsækken. ”Jeg har det altid med og det kræver kun, at jeg skylder det igennem under vandhanen efter brug,” fortæller hun og dropper glassugerøret ned i avocado-smoothien.
 
Op af rygsækken, som Esther fortæller, at hun næsten altid har med sig, finder hun flere spændende ting frem, bl.a. en lille stofserviet, en bambustandbørste, en lille bøtte med hjemmelavet tandpasta og deodorant og en drikkedunk. Det er genstande, der hjælper hende med at undgå kilovis af affald om året.
 
”Man siger, at tandbørster skal skiftes hver tredje måned, men hvis du ikke trykker unødigt hårdt og dermed slider børsterne, kan de sagtens holde meget længere, så længe du skylder dem i brintoverilte en gang i mellem,” fortæller hun begejstret.
 
Hvornår begyndte du at leve ’zero waste’?

”Det er godt et år siden, at jeg for alvor begyndte på det. Det er dog stadig en rejse, jeg udvikler mig i. De fleste ved, at plastik er et stort problem, men efter et stykke tid begynder man at indse, at det ikke stopper der og at vores forbrug af alle mulige varer er skyld i en stor belastning for miljøet. Problemet er ikke plastikken i sig selv, men plastik er det, vi nemmest får øje på og dermed har nemmere ved at slå ned på.”
 
Hvis problemet ikke er plastik, hvad er det så?

Det er enormt belastende for miljøet, når vi skal skille os af med affald. Og selvom der findes plastik-containere, er det langt fra al plastikken, der kan genbruges, fordi der findes så mange typer forskellig plastik. Mange tror fejlagtigt, at løsningen er, at lave alt i papir og nedbrydeligt materiale, men det skal jo også bortskaffes. Og tingene forsvinder ikke på magisk vis, blot fordi du ser skraldebilerne køre væk med dem.”
 
Hvad har været den største udfordring ved at lægge dit liv om til zero waste?

”Det sociale aspekt. Det kan godt være grænseoverskridende f.eks. at tage sin egen serviet med, når man går ud, og jeg har da også fået et par kommentarer med på vejen. Men heldigvis er mange supermarkeder blevet mere vant til, at man køber f.eks. ost og kød fra charcuteriet i egen medbragte beholder.”
 
Hvor mange kilo affald genererer du?

”Det er svært at sige præcist. Nok kun 10 % af det, jeg genererede for et år siden. Fordi jeg ikke køber noget i plastikbeholdere, kun køber det, jeg akkurat skal bruge, og fordi jeg genanvender al mit organiske affald. Der er en urtehave på universitetet, og der tager jeg alt mig organiske affald med, så det bliver omdannet til kompost, og dermed tæller det ikke som affald.”

Esthers råd til andre, som ønsker at begynde på at leve mere zero waste:


”Start i det små og begynd med de nemme ting – tag en pose med i stedet for at købe plastik eller medbring dit eget sugerør, hvis det er det, du synes, der er nemmest at komme i gang med. Hvis man skifter alle vaner ud på én gang, kan det godt blive overvældende. For de fleste, mig selv inklusive, er det en rejse, hvor man nogle gange rykker sig meget og nogle gange lidt. Det vigtigste er, at man rykker sig.”

De seks R’er i Zero Waste:

Refuse – Afslå

Sig nej til det, du ikke har brug for
Overvej grundigt, om du har brug for en gratis reklamekuglepen, engangstallerkener eller to-go kopper. Har du virkeligt brug for mere nyt tøj, eller nye sko til at samle støv bagest i skabet? Det er sundt både for din pengepung og for klimaet at skrue ned for forbruget.

Reduce – Reducer

Skær ned på mængden af ting, du ejer
Som menneske har vi selvfølgelig brug for ting for at leve i en moderne hverdag, men har du virkelig brug for alle de ting, du har i dit hjem? Måske kan andre få glæde af de ting, du ikke bruger længere. Ryd op og doner de ting, du er klar til at skille dig af med. Det giver mere plads i skuffer og skabe, og giver dig mere mental ro.
 
Reuse – Genbrug

Find glæden i kvalitetsprodukter
Genbrug kommer før genanvendelse. Genanvendelse er f.eks når glas smeltes til nyt glas eller plastik laves til nyt plastik. Genbruger du noget, kræver det kun eventuel transport til din lokale genbrugsbutik eller et shelter. Det er også genbrug, hvis du sælger noget brugt på nettet eller via en Facebook gruppe.
Helt simpelt vil genbrug også sige at anvende en stofpose i stedet for at købe plastikpose, når du handler. Eller at bruge en drikkedunk frem for at købe plastikflasker med vand.
 
Repair – Reparer

Pas på dine ting og køb mindre nyt
Du kan nå langt med nål og tråd. Sy knappen på igen i stedet for at skille dig af med tøjet og lær at lappe hullerne, så tøjet holder længere. Reparationer forlænger levetiden for produkterne og gør, at du ikke behøver købe nyt så ofte. Lær at værdsætte tings naturlige patina.

Recycle – Genanvend
Aflever dine materialer og genanvend dem korrekt
Heldigvis kommer der også i Spanien mere og mere fokus på korrekt genanvendelse. Når alle resterende muligheder er opbrugte, er man nogle gange nødt til at sende materialerne til genanvendelse. Her i Spanien vil det sige at putte plastik i plastik-containere, papir i papir-containeren og glas i glas-containeren.

Rot – Komposter

Lad naturen varetage organisk materiale
Hvis du hverken kan afvise, reducere, genbruge, reparere eller genanvende en ting, bør sidste skridt være kompostering. På den måde bliver affald til nye ressourcer. Du kan lave din egen kompost og få den sundeste jord og gødning til dine planter. Også til lejligheder er der efterhånden flere muligheder for at have en kompost, der ikke fylder alverden.
 
Kilde: zerowaste.dk

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Har du en forfatter gemt i maven eller kunne du bare godt tæ…

Har du en forfatter gemt i maven eller kunne du bare godt tænke dig at blive bedre til at sætte ord ...

Artikel

Zero Waste – forbrug mindre, genbrug mere

Det er januar og for mange en tid, hvor gamle vaner bliver taget op til revision. De sidste julegave...

Tema & Profiler

Vinter i Spanien – og klimaændringerne

Med det bedste klima på fastlandet i Europa og over 320 dage med sol om året er der mange, som tror...

Tema & Profiler

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing...

(doo wah, doo wah, doo wah, doo wah 
doo wah, doo wah, doo wah, doo wah)   It makes no diff'r...

Kultur

Dansk iværksætter viser det bedste af Málaga

Han kom med rygsæk og lidt mønt på lommen. I dag har han 20 medarbejdere og en ny rekordomsætning på...

Tema & Profiler

Vend hver en euro i januar - Tips til en stram måned

Er tegnebogen blevet faretruende mager mens du selv har nydt det gode liv i december? Et ynkeligt ko...

Tema & Profiler

Spaniens ukendte koloni

Som de fleste ved, havde Spanien en række kolonier i Mellem- og Sydamerika. Ja faktisk var næsten sa...

Tema & Profiler

Seedster 4.0: 350 iværksættere - 50 mentorer - 1 uge - kæmpe…

Historien bag Seedster ”Ideen til Seedster-konceptet opstod, da jeg boede i Spanien. Jeg havde bygg...

Tema & Profiler

Sabor a Málaga: Grupo Gallego – et led i distributionskæden

Her i vores artikelserie om Sabor a Málaga besøger vi ofte små landmænd og producenter af produkter...

Gastronomi

Nytårs-rygsmerter

Her i det nye år har mange mennesker en masse nytårsforsætter og planer om ting, der skal gøres ande...

Helse & Sundhed

MS Rescue giver hunde en ny chance

MS Rescue er en non-profit organisation, som redder hjemløse hunde. De giver dem det, de behøver af ...

Tema & Profiler

Hvad skal vi med en halv metro?

Man skulle mene, det er svært at holde masken i 12 år. Men hver gang, der er nyt om Málagas metro, e...

Tema & Profiler

Kristian Lilholt og band – ’nytårskoncert’ i Margrethekirken

For syvende år i træk træder Kristian Lilholt og band op i Margrethekirken og giver koncert, som på ...

Kultur

Forhøjet Blodtryk

Klokken fem minutter i 12 søndag aften ringer jeg panikslagen til min søn, der heldigvis ikke er lan...

Helse & Sundhed

Udflugter & Rejser

Udflugt til Cartagena

Det er fønikerne, som har givet navn til denne perle af en spansk by. De var dygtige handelsmænd og navigatører, som kom ad søvejen fra Kartago, som ligger i dagens Tunis i Nordafrika. Fønikerne sejle...

Udflugter & Rejser

Cáceres – en helt unik by

Cáceres ligger i Extremadura, ca. 470 km. fra Málaga og det er en enestående by, hvis middelaldercentrum ligger helt intakt inden for bymuren. Byen kom på Unescos verdensarvsliste i 1986, så det er he...

Udflugter & Rejser

Trolderuten og skyttegravene ved Granada

I naturparken Sierra de Huétor, lige nordøst for Granada, findes der nogle interessante skyttegrave fra borgerkrigen og dem kan man besøge den dag i dag. De flottest beliggende og bedst bevarede skytt...

Udflugter & Rejser

La Ruta del Cares – så bliver det ikke vildere

La Ruta del Cares ligger i Picos de Europa i Nordspanien, og hvis man ikke har aflagt disse vilde bjerge et besøg, så har man her en enestående mulighed for at se og vandre i det mest spektakulære bje...

Udflugter & Rejser

Et specielt hotel i Ávila - Hotel Palacio de los Velada

La Danesas journalist har ved flere lejligheder testet forskellige hoteller i Ávila, men et af dem ligger i en klasse for sig, nemlig Hotel Palacio de los Velada, der er klassificeret som et 4-stjerne...

Udflugter & Rejser

Sport

BoConcept På Lauro Golf

Den 20. november spillede den skandinaviske gruppe, under ledelse af Tove, på Lauro Golf med BoConcept som sponsor. BoConcept har butik både på Mijasvejen i Fuengirola og i Marbella. 66 friske golfere var mødt op, skønt vejrguderne drillede! Heldigvis blev det kun til en enkelt byge før opklaringen...

Golf

BLANCOCHECK: 2,5 mio.!

Málaga CFs argentinske topscorer en fodboldflakker med nordisk gæstevisit i 2015 - 16 Blanco Leschuk er født i Las Heras i Mendoza-provinsen med de lave bjergkæder El Challa i det nordlige Argentina. Navnet på byen er en hyldest til general Juan Gregoria de Las Heras – helt i den argentinske selv...

Sport

Gastronomi

Sabor a Málaga: Grupo Gallego – et led i distributionskæden

Her i vores artikelserie om Sabor a Málaga besøger vi ofte små landmænd og producenter af produkter...

Gastronomi

Fødselsdagsboller

Jeg står ikke altid i køkkenet længe ad gangen, der er jo meget andet man også gerne vil lave – men ...

Gastronomi

Veras Veranda: December

Så blev det endelig december. Jeg elsker julen og især alle de dejlige krydderier man forbinder herm...

Gastronomi

Kultur

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing...

(doo wah, doo wah, doo wah, doo wah 
doo wah, doo wah, doo wah, doo wah)   It makes no diff'rence if it's sweet o...

Kultur

Kristian Lilholt og band – ’nytårskoncert’ i Margrethekirken

For syvende år i træk træder Kristian Lilholt og band op i Margrethekirken og giver koncert, som på én gang er velkendt ...

Kultur

Mægtige Amin

Danmarks største komiker, entertainer, sanger og showmand,den rejselystne Amin Jensen, vil sætte gang i lattermusklerne...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Zero Waste – forbrug mindre, genbrug mere

Det er januar og for mange en tid, hvor gamle vaner bliver taget op til rev...

Tema & Profiler

Vinter i Spanien – og klimaændringerne

Med det bedste klima på fastlandet i Europa og over 320 dage med sol om åre...

Tema & Profiler

Dansk iværksætter viser det bedste af Málaga

Han kom med rygsæk og lidt mønt på lommen. I dag har han 20 medarbejdere og...

Tema & Profiler

Vend hver en euro i januar - Tips til en stram måned

Er tegnebogen blevet faretruende mager mens du selv har nydt det gode liv i...

Tema & Profiler

Spaniens ukendte koloni

Som de fleste ved, havde Spanien en række kolonier i Mellem- og Sydamerika...

Tema & Profiler

Seedster 4.0: 350 iværksættere - 50 mentorer - 1 uge - kæmpe…

Historien bag Seedster ”Ideen til Seedster-konceptet opstod, da jeg boede ...

Tema & Profiler

MS Rescue giver hunde en ny chance

MS Rescue er en non-profit organisation, som redder hjemløse hunde. De give...

Tema & Profiler

Hvad skal vi med en halv metro?

Man skulle mene, det er svært at holde masken i 12 år. Men hver gang, der e...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel: Morten Møller

Han siger, han kan være besværlig – men altid loyal og troværdig med en udb...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com