La Danesa på Youtube

Spansk slotsolie erobrer verden

Begge forlod sine godt betalte jobs for at begynde på at arbejde med jomfruolie. Fjorten år senere har de et af de mest prisbelønnede virksomheder, hvor de eksporterer deres produkterne til 42 lande.
 
- Vi var pionerer. Der var ikke mange, som troede på os, og vi måtte lære alt fra scratch. Jeg tror ikke, at jeg havde taget chancen på at lave det samme i dag, når konkurrencen er så stor.
 
Vi sidder i den store, smukke spisesal på slottet Castilla de Canena, 50 km fra Jáen. På bordet står fem forskellige olivenolier, som virksomheden producerer. Hver og én præsenteres til hver sin madret.
 
- Det vigtigste, vi har lært gennem årene, er at blive ved med at forny os. Nye produkter, nye blandinger, nye indpakninger. Og nye markeder i verden, siger Rosa Vaño.
 
Det hele startede, da hun og hendes bror Paco bestemte sig for at forlade sine trygge og gode jobs hos henholdsvis Coca Cola og Banco Santander i 2003.
 
- Alle rystede på hovedet – endda også vores far. De så på os som galninger, det ville aldrig fungere. På det tidspunkt var jomfruolie et næsten ukendt begreb i Spanien. Vi var 40 og 43 år gamle, med virkeligt gode jobs, og vi gik ind i en branche som knap fandtes, siger Paco Vaño.
 
Netop faderen hører med til historien. Slægten har produceret olivenolie siden 1780, og har over 1500 hektar fyldt med oliventræer. Men frem til 2003 blev alt solgt i store partier, og akkurat som hos mange andre producenter i Jáen gik det meste til eksport til Italien. Og der blev olivenolien tappet på flasker og solgt som italienske produkter.
 
- Italienerne har været langt, langt foran os, når det gælder international markedsføring. Jeg ved, at mange spanske producenter ser det, som at italienerne stjal markedet, selv om vi egentlig har meget bedre produkter. Jeg vælger i stedet at takke italienerne for, at de har været som en spydspids på verdensmarkedet. De har helt enkelt gjort det lettere for os at komme efter med vores fine produkter, siger Rosa Vaño.
 
Det pragtfulde slot, som i dag er virksomhedens varemærke, har en lang historie, og blev oprindeligt bygget af maurerne. Det blev overtaget og bygget om af de kristne, og endte med at blive hjem for kong Carlos I’s sekretær, Francisco de los Cobos.
 
Slottet stod tomt i mange år, men det blev købt og delvist renoveret af en engelsk mand, og for 40 år siden købte familien Vaño slottet. I dag benyttes Castillo de Canena mest til møder med journalister og importører. Og familiefester hvor alle samles.
 
Rosa Vaño er fuldstændig klar på, at det internationale sats er selve nøglen til fremgangen. Og de som sælger deres produkter over hele verden er partnere – ikke importører.
 
- Det er meget vigtig for os, at de skal føle, at de deltager i det, vi gør, og at det sker på lang sigt. Vi er ikke interesseret i at sælge meget hurtigt. De skal føle, at de er ambassadører og en del af vores familie. Hvis det lykkes for os at få en partner i Sydkorea, så kender han dette marked – det gør vi ikke. Derfor må vi sørge for, at partneren får alt den hjælp, han har behov for med selve produkterne, siger hun.
 
Og akkurat når vi begynder at snakke om, hvordan Spanien generelt kan blive bedre på at sælge sine produkter i udlandet, kommer en lykkelig Paco løbende. Virksomheden er netop blevet udnævnt til nummer ét i verden, når det gælder økologiske/biodynamiske olier.
 
Udnævnelsen kommer fra den italienske olivenolie-guru Gino Celleti, som har givet deres biodynamiske olivenolie 9,8 point, den højeste sum af alle som deltog.
 
- Meget godt, og det viser, at vores sats på miljøet og økologiske produkter har været det rigtige valg, siger Paco Vaño.
 
Prisen bliver endda den næste i rækken af priser som dækker væggene i testrummet på slottet. En del nationale, men de allerfleste er internationale priser fra blandt andet USA og Italien.
 
Kravene for at kunne kalde sine produkter biodynamiske styres af Demeter, som er et internationalt netværk af kontrolorganisationer for biodynamisk fremstilling og produkter.
 
Her på det sidste har Castillo de Canena derfor satset meget på får, som græsser mellem træerne, at lave sin egen kompost, at producere sin egen solenergi, at prøve at få størstedelen af vandet recirkuleret og genbrugt, og at plante andre træer i årstiderne for at skabe mangfoldighed.
 
Foruden den bevidste satsning på miljø, har det innovative tiltag handlet om at høste de første oliven allerede i begyndelsen af oktober (sælges i røde flasker under navnet Primer dia de Cosecha – Den første dags høstning), at skabe specielle kølemuligheder, at høste om natten, og at være ekstremt nøjagtige med renlighed i alle maskiner.
 
- Det har selvsagt kostet meget både mentalt, men også penge at arbejde anderledes. Men vi får det igen nu, når vi kan vise hvilke fine produkter vi har, siger Paco Vaño.
 
Det er varmen, lyset og luften som er jomfruoliens værste fjender. Noget som gør, at jævnlige kontroller er afgørende for kvaliteten. Og de bedste olier pakkes altid i forpakninger, hvor lys ikke slipper ind.
 
De arbejder mest med sorterne Arbequina og Picual, men i den senere tid har de også taget udfordringen op med en næsten uddød sort af oliven, Royal.
 
- Indtil videre anvender vi kun Royal på en lille skala. Men mange partnere elsker den specielle smag, så vi forsøger at øge produktionen, siger Paco.
 
Søskendeparret ler ved tanken om, at de har haft et 14 år langt forhold med alt, hvad det indebærer af skænderi og forsoning, men de har i dag et forspring i forhold til alle dem, som prøver at komme ind på markedet med ekstra fine jomfruolier.
 
- Det aktuelle problem, vi har i branchen lige nu, er, at der sker en revolution blandt antallet af producenter, men efterspørgslen stiger ikke i samme takt. Og det er der, vores internationale partnere kommer ind, det må være dem, som snakker om, hvor godt og nyttig jomfruolien er, siger Rosa Vaño.
 
Den store revolution de sidste 10-15 år er, at stadig flere spanske producenter har investeret stort i form af både penge og engagement for at lave høj-kvalitetsprodukter; oster, skinke, vin, pølse, olivenolier, frugt og grøntsager og mange andre produkter.
 
Nu er det på tide at tage næste skridt, at virkelig sælge alle disse fine produkter internationalt, mener Rosa Vaño.
 
- Spanien har sovet for længe. Der findes et spansk ordsprog som siger at “en god skjorte kommer til at sælge sig, selv om den hænger i garderoben”. Det er dog ikke sandt. Mange producenter er konservative familievirksomheder, som har været snæversynede og tilfredse med, at de kan sælge lokalt. Der er behov for flere producenter, som tør at have visioner.
 
Foruden den ekstremt detaljerige satsning på maskiner, dyrkemetoder, holdninger og udvalg for at få den bedste kvalitet af jomfruolierne, har netop markedsføringen været nøglen til virksomhedens fremgang.
 
Men der findes også en tredje komponent.
 
- Det, som definitivt har hjulpet os og alle spanske producenter, er, at vi har de bedste kokke i verden. Og ikke bare en enkelt, men mange. Tilvæksten er også stor, vi finder hele tiden nye, unge kokke med store visioner, siger Rosa Vaño.
 
Nogle uger efter vores møde skal søskendeparret til fest hos den spanske stjernekok Angel Leon, nær Cádiz. En kok som har udmærket sig de sidste år for sin gourmetsatsning på det, vi kalder skidtfisk og plankton.
 
Søskendeparret Vaño har leveret et antal oliventræer, som er blevet plantet rundt om hans restaurant. Og i dette øjeblik arbejder de intensivt sammen med Angel Leon for at finde frem til specialolier til hans fiskeprodukter - Los aceites del mar.
 
- Det har været meget vigtigt for os at arbejde med de bedste restauranter - at høre nøje efter hvad de succesfulde kokke siger og forsøge at producere lignende olier, siger Paco Vaño.
 
Om eftermiddagen drager vi rundt og kigger på Castillo de Canenas uendelige avlinger i de uendelige olivenmarker, som breder sig udover og omkring Jáen. Tallene varierer, men et sted omkring 60 millioner træer er plantet i provinsen. Det gør Jáen til verdens største producent af oliven og olivenolier.
 
- Det, vi ser tydelig nu, er, at flere tør at satse på fine jomfruolier. Selvsagt er hovedproduktionen vigtigst for de fleste producenter. Men det føles godt, at vi var pionerer med vores idéer om kvalitetsolier for 14 år siden, siger Paco Vaño, da vi står på en høj og ser ud over havet af oliven.
 
Og mest vigtigt af alt for ham og søskendeparret er det, at virksomheden aldrig har stået stille i udviklingen.
 
- Det, vi lærte fra starten af, var, at vi måtte være ekstremt innovative, finde frem til nye produkter hele tiden, ændre indpakningen og satse meget på markedsføringen i mange forskellige sammenhænge. Satsningen på røget olivenolie er et eksempel på et innovativt produkt, og lige nu er vi inde i en intensiv laboratorieperiode for at fremstille krydrede olier, siger han.
 
Og selv om konkurrencen, både nationalt og internationalt, er øget dramatisk i de sidste par år, så tænker søskendeparret Vaño fortsat på at satse på kvalitet og nye produkter.
 
- Vi ser aldrig på, hvad konkurrenterne laver. Fra starten af har vi bare set fremad – ikke til siden, siger Rosa Vaño inden han forsvinder, på vej til Boston for endnu en gang at præsentere Castillo de Canena for nye partnere.

Molvízar, Romerstien og Sierra del Chaparral

Molvízar er en lille landsby, som ligger godt gemt i skørterne af Sierra del Chaparral i Granada pro...

Udflugter & Rejser

Aryon konstruerer drømmehjem

Søger man efter nybygninger af højeste kvalitet med skandinavisk touch, bygget af folk som ved, hvad...

Bolig i Spanien

Den Skæve Vinkel - Bent Flindt

Han er formand, talsmand, hundemand, foreningsmand, sportsmand og farmand. Bent Flindt er i det hele...

Tema & Profiler

En dag med – professionel gamer Michaela ’Mimi’ Lintrup

I skrædderstilling på sin kontorstol sidder Michaela ’Mimi’ Lintrup med hånden hvilende på computere...

Tema & Profiler

Kruseduller og flamenco i Sara Baras’ opsætning af ’Sombras’

Hun er danserinde, instruktør og koreograf. Og så er hun en af de mest anerkendte danserinder på den...

Kultur

Vis mig din landsby – Dorte Erritzøe

’Magiske Monda’ kalder Dorte Erritzøe sin landsby, der har noget helt særligt over sig. Dorte tager ...

Tema & Profiler

Seneste La Danesa videoer

 

Følg La Danesa på YouTube

Sport

Fyret – og genansat: REDNINGSMANDEN!

Fortsat kaos i Málaga CF, hvor klubbens advokat rejste til Doha i Qatar for sammen med klubeejer, sheik Al-Thani, at lægge en redningsplan. Den 15. december 2015 sagde den tidligere La Liga-keeper i FC Barcelona og Málaga CF, Francesc Arnau, ja tak til at blive sportsdirektør for Málaga-klubbe...

Sport

Klubmesterskab i CdGD

CdGD’s månedsmatch oktober blev spillet fredag den 13. oktober på SANTANA GOLF og var samtidig kvalifikation til årets klubmesterskaber.   Traditionen tro var dagens sponsor NYKREDIT, som i dagens anledning var mødt talstærkt op med 3 spillere i matchen, Christel, Siw og Michael samt Kent og ...

Golf

25 År med Lauro Golf (1992 -2017)

Den folkekære bondebane, nævnt i en kærlig vending, som forvandlede sig til et 5-stjernet Golf-Resort, med alt hvad der tilhører! 27 huller golf, træningsområder, græsbovling, padeltennis, pool-områder, hestestutteri, lejligheden, huse og et nyrenoveret klubhus samt restaurant. Alt dette og uden at ...

Golf

San Roque i top stand

Sommerferien i det nordlige Europa er forbi, og trækfuglene har igen søgt sydover, måske fordi CdGD ’s månedsmatch i september skulle spilles på San Roque Old Course. Bestyrelsen vidste, at en match på denne dejlige bane altid trækker mange deltagere, så derfor var der indgået aftale med vores spons...

Golf

Udflugter & Rejser

Molvízar, Romerstien og Sierra del Chaparral

Molvízar er en lille landsby, som ligger godt gemt i skørterne af Sierra del Chaparral i Granada provinsen, lidt nord for Motril. I gamle dage skulle man være heldig, hvis man faldt over Molvízar, men...

Udflugter & Rejser

De forstenede træstammers vandfald

Dette flotte vandfald ligger i den østlige ende af naturparken Sierras de Tejeda, Almijara og Alhama og man kommer til det ved at køre ad Andalusiens flotteste vejstrækning, nemlig A 4050, som er den ...

Udflugter & Rejser

Den énarmede katedral i Málaga

  Katedralens officielle navn er Nuestra Señora de la Encarnación, men i folkemunde er den blot kendt som ”la Manquita” – den enarmede, grundet kirkens ene tårn, som gør det altoverskyggende t...

Udflugter & Rejser

Gastronomi

Spansk slotsolie erobrer verden

Begge forlod sine godt betalte jobs for at begynde på at arbejde med jomfruolie. Fjorten år senere h...

Gastronomi

Vin - og din mad: Præstens Kylling med Sennep & Citron

Springfyldt med energi åbner den danske præst på Costa del Sol, Iben Snell, døren til sin lejlighed...

Gastronomi

Prisvindende vine fra lille bodega i Mollina Bodega Cortijo …

Det er tredje uge i oktober, og vi befinder os midt ude blandt vinmarkerne i Mollina. Her er udsigte...

Gastronomi

Kultur

Kruseduller og flamenco i Sara Baras’ opsætning af ’Sombras’

Hun er danserinde, instruktør og koreograf. Og så er hun en af de mest anerkendte danserinder på den internationale scen...

Kultur

Boganmeldelse: Phil Collins

Phil Collins var døden nær af druk Han er en af de bedst sælgende musikere nogensinde, men succesen har kostet hårdt i ...

Kultur

Flyvende Maria Montell giver koncert i Margrethekirken

For første gang nogensinde skal Maria Montell give koncert i Margrethekirken. Men hun er langt fra ny på Costa del Sol. ...

Kultur

Tema, Debat & Profiler

Den Skæve Vinkel - Bent Flindt

Han er formand, talsmand, hundemand, foreningsmand, sportsmand og farmand. ...

Tema & Profiler

En dag med – professionel gamer Michaela ’Mimi’ Lintrup

I skrædderstilling på sin kontorstol sidder Michaela ’Mimi’ Lintrup med hån...

Tema & Profiler

Vis mig din landsby – Dorte Erritzøe

’Magiske Monda’ kalder Dorte Erritzøe sin landsby, der har noget helt særli...

Tema & Profiler

Gå-fodbold for fuld damp!

Det er en tyve stykker formiddagsfriske herrer, jeg møder, da jeg tropper o...

Tema & Profiler

Safran-markerne i Castilla-La Mancha

Der er et strejf af magi over den violette mark, som ligger fredfyldt i lys...

Tema & Profiler

To danskere sætter strøm til Costa del Sol

”Det skal være nemt at læse sin elregning. På den regning, du får fra os, f...

Tema & Profiler

Mere kaos i Catalonien

Nogle griner – men de fleste græder. Uafhængighedsvalget i Catalonien den 1...

Tema & Profiler

Black Friday og Cyber Monday – populære importerede amerikan…

Snart er det igen tid til årets to store shoppingdage Black Friday (sort fr...

Tema & Profiler

En dag med – mangobonden Finn Christensen

  ”Godmorgen Louise. Vi har jo en aftale i dag kl. 11.00 på Esperan...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29