Museo de vidrio y cristal

Dette er et af de museer i Málaga, der overrasker allermest. Gemt væk på en kedelig sidegade til Málagas bymidte ligger dette museum, hvis facade på ingen måde afslører, hvilket skatkammer der gemmer sig bag det kedelige ydre.
Inde bag de tunge døre på den gamle bygning tager direktør og ejer af museet (det vil både sige bygningen samt alt indhold), Gonzalo Fernandez-Prieto, imod. Jeg når kun at få foden over dørtærsklen, før Gonzalo begynder at fortælle begejstret om de første genstande i museet. Gonzalo taler spansk samt engelsk og tysk perfekt – hans slægt og bredt ud over det meste af Europa, og han selv har både boet og arbejdet i England og Tyskland, fortæller han.
Hvorfor Gonzalo har kastet sine kærlighed på netop glas er, ifølge ham selv, på grund af glassets mystik. ”Glas gemmer på så mange hemmeligheder,” siger han, og griber fat i et drikkeglas, der står på en af de mange mahognimøbler. Da han holder det op imod lyset, ser man tydeligt et skjult motiv i glassets bund.

Y muebles..

For et museum, der hævder at dedikere sig til glas og krystal, er der betragteligt mange møbler. Det har sin forklaring. ”Møblerne, malerierne, tæpperne osv. er alt sammen noget, jeg har arvet. Det kommer fra min familie, og jeg har ikke selv skullet gøre noget for at få fat på dem. Glasgenstandene derimod har jeg, med undtagelser af donationer, krejlet mig til. Og det har kostet betydelige mængder spiritus i mine unge dage,” smiler Gonzalo og tager sig til hovedet.
”Alle møbler her er signerede,” udbryder han stolt, da vi bevæger os længere ind i museet, og refererer til mahognimøblernes små metalskilte, der fortæller, hvem der har fremstillet dem og hvornår. ’Hvornår’ er i dette tilfælde lige så interessant som ’hvem’, for mange af møblerne er flere hundrede år gamle. Et særligt imponerende møbel står i underetagen. Det er et bord med plads til 32 personer. Gonzalo henter et håndsving frem fra en kommodeskuffe og viser mig, hvordan forlængelsen af bordet sker. ”Desværre er lokalet her ikke langt nok til, at jeg kan få alle plader i, så jeg kan kun have 26 personer til bords,” siger han med et glimt i øjet.

Suppe, frokost, middag, dessert – en tallerken til alle lejligheder

Vi fortsætter videre til næste udstilling og her står et fint stel af mærket Spode. Gonzalo fortæller, at engelske Spode var de første, som anvendte knust benmateriale til fremstillingen af porcelæn. Det man på engelsk kender som ’bone china’. Bag lågerne under vitrineskabet gemmer resten af stellet sig, og Gonzalo tager en tallerken ud, så jeg kan føle på den. ”Hvorfor tror du, vi ikke har en masse spanske spisestel?” spørger han retorisk. ”Spanierne dækker jo aldrig bord! De er altid ude at spise..” Han himler med øjnene over denne åbenlyse spildte mulighed for at dække et middagsbord, der siger spar to, for sine gæster, og jeg tænker på, hvordan det mon er, at være til middag hos Gonzalo. Han ligner en person, der absolut har lært at spise middag med bøger under armene, men han påpeger flere gange, at han altså er hippie ind til benet.

Vin drikkes af krystalglas!

Jeg spørger lidt forsigtigt, om Gonzalo er typen, der kan finde på diskret at tjekke stemplet under tallerkenen, når han er ude at spise. ”Det kunne jeg aldrig drømme om! Til gengæld er jeg lidt af en snob, når det kommer til vinglas. Hvis man serverer vin for mig i plastikglas, så falder jeg død om,” siger han ganske dramatisk og med et anseeligt glimt i øjet. ”God vin skal serveres i gode glas. Og vin smager, ligesom mad, bedre af at blive serveret ordentligt,” siger han og tager et krystalglas frem fra den nærmeste vitrine og knipser til kanten med fingrene. Klangen er ikke til at tage fejl af – den forplanter sig helt op under det høje loft, hvorfra krystallysekronerne hænger med jævne mellemrum. Gonzalo beklager, at han ikke kan have sine største lysekroner på display her på museet, da loftet er for lavt forstås.
Lidt længere nede i udstillingen kommer vi til en montre, der egentlig ikke ser særligt imponerende ud. Fire små skæve figurer står på rad og række. Det er de ældste genstande på museet og kan dateres tilbage til år 500 f.kr.

Har du glasskatte derhjemme?

”Jeg anbefaler altid folk til at gå hjem og kigge ordentligt på de glasgenstande, de har derhjemme. En god bekendt af mig havde en genstand, der er mere værd end dette hus – hun brugte det som askebæger!” udbryder Gonzalo og viser os ’askebægeret’, som nu befinder sig på rette hylde i en glasmontre i museet. Doneret af ejeren.

Et museum med ambitioner

”Min drøm er at anlægge en have i tilknytningen til museet her. Selvom man ikke tror det, så er jeg hippie helt ind til benet, og jeg elsker farver. Og farvet glas kommer bedst til udtryk, når det kan få lov at spille i solens stråler,” fortæller Gonzalo med lys i øjnene og tager en petroleumsfarvet glasfigur fra hylden og holder den op i solens stråler, som når ned i patioen, mens hans ruller den i hånden. Måden lyset spiller i den ujævne glasoverflade er præcis som at kigge ned i vandoverfladen inde fra en havnekaj.
 
Praktisk information

Det koster 6€ at besøge museet og inkluderer en guidet tur.
Åbningstider 11-19 tirsdag til søndag.
Tlf: (+34) 952 220 271 / Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

UdskrivE-mail

Nyeste artikler fra La Danesa

Hvorfor bliver vi hormonsyge?

Facts:Chloe og Friederich er holistiske behandlere, som ser på dig som en helhed og anerkender, at d...

Helse & Sundhed

Hovedpine!

Langt størstedelen af os oplever at have smerter i hovedet, og en stor del af os lever med mere el...

Helse & Sundhed

Alderdom

Jeg bliver 76 år, og har det personligt rigtig godt med min alder. Livet har stadig mange spændende ...

Helse & Sundhed

María Sánchez Piña – mød den spanske advokat, der specialise…

Først arbejdede hun på et tysk kontor, dernæst et spansk kontor, som især henvendte sig til englænde...

Tema & Profiler

Art Gaucín Open Studios 2019

24. til 26. maj og 31. maj til 2. juni   Kunstnerne i Gaucín åbner deres studier for offent...

Kultur

Kan vi redde kapitalismen?

Begrebet lyder så materielt, men der ligger meget mere bag. Kapitalisme er lig med frihed, fremgang ...

Tema & Profiler

Under huden på Rasmus Seebach

Rasmus Seebach kan noget, som ingen andre musikere kan i dag. Han kan nemlig sælge plader. Og det er...

Tema & Profiler

Moderne Rioja

For mange har Rioja stadig rygte for at lave vine, som er domineret af fadlagring og smagen af de am...

Gastronomi

Skatterevolution i Andalusien

Den 1. april oplyste den nye præsident for Junta de Andalucía, Juanma Moreno, at regionalregeringen ...

Jura & Finans

Orihuela - Alicante-provinsens kulturelle hovedstad

Vi står i lav morgensol på broen Puente de Poniente i Orihuela og mærker duften af friskbrygget kaff...

Udflugter & Rejser

Almería – når enden er god....

Almería bliver somme tider i folkemunde kaldt ”el culo de España” (Spaniens ende, numse eller røv). ...

Udflugter & Rejser

Mine tre år med Kurt Cobain

Musikmanager udgiver bog på 25-årsdagen for Nirvana-forsangerens selvmordDanny Goldberg var skeptisk...

Tema & Profiler

Anonyme Alkoholikere

En forestilling af alkoholisme kan let være et beskidt, dårligt holdt hjem, slidte klæder, et hjemlø...

Tema & Profiler

Marias Dyrelykkeland i Córdoba

Nærmest symbolsk har Jorge, fincaens fritgående æsel og Marias rejsekammerat, tagets plads lige ved ...

Tema & Profiler

Udflugter & Rejser

Orihuela - Alicante-provinsens kulturelle hovedstad

Vi står i lav morgensol på broen Puente de Poniente i Orihuela og mærker duften af friskbrygget kaffe fra en bar lige ved siden af. Under os flyder Río Segura - langsomt og dovent. 20 kirkeklokker opl...

Udflugter & Rejser

Almería – når enden er god....

Almería bliver somme tider i folkemunde kaldt ”el culo de España” (Spaniens ende, numse eller røv). Det bliver den nok, fordi den ligger helt ude i det sydøstlige hjørne af landet og er omgivet af et ...

Udflugter & Rejser

Museo de vidrio y cristal

Dette er et af de museer i Málaga, der overrasker allermest. Gemt væk på en kedelig sidegade til Málagas bymidte ligger dette museum, hvis facade på ingen måde afslører, hvilket skatkammer der gemmer ...

Udflugter & Rejser

Zaragoza

Vi ankommer til Zaragoza en solfyldt eftermiddag. I det fjerne skimter vi de snedækkede toppe af Pyrenæerne, hvor solen fortsat skinner. Foran os løber Ebro, Spaniens mest vandførende flod, som minder...

Udflugter & Rejser

Sport

Muñiz skabte mer-værdi! Men ”Frygtens træner” blev endnu en …

Forholdet mellem præsident og klubejer, sheik Al-Thani, og Málaga CFs træner Juan Ramon Muñiz, 50 år og fra Asturien, har været særdeles anspændt siden sheiken for snart 10 år tilbage som en af sine første gerninger ved købet af klubben fyrede Muñiz. Han havde ellers i sidste turneringsrunde sikret ...

Sport

Golf April 2019... Med Stig Wiberg

Club de Golf Dinamarca på El Paraiso Marts matchen blev spillet på El Paraiso Golf lørdag den 16. marts med første start kl. 08:40 over 1. og 10. hul med 8 minutters mellemrum. Solen skinnede fra en skyfri himmel, og vinden kunne ikke engang få trætoppene til at blafre, så alle så frem til en fanta...

Golf

Gastronomi

Moderne Rioja

For mange har Rioja stadig rygte for at lave vine, som er domineret af fadlagring og smagen af de am...

Gastronomi

Japansk mispel - Der venter mispeltider i maj!

Det er travle dage hos mispelavlerne hos Cooperativa Estepona, da La Danesas journalist taler med ko...

Gastronomi

Lammekølle med hvidløg og rosmarin - og vin dertil!

Vin og lam hører sammen!! I hvert fald i vores familie. Vi spiser lam året rundt, men traditionen tr...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Citroner

Exporterer nordpå I et ensomt industrilokale i landsbyen Alhaurín de la Torre møder vi Miguel Ángel...

Gastronomi

Kultur

Art Gaucín Open Studios 2019

24. til 26. maj og 31. maj til 2. juni   Kunstnerne i Gaucín åbner deres studier for offentligheden under de år...

Kultur

Auktioner for alle

Med auktioner i tre forskellige prisklasser samt mange års ekspertise er Bruun Rasmussen det optimale valg for dig, som ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

María Sánchez Piña – mød den spanske advokat, der specialise…

Først arbejdede hun på et tysk kontor, dernæst et spansk kontor, som især h...

Tema & Profiler

Kan vi redde kapitalismen?

Begrebet lyder så materielt, men der ligger meget mere bag. Kapitalisme er ...

Tema & Profiler

Under huden på Rasmus Seebach

Rasmus Seebach kan noget, som ingen andre musikere kan i dag. Han kan nemli...

Tema & Profiler

Mine tre år med Kurt Cobain

Musikmanager udgiver bog på 25-årsdagen for Nirvana-forsangerens selvmordDa...

Tema & Profiler

Anonyme Alkoholikere

En forestilling af alkoholisme kan let være et beskidt, dårligt holdt hjem...

Tema & Profiler

Marias Dyrelykkeland i Córdoba

Nærmest symbolsk har Jorge, fincaens fritgående æsel og Marias rejsekammera...

Tema & Profiler

Englene og hundene – og Judith

I godt 10 år har hun produceret de små engle, der findes i guld og sølv og ...

Tema & Profiler

Det gyser i kommunerne

Kommunalvalget står for døren. Den 26. maj kaldes vi til stemmeurnerne – og...

Tema & Profiler

Den Skæve Vinkel - Charlotte Dender Hansen

Hun er pigen med det store smil og den friske stemme – uanset om du møder h...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com