Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


Det sidste ETA-medlem i Portugal føres bag tremmer.

12 års fængsel til ETA-medlem i Portugal

Andoni Zengotitabengoa er blevet idømt 12 års fængsel ved en portugisiske domstol. Den formodede aktivist blev i 2010 fanget i Lissabons lufthavn, da han forsøgte at flygte til Venezuela. Portugisisk politi fandt derefter 1.500 kg sprængstoffer og detonatorer i hans hjem i Óbidos.
Den baskiske terrororganisation havde siden 2007 forsøgt at finde gemmesteder over grænserne i Portugal og Frankrig, hvorfra de kunne arrangere attentater i Spanien. Det er takket være også de to nabolandes indsats, at det sidste år lykkedes at presse ETA til at erklære en permanent våbenhvile.

Zengotitabengoa formodes at være den sidste baskiske aktivist i nabolandet.


Bannerne opfordrer til repatriering – på baskisk og engelsk, mens spansk ikke ses.

Demonstrationer for ETA

På trods af ETA’s fredserklæring og svækkede position er der stadig stor opbakning omkring organisationen og dens medlemmer blandt den baskiske befolkning.
Titusinder demonstrerede således den forgangne weekend i Bilbao for at presse regeringen til at frigive de omkring 700 fængslede ETA-medlemmer eller overføre dem til fængsler i Baskerlandet. Demonstranterne havde fået tilladelse på betingelse af, at de ikke kaldte de fængslede for ’politiske fanger’.


Lufthavnen i Castellón, der stadig venter på det første fly.

Lukket lufthavn bruger 30 millioner på reklamer

Lufthavnen Castellón i den nordlige del af Valencia-regionen har aldrig set et eneste fly. Den blev bygget selskabet Aeropuerto de Castellón (Aerocas S.L.), der ejes af den valencianske lokalregering og provinsstyrelsen i Castellón. Byggeriet startede i 2003.
På trods af store ambitioner kom lufthavnen dog aldrig i gang, og myndighederne har for længst annulleret kontrakten med det selskab, der skulle stå for driften, og der er derfor ingen udsigter til, at lufthavnen vil komme i gang i en overskuelig fremtid.

Alligevel har ledelsen i Aerocas fortsat med at bruge penge. Hen ved 30 millioner euro formodes man at have brugt på bl.a. reklamer på fodboldtrøjer og rejsemesser.

Nu har den regionale revisionsret (Sindicatura de Comptes) beordret stop for den fortsatte økonomiske lækage, da man mener, at Aerocas ikke har taget i betragtning, hvorvidt reklamerne overhovedet ville komme lufthavnen til gode.

Formanden for provinsstyrelsen, Javier Moliner, har udtalt, at man i år ikke vil reklamere for lufthavnen på Fitur, Spaniens største rejsemesse.

Lufthavnens hjemmeside er dog stadig aktiveret, se www.aerocas.com.

Nyheden om overforbruget kommer, netop som Spaniens regering har været nødt til at hjælpe Valencias lokalregering, der ellers ikke ville have været i stand til at betale afdragene på et lån på 123 millioner euro til Deutsche Bank.


En skulptur på 20 tons og 24 meters højde og en pris på 300.000 euro er netop nu ved at blive færdiggjort ved den ubenyttede lufthavn i Castellón. Den skulle være inspireret i og opført som hyldest for den forhenværende formand for PP i Castellón-provinsen, Carlos Fabra Carreras. Han trådte tilbage i juni 2011 og er nu anklaget for korruption i en række sager i forbindelse med sit embede.


Byens navn er ikke usædvanligt, men det er indbyggernes derimod.

Byen med verdens mærkeligste navne vinder El Niño

85-årige Digna Marciana (værdige marsboer) er blandt vinderne i det store lotteri i forbindelse med Helligtrekonger, kendt som El Niño.
Det udtrukne nummer, 71208, var solgt i en lotteriforretning i San Leonardo de Yagüe, en by på omkring 2.000 indbyggere i Burgos. De fleste serier, som hver gav to millioner euro og i alt 78 millioner euro, var dog solgt til en bar i den lille naboby, Huerta de Rey, og videre til dens kunder, heriblandt altså Sra. Marciana.

Hendes navn er nu ikke så usædvanligt. Huerta de Rey er opført i Guinness Book of Records som den by i verden med de særeste navne, der bl.a. også inkluderer Filogonio, Filonila og Quintilia.

De har i øvrigt været med i en Tv-reklame for en drik, hvor de forsøgte at få byens borgmester, Antonio, til at ændre sit navn. ”Hvad tænkte hans forældre dog på,” undrede de tre.


Dynamik tiltrækker flere forretninger som her i Puerto Banús.

Tusind nye forretninger i Marbella

Kommunen i Marbella modtog sidste år 1.242 ansøgninger om åbningstilladelser, skriver La Opinion de Málaga. Det er 180 flere end året før. Af de 1.242 blev 976 åbningstilladelser udstedt.
”Tallene reflekterer dynamikken i Marbella,” siger rådmand med ansvar for handel, José Eduardo Díaz, der mener, at virksomhedsledere ved, at de vil få succes i Marbella.

Kommunen meddeler desuden, at man har forkortet ventetiden på åbningstilladelser fra ni til tre måneder, ligesom man har udgivet en håndbog over, hvad man skal gøre for at åbne en forretning i kommunen.


Cristian Álvarez snupper bolden fra Messi.

Espanyols kamp mod giganten

Opgøret i aftes mellem FC Barcelona og Espanyol mindede om tiden før førstnævnte blev det dominerende verdensklassehold, det er i dag. Det var lokalopgør på godt og ondt, mest det førstnævnte.
Cesc bragte Barcelona foran allerede i det 15. minut, og efter yderligere 70 minutters spil, altså blot fem minutter før tid, bragede Álvaro et mål ind for underhunden.

Dermed har Barcelona nu 38 point, fem fra Real Madrid på førstepladsen.

Málaga CF spillede også uafgjort. I dette tilfælde 0 – 0 mod Atlético Madrid på La Rosaleda. Måske sparede hjemmeholdet på energien til Copa del Rey-opgøret tirsdag mod Real Madrid.


Justitsminister Alberto Ruiz-Gallardón

En statsministeren og 13 ministre

Spaniens nye ministerrække er den korteste i historien. 13 ministerier, mener Spaniens nye statsminister, Mariano Rajoy, er nok til at forvalte landet.
Og hvem er de så, de få udvalgte fra PP?

Vi vil her give en kort profil af dem, én ad gangen, og i dag er turen kommet til justitsminister Alberto Ruiz-Gallardón:

Alberto Ruiz-Gallardón Jiménez er født den 11. december 1958 i Madrid. Hans far hedder José María Ruiz-Gallardón, er advokat, og hans mor Ana María Jiménez Aladrén.

Hans opvækst og uddannelse foregår efter drejebogen. Han studerer jura ved universitetet San Pablo i hovedstaden og arbejder derefter ved domstolene, heriblandt provinsdomstolen i Málaga.

Den kun 53-årige madrilener har allerede en række politiske skalper i bæltet.

Allerede i 1983 bliver han medlem af byrådet i Madrid, hvor det konservative parti, der stadig kaldes Alianza Popular (AP), er i opposition. I 1986 stiller han op til valget til senatet for Palencia, uden dog at blive valgt. Året efter bliver han udpeget til viceformand og talsmand for AP under Antonio Hernández-Mancha.

I 1995 begynder hans karriere for alvor at tage fart i det, der nu hedder Partido Popular (PP), da han bliver udnævnt til formand for Madrid-regionens lokalregering, en post han genvinder i 1999 og beholder frem til 2003, hvor han flytter til hovedstadens borgmesterkontor. Han er borgmester i Madrid til han den 21. december bliver udnævnt til justitsminister.

Ana Botella, gift med tidligere statsminister José María Aznar, overtager borgmesterposten.

Alberto Ruiz-Gallardón er gift med María del Mar Utrera, der er datter af forhenværende minister og falangist José Utrera Molina. Parret har fire børn. Han er i øvrigt fætter til Trinidad Jiménez, den forhenværende udenrigsminister under José Luis Zapatero, altså på modstanderens hold.

Justitsministeren anses for at være ”praktiserende katolik”, og der er store forventninger til ham i Partido Popular.

Følg med i ministerføljetonen

Tidligere omtalte ministre.
3. januar: Statsminister Mariano Rajoy.

4. januar: Vicestatsminister og talsmand Soraya Sáenz de Santamaría Antón.

5. januar: Udenrigsminister José Manuel García-Margallo y Marfil.

Nyheder den 5. januar 2012


Marbellas borgmester, Ángelez Muñoz, ses her sammen med Michelin-kokken Dani García, som repræsenterer den bedste gastronomi i byen.

Russere søges

Flere undersøgelser har vist, at russerne er den nationalitet, der lige nu er mest interesseret i at købe ejendomme i kategorien op til ti millioner euro og i at bruge flest penge under ferierne i området. Derfor er et af kommunens nytårsforsætter at tiltrække flere russere, og som følge deraf skal byens borgmester, Ángeles Muñoz, nu rejse til forskellige byer i Rusland for at slå et slag for Marbella, informerer rådmand med ansvar for turisme, José Luis Hernández.
Ángeles Muñoz var sidste år på en tilsvarende tur rundt i den Persiske Golf.
Marbella modtog i 2011 omkring 1,5 millioner besøgende, og det var en fremgang på fem procent i forhold til året før, oplyses det fra det nationale statistiskinstitut, INE. Størstedelen af dem kom fra Storbritannien, Tyskland, Finland, Sverige, Norge, Danmark, Frankrig, Italien og Holland, mens arabere og russere ikke er de talrigeste, men derimod gør sig bemærket med en stærk købekraft. Besøgende fra de førstnævnte lande, der kommer til kommunen for f.eks. at spille golf, spenderer 1.200 euro om dagen, mens en russer eller araber bruger det dobbelte.Kong Juan Carlos ser med bekymring på Iñaki Urdangarin.

Kong Juan Carlos fylder 74

Spaniens kong Juan Carlos fylder i dag 74 år.
Men ifølge kongehuset har man ikke planlagt den store festivitas i anledning af hans fødselsdag. Kongen forlyder at være bekymret over den økonomiske situation, som hans kongerige befinder sig i, og over de snart fem millioner arbejdsløse, der ifølge avisen ABC bogstaveligt talt ødelægger hans nattesøvn.
Og så er han bekymret over svigersønnen, Iñaki Urdangarin, der er beskyldt for at have bedraget de lokale myndigheder på Balearerne og i Valencia, og som derfor er ved at ødelægge kongehusets renommé.Tusinder af passagerer må søge alternative ruter.

266 flyvninger aflyst

Iberias piloter står fast. De strejker den 9. og 11. januar, meddeler deres fagforening, Sepla. Den første dags arbejdsnedlæggelse rammer lige, når tusinder af spaniere stadig er på vej tilbage til hverdagen efter den sidste lange weekend i forbindelse med Helligtrekonger, hvilket også gør det svært at finde alternative ruter.
Flere oversøiske ruter, specielt til og fra Syd- og Mellemamerika, er aflyst, og det er også en række europæiske og indenrigsruter. 84 af de aflyste afgange er mellem Madrid og Barcelona, mens to er mellem hovedstaden og Málaga.
Piloterne strejkede også den 18. og 29. december, og begge dage aflystes 118 flyvninger. Men det har ikke fået Iberias ledelse til at skrinlægge planerne om at oprette et eget lavprisselskab, Iberia Express, og derfor vil endnu flere fly forblive på banen den 9. og 11. januar.
Iberias piloter har strejket 20 gange siden 1979.
Har man købt billet til de to strejkedage hos et rejsebureau, bør man kontakte bureauet. Har man købt på www.iberia.com, vil man modtage en mail med nærmere vejledninger om, hvordan man enten kan blive tilbudt en alternativ billet eller få pengene refunderet.
Man kan også ringe til 902 100 988.Rygere må forvente fortsat at skulle ryge udendørs.

Rygeloven skal ikke ændres

Under valgkampen op til valget den 20. november insinuerede Mariano Rajoy, at han ville ændre rygeloven og igen tillade rygning indendørs, i hvert fald i aflukkede områder på cafeer og i restauranter, hvis han vandt valget. Det gjorde han som bekendt.
Nu har sundhedsministeriet dog meddelt, at man ingen planer har om at skrue tiden tilbage til før januar 2011, hvor det blev forbudt at ryge indendørs og også på en del offentlige, udendørs områder såsom ved legepladser.
Den nye regerings kovending har skabt utilfredshed blandt cafe- og restaurantejere, der har mistet kunder, siden loven blev indført.
Myndighederne anslår, at omkring 600.000 spaniere har lagt cigaretterne fra sig i løbet af det seneste år. Før det døde ca. 51.000 mennesker hvert år af rygerelaterede sygdomme.Udenrigsminister José Manuel García-Margallo tages i ed under overværelse af bl.a. kong Juan Carlos og dronning Sofia.

En statsministeren og 13 ministre

Spaniens nye ministerrække er den korteste i historien. 13 ministerier, mener Spaniens nye statsminister, Mariano Rajoy, er nok til at forvalte landet.
Og hvem er de så, de få udvalgte fra PP?
Vi vil her give en kort profil af dem, én ad gangen, og i dag er turen kommet til udenrigsminister, José Manuel García-Margallo:
José Manuel García-Margallo y Marfil kommer til verden, nærmere betegnet Madrid, den 13. august 1944. Hans far er militærmand.
Familien flytter til Baskerlandet, hvor José Manuel García-Margallo studerer økonomi og jura ved universitet Deusto i Bilbao. I 1968 bliver han ansat som skatteinspektør, og arbejder som sådan i Guipúzcoa og Castellón.
I 1973 studerer han jura ved Harvard University. De næste år har han en række forskellige poster i skatteministeriet og underviser også på universitetet i Madrid.
Han begynder sit politiske engagement allerede i 1960, hvor han bliver medlem af en bevægelse for monarkiet kaldet Juventudes Monárquicas Españolas. Under overgangen til demokratiet er han med til at grundlægge Fundación de Estudios Independientes (FEDISA) og bliver valgt til kongressen, først for UCD, senere PDP og endelig i 1989 for Partido Popular. I 1994 bliver han medlem af Europaparlamentet, hvor han også har posten som viceformand for økonomiske og monetære anliggender.
Det er han, indtil han efter PP’s sejr ved valget den 20. november bliver udnævnt til udenrigsminister. Han anses for at være en diplomat med stor erfaring.
José Manuel García-Margallo er gift og har en søn.Følg med i ministerføljetonen

Tidligere omtalte ministre.

3. januar: Statsminister Mariano Rajoy.
4. januar:
Vicestatsminister og talsmand, Soraya Sáenz de Santamaría Antón.Bioparc i Fuengirola har haft berbiske telte stillet op i både Fuengirola og Málaga, hvor man kunne aflevere et brev med ønske til de tre konger.

Tre vise mænd er her i dag

Helligtrekonger fejres allerede i dag, den 5. januar. Omkring kl. 17.00 kommer de tre vise mænd, eller som de hedder her, Los Reyes Magos, på besøg i så godt som alle landets byer.
Caspar, Melchior og Balthazar, som de jo hedder, sidder ofte på flotte troner, hvorfra de kaster gaver ud til alle rare børn. I virkeligheden er det mange gange de voksne, som kaster sig over gaverne fra kongerne, og ofte tages albuer og omvendte paraplyer i brug for at sikre sig gaver, der normalt er karameller eller bolsjer.
Og der er tale om store mængder; alene i Estepona vil der blive uddelt fem tons bolsjer.


Helligdag i morgen

Fredag den 6. januar er helligdag i hele landet i anledning af Helligtrekonger.
I morgen udtrækkes desuden årets næststørste lotteri, kaldet El Niño, der kun overgås af julelotteriet, El Gordo. Denne gang er der to million euro per nummer, eller 200.000 euro for en ’décimo’.

La Danesa vender tilbage med flere friske nyheder på mandag den 9. januar.


¿Qué pasa? – de kommende dage

Estepona

Indtil 26. januar
Minerales y Rocas (mineraler og sten) hedder en udstilling, med eksempler fra hele Málaga-provinsen, der kan ses i Museo Municipal Paleontológico.

Frigiliana

Indtil 14. januar
Jacinto Lara og Perry Oliver udstiller i Galeria Krabbe. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

Fuengirola

14. januar kl. 20.00, 15. januar kl. 19.00
The New Orleans Jump Band giver koncert på teatret Salon Varietes. Tlf. 952 474 542, www.salonvarietestheatre.com.

16. januar og 6. februar kl. 18.30
St. Johannes Broderforening mødes i Edif. La Bouganvillea, Calle El Pulpo. Kontakt: Arvid Grobæk, tlf. 952 93 53 26 og 617 67 68 01,
Ivar Bjørnvik, tel. 952 59 92 43 og 653 05 23 14.

Málaga

6. januar kl. 17.00 og 20.00.
Nøddeknækkeren opføres af Moskvas ballet på Teatro Alameda. Læs mere på www.teatroalameda.com.

7. og 8. januar kl. 12.00, 15.30 og 19.00.
El Festival del Clan, et stort show, et magisk cirkus, for de små i Cortijo de Torres. Entré fra 22,50 euro på www.malagaestradas.com.

Marbella

Indtil 14. januar
Lía G: La belleza Inquietante er titlen på udstillingen på Museo Grabado Español i den gamle bydel.

Indtil 10. januar
Skøjtning for alle på den store skøjtebane i kongrescentret.

Indtil 2. februar
Udstillingen Nepal, la otra Mirada, med fotografier af Víctor Fernández kan ses i Centro Cultural San Pedro.

8. januar kl. 19.00
Moskvas ballet opfører Svanesøen i Teatro Ciudad de Marbella. Entré 25 euro ved indgangen eller på www.elcorteingles.es.Nyheder den 4. januar 2012


250 færre trafikdræbte end i 2010.

1.479 omkommet på de spanske veje

1.479 personer omkom sidste år på de spanske veje. Det er selvfølgelig rigtigt mange, men det er faktisk 250 dødsfald færre end året før, og for første gang i nyere historie er antallet under 1.500. Faktisk skal man helt tilbage til 1960 for at finde et tilsvarende lavt tal, og da var der 30 millioner færre biler på de spanske veje.
Det var indenrigsminister Jorge Fernandéz Díaz, der tidligere på ugen kunne offentliggøre tallet, og som i samme forbindelse roste Pere Navarro, som den daværende socialistiske regering i 2004 udnævnte til direktør for trafikdirektoratet DGT, og som siden har arbejdet støt og succesrigt på at nedbringe antallet af dødelige ulykker på vejene. Det har lykkes, og antallet er faldet støt de seneste otte år. 75 procent af ulykkerne med dødeligt udfald skete sidste år på landevejene, og under 25 procent på motorvejene.
Pere Navarro skal efter planen forlade DGT i forbindelse med det regeringsskiftet, men den nye regering har endnu ikke udpeget en afløser til posten.Hospital Carlos Haya.

Flere transplantationer end nogensinde på Málaga-hospital

Der er igen slået rekord i antallet af transplantationer på hospital Carlos Haya i Málaga, skriver Diario Sur.
I 2011 foretog man 178 transplantationer, hvilket er seks flere end i 2010 og samtidig det højeste antal nogensinde. 115 af transplantationerne var nyrer (10 heraf fra levende donorer, altså fra familiemedlem), 51 levere og 12 bugspytkirtler.
Specielt når man tager de færre donationer i betragtning – antallet af dødelige ulykker på vejene er med til at mindske dette tal – roser myndighederne hospitalets medarbejdere. I Andalusien doneres dog stadig organer fra 36,6 personer for hver million indbyggere, mens det spanske gennemsnit er 32 og det europæiske gennemsnit kun 18 donationer for hver million indbyggere.
Hospital Carlos Haya er det andalusiske hospital, der foretager flest transplantationer, på andenpladsen med 92 operationer i 2011 ligger Virgen de Rocio i Sevilla.Montserrat Caballé synger ’Barcelona’ sammen med Freddy Mercury i forbindelse med de Olympiske Lege i 1992.

Montserrat Caballé runder

Divaen over alle, Montserrat Caballé, kan nu fejre 50 års jubilæum som professionel og feteret operasanger.
I går hyldede kolleger og venner som Josep Carreras og Plácido Domingo den 78-årige sopran, mens selve jubilæet dog er på lørdag, den 7. januar.
Caballé blev kendt udover den nok stadig begrænsede opera-verden, da hun i 1992 sang kendingssangen ’Barcelona’ til de Olympiske Lege i den catalanske hovedstad.Sidste års salg på samme niveau som kriseåret 1993.

Bilindustrien i bakgear

Den spanske bilindustri sluttede det forgangne år i bakgear. Faktisk var 2011 et af de værste år nogensinde for den ellers så mægtige industri.
Ifølge industriens sammenslutninger ANFAC og GANVAM faldt antallet af indregistreringer af nye biler til 808,059, hvilket er 17,7 procent færre end i 2010.
Det er det færreste antal indregistreringer siden kriseåret 1993, hvor Spaniens befolkning kun var 39,8 millioner, mens her i dag bor 47,2 millioner mennesker.
ANFAC forudser, at salget i år vil være omkring det samme som i 2011.
Bilindustrien står for knapt seks procent af Spaniens bruttonationalprodukt og ca. 8,7 procent af beskæftigelsen.Tilbagevendende rockfest.

Rock in Río – altså i Madrid – anno 2012

Programmet for dette års store rockfestival, Rock in Río, der afholdes i Madrid, er allerede klart.
Festivalen varer fra den 29. juni til den 7. juli, med følgende højdepunkter:
30. juni: Red Hot Chili Peppers, Incobus og Deadmous.
7. juli: Maná, Lenny Kravitz, DJ Luciano og Macaco.
Læs mere på www.rockinriomadrid.es, entreer kan bookes på www.elcorteingles.esVicestatsminister Soraya Sáenz de Santamaría.

En statsminister og 13 ministre

Spaniens nye ministerrække er den korteste i historien. 13 ministerier, mener Spaniens nye statsminister, Mariano Rajoy, er nok til at forvalte landet.
Og hvem er de så, de få udvalgte?
Vi vil her give en kort profil af dem, én ad gangen, og i dag er turen kommet til vicestatsminister, minister for statsrådet og talsmand for regeringen, Soraya Sáenz de Santamaría:
Soraya Sáenz de Santamaría Antón bliver født den 10. juni 1971 i Valladolid i Castilien og Leon.
Her vokser hun op og går i skole, som folk flest, men allerede som 23-årig færdiggør hun sin uddannelse som jurist ved universitetet i hjembyen. Hun arbejder en årrække som forsvarsadvokat.
I 2000 går hun for alvor ind i politik, nærmere betegnet det konservative parti, Partido Popular. Her avancerer hun hurtigt. Hun repræsenterer fra årene 2004 til 2008 regionen Madrid i kongressen, men bliver så udnævnt til talsmand for PP af den nuværende statsminister, Mariano Rajoy. Fra den dag er hun den kommende statsministers højre hånd, og hun er da også et af de sikre bud, da der skal gættes på, hvem som skal have de højeste poster, efter PP vinder valget i november. Hun er nu minister, talsmand og Mariano Rajoys eneste vicestatsminister (hans forgænger, José Luis Zapatero havde på et tidspunkt tre).
Soraya Sáenz de Santamaría gifter sig i 2006 med Iván Rosa, der også er jurist. Den 11. november sidste år kommer parrets første barn, sønnen Iván, til verden.


Følg med i ministerføljetonen

Tidligere omtalte ministre.
3. januar: Statsminister Mariano Rajoy.

Nyheder den 3. januar 2012


Skattestigninger uundgåelige, meddeler vicestatsminister Soraya Sáenz de Santamaría.

Brudte valgløfter: højere skatter

Spaniens nye konservative regering med statsminister Mariano Rajoy i spidsen har allerede brudt et af de vigtigste valgløfter, der lød, at skatterne ikke ville blive hævet. I stedet kritiserede partiet under valgkampen den daværende socialistiske regering for at indføre kapitalvindingsskatten for foreløbig to år.
Men 14,9 milliarder euro skal spares, og der skal flere skatteuro i kassen for at nå målet på et underskud på statens regnskab på seks procent, hvilket nu nærmere er et underskud på otte procent. På sparesiden betyder det fastfrysninger af lønninger til offentligt ansatte, stop for nyansættelser i samme sektor, ligesom tilskud til politiske partier og organisationer som fagforeninger reduceres med 20 procent. Og det betyder foreløbig skattestigninger på 0,75 procent for dem med den laveste indtægt og syv procent for dem med indtægter over 300.000 euro om året.
”Vi var tvunget til det, fordi den tidligere regering ikke opfyldte dets mål med at reducere underskuddet,” sagde vicestatsminister og talsperson Soraya Sáenz de Santamaría i forbindelse med meddelelsen om skattestigningen.
Regeringens mål er at bringe underskuddet ned for at opfylde EU’s krav om et underskud på maksimalt 4,4 procent ved slutningen af 2012.

Løfter holdes – næsten
En række af regerings valgløfter vil dog blive holdt. Pensionerne stiger, om end ikke helt i forhold til forbrugerprisindekset, hvilket blev lovet, men foreløbig med en enkelt procent. Minimumslønnen fastfryses på 641,40 euro om måneden. Derudover skal statsansatte nu til at arbejde lige så mange timer som alle andre. Deres arbejdsuge er netop steget fra 35 timer ugentligt til 37,5 timer. På trods af alt offentliggøres finansloven for 2012 først i marts, og her kan man forvente flere nedskæringer på offentlige udgifter.Rynkerne i panden vokser.

Kongens svigersøn skal forhøres

Juan Carlos’ svigersøn Iñaki Urdangarin skal forhøres ved retten og datoen er sat til den 6. februar. Urdangarin er mistænkt for svindel i forbindelse med sin organisation, Instituto Nóos, der skulle være en ikke-lukrativ affære, men som muligvis alligevel tjente millioner. Det skulle bl.a. være sket ved at kræve alt for høje priser for at arrangere sports- og turismekonferencer for de lokale regeringer i Valencia og de Baleariske Øer. Overskuddet fra disse arrangementer skulle være overført til private konti i udlandet. Urdangarins forretningspartner, Diego Torres, er allerede anklaget. Kongehuset afskar kort før udgangen af det forgangne år svigersønnen fra at repræsentere kongefamilien.Villar de Cañas, som her ser ud i dag.

Landsby jubler

I landsbyen Villar de Cañas ved Cuenca i Castilien La Mancha jubler indbyggerne disse dage. De har ikke vundet den fede i julelotteriet, men derimod er byen blevet tildelt den omdiskuterede ære at skulle lægge jord til en atomaffaldsplads, og det har nærmest den samme betydning. Atomaffaldspladsen, med initialerne ATC, forventes at bringe 700 millioner euro til byen, ligesom den vil skabe omkring 300 arbejdspladser. Villar de Cañas har kun 450 indbyggere, der fortrinsvist har levet af landbrug. Kampen om at blive tildelt atomaffaldspladsen startede i 2009, da den daværende socialistiske regering bad om ansøgninger fra interesserede kommuner, der havde en brugbar grund og lyst til at kickstarte økonomien og tiltrække flere mennesker takket være udbuddet af arbejdspladser, som en atomaffaldsplads giver. Adskillige byer lagde billet ind, og i september 2010 blev Zarra i Valencia udnævnt til det ideelle område. Denne bys 550 indbyggere protesterede dog, og de demonstrerede længe nok til at få myndighederne til at ændre mening, og først nu er æren så tilfaldet Villar de Cañas, hvor nogle af indbyggerne trods alt er utilfredse, mens de øvrige jubler.Don Juan Carlos under sin årlige juletale.

Kongens store tale

Kong Juan Carlos holder sin årlige tale til folket juleaften. Og i år viste han sig fra sin mest rolige side. ”Den spanske befolkning, som jeg elsker af hele mit hjerte,” sagde han. Blandt udtalelserne var dog også nogle, der sendte nogle klare meddelelser: ”Loven er den samme for alle.” ”Vejen til økonomisk rekonvalescens kræver ofre.” ”Det er tid til at stå sammen for at klare fremtidens udfordringer.” Se hele kongens tale på YouTube LINK: http://www.youtube.com/watch?v=yV4PTc-DJpw.Forhandlingerne fører ingen vegne.

Iberias piloter strejker også i januar

Iberias piloter strejke den 18. og 29. december havde ikke den ønskede virkning, mener deres fagforening, Sepla. Derfor har man varslet yderligere to dages strejke, nemlig den 9. og 11. januar. Strejkerne skyldes først og fremmest oprettelsen af det tidligere statsejede selskabs eget lavprisselskab, Iberia Express. Piloterne frygter, at det nye selskab før eller senere vil overtage traditionelle Iberia-ruter. Iberias ledelse er ikke parat til at ændre planer. 118 flyvninger blev annulleret de to dage i december, eftersom Iberia ifølge loven er tvunget til at gennemføre en række flyvninger, f.eks. til øerne, der ikke må isoleres. Lignende situation forventes under de to dages strejke i næste uge.Alfredo Pérez Rubalcaba har kridtet banen op til endnu en omgang.

Rubalcaba er ikke slået

Alfredo Pérez Rubalcaba, der ved valget den 20. november sidste år ledte det socialistiske parti PSOE til dets største nederlag nogensinde, er ikke slået. Tværtimod har han kridtet banen op til endnu en omgang og er dermed kandidat til den ledige post som formand for partiet. Han forventes at få modstand af forhenværende forsvarsminister Carme Chacón, men hun har dog endnu ikke bekræftet sit kandidatur. Partiets nye formand vil blive valgt under partikongressen den 3. – 5. februar.Carta Magna blev underskrevet den 19. marts 1812 i Cádiz.

2012 er Cádiz’ år

År 2012 har en hel speciel betydning i Cádiz-provinsen. Her markerer man nemlig 200 års jubilæet for Spaniens første grundlov, Carta Magna, også kendt som La Pepa, der blev underskrevet her den 19. marts 1812. I forbindelse med jubilæumsåret vil der blive afholdt en lang række koncerter, udstillinger og kongresser, og byen er udnævnt til Iber-amerikansk kulturhovedstad. Hele programmet ligger ikke klar endnu, men det er en god idé at holde øje med specielt dette område i år.Mariano Rajoy (i forreste række nummer tre fra højre) sammen med kongeparret og de 13 ministre på La Zarzuela.

En statsministeren og 13 ministre

Spaniens nye ministerrække er den korteste i historien. 13 ministerier mener Spaniens nye statsminister, Mariano Rajoy, er nok til at forvalte landet. Og hvem er de så, de få udvalgte? Vi vil her give en kort profil af dem, én ad gangen, og lægger ud med statsministeren selv: Mariano Rajoy Brey bliver født den 27 marts 1955 i Santiago de Compostela (Galicien). Hans mor er Olga Brey López, som dør i 1995, mens hans far, Mariano Rajoy Sobredo, lever endnu. Mariano Rajoy junior bliver jurist ligesom faren og melder sig efter aftjent værnepligt også i de politiske rækker allerede som ganske ung, hvor han bliver medlem af forgængeren for Partido Popular, Alianza Popular. I 1981 bliver han valgt til det galiciske parlament og han har en række forskellige ansvarsposter i den lokale regering frem til 1990, hvor han bliver udnævnt til viceformand for partiet, der nu hedder Partido Popular. Han er minister med skiftende porteføljer under statsminister José Maria Aznar fra 1996 til 2003, og vicestatsminister fra 2000 til 2003. Her bliver han udnævnt til formand for PP, efter Aznar vælger ikke at genopstille. Rajoy taber dog valget i både 2004 og 2008, begge gange til PSOE og José Luis Zapatero. Den 20. november 2011 vinder PP så endelig parlamentsvalget, og Mariano Rajoy tages den 21. december i ed som Spaniens statsminister for de næste fire år. Han har politik i generne, da hans farfar, Enrique Rajoy Leloup, i 1932 er med til at udarbejde den galiciske statut, mens hans far er formand for provinsrådet i Pontevedra, hvor Mariano Rajoy Brey vokser op. Mariano Rajoy er gift med Elviria Fernández Balboa og sammen har de to sønner, Mariano og Juan.


Nyheder den 21. december 2011


Der er endnu ikke taget familiefoto, så her en kollage med de 13 nye ministre.

Spaniens ny regering: Kun 13 ministerier

Kort efter at være taget i ed som Spaniens nye statsminister hos kong Juan Carlos i går i La Zarzuela, begyndte Mariano Rajoy (PP) at lægge sidste hånd på sin ministerkabale.

Resultatet blev offentliggjort kl. 19.30.

Som forventet har Rajoy begrænset antallet af ministerier til 13, hvilket er to færre end den afgåede, socialistiske regering og den mest spartanske regering i nyere tid.

Det er heller ikke uventet, at Soraya Sáenz de Santamaría er udnævnt til visestatsminister, som Mariano Rajoy kun har en enkelt af, mens nu forhenværende statsminister, José Luis Zapatero, havde tre under det meste af sin regeringsperiode.

Der er nu både et økonomiministerium, ledet af tidligere direktør for Lehman Brothers i Spanien, Luis de Guindos, samt et skatteministerium, med Cristóbal Montoro ved roret.

Der vil ikke længere være et kulturministerium, kulturelle anliggender ligger i stedet under uddannelse og sport.

Tidligere borgmester i Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón, er udnævnt til justitsminister, og ny borgmester i hovedstaden er byrådsmedlem Ana Botella, der er gift med forhenværende statsminister José María Aznar.

Flere af ministrene er gengangere fra netop Aznars regeringsperiode. Heriblandt finder vi Ana Mato, Ana Pastor og Miguel Arias Cañete, der nu leder hhv. ministeriet for offentlige arbejder (Fomento), sundhedsministeriet og landbrugsministeriet. Den nye udenrigsminister er derimod ny, nemlig tidligere europaparlamentariker José Manuel García-Margallo.

Læs mere om alle ministrene her LINK: http://www.diariosur.es/rc/20111222/espana/todos-hombres-presidente-201112220753.html

Ministrene blev taget i ed fra kl. 11.00 og samles ellers for første gang i morgen, den 23. december.2.520.000.000 euro fordeles blandt vinderne – først og fremmest nummer 58268.

El Gordos dag i dag

Kl. 09.00 begyndte 35 børn fra skolen San Ildefonso i Madrid at synge de udtrukne numre i årets store julelotteri, Lotería de Navidad. Den, der også kendes som El Gordo eller ’den fede’.

Spaniere har i år gennemsnitligt brugt 71 euro på lotteriet, hvilket er 0,49 procent mere end sidste år. Omkring 700 journalister fra 150 forskellige medier overværede i øvrigt udtrækningen.

Det er verdens største lotteri, og i år fordeles godt 2,5 milliarder euro blandt vinderne. Til en ’décimo’, altså en kupon som udgør en tiendedel af et nummer, udbetales 400.000 euro. 58268 blev den fedeste af de fede, altså det heldigste nummer denne gang, og den er solgt i Grañel, en landsby i Huesca.

Tjek dine numre her LINK: http://www.elpais.com/sorteo/loteria-navidad/lista-numeros-premiados/Kommunen betaler, det ledende parti får sendetiden.

Fuengirola Tv drives fortsat kun takket være hjælp fra kommunen

Kommunen i Fuengirola har netop besluttet at støtte Fuengirola Tv (FTV) med 1,2 millioner euro i 2012, skriver La Opinión de Málaga.

Det sker på trods af de svære økonomiske tider, og selvom Junta de Andalucías vagthund på medieområdet, Consejo de Audiovisual de Andalucía, endnu engang har vurderet, at Tv-stationen er den mest ensidige i regionen.

”Det er den værste eksempel på manglende repræsentation for partier af en anden opfattelse end den regerende,” lyder det i rapporten fra lokalregeringen, som har regnet ud, at af de 14 timers politiske deklarationer, der blev sendt mellem april og juli, og som altså inkluderer ugerne op til lokalvalget den 22. maj, fik oppositionen (fortrinsvist PSOE) kun fem procent af tiden, mens det regerende parti, PP, selv tog sig af den resterende tid.

Borgmesteren, Esperanza Oña, var med i over halvdelen af tiden, ifølge Junta de Andalucía 51,53 procent.

FTV har i år modtaget 1,3 millioner euro fra kommunen, mens stationens indtægter, fra bl.a. reklamer, kun er løbet op i 228.795 euro.Gaderne renses for det klistrede stads.

Marbella vil af med 45.000 stykker tyggegummi

I Marbella har kommunen regnet ud, at der ligger omkring 45.000 stykker tyggegummi på gader og pladser. Derfor indleder man i januar en større rengøringskampagne for at slippe af med det klistrede stads.

15.000 kvadratmetre skal rengøres, først og fremmest i centrum af San Pedro, Marbellas gamle bydel og strandpromenaderne i begge byer. Det kommer til at koste 30.000 euro.


Málaga CF videre i Copa del Rey

Det var nok for Málaga CF at spille uafgjort mod Getafe i aftes for at gå videre til ottendedelsfinalen i Copa del Rey. Og det gjorde man så. 2 – 2 med det første af Málagas mål af Van Nistelrooy og det sidste af Buonanotti, kun 13 minutter før tid.

Real Madrid, Mallorca, Sevilla og Espanyol er også blandt de hold, som er gået videre, mens Villarreal er ude.

Først i aften kl. 20.00 spiller Valencia mod Cádiz, en kamp som vises på C+ Liga/GolT, ligesom FC Barcelona møder L’Hospitalet kl. 22.00, hvilket kan ses på La Sexta.

Ligaen starter op igen den 8. januar, og vil man allerede nu vide mere om spillerunderne i det nye år, så klik her LINK: http://www.elpais.com/deportes/futbol/competicion/primera/calendario…Julekrybben på rådhuset i Málaga

Julekrybber

På de fleste rådhuse og i mange andre offentlige bygninger kan man disse dage se nogle imponerende julekrybber.

Mange af dem har flere hundrede figurer, inklusive selvfølgelig den nyfødte Jesus, Maria og Josef samt de Tre Vise Mænd. Dertil kommer et skue af dyr som geder og får, løver og kameler.

Der er gratis adgang, og krybberne står fremme til den 6. januar.


Glædelig Jul

La Danesa holder nu julelukket og vender tilbage med flere spanske nyheder den 3. januar.

Vi ønsker alle en Glædelig Jul og et Lykkebringende 2012.


Nyheder den 20. december 2011


Nu forhenværende statsminister José Luis Zapatero (t.v.) lykønsker Mariano Rajoy efter afstemningen i kongressen.

Vagtskifte: Mariano Rajoy er nu Spaniens statsminister

Kl. 11.00 i dag fik Spanien en ny statsminister. Mariano Rajoy (PP) blev taget i ed af kong Juan Carlos under en ceremoni på La Zarzuela.

Det skete, efter han i går blev valgt til landets nye statsminister under en afstemning blandt kongressens 350 medlemmer. Afstemningen var kun en formalitet, eftersom PP vandt absolut majoritet ved valget den 20. november. PP fik desuden følge af stemmer fra Unión del Pueblo Navarro og Foro Asturias til sammenlagt 187 stemmer for. PSOE og en række mindre partiet stemte imod, mens de baskiske partiet Amaiur og PNV undlod at stemme.

”Jeg er tilfreds, fordi der har været mange år med hårdt arbejde. Jeg er fuld af entusiasme, spænding og beslutsomhed om at lede Spanien videre,” var hans første ord efter afstemningen.

Mariano Rajoy er Spaniens sjette statsminister siden genindførslen af demokratiet i 1975.


Merkel har ringet

Få timer efter at kongressen havde stemt på Mariano Rajoy som Spaniens nye statsminister, ringede Tysklands kansler, Angela Merkel.

Hun insisterede ifølge El País på, at Rajoy ”så hurtigt som muligt og resolut” indfører de økonomiske stramninger, som han i mandags bekendtgjorde under sin åbningstale i kongressen.

Spaniens nye statsminister vil spare 16,5 milliarder euro på næste års budget, men han har endnu ikke meddelt, hvor alle pengene skal findes.


Ingen sov på La Moncloa i nat

Da den nu forhenværende statsminister José Luis Zapatero (PSOE) i går forlod kongresbygningen, skete det ikke i den officielle statsministerbil – den var allerede overladt til Mariano Rajoy.

Det samme var nøglerne til statsministerens kontorer og bolig, La Moncloa, hvorfra Zapatero flyttede ud i går. Mariano Rajoy forventes først at rykke ind senere på dagen.


Ministerkabalen hemmeligholdt

Det er måske kun Mariano Rajoy selv, der ved, hvem som skal blive Spaniens nye ministre.

Så sendt som i aftes var ingen i PP blevet bedt om at påtage sig en ministerpost, og ifølge El País skulle hele partiet være på den anden ende; specielt de mest åbenlyse kandidater.

Mariano Rajoy offentliggør sandsynligvis navnene, efter at være taget i ed, mens El País dog kommenterer, at det måske først vil ske i aften.

Det første ministerrådsmøde er planlagt til fredag den 23. december.Passagerer venter i Barajas-terminalen T4.

118 flyvninger aflyst

Iberias piloter strejkede den 18. december, og ifølge planen bliver næste strejkedag den 29. december.

Og allerede nu har piloternes fagforening, Sepla, meddelt, at strejken vil ramme 118 af dagens planlagte flyvninger. 10 procent af de oversøiske, 38 procent af mellemdistanceruterne (typisk Europa) og 43 procent af de korte ruter annulleres derfor.

Iberias piloter har strejket 20 gange siden 1979. Denne gang er de utilfredse med oprettelsen af selskabets eget lavprisselskab, Iberia Express.

Har man købt billet til den 29. december hos et rejsebureau, bør man kontakte bureauet. Har man købt på www.iberia.com, vil man modtage en mail med nærmere instrukser for, hvordan man enten kan blive tilbudt en alternativ billet eller få pengene refunderet.
Man kan også ringe på 902 100 988.Forsvundet siden den 8. oktober.

Interpol leder nu efter Ruth og José

Interpol er nu gået ind i eftersøgningen efter Ruth og José Bretón Ortiz, de to børn på hhv. seks og to år, der forsvandt den 8. oktober i Córdoba.

I går offentliggjorde den internationale organisation billeder af børnene på sin hjemmeside. Dermed når eftersøgningen ud til 190 lande.

Det betyder dog ikke, at politiet ikke længere mistænker børnenes far, José Bretón, for enten at have slået dem ihjel eller at have skjult dem hos familien.Kun mellem 500 og 650 tilbage.

Færre ulve på den Iberiske Halvø end hidtil antaget

Der er kun mellem 500 og 650 ulve tilbage på den Iberiske Halvø. Det viser i hvert fald en undersøgelse foretaget af de catalanske universiteter Universitat Autònoma de Barcelona og Universitat Pompeu Fabra, der har foretaget genetiske undersøgelser af ulvene, lobo ibérico.

Hidtil havde man troet, at der stadig var omkring 2.000 ulve tilbage, mens de nye undersøgelser altså peger på, at situationen er langt værre.

Den alarmerende nedgang i antallet startede allerede for flere årtier siden, og det lave antal har sine egne bivirkninger så som indavl, der er med til yderligere at forringe racens muligheder for overlevelse.Málaga CF med Van Nistelrooy i rødt vandt første runde af sekstendedelsfinalen mod Getafe med 1 – 0.

Mere Copa del Rey i aften

Real Madrid vandt i aftes ubesværet 5 – 1 over Ponferradina, og det uden Cristiano Ronaldo. Sidst de to hold mødtes var det også Liga-klubben, der tog sejren, og som nu er videre med en samlet score på 7 – 1 til ottendedelsfinalen i pokalturneringen.

Også Mallorca er videre efter 2 – 0 mod Sporting.

I aften spilles 10 kampe i sekstendedelsfinalen, heriblandt Málaga CF imod Getafe. Kampen starter kl. 21.00

Se resultater og kommende kongekampe her LINK: http://www.marca.com/estadisticas/futbol/copa_rey/Nyheder den 20. december 2011


Mariano Rajoy under sin åbningstale.

Besparelser over hele linjen

Spaniens statsminister fra i morgen, Mariano Rajoy, holdt i går sin åbningstale i kongressen, mens den spanske befolkning holdt vejret. Endelig skulle han forklare, hvilke tiltag han forventer at ville gribe til for at forbedre Spaniens økonomiske situation.

Som ventet talte konservative Rajoy om besparelser i den offentlige sektor i milliardklassen. 16,5 milliarder euro skal foreløbig barberes af statsbudgettet for 2012. Det vil bl.a. ske ved at sætte en stopper for offentlige investeringer, og der skal, i flg. Mariano Rajoy, ”spares overalt”. Han dækkede i sin 84 minutter lange tale over en række områder, som han ikke tidligere har afsløret.

Yderligere vil han flytte alle ikke-religiøse helligdage til mandage for at effektivisere arbejdsmarkedet, der lider under afbrydelser i forbindelse med helligdage midt i ugen. Han vil også ændre arbejdsmarkedslovgivningen, men detaljerede ikke i går, hvori disse ændringer kommer til at bestå. Dog nævnte han, at det skal blive lettere at drive en virksomhed her i landet, der vil blive givet et tilskud på 3.000 euro for den første fastansættelse, og små og mellemstore firmaer skal ikke længere betale moms på en faktura, før denne er betalt.

Banksektoren kan også forvente at se ændringer fra den nye regering, der bl.a. vil have nationalbanken til at overvåge alle pengeinstitutterne.

Det eneste område, hvor Spaniens nye statsminister ikke vil spare, er på pensionerne. Som han lovede op til valget den 20. november, skal de ikke fastfryses, men stige i takt med forbrugerprisindekset.

Det er de vigtigste af de mål, han har sat sig for de næste fire år, hvor han skal lede landet, og som, mener han, skal føre Spanien ud af krisen og imødekomme kravene fra EU.

”De tager fejl, de som tror, at Spanien ikke er i stand til at indføre de nødvendige ændringer for at kunne blive et succesrigt medlem af euroens Europa,” insisterede den kommende statsminister, Mariano Rajoy.Korruptionsmistænkte Iñaki Urdangarin med prinsesse Cristina og parrets fire børn.

Prinsesse Cristina og Iñaki Urdangarin kommer ikke hjem til jul

Prinsesse Cristina og Iñaki Urdangarin har besluttet sig for ikke at komme hjem for at fejre jul sammen med den øvrige familie på La Zarzuela.

Det skulle ifølge avisen 20 Minutos være kongehuset, der har rådgivet parret om at forblive i Washington, da man mener, at den spanske presse og dermed befolkningen vil fokusere mindre på mistankerne om, at Urdangarin har bedraget både myndigheder og private selskaber med sin organisation Instituto Nóos.

Det bliver første gang, at hele familien ikke er samlet til jul.Som byen så ud i maj.

Endnu et jordskælv i Lorca

Lorca i Murcia-regionen blev igen i går ramt af et jordskælv.

Det indtraf kort før midnat og målte blot 2,9 på richterskalaen, men det var nok til, at folk kunne mærke det og dermed sætte associationer i gang til det skælv på 5,2 i maj, hvor otte personer omkom. Mange af indbyggerne ringede til politiet og på 112 for at forhøre sig om, hvordan de skulle forholde sig, og de blev beroliget med, at jordskælvet slet ikke var så slemt som sidst.Indtil nu lukket mellem den 15. oktober og 15. maj.

Marbella forlænger sommeren

Kommunen i Marbella har besluttet at forlænge sommersæsonen.

Indtil nu har det kun været lovligt at udleje solsenge og parasoller på strandene og holde strandbarer og -restauranter åbne mellem den 15. maj og 15. oktober, men det, mener man i kommunen, er idiotisk, når man prøver at blive en eftertragtet ferieby.

Derfor vil det fremover være tilladt at tilbyde badegæsterne en solseng og byde dem på mad og drikke på en chiringuito mellem den 15. januar og den 15. december.For meget af det gode?

Juleudsmykning i Málaga koster for meget

Juleudsmykningen langs gader og pladser i Málaga koster for meget konkluderer en undersøgelse foretaget af Asociación Pro Derechos Civiles Económidos y Sociales (Adeces), som har sammenlignet udgifterne til juleudsmykningen i 36 forskellige byer.

Faktisk bruger Málaga i år 840.000 euro på alle julelysene, og det er det samme som Barcelona, der har omkring tre gange så mange indbyggere. Madrid er den by, der bruger mest, nemlig 2,5 millioner euro, og det er 61 procent mere end Barcelona.

Samlet set har landets byer dog skåret 23 procent af udgifterne i forhold til sidste år.CR7 med sidste års Copa.

Konge-cup i aften

Anden omgang af sekstendedelsrunden i kongens cup, Copa del Rey, spilles i aften.

Kl. 20.00 spiller Real Madrid mod Ponferradina (sidst 2 – 0), og den kamp vises på Canal + Deportes. Også kl. 20.00 gælder det Sporting imod Mallorca (1 – 0), der vises på Canal + Liga.

Se hele programmet her LINK: http://www.marca.com/estadisticas/futbol/copa_rey/Nyheder den 19. december 2011


Spaniens statsminister pr. 21. december

Mariano Rajoy viser sine kort i dag

Spaniens kommende statsminister, Mariano Rajoy, der den 21. december bliver taget i ed som landets nye statsminister, leverer i dag sin åbningstale i kongressen.

Mariano Rajoy modtager stafetten fra José Luis Zapatero fra PSOE, der går af efter knapt otte år ved magten. Landets økonomiske forværring tvang ham til at udskrive valg i utide, men det er først nu, at vi får at vide, hvad den nye regering planlægger at gøre for at få skuden på ret køl igen. Tiden er kommet for Rajoy at vise sine kort.

Det forventes ikke at blive behageligt.

Tværtimod vil Mariano Rajoy formodentlig forklare den aktuelle situation, Spanien befinder sig i, og at uanset hvad, så vil landet i 2012 nå sit mål med et underskud på kun 4,4 procent af bruttonationalproduktet. For at det skal lykkes, skal der spares mellem 15 og 30 milliarder euro, vurderer El País.

Der kan blive tale om at reducere antallet af ministerier fra 15 til bare 12, ligesom der kan blive sat stop for alle offentlige investeringer, heriblandt i infrastruktur, der i de fleste tilfælde dog allerede ligger underdrejet.

Den kommende statsminister vil nok også forsøge at indgyde håb i befolkningen, og forsikre dem om, at han trods alt ikke vil røre ved pensionerne eller fastfryse dem i 2012, at skatterne ikke vil stige, og at bedre tider er på vej.

Hans tale er ikke kun rettet mod befolkningen, men lige så meget mod udenlandske partnere, der også har ventet på at høre Rajoys budskaber.Smølferne kan blive i byen, afgør indbyggerne.

Juzcár forbliver blå

“Her er barer, som tidligere havde to ansatte; nu har de fire,” siger borgmesteren i Juzcár, David Fernández.

Den udtalelse forklarer, hvorfor indbyggere til folkeafstemningen i går omkring farven på byens huse besluttede, at de skal forblive blå.

141 stemte for, 33 imod.

Dermed kan Smølferne blive i byen, som de kom til i juni i forbindelse med optagelserne til filmen Smølferne 3D. Siden er den lille bjergby blevet nærmest verdensberømt og ifølge borgmester Fernández har omkring 80.000 mennesker siden juni besøgt den nu forhenværende hvide by i Ronda-bjergene.I fængsel siden 1976.

Fange længst bag tremmer benådet

Miguel Montes Neira er den indsatte, som har siddet længst i de spanske fængsler.

Faktisk har han rusket tremmer siden 1976, da han desserterede fra forsvaret under aftjeningen af værnepligten. Siden har han sultestrejket flere gange, uden at det dog har givet det ønskede resultat, ligesom han har flygtet seks gange, sidst i 2009. Hver gang har han begået nye lovovertrædelser, sammenlagt 30 tilfælde, hvorfor straffene har akkumuleret.

Han er ikke dømt for nogen voldelige eller voldsomme forbrydelser, det er mest tyveri og narkohandel, der har fået ham i klammeri med loven.

Derfor har den spanske regering på det sidste ministerrådsmøde besluttet at benåde Montes Neira.


Det spanske hold forstod at udnytte chancerne.

Spanien for meget for Danmark

24 – 18. Til Spanien. Sådan lød resultatet ved sidste fløjt i bronzefinalen ved verdensmesterskabet i håndbold for kvinder, der stod mellem Spanien og Danmark.

Det spanske hold var ganske enkelt for stor en mundfuld for danskerne, der ikke formåede at udnytte en lang række chancer.


Heltemodtagelse venter i eftermiddag i Barcelona.

FC Barcelona verdens bedste

FC Barcelona kan det kommende år kalde sig verdensmestre. Holdet forsvarede i går i Japan sin titel i finalen i VM for klubhold imod Santos fra Brasilien, og dermed er der ikke længere tvivl om, hvem som er bedst i verden.

Siden den nuværende træner, Pep Guardiola, tog over, har han ført holdet til 13 titler ud af 16 mulige.

Holdet vender i eftermiddag til en forventet heltemodtagelse.Castillo Bil Bil danner rammen om koncerten.

World Music koncert

Den 20. december kl. 20.30 afholder Ido Segal koncert på Castillo Bil-Bil, Avda. Antonio Machado s/n, Benálmadena Costa. Koncerten omfatter indisk, tyrkisk, sufi og jødisk musik til fordel for El Refugio de Burrito.

Ido Segal har studeret i 10 år i Indien hos Dr. J.N. Goswami fra Varanas og Ustad Sujhaat Hussein Khan, der er en af de bedste sitar-spillere i verden. Han har også fået undervisning i arabisk og tyrkisk violinspilning og har selv lært at spille rammetromme.

Se hans musik på www.myspace.com/segalido eller www.youtybe.com/idogtr.

Billetter kan købes hos Vitamina i Centro Idea. Tlf. 952 58 43 13. Pris 10 euro. For mere information kontakt Inga på 654 513 380.

Nyheder den 16. december 2011


Første strejkedag på søndag.

Iberias strejkedage kan blive til måneder

Alt tyder stadig på, at Iberia strejker på søndag den 18. december og igen den 29. december.

Men selskabet frygter nu, at piloternes fagforening, Sepla, ikke lader det blive ved de to dage, men også afholder en række strejker i løbet af januar, i stil med det som Air Europas piloter har gjort siden januar.

“Den 18. og 29. december er kun begyndelsen på en strejke, som kan påvirke selskabets rentabilitet,” citerer dagbladet El Economista en kilde i Iberia.

Forhåbningerne om at undgå strejken er så godt som forsvundet, og forhandlingerne er nærmest ophørt. Og meget af skaden er allerede sket. Siden meddelelsen om strejken blev offentliggjort, har Iberia solgt 12.000 billetter færre om dagen, og at få de 91 fly, der forventes at blive på jorden, bookede og bemandede ville alligevel være umuligt.

Omkring to tredjedele af alle flyvninger forventes gennemført som planlagt.Endnu en hustrumorder modtager hendes pension

Myndighederne i Galicien har netop fundet ud af, at en mand, som afsonede en fængselsstraf på 26 år for at have skudt både sin hustru og et af parrets børn i 1998, faktisk har modtaget enkemandspension lige siden.

Det er det andet tilfælde, som de seneste dage har fundet vej til dagens lys.

Nemesio Antonio Pisonero Domínguez, som begik drabene i Laguna del Duero i Valladolid, har modtaget 800 euro i enkemandspension. Ikke nok med det, han har også fået pension fra sit arbejde som skolelærer, hvilket også tilfaldt den afdøde hustru, hvorfor manden har modtaget sammenlagt 2.400 euro om måneden. Det har avisen El Faro de Vigo regnet ud.

Skattevæsenet og Seguridad Social skal nu finde ud af, om der ligger flere lignende sager gemt i skabene, ligesom man vil stoppe udbetalingerne af pensionerne til Pisonero Domínguez. Normalt, noterer El País, har man ikke ret til enkemandspension for en person, man har dræbt, men myndighederne skal faktisk først undersøge, om der gælder særlige regler for offentligt ansatte .

Pisonero Domínguez, der er delvist prøveløsladt, skal nu kun sove i fængslet og har en uge fri hver måned.

Den tidligere sag drejede sig om Llorenç Morell, der dræbte sin kone i 2005, og som lige siden havde modtaget enkemandspension. Sammenlagt godt 40.000 euro fra statskassen.Degraderes formentlig til afdelingen for sportsfolk.

Urdangarin fjernes fra voksmuseum

Kongens svigersøn, korruptionsmistænkte Iñaki Urdangarin, får måske sin statue fjernet fra voksmuseet i Madrid, skriver El País.

I hvert fald forventes museets ledelse foreløbig at flytte voksudgaven af ham fra kongefamiliens favn til afdelingen for sportsfolk, eftersom han tidligere spillede på det spanske håndboldlandshold.Flere kontroller – t.o.m. søndag

Øget politikontrol i Fuengirola

Lokalpolitiet i Fuengirola har udvidet omfanget af politikontroller for at fange spirituspåvirkede bilister i forbindelse med alle julefrokosterne og andre våde arrangementer før den kommende jul, og den venlige kommune har ligefrem advaret om, at den øgede kontrol varer til og med søndag.

Politikontrollerne vil udføres på de mest befærdede veje som Paseo Marítimo og Avenida Los Boliches.

Lur os om Fuengirola er den eneste kommune, hvor der er mere politi end normalt på vejene de kommende dage.


David Villa ude af billedet

FC Barcelona-målmageren David Villa brækkede i går sit venstre skinneben under verdensmesterskaberne for klubhold, som afholdes i Japan. Det spanske hold spillede mod Al Sadd fra Qatar, da han fem minutter før tid brækkede benet i en tackling.

Lægerne beregner, at der vil gå fire – fem måneder, før han igen kan være spilleklar.

Det påvirker derfor efter al sandsynlighed opstillingen på det spanske landhold ved EM. Vicente del Bosque menes allerede at have flere erstatninger for Villa i tankerne, bl.a. Fernando Llorente fra Bilbao.

Barcelona spiller i øvrigt finalekampen på søndag mod Santos fra Brasilien.Migas til alle i Torrox.

Brødkrummernes fest

Día de las Migas afholdes den 18. december i Torrox. Dagen markerer den populære ret, hvis navn nærmest kan oversættes til brødkrummer, men som indeholder mange andre gode sager. Den serveres omkring frokosttid til de tusinder af besøgende, som denne dag kigger forbi.

Læs vores reportage fra en tidligere Migas-dag her


Qué Pasa – de kommende dage

Benalmádena

17. december kl. 20.15

Julen synges ind af koret Coral Ciudad de Benalmádena i kirken Inmaculada Concepción i Arroyo de la Miel.


Estepona

Indtil 26. januar

Minerales y Rocas (Mineraler og sten) hedder en udstilling med eksempler fra hele Málaga-provinsen, der kan ses i Museo Municipal Paleontológico.

16. december kl. 20.00

Julekoncert med Radka Ramanova og Alberto Rama i Centro Cultural Padre Manuel.


Frigiliana

Indtil 14. januar

Jacinto Lara og Perry Oliver udstiller i Galeria Krabbe. Læs mere på www.galeriakrabbe.com


Fuengirola

17. december kl. 21.00

Stor jule- og nytårskoncert med Kievs symfoniorkester, som spiller vals og polka, i Palacio de la Paz. Entré fra 18 euro. Tlf. 952 589 349.

20. december kl. 20.30

Det kommunale band, Banda Municipal de Música, byder på julekoncert i Palacio de la Paz. Gratis entré.


Málaga

16. december kl. 21.00

David Bisbal giver koncert i Málaga Auditorium Club. Entré fra 22,50 euro på www.malagaentradas.com

16. december kl. 21.00, 17. december kl. 20.00

Julekoncert med værker af G. Holst og A. Guinovart på Teatro Cervantes. Entre fra 12 euro på www.unientradas.es

20. december kl. 21.00

Kor, ballet og orkester fra det russiske forsvars deling i Skt. Petersburg optræder på Teatro Cervantes. Entré 22.euro.

22. og 30. december kl. 21.00

Nøddeknækkeren opføres på Teatro Cervantes. Entre fra 22 euro på www.unientradas.es


Marbella

Indtil 14. januar

Lía G: La belleza Inquietante er titlen på udstillingen på Museo Grabado Español i den gamle bydel.

Indtil 10. januar

Skøjtning for alle på den store skøjtebane i kongrescentret.

16. december kl. 20.00

Koncert med værker af Gustav Mahler i Iglesia de la Virginia. Gratis entré.

16. december – 2. februar

Udstillingen Nepal, la otra Mirada, med fotografier af Víctor Fernández kan ses i Centro Cultural San Pedro.

22. december kl. 21.00

Zarzuela i Teatro Ciudad de Marbella. Mere info på 952 765 996.


Nerja

17. december kl. 21.00

Julekoncert med Banda Municipal de Música de Nerja i kulturhuset. Entré 5 euro ved indgangen eller på www.teleentrada.com

23. december kl. 21.00

Pianokoncert med Daniel Fichera i kulturhuset. Entré 10 euro.


Torremolinos

17. – 18. december

Expo Histórica, en messe for samlere af specielt historiske objekter, afholdes i kongrescentret. Entré voksne 3 euro, børn 1 euro.

18. december kl. 20.00

Julen synges ind af koret Coral de Torremolinos i kirken Madre del Buen Consejo.Nyheder den 15. december 2011


Fundación Príncipe de Girona er ‘ærlig og transparent’, insisterer kronprinsen.

Kronprins Felipe afviser alle mistanker

Der er ikke gået længe fra undersøgelserne af prinsesse Cristinas mand, Iñaki Urdangarins organisation, Instituto Nóos, var startet, til mistanker også er faldet på den øvrige kongefamilie, og deres økonomiske anliggender undersøges med lup.

Kongehusets regnskaber vil for forhåbentligt at undgå yderligere spekulationer, blive offentliggjort de kommende uger, senest inden nytår. Det er aldrig er sket i Spanien, fordi kongefamilien tidligere har været imod det, skriver dagbladet El País.

Regnskaberne offentligøres på internettet, meddeler kongehusets presseafdeling.

Kronprins Felipe besøgte i går Barcelona for at præcentere sin organisation Fundación Príncipe de Girona, der som svogerens skal fungere som NGO.

Kronprins Felipe har også titlen ‘Princípe de Girona’, deraf navnet.

Han understregede her, at hans organisation er ‘ærlig og transparent’. Kronprinsen benyttede også lejligheden til at vise sin interesse for denne del af sit kommende rige, da han leverede størstedelen af sin tale på catalansk.

Kongen har allerede afskåret Urdangarin fra den officielle kalender, så han ikke længere repræsenterer kongehuset.Togstationen i Arroyo renoveres

Togselskabet Renfe har meddelt, at man planlægger at renovere en del af togstationen i Arroyo de la Miel, Benalmádena.

Blandt forbedringerne er en ny rulletrappe mellem gadeniveauet og platformene.

Arbejdet starter den 10. januar og forventes at tage omkring en måned.Frie åbningstider

De frie markedskræfter skal for alvor slippes løs, mener lokalregeringen i Madrid ifølge TVE.

Den lokale regering forventes i dag at godkende en lovændring, hvormed det bliver tilladt at holde åbent døgnet rundt, 365 dage om året.

Meningen er at stimulere salget og dermed beskæftigelsen, og man forventer, at tiltaget vil resultere i godt 20.000 nye arbejdspladser, først og fremmest i selve hovedstaden.

Planen er at lancere liberaliseringen i april 2012.

Kun i Tokyo og New York er der tilsvarende regler omkring forretningernes åbningstider.Første gang i historien udenfor Italien.

Málaga værtsby for Commedia dell´Arte

Málaga er blevet udpeget til værtsby for Commedia dell´Arte i 2012.

Det er første gang i historien, at en by udenfor Italien skal være vært for den populære teaterfestival, der stammer fra det 16. århundrede.

Festivallen afholdes den 24. og 25. februar, hvor provinshovedstadens gader og pladser invaderes af historiske figurer og byens teatre af maskeklædte og farverige artister.

Det forventes, at UNESCO i år vil erklære Commedia dell´Arte for Verdens Kulturarv.Spanske fiskere kan ikke længere fiske i marokkanske farvande

EU har netop besluttet ikke at forny fiskeriaftalen med Marokko.

Aftalen skulle fornyes, og i og med, at EU ikke har besuttet at gentage den årlige fornyelse, betyder det, at aftalen udløber automatisk og at europæiske fiskere fra i dag ikke længere kan fiske i farvandene omkring Marokko.

Unionen har siden 2006 betalt Marokko 36 millioner euro om året for 119 fisketilladelser, men man anser nu, at aftalen ikke er rentabel og den annulleres derfor med umiddelbar virkning.

Omkring 100 af tilladelserne gik til Spanien – 44 til Andalusien, hvor fiskeriet i de marokkanske vande giver omkring 1000 direkte arbejdspladser og dobbelt så mange indirekte. Industrien kan ikke finde tilstrækkeligt med fisk på hjemmebanen, ud for de spanske kyster.

Den spanske regering har meddelt, at man vil støtte fiskerne og gøre sit til, at fiskerne skal få lov til at vende tilbage til de marokkanske farvande.


En generøs gave til Cudeca Hospice

Forleden dag besøgte danske Doris (Rikke) Kajus fra Fuengirola sammen med sine venner Cudeca Hospice i Benalmádena for at overbringe en stor julegave: 13.000 € til pleje af hospicets patienter, der lider af fremskreden, uhelbredelig kræft.


Doris Kajus havde egentlig planlagt at testamentere pengene til hospicet, men da hun fik kendskab til den øjeblikkelige krise, som Cudeca befinder sig i, besluttede hun at give pengene som donation allerede nu. Denne generøse handling er en kærkommen gave til Cudeca hospicet og er en hyldest til den meget specielle behandling, der gives til patienterne.


En dybtfølt påskønnelse af denne varme tanke er sendt fra alle i Cudeca til Doris Kajus, som her ses sammen med Cudecas grundlægger, Joan Hunt.
Julemarked i Ronda starter i morgen

Rondas julemarked er noget ganske særligt. Den lille bjergby er iklædt det helt store juleskrud, især i den gamle bydel og omkring Plaza Duquesa de Parcent.

Man kan være helt sikker på at finde alskens julelækkerier og udsmykning, ligesom man sikkert også kan finde en gave blandt uundvæligt kunsthåndværket til de, der ellers har alt.

Markedet afholdes fra den 16. – 23. december.


Den skandinaviske turistkirkes program i juledagene

Den skandinaviske turistkirke i Fuengirola har følgende program i løbet af de kommende uger:

Fredag den 16. kl. 18.00: Bønnetime.

Søndag den 18. kl. 11.00: Gudstjeneste med John Agersten.

Lørdag den 24. kl. 17.00: Julegudtjeneste.

Lørdag den 24. kl. 18.00: Julefest med middag (tilmelding).

Søndag den 25. kl. 17.00: Gudstjeneste med John Agersten.

Onsdag den 28. kl. 11.00: Julesammenkomst.

Lørdag den 31. kl. 20.30: Nytårsfest med middag (tilmelding).

Søndag den 1. januar kl. 11.00: Gudstjeneste med John Agersten.


Nyheder den 14. december 2011


Kongen præsenteres i dag og i morgen for valgets vindere.

Kongen modtager de politiske partier

I dag og i morgen mødes kong Juan Carlos med de politiske partier, der opnåede valg den 22. november. Hvert parti skal under mødet med kongen fremlægge, hvem der er valgt som repræsentanter for de pågældende partier. Partido Popular, der vandt valget, skal præsentere sine ministre i den ny regering, der tiltræder den 21. december. Kongens program består i dag af møder med partierne UPN, Geroa Bai, Foro Asturias, Equo-Compromis, Coalición Canaria, BNG, ERC og ICV. Torsdag er det partierne PNV, UpyD, Amaiur, IU, CiU og PSOE der står for tur. Sidst men ikke mindst tager kongen imod den kommende statsminister Mariano Rajoy fra partido Popular. Den 22. december indsættes så de nye ministre, hvis navne offentliggøres samme dag, mens det første ministerråd afholdes den 23. december.
“Zara-manden” er Spaniens rigeste og nr. syv på Forbes-listen.

Inditex øger indtjeningen med 10%

Den spanske tekstilkoncern Inditex, hvis mest mest kendte brand er mode- og interiørbutikkerne Zara og Zara Home, opnåede en nettofortjeneste på godt 1,3 mia. euros i regnskabsårets første ni måneder – 10% mere end i samme periode sidste år. Salget steg i de første tre kvartaler af 2011 med samme høje procenttal til godt 9,7 mia. euros. “10%” kendertegner i det hele taget koncernes regnskaber, idet også omkostningerne til og med oktober 2011 steg med 10%, hvilket iøvrigt tilskrives noget så positivt som åbningen af et stort antal nye butikker.

Inditex fortsætter altså ufortrødent sin globale ekspansion med kreative multikoncepter og innovative forretningsplatforme, og hen mod årets slutning går det stadig fint for grundlægger Amancio Ortegas livsværk: Fra 1. nov. til 11. december steg salget med 11%, en stigning der bl.a. er forårsaget af salg på de nye markeder i Taiwan, Sydafrika og Azerbaijan, hvor Inditex for nylig har etableret sig med mode- og interiørbutikker.

I perioden februar til oktober 2011 åbnede Inditex 358 butikker på 45 forskellige markeder (79 alene i Kina), og har nu 5.402 butikker i 78 lande med en medarbejderstab på 106.251 personer.

Ejeren af tekstildynastiet 75 år gamle Amancio Ortega, søn af en jernbanearbejder, droppede ud af gymnasiet, men startede med at sy kjoler og undertøj sammen med sin daværende hustru, Rosalia Mera, der rent faktisk endte på Forbes List of Fortune alene pga. det beløb hun fik ved skilsmissen fra Ortega. Han er i dag god for 31 milliarder dollars, hvilket placerer ham som nummer 7 på Forbes-listen. Han er Spaniens rigeste person og den 2. rigeste i Europa. I 1984 fik han sammen med sin anden hustru datteren Marta Ortega Pérez, der er dynastiets kronprinsesse. Hun skal giftes med Sergio Álvarez Moya i februar 2012 i La Coruña.

Inditex-koncernen ejer bl.a. Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home og Uterqüe samt flere web-shops.


Færre aborter i Málaga-provinsen

Antallet af aborter foretaget i Málaga-provinsen faldt for andet år i træk i 2010, oplyser sundhedsministeriet. Efter at have nået sit højdepunkt i 2008 med i alt 5.196 aborter faldt antallet i 2009 til 4.977 (fire procent) og i 2010 til 4.740, hvilket svarer til fem procent færre end året før. Der bliver dog stadig udført 13 aborter om dagen i provinsen, hvoraf 0,2% foretages på piger under 15 år. Halvdelen af de kvinder, der vælger en abort er 20-29 år gamle, og 20% er 30-34 år. Fælles for de kvinder, der vælger at få foretaget en abort er, at stort set alle har et lavere uddannelsesniveau end gennemsnittet, knap fire procent har en universitetsuddannelse. Tallene fra sundhedsministeriet viser desuden, at det for 28% af kvinderne var anden gang, de fik foretaget en abort, mens det var første gang for 44% af kvinderne.
Masser af klager resulterer nu i ny belægning på fortovet.

Muelle Uno forbedrer fortovet

Polemikken omkring indkøbscenteret Mulle Uno ved havnen i Málaga, der åbnede for ti dage siden, fortsætter. Efter adskillige klager fra kunder over det brolagte fortov er det nu blevet besluttet at forbedre gangarealerne omkring centeret. Det ellers flotte brostenslignende fortov vil blive ændret, så overfladen bliver jævn, og dermed nem at færdes på. Problemet var faktisk så stort, at flertallet af centerets besøgende valgte at gå på vejbanen i stedet for fortovet med fare for at blive påkørt. Arbejdet med at forbedre gangarealerne er allerede påbegyndt og forventes færdigt inden for kort tid.


Billigere medikamenter medfører store besparelser

Med vedtagelsen af en ny lov om tilskud til medicin vil Junta de Andalucía fremover kunne gøre store besparelser. Junta de Andalucía har hidtil givet tilskud til specielle mærker af medikamenter, der generelt ligger prismæssigt højere end tilsvarende medikamenter fra andre fabrikanter. Disse mærker er blevet markedsført bedre, selvom de indeholder nøjagtigt de samme komponenter som billigere mærker. Junta de Andalucía forventer at kunne spare 200 millioner euro med vedtagelsen af den nye lov, og vil dermed kunne dække det underskuddet i den offentlige sygesikring Seguridad Social.

Loven møder dog stor modstand fra apotekerne, da de billigere medikamenter betyder et fald i apotekernes fortjeneste på salget af de populære mærker. De vil stadig kunne sælge de dyrere mærker, men da lægerne hos Seguridad Social fremover kun må skrive recepter ud på de billigere mærker, vil apotekernes fortjeneste falde. Da den nye lov kan få alvorlige konsekvenser for især apoteker i de mindre byer, afsætter Junta de Andalucía 10 millioner euro, der kan bruges som støtte i tilfælde, hvor apoteker lider store økonomiske tab.

Indtil videre omfatter den nye lov kun de mest solgte medikamenter.


Julemusik i Nerja

På søndag d. 18. december kan man komme i god julestemning, hvis man aflægger San Miguel kirken (Plaza Andalucía) i Nerja et besøg kl. 16.00. Lyden af engelske Christmas carols (tradisionelle julesange) vil fylde kirkerummet, når det international kor “Coraxalia” giver koncert sammen med Music Group Cámara Canilena og solisten Joe Boyle.

Juleaften kl. 16.00 kan man lyttet til Christmas carols på the Balcon de Europa i Nerja.


Nyheder den 13. december 2011


Pas på lokkende tilbud.

Juletilbud snyder

Vær på vagt over for de mange lokkende juletilbud, advarer forbrugerorganisationen FACUA, der mener, at tilbudene alt for ofte er misvisende, skriver dagbladet 20 Minutos.

Organisationen peger ikke kun på opreklamerede tilbud, men også på gavecheck og tilbudene 2 x 1 eller 3 x 2, der i realiteten ofte bare gælder et begrænset vareudvalg. Formålet med tilbudene er kun, mener FACUA, at tiltrække kunderne.

Ligeledes overtræder mange forretninger loven ved at sige til kunderne, at en annonceret vare er udsolgt, også selvom det ikke var omtalt, at tilbudet kun gjaldt så længe lager haves.

Flere forretninger risikerer nu at blive anmeldt af FACUA.Iñaki Urdangarin

Kongen har fået nok af Urdangarin

Kong Juan Carlos har officielt afskåret svigersønnen Iñaki Urdangarin, som er gift med prinsesse Cristina, fra officielle pligter.

Årsagen er domstolens undersøgelse af hans organisation, Instituto Nóos, hvor han er mistænkt for at have snydt de lokale regeringer i Valencia og på de Baleariske Øer.

Det siges, at den spanske konge mener, at svigersønnen ikke er ”repræsentativ” for kongehuset.En helligdag mere i 2012.

Helligdagene næste år

Kalenderen for 2012 har ni nationale helligdage, hvilket er en mere end i 2011.

De ni dage er:

6. januar: Helligtrekonger

6. april: Langfredag.

1. maj: Arbejdernes dag.

15. august: Religiøs helligdag, Asunción de la Virgen.

12. oktober: Nationaldag, Día de la Hispanidad.

1. november: Alle helgeners dag.

6. december: Grundlovsdag, Día de la Constitución.

8. december: Religiøs helligdag, Inmaculada Concepción.

25. december: Juledag.

Derudover kommer så de regionale helligdage, ligesom hver kommune har sine to dage.

2. januar: Helligdag i Andalusien, Aragonien, Asturien og Extremadura.

28. februar: Andalusiens dag.

5. april: Skærtorsdag fejres i alle regioner på nær Catalonien og Valencia.Index over udviklingen i boligpriser 2205Q4=100. Kilde Macrobond og Nykredit Markets.

Boligpriser falder fortsat

De spanske boligpriser falder fortsat, og tallene fir også 3Q 2011 viser samme tendens. Prisniveauet for Spanien er nu under indeks 95, og dermed under prisniveauet fra 2005. Boligmarkedets udvikling er tæt forbundet med Spaniens udfordrende økonomiske situation disse år. Sammen med en arbejdsløshed på knap 22 procent, fastfrosne lønningsniveauer og et stort budgetunderskud er der nok at tage fat på for den nye spanske regering, ledet af det konservative Partido Popular. Nykredit Markets har store forventninger til det reformprogram, som den nye regering vil iværksætte, men forventer ikke en hurtig markedsreaktion.

Der er væsentlige geografiske forskelle på boligpriserne og deres udvikling i Spanien. Nedenfor ses, hvordan priserne i hovedstaden og de større byer samt på Costa del Sol har været igennem en voldsommere både op- og nedtur end Spanien som helhed. Derimod har de Baleariske og Kanariske øer set mindre drastiske bevægelser op og ned. Alle områder følger dog samme kurve generelt. Bemærk, at grafen nedenfor har 2001 som sit indeks 100.


Kilde Tinsa, Macrobond og Nykredit Markets.


FOTO TORREPAREDONES (mailet i går)

Billedtekst: De arkæologiske udgravninger i Torreparadones.

Kejser Augustos hoved fundet i Baena

Under udgravningerne i den gamle romerske by Torreparadones ca. 20 kilometer fra Baena (Córdoba) har arkæologer fundet et smukt hoved af hvidt marmor. Man mener, at den skal forestille kejser Augusto, der regerede det romerske rige i det 1. århundrede.

Hovedet er det seneste af en række interessante fund, som arkæologerne har gjort i denne historiske guldgrube. For et par år siden fandt man også hovedet af kejser Claudio.Lucia arrangeret af den svenske skole (arkivfoto).

Luciaoptog i Marbella

I aften er der Luciaoptog i den gamle bydel i Marbella. Optoget er arrangeret af den svenske skole i byen. Udover optoget vil der blive serveret gløgg og brunekager.

Arrangementet starter kl. 18.00 ved Plaza de la Iglesia.Kongen beundrer sin Cup fra tidligere år sammen med Iker Casillas.

Spil om Kongens Cup i aften

Der dystes om Copa del Rey i aften på landets fodboldbaner.

Real Madrid møder f.eks. Ponferredina kl. 20.00, mens Málaga spiller ude mod Getafe kl. 21.00.


Nyheder den 12. december 2011


Hotellet har stået tomt i seks år.

Arabiske investorer viser interesse i Hotel Don Miguel i Marbella

Omkring 60 forskellige saudiarabiske investorer har vist interesse i at købe Hotel Don Miguel i Marbella, skriver La Opinión de Málaga.

Hotellet lukkede i oktober 2005, da omkring 250 ansatte mistede deres stillinger. Det blev drevet af hotelkæden Roc Hoteles, der leder flere hoteller i Spanien med sammenlagt 7.000 hotelsenge. Bygningen ejes dog af selskabet Sociedad de Inversiones y Promociones Turísticas Sipsa.

Specielt en saudiarabisk investeringsfond studerer netop nu seriøst mulighederne for at overtage det emblematiske hotel, som måske endelig kan åbne igen efter at have været lukket i over seks år.

Don Miguel har godt 500 værelser, mens dets grund for foden af La Concha er på 70.000 m2.Iñaki Urdangarin beklager, at han har skadet kongehusets renomme.

Den besværlige svigersøn

Kongeparret virker til at være usikre over, hvordan de skal forholde sig til situationen omkring svigersønnen, Iñaki Urdangarin, der er gift med deres yngste datter, Cristina.

Urdangarín risikerer at blive sagsøgt for bedrag i forbindelse med sagen om hans organisation, Instituto Nóos, der skulle fungere som en NGO, men som tilsyneladende opkrævede ågerpriser fra bl.a. de lokale regeringer på Balearerne og i Valencia. Overskuddene skulle derefter være blevet overført til et af Urdangarins selskaber.

Kongehuset har ikke kommenteret sagen, som er døbt Babel. Sidste uge forlød rygter, at man ville køre de to døtre, altså både Cristina og Elena, ud på et sidespor og ikke længere lade dem repræsenterer kongehuset ved ceremonier og den slags, men det afviser kongehuset dog.

Dronning Sofia havde desuden tilladt, at billeder, som blev taget af hende selv sammen med Urdangarin og familien, da hun for nyligt besøgte dem i Washington, blev offentliggjort i sidste uges udgave af magasinet ¡Hola!. Under tidligere besøg har sikkerhedsvagter forhindret fotografer i at komme i nærheden af dronningen, men ikke denne gang, hvilket kun kan fortolkes som en støtte til Urdangarin.

Selv fastholder han, at han er uskyldig i anklagerne om bedrag, men har netop udsendt en pressemeddelelse, hvori han meddeler, at kongehuset ikke har noget at gøre med hans personlige aktiviteter, og at han beklager, ”at han har skadet kongehusets renomme”.Byens historie kan spores til det 10. århundrede.

Torre del Mar vender tilbage til

Det fæstningsværk, der formentligt udgør Torre del Mars oprindelse, er nævnt allerede i tekster fra den 10. århundrede, hvor det var en del af maurernes forsvarssystemer i Al Ándalus. Det fungerede som delvist forsvarsværk ved havnen frem til det 19. århundrede.

I dag er der næsten ikke noget tilbage af den oprindelige fæstning, der ligger ved Plaza de la Axarquía, hvor mere moderne bygninger er bygget op ad fæstningens mure. Men det nye byråd (PP) i Vélez-Málaga har besluttet, at de historisk interessante rester skal reddes for eftertiden, og at arbejdet skal påbegyndes i 2012.Uheldig forbipasserende ligger såret på Puerta del Sol.

For retten efter bizart selvmordsforsøg

Den 34-årige Santiago Manjón Bermúdez er nu stillet for rettet, efter han i 2010 overfaldt en politimand, i et forsøg på at begå selvmord.

Hans plan var at overfalde politimanden med en kniv i håbet om, at denne så ville skyde ham.

”Jeg var desperat og ville have ham til at skyde mig. Jeg havde ikke selv mod til at gøre det,” har han forklaret. Det har sjette gang, han forsøgte at tage sit eget liv, men heller ikke i 2010 ville det lykkes.

Først købte han en køkkenkniv til tre euro, og med den gik han til området omkring Puerta del Sol i Madrid. Her sparkede han på en politibil for at få opmærksomhed. En betjent stod ud af bilen, bad om ID, og så angreb Manjón. Betjenten skød ham en gang, men Manjón fortsatte sine angreb, og betjenten skød ham to gange mere.

”Jeg havde ikke noget alternativ,” beklager han.

En af kuglerne fortsatte dog og ramte en tilfældig forbipasserende i øjet. Selv ikke fire operationer har kunnet redde øjet.AVE’en sendes på sin galiciske jomfrutur af diverse politikere.

Galicien har nu også AVE

Spaniens nordvestligste hjørne, Galicien, har nu også fået højhastighedstoget, AVE.

Den forbinder Santiago de Compostela, A Coruña og Ourense, og den 150 km lange tur mellem de tre byer er mindsket med en time. Det har kostet 3,3 milliarder at konstruere togbanen.

Det er de første højhastighedsspor i Galicien, mens de første spor i Andalucien blev lagt for snart to årtier siden.

Togbanen i Galicien blev indviet den 10. december.


Júzcars 265 indbyggere skal nu stemme om husenes farve.

Folkeafstemning i Júzcar om Smølfe-status

I juni blev den lille by Júzcar i Ronda-bjergene malet blå til ære for optagelserne af filmen Smølferne 3D. For at skabe hjemmene til de små væsner malede Sonys filmproducenter alle byens 170 ellers hvidkalkede bygninger i denne, den helt rigtige farve.

Nu, flere måneder efter, at filmholdene har forladt byen, er husene stadig blå. Det skyldes, at omkring 800 nysgerrige hver uge har lagt vejen forbi for selv at se smølfernes by – i forbindelse med helligdagene sidste uge var antallet 3.000. Og det er naturligvis godt for byen, omsætningen og beskæftigelsen.

Men hvorvidt indbyggerne fortsat vil leve i en blåmalet by, skal afgøres ved en folkeafstemning, og byrådet har netop fastsat datoen for afstemningen til søndag den 18. december.


Arte manchego, Barcelonas Iniesta igen i topform.

Barcelona på førstepladsen – sammen med Real Madrid

Real Madrids mandskab tabte bolden og personligheden, FC Barcelonas spillere forsvarede bogstaveligt talt deres spillestil.

Det var lørdag aften i hovedstaden, og i den længe ventede Clásico scorede hjemmeholdet efter bare 25 sekunder, efterfulgt af hvad det betyder på Santiago Bernabéu, men så leverede Iniesta sin arte manchego, Messi gjorde sit sædvanlige og dermed blev det 3 – 1 til FC Barcelona.

Omkring 500 millioner mennesker verden over fulgte kampen på Tv.

Málaga CF måtte søndag nøjes med det ene point (1 – 1) mod Osasuna.

Der er endnu ikke juleferie i den spanske liga, der spiller igen næste weekend.Hør om jul i Covent Garden i Fuengirola.

NADFAS forelæsning

NADFAS Illustrated Lecture finder sted i dag, mandag den 12. december kl. 16.30 i teatret Salon Varietes i Fuengirola.

Forelæsningen omhandler 300 Years of Christmas at Covent Garden i London og gives af Sarah Lenton, der arbejder for BBC og har speciale i live operaforestillinger.

For mere information kontakt Pauline på 952 382 713 eller besøg www.nadfascostadelsol.org.Nyheder den 9. december 2011


Halerorene parkeres tæt den 18. og 29. december.

Iberias strejke: øer og enklaver skal ikke isoleres

Selvom Iberias piloter strejker som varslet den 18. og 29. december, vil en del flyvninger alligevel blive gennemført. Det garanterer Fomento, ministeriet for offentlige arbejder, ifølge El Mundo.

Det drejer sig om alle flyvninger mellem fastlandet og landets yderste områder, Ceuta og Melilla samt de Kanariske Øer, som man ikke vil isolere. Derudover er det ministeriets intention at gennemtrumfe 50 procent af luftbroen mellem Madrid og Barcelona. Ruter over Atlanterhavet vil ligeledes blive gennemført med en afgang i hver retning, det vides dog først på mandag, hvilke det bliver.

Iberias ledelse har desuden bedt selskabets piloter om at genoverveje deres beslutning om at strejke. Piloternes strejker på grund af utilfredshed med oprettelsen af lavprisselskabet Iberia Express.Pensionerne blev godkendt, mens José Antonio Griñán (tv.) og Manuel Chaves var på vagt.

Udbetaling af ulovlige pensioner er Junta de Andalucias fejl, hævder forsvarsadvokater

De 16 tiltalte, som foreløbig er afhørt i forbindelse med pensionsskandalen ERE, hævder, at de ikke er skyldige. Det eneste, de har gjort, er at ansøge om en pension, som de troede, at de havde ret til. Derfor er det den andalusiske lokalregerings fejl, at de godkendte ansøgningerne og udbetalte pensionerne.

”De var ikke klar over, at de gjorde noget ulovligt. De er ydmyge mennesker, der troede, at de modtog hjælp fra Junta de Andalucía, uden at være klar over, at de snød nogen eller modtog ulovlig støtte,” forklarer Esperanza Lozana, som er forsvarer for to at de tiltalte, til El País.

”De ansøgte om støtte fra det offentlige. Det er politikernes ansvar, at støtten blev givet,” insisterer Carmen Julia Garcia Mesa, der forsvarer andre af de tiltalte.

Uvidenhed er altså argumentet, de bruger mod dommer Mercedes Alayas krav om kautioner på i alt næsten 4,8 millioner euro. Dem har hun beregnet ud fra de beløb, som de anklagede har modtaget i pension, som de slet ikke havde ret til, og så har hun for god ordens skyld lagt 30 procent oveni.

I alt er 72 personer tiltalt i sagen, og dommeren regner nu med, at der er udbetalt mindst 10 millioner euro i de uberettigede pensioner, og disse penge mener hun, skal tilbagebetales.

Dommeren har igen peget på formanden for Juntaen, José Antonio Griñán, som mulig ansvarlig, eftersom han var ansvarlig for lokalregeringens økonomi, da pensionerne blev godkendt, hvilket i øvrigt var mens nuværende vicestatsminister Manuel Chaves var formand for lokalregeringen. Endnu er Griñán dog ikke blevet sagsøgt.


Redningsmandskab var 45 minutter om at finde drengen.

Lille dreng begravet levende

Den seks år gamle Ridrigo fra Valladolid, som i onsdags sneede inde efter en lavine på skisportsstedet Saas-Fee i Schweiz, døde i går.

Han stod på ski på løjperne sammen med en skiinstruktør, da lavinen ramte og begravede ham levende i sneen. Han lå begravet i 45 minutter, før redningsmandskabet fandt ham, hvorefter han blev indlagt med forfrysninger på et nærliggende hospital. Her døde han dog i går kl. 23.30.

Drengens forældre vil nu sagsøge skiskolen, da de ikke mener, at instruktøren burde have taget børnene med op til 2.900 meters højde, mens de schweiziske myndigheder skal undersøge, hvorfor man var så længe om at finde drengen.Atomkraftværker er ikke sikre, vil miljøorganisationen nu bevise.

Greenpeace har spioner på atomkraftværker

Greenpeace har nu erkendt, at organisationen har spioner på flere af atomkraftværker, skriver dagbladet 20 Minutos.

Aktivister i Frankrig blev anholdt mandag den 5. december i Nogent-sur-Seine omkring 100 kilometer syd for Paris, men miljøorganisationen insisterer nu på, at der også er spioner på Spaniens a-kraftværker.

Aktivisternes mission er at skaffe beviser på fejl i kraftværkernes sikkerhedssystemer og gøre offentligheden opmærksom på, at atomkraftværkerne ikke er sikre. Ved at kunne infiltrere dem, er det allerede bevist, at de er meget udsatte, mener miljøorganisationen.


Immigranter når Ceuta.

Svømmer til Spanien

Immigranter forsøger nu at komme ind i Spanien ved at svømme turen fra Marokkos kyst til Ceuta. Guardia Civil har netop tilbageholdt 43 håbefulde, men illegale immigranter ved den spanske enklaves kyst.

Der er tale om en ny taktik. De aspirerende immigranter samler sig i grupper på flere hundrede nær stranden, og når de er omkring 100 meter fra vandkanten, løber de ud og kaster de sig i havet. Dermed overrasker de det marokkanske politi, som kun når at tilbageholde en del af dem.

43 personer lykkedes altså at undslippe denne gang og ved hjælp af bare en luftmadras eller et bildæk at svømme til Ceuta, hvor de blev anholdt af det spanske politi.

Det er ikke første gang, at immigranter forsøger at komme ind i Spanien ved at svømme til Ceuta i samlet flok. Politiet har siden juli anholdt 380 immigranter. De fleste af dem kommer fra landene syd for Sahara.

Hvad kan myndighederne gøre for at løse problemet? Og hvilken fremtid venter de afrikanske immigranter, der lykkes at komme til Spanien?

Læs med her LINK: http://www.ladanesa.com/component/content/article/43-temaadebat/2866-gadesaelgernes-limbo-og-myndighedernes-afmagtReal Madrids træner José Mourinho og FC Barcelonas Pep Guardiola.

Clásico-weekend

Lørdag den 10. december er der atter Clásico på fodboldmenuen. Real Madrid tager imod FC Barcelona kl. 22.00 på Santiago Bernabéu.

Clásico-trivialiteter:

· Første sammenstød mellem de to klubber stod i 1902.

· De har mødtes i alt 246 gange (heraf 31 venskabskampe).

· Barcelona har vundet 102 kampe, Real Madrid 86 gange, de øvrige uafgjort.

· Da holdene mødtes for et år siden, vandt Barcelona 5 – 0. Sidst gang, som var i august, dog kun 3 – 2.

· Alle tre finalister til FIFA’s titel som årets bedste spiller, Messi, Xavi og Ronaldo, er på samme bane.

Også Málaga

Málaga CF er også på hjemmebane denne weekend mod Osasuna, hvilket sker søndag kl. 18.00.

Se hele kampprogrammet her LINK: http://www.elpais.com/deportes/futbol/


¿Qué pasa? – de kommende dage

Benalmádena

17. december kl. 20.15
Julen synges ind af koret Coral Ciudad de Benalmádena i kirken Inmaculada Concepción i Arroyo de la Miel.


Estepona

Indtil 26. januar
Minerales y Rocas (Mineraler og sten) hedder en udstilling, med eksempler fra hele Málaga-provinsen, der kan ses i Museo Municipal Paleontológico.

16. december kl. 20.00
Julekoncert med Radka Ramanova og Alberto Rama i Centro Cultural Padre Manuel.


Frigiliana

Indtil 14. januar
Jacinto Lara og Perry Oliver udstiller i Galeria Krabbe. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.


Fuengirola

17. december kl. 21.00
Stor jule- og nytårskoncert med Kievs symfoniorkester, som spiller vals og polka, i Palacio de la Paz. Entré fra 18 euro. Tlf. 952 589 349.

20. december kl. 20.30
Det kommunale band, Banda Municipal de Música byder på julekoncert i Palacio de la Paz. Gratis entré.


Málaga

16. december kl. 21.00
David Bisbal giver koncert i Málaga Auditorium Club. Entré fra 22,50 euro på www.malagaentradas.com.

16. december kl. 21.00, 17. december kl. 20.00
Julekoncert med værker af G. Holst og A. Guinovart på Teatro Cervantes. Entre fra 12 euro på www.unientradas.es.


Marbella

Indtil 14. januar
Lía G: La belleza Inquietante er titlen på udstillingen på Museo Grabado Español i den gamle bydel.

Indtil 11. december kl. 12.00 – 22.00
En kulinarisk messe med titlen 30 Feria de Muestras de Marbella Especial Salón Gastronómico i kongrescentret.

15. december – 10. januar
Skøjtning for alle på den store skøjtebane i kongrescentret.

16. december kl. 20.00
Koncert med værker af Gustav Mahler i Iglesia de la Virginia. Gratis entré.

16. december – 2. februar
Udstillingen Nepal, la otra Mirada, med fotografier af Víctor Fernández kan ses i Centro Cultural San Pedro.


Nerja

10. december kl. 21.00
Jazzkoncert Gypsy & Dixie i kulturhuset Centro Cultural Villa de Nerja. Entré 10 euro, ved indgangen eller på www.teleentrada.com.

15. december kl. 21.00
Operaen Carmen opføres i kulturhuset Centro Cultural Villa de Nerja. Entré 12 euro ved indgangen eller på www.teleentrada.com.


Torremolinos

17. – 18. december
Expo Histórica, en messe for samlere af specielt historiske objekter, afholdes i kongrescentret. Entré voksne 3 euro, børn 1 euro.

18. december kl. 20.00
Julen synges ind af koret Coral de Torremolinos i kirken Madre del Buen Consejo.Nyheder den 7. december 2011


Iberia kan forblive på jorden to dage i december

Piloter afgør strejke i dag

Iberias piloter vil i dag afgøre, hvornår de vil strejke. Via deres fagforening, Sepla, har de længe varslet, at de planlægger to dages strejke i december, hvis ikke luftfartsselskabet dropper planerne om at skabe et eget lavprisselskab til korte og mellemlange ruter. Det er allerede døbt Iberia Express.

Piloterne har i stedet foreslået en række besparelser for at få selskabets ledelse på andre tanker, men de vil ikke ændre planer. De mener, at piloternes forslag ville betyde årlige besparelser på 15 millioner euro, mens lavprisselskabet vil spare selskabet omkring de 100 millioner euro. Ledelsen er desuden utilfreds med, at piloterne ikke har tilbudt at gå ned i løn.

De andre ansatte i Iberia støtter ikke strejken, som kan blive holdt den 18. og 19. december. Den forventes ikke at blive afholdt i forbindelse med juledagene.Væg med fotos af politibetjente dræbt af ETA.

220 døde søger ansvarlig

Den baskiske terrororganisation, ETA, formodes at stå bag 829 drab, mener det spanske indenrigsministerium. Af disse er 220 enten ikke opklaret, eller også er de ansvarlige ikke anholdt, og de efterladte til ofrene lægger nu, i forbindelse med ETA’s permanente våbenhvile, pres på for at få sagerne løst.

Strafferetslovgivningen blev reformeret i 2010, og siden da kan en drabssag ikke udløbe, men lovændringen kom for sent for de 220 sager.

”Antallet burde være pinligt for politikerne,” udtaler Maite Pagazaurtundúa, der er formand for ofrenes sammenslutning Fundación de Víctimas del Terrorismo. Det er takket være denne organisations arbejde, at tallet på uopklarede og ustraffede sager er blevet offentliggjort.

Tilbage i 1978 blev der desuden givet amnesti til de terrorister, som stod bag attentater begået før denne dato, og derfor er yderligere 72 drab ikke inkluderet i antallet af uløste sager. Et eksempel er attentatet i 1974 på en café nær Puerta del Sol i Madrid, hvor 13 personer, størstedelen politibetjente fra en nærliggende station, blev dræbt.

Statistikkerne eskalerede fra netop 1978 til 1980, da ETA ifølge indenrigsministeriet begik 234 drab.

Uden en informatør er det så godt som umuligt at optrævle de gamle sager, beklager Pagazaurtundúa, mens mange af stikkerne dog har ført undersøgelserne ind i blindgyder.

ETA’s sidste attentat er heller ikke opklaret endnu. I det blev to betjente dræbt, da en bilbombe i juli 2009 sprængtes ved Guardia Civil-stationen i Palmanova på Mallorca.Herfra faldt en mand i går.

Overlever fald fra femte sal

En mand faldt i går fra femte sal ved en boligblok i centrum af Marbella. Han var ved at male facaden, da løftekranen, han stod på, pludselig gav efter.

Han faldt flere etager gennem den tomme luft, indtil han få meter fra fortovet blev reddet af sikkerhedsudstyret, som han havde forsvarligt spændt fast.

Forbipasserende havde set manden falde, og de havde tilkaldt både politi og ambulance, men redningsfolkene kunne bare konstatere, at manden ikke havde lidt anden skade end en forskrækkelse.Eurofighter på flybasen i Morón.

Forsvarsministerium betaler fly på klods

31,6 milliarder euro havde regeringen budgetteret til modernisering af forsvaret. Heriblandt luftvåbnet, der skal udstyres med 87 jagerfly af typen Eurofighter fra EADS, som samlet koster 12 milliarder euro.

Spanien mangler dog stadig at betale EADS omkring 600 millioner euro, og det tal stiger hurtigt, informerer direktøren, Louis Gallois, eftersom betalingerne lader vente på sig, og renter og gebyrer løber op.

Derfor har forsvaret nu lavet en afbetalingsordning, hvormed man de næste uger vil betale 309 millioner euro, mens den nye regering må slås med den resterende gæld, der formodes at løbe op i omkring 400 millioner euro.

Samtidigt har ministeriet annulleret købet af 10 af i alt 45 NH-90 transporthelikoptere.De rigeste tjener 11 gange mere end de fattigste.

Større forskel på rige og fattige

Forskellen på rige og knapt så riges indtægter stiger og er nu den største i 30 år, viser OECD’s nye undersøgelse.

Spanien ligger lige over midten blandt de 34 lande, der er medlem af den internationale organisation. I gennemsnit tjener de rigeste 10 procent af indbyggerne i medlemslandene ni gange mere end de fattigste 10 procent.

I Spanien er denne forskel på 11.Carmen Franco.

Francos datter vil ikke flytte farens rester

Et ekspertudvalg, som blev nedsat af regeringen i maj til at anbefale en løsning på dilemmaet omkring gravstedet for faldne på begge sider i den spanske borgerkrig, Valle de los Caídos, anbefalede for nyligt at flytte diktator Francisco Francos jordiske rester derfra. Man anser, at det er bedre at grave hans rester op, og endelig stede ham til hvile sammen med sin hustru på kirkegården Mingorrubio ved El Pardo uden for Madrid.

Der var dog tale om en anbefaling, hvorfor regeringen og den katolske kirke først skal godkende en eventuel flytning.

En tredje part, nemlig diktatorens eneste datter, Carmen Franco, er nu også kommet ind i billedet. Og hun er ikke indstillet på at lade farens rester grave op, i stedet kalder hendes advokat udvalgets forslag en ”fornærmelse mod intelligensen.”

Det bliver op til den kommende regering at tage stilling til sagen – eller vælge ikke at træffe en beslutning. Foreløbig er der i hvert fald ingen afgørelse i sigte, og en talsmand for PP, Esteban González Pons, har sagt, at ”spaniernes problem lige nu er ikke Franco, men arbejdsløshed”.Valencias bekymringer gik i opfyldelse.

Valencia ude af Champions League

Valencia mødte tirsdag aften Chelsea i den sidste gruppematch i Champions League og måtte se sig slået med hele 0 – 3. Dermed går det spanske hold ikke videre.

FC Barcelona og Real Madrid er allerede kvalificeret til sekstendedelsrunden. Førstnævnte stillede op med reserveholdet i aftes mod Bate Borisov, men også de kender Barças grundregel om at lave flest mulige mål og scorede fire gange til 4 – 0.

Real Madrid møder i aften Ajax Amsterdam ude, kampen starter kl. 20.45 og vises på Autonómicas. Villarreal har hjemmebanefordelen mod Napoli, også kl. 20.45 og på GolTV.Real Madrids Ronaldo flankeres af Barça Xavi og Messi.

Top tre fra La Liga

Messi. Xavi. Ronaldo. De tre La Liga-spillere er finalisterne i kampen om titlen Ballon d’Or – FIFA’s titel som verdens bedste fodboldspiller – anno 2011.

Det er tredje år i træk, at de tre finalister kommer fra den spanske Liga.

Lionel Messi vandt den både i 2009 og 2008, Cristiano Ronaldo i 2008, mens Xavi Hernández endnu ikke har vundet den.

Vinderen offentliggøres den 9. januar i Zürich.Religiøs helligdag den 8. december.

Helligdag torsdag

Torsdag den 8. december fejres Inmaculada Concepción, den ’ubesmittede undfangelse’, der selvfølgelig henviser til Jomfru Maria.

La Danesa vender tilbage med flere spanske nyheder fredag den 9.Nyheder den 5. december 2011


Iñaki Urdangarin er også anklaget for at have misbrugt sin position i kongefamilien.

Kong Juan Carlos’ svigersøn i yderligere klemme

Det spanske politis antikorruptionsafdeling fortsætter undersøgelserne af Instituto Nóos, som ledes af Iñaki Urdangarin, der er gift med prinsesse Cristina.

Instituto Nóos skulle være en ikke-lukrativ organisation, en slags NGO, men flere sager som de seneste uger er bragt til torvs, tyder på, at det langt fra har været tilfældet. Tværtimod kan Urdangarin og hans forretningspartner, Diego Torres, have tjent store summer på at lave forretninger med myndighederne.

Urdangarin er desuden anklaget for at have misbrugt sin position i kongefamilien til at opnå indbringende aftaler med bl.a. lokalregeringerne i Valencia og Balearerne.

I fredags blev tre embedsmænd i Valencia afhørt i forbindelse med sports- og turistkongresser, som Nóos mellem 2003 og 2006 var betalt 3,7 millioner euro af lokalregeringen for at arrangere. Nóos mistænkes for at have opkrævet langt mere end det, som det rent faktisk kostede at arrangere kongresserne. Overskuddet skulle være overført fra Nóos til et af de selskaber, som ejes af Urdangarín og Torres.

Yderligere en sag er desuden dukket op. Denne drejer sig om 445.000 euro, som Instituto Nóos ifølge El País skulle have modtaget fra den baleariske lokalregering for at oprette og drive organisationen Observatorio Permanente de Deporte y Turisme, der skulle studere synergien mellem turisme og sport på verdensplan. Projektet blev godt nok lanceret i 2006, men har ikke fungeret siden. Den baleariske lokalregering betalte desuden 2,3 millioner euro i 2005 og 2006 for kongresser lig dem i Valencia.

Kongens svigersøn er endnu ikke tiltalt i sagen, men politiets antikorruptionsafdeling undersøger nu, hvorvidt han skal anklages for bl.a. dokumentfalsk og underslæb.Xavier Mariscal med pokalen, Fernando Trueba (tv.) og Tono Errando.

Enkelt europæisk filmpris til Spanien

Chico & Rita, en film af Xavier Mariscal, Fernando Trueba og Tono Errando, vandt lørdag prisen som bedste tegnefilm på European Film Awards, som blev afholdt i Berlin.

Mens priserne regnede over de danske filmfolk, hhv. Susanne Bier, Lars von Trier og Mads Mikkelsen, vandt ingen af de andre spanske nomineringer.

Der var ellers håb om priser for både musik og instruktion af Pedro Almodóvars La Piel Que Habito, og publikumspris for Iciar Bollains También la Lluvia.Kystvejen er snart uden belysning.

Mørkelægning definitiv

Kommunen i Marbella besluttede sidste uge, at man ikke længere vil betale for belysningen af motorvejsstrækningen A-7 til og omkring byen. Man havde dog håbet, at det ansvarlige ministerium, Fomteno, ville indvillige i at betale regningen fremover, men det er endnu ikke sket.

Derfor er der nu kun lys på strækningen mellem Puerto Banús og Guadalmina og fra Cabopino til selve Marbella.

Marbella er ikke den eneste kommune, hvor motorvejsstrækningen, den tidligere N-340, ikke længere er belyst. Heller ikke i Manilva, Estepona, Mijas eller Fuengirola er der længere lys langs vejen. Det er en strækning på ca. 70 kilometer.La Bolsa, Madrid

Ugen starter 1,01 procent op

Ugen er startet godt på det spanske marked, hvor Ibex 35 i morges kl. 09.01 allerede var steget med 1,01 procent.

Bedst går det Scyr-Vallehermosa, der er steget 1,98 procent, mens en af landets største banker, BBVA, interessant nok er oppe med 1,24 procent.

Interesseret i at følge Ibex 35 på nært hold? Klik her LINK: http://www.mercadofinanciero.es/laopiniondemalaga/valores/resumen.html?pStock=I%2520IB

Risikopræmien på 10 års obligationer var kl. 09.46 på kun 338,6 basispoint, mens den fredag ved lukketid var 357.Det spanske hold inklusive træner Albert Costa får pokalen overrakt af kongen – stadig gemt bag solbriller.

Afbud til forsvar af Davis Cup-titel

Søndag slog Rafael Nadal argentinske Juan Martín Del Potro 1-6, 6-4, 6-1, 7-6 i en kamp, som varede over fire timer. Inden da havde Nadal vundet over Juan Mónaco, David Ferrer havde slået samme Del Potro, mens Feliciano López og Fernando Verdasco tabte et i doublen.

Dermed vandt Spanien årets Davis Cup mod Argentina med 3 – 1. Finalen på verdensmesterskaberne i tennis for herrehold blev spillet på Estadio La Cartuja i Sevilla.

Det var Spaniens femte mesterskab i løbet af 11 år.

Holdets bedste spiller, Rafael Nadal, har dog allerede meddelt, at han ikke vil deltage på Davis Cup-holdet næste år. Han forklarer det med, at der ikke er plads på hans kalender på grund af OL.Ricardo Sánchez ses her med Jelena Jankovic.

Spanier skal lede Wozniacki til Grand Slam

Det bliver spanske Ricardo Sánchez, der fremover skal træne det danske tennisfænomen, Caroline Wozniacki.

Den 51-årige Sánchez har selv spillet på topplan, han vandt bl.a. det spanske mesterskab for spillere under 21 år. Han har været træner i omkring 20 år, og fra 2007 til 2010 trænede han Jelena Jankovic, som han førte til tops på verdensranglisten.

Hans første store udfordring med Caroline Wozniacki bliver Australian Open i slutningen af januar, hvor verdensetteren igen skal forsøge at vinde en Grand Slam-turnering.

Hendes bedste resultat i Australien opnåede hun i 2009, hvor hun blev slået ud i kvartfinalen.Iniesta (nummer fire fra venstre) er endelig på banen igen.

Mestrene sætter opkomlingene på plads

FC Barcelona satte i lørdags opkomlingene, årets store overraskelse, Levante, på plads. 5 – 0 blev resultatet på Camp Nou, hvor gæsterne ikke havde en chance. Barça har nu en score på 39 – 0 denne sæson på hjemmebanen.

Med sejren over Levante bibeholder det forsvarende mesterhold afstanden på tre point til Real Madrid, der lod sig nøje med tre mål – også mod nul – mod Sporting Gijón.

Der blev også scoret tre mål hos Málaga CF, der mødte Real Sociedad i San Sebastián. Málaga førte 2 – 1 til det 88. minut, hvor Real Sociedads Carlos Vela gjorde det til 2 – 2, mens Ifrán scorede hjemmeholdets tredje mål til 3 – 2 i det 91. minut.

”Æren tilfalder Real Sociedad, men med hjælp fra dommeren,” sagde Málagas træner, Manuel Pellegrini, efter matchen.

Málaga ligger stadig nummer fem med 23 point, men på sjettepladsen kommer Sevilla med 21 point, og den andalusiske arvefjende spiller først i aften. Kampen står mod Getafe og spilles kl. 21.00. Den vises på C+ Liga/GolTV.Spaniens grundlov fejres tirsdag.

Helligdag i morgen

Tirsdag den 6. december er det helligdag. Her fejres Día de la Constitución Española, altså grundlovsdag.

Vi vender tilbage med flere spanske nyheder på onsdag den 7. december.
Nyheder den 2. december 2011


Efter 2.000 år er det endnu ikke lykkedes at afgøre, hvor Baltasar egentlig kommer fra. Han ses her med Melchor og Gaspar.

Kong Baltasar frikendt

En dommer i Huelva afviste i går en sag mod en af de tre vise mænd, nemlig Baltasar. Han var blevet sagsøgt af en indbygger i Huelva for at have smidt en karamel i øjet på hende under optoget i forbindelse med helligtrekonger i 2010, forklarer avisen El Mundo.

Dommeren, Javier Pérez Minaya, begrundede frikendelsen med, at alle må regne med en vis risiko for at blive ramt af en karamel, en hændelse der nu er døbt ’caramelazo’, når man deltager i et optog med de tre vise mænd, ligesom ”man ikke kan forestille sig” et optog, hvor de vise mænd, eller kongerne, ikke smider med karameller.

Pérez Minaya erkender samtidig, at der nok er et vis venskab mellem ham selv og sagsøgte, eftersom han, så længe han kan huske, har modtaget gaver fra ham hvert år den 5. januar.

Men der er måske heller ikke tale om den rigtige Baltasar, fortsætter dommeren, som forklarer, at skadeslidte havde adresseret sin anklage – med store bogstaver og med fed skrift – til ham, altså Rey Mago Baltasar. For at stille den rigtige Baltasar for retten, skal man nemlig først finde ham, og den eneste person, man har, er den senegalesiske mand, der agerede Baltasar den 5. januar 2010.

Dommeren noterer, at man ved, at Baltasar kommer fra Mellemøsten, men at man ikke ved hvilket land.

”Efter over 2.000 år har man endnu ikke lykkedes at afgøre, præcist hvilket land, han stammer fra. Kun ved at kende hans nationalitet, kunne man afgøre, hvor han skulle stilles for retten,” forklarer Pérez Minaya. Ved domstolen i Huelva blev det altså ikke.En formodet terrorist anholdes i Vigo.

Nu terrorisme i Galicien – fire formodede aktivister fra Resistencia Galega anholdt

Bedst som de spanske myndigheder lader til at have en reel chance for at afslutte ETA’s terror for et uafhængigt Baskerland, er der nu risiko for, at en lignende organisation, der har ulmet nogle år, planlægger flere attentater i Galicien.

Politiet i Vigo anholdt onsdag aften fire personer, to kvinder og to mænd, som er mistænkt for at tilhøre den galiciske organisation Resistencia Galega, der ønsker at løsrive Galicien fra det øvrige Spanien. I forbindelse med anholdelsen fandt politiet bl.a. fire bomber, tre af dem med en sprængladning på knapt seks kilo.

De fire personer er anklaget for at have planlagt at sprænge en bombe på Spaniens grundlovsdag, den 6. december. På grund af anklagens karakter blev de i går transporteret til Madrid, hvor er isolationsfængslede og hvor de foreløbig er blevet forhørt af højesteretsdommer Eloy Velasco.

Siden 2005 er 12 personer blevet anholdt i forbindelse med den ekstremistiske gruppe.

Som det er tilfældet i Baskerlandet, er der måske heller ikke her tale om en enkelt gruppe mennesker, der er parate til at anvende vold for at forsøge at opnå en uafhængig stat. I hvert fald demonstrerede et halvt hundrede mennesker i går mod anholdelserne foran museet for moderne kunst i Vigo.

De protesterede også mod ”undertrykkelsen af Galicien”.Mariano Rajoy, Spaniens næste statsminister.

Rajoy tiltræder tidligere

Spaniens kommende statsminister, Mariano Rajoy, skal nu tiltræde den 21. december.

Lige efter valget den 20. november var planen, at han skulle tages i ed den 20. december, en dato, der senere blev udskudt til den 22. december. Nu skal det så endelig blive den 21., forlyder det fra PP’s hovedkvarter på Calle Génova i Madrid.

Den 22. december indsættes så de nye ministre, hvis navne offentliggøres samme dag, mens det første ministerråd efter planen skal afholdes den 23. december.

I dag mødes Rajoy med Storbritanniens vicestatsminister, Nick Clegg, der er på besøg i Madrid.Syriske flygtningen krydser grænsen til Tyrkiet.

Ud af Syrien

Det spanske udenrigsministerium anbefaler nu alle spaniere til straks at for lade Syrien.

Ministeriet peger på den stigende uro og den vold, som Bachar Al-Assads regime udøver mod demonstranterne.

De, som måtte ønske at forblive, anbefales hurtigst muligt at kontakte ambassaden i Damaskus og oplyse personalet der om adresse og telefonnummer, ligesom man fraråder alle at rejse rundt i Syrien og til at undgå hovedstadens yderste bydele.Oliven høstes manuelt.

En god olivenhøst

I Málaga-provinsen forventer man denne sæson at høste omkring 65.000 tons oliven, hvilket er 11.000 tons mere end sidste år.

I Ronda-bjergene er høsten isoleret set ikke så god. Her forudser man i år en høst på næsten 1.000 tons færre end sidste år. Det svarer til et fald på omkring 15 procent.

Men, alting er relativt, også når det drejer sig om oliven. Sidste år var høsten nemlig rigtig god. Da høstedes 6.500 tons, mens det i 2009 kun blev til godt 5.500 tons.

Grunden til, at den ikke er helst så strålende i år, er vejret. Det regnede knapt i hverken september eller oktober og da regnen så endelig kom lige før høsten startede i november, sugede olivenerne vandet til sig, hvilket desuden kan give en ringere kvalitet og kvantitet af olivenolien.

Der er i alt 120.000 hektarer beplantet med oliventræer i provinsen. Olivenene herfra anvendes først og fremmest til olivenolie.

Olivenhøsten startede i midten af november, men den er endnu ikke afsluttet; nogle steder varer den frem til slutningen af januar eller begyndelsen af februar.Rafael Nadal (tv.) starter finalen mod Juan Mónaco.

Davis Cup-finale starter i dag i Sevilla

Rafael Nadal, David Ferrer, Feliciano López og Fernando Verdasco spiller fra i dag Davis Cup-finalen mod Argentina.

Spanien har været finalist syv gange før og har vundet turneringen fire gange. Den ene gang var i 2008, hvor finalen stod mod netop Argentina, der nu forventes at ville forsøge at hævne sig.

Nadal spiller den første kamp fredag, som står mod Mónaco, mens Ferrer er næst mod Del Potro.

Der spilles til søndag, den 4. december på Estadio de La Cartuja i Sevilla.

Kong Juan Carlos forventes at være blandt tilskuerne.

Kan man ikke selv være der, kan man se med fra kl. 14.00 på TVE1.


Sofa-Liga?

Weekendens kampe i La Liga fløjtes i gang med Racing og Villarreal samt Sporting og Real Madrid lørdag kl. 18.00.

Se hele programmet her LINK: http://www.elpais.com/deportes/futbol/competicion/primera/Kong Juan Carlos underskriver grundloven i 1978.

To helligdage om hjørnet

Tirsdag den 6. december: Her fejres Día de la Constitución Española, altså grundlovsdag.

Torsdag den 8. december: Inmaculada Concepción, en religiøs helligdag.


¿Qué pasa? – de kommende dage


Estepona

Indtil 26. januar
Minerales y Rocas (Mineraler og sten) hedder en udstilling, med eksempler fra hele Málaga-provinsen, der kan ses i Museo Municipal Paleontológico.


Frigiliana

Indtil 14. januar
Jacinto Lara og Perry Oliver udstiller i Galeria Krabbe. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.


Fuengirola

2. december kl. 20.30
Bossanova-koncert med japanske Koji Shiokawa og spanske Juanma Romero i Casa de la Cultura. Gratis entré.

2. – 6. december
Charles Dickens’ A Christmas Carol opføres på Salon Varietes. Hver dag kl. 20.00, søndag kl. 19.00. Entré kan bookes på 952 474 542, se ellers www.salonvarietestheatre.com.


Málaga

6. december kl. 09.00
Málaga Maraton. Løb samtlige 42,195 km eller nøjes med en halv maraton rundt i byen. Mere info på www.malagadeporteyeventos.com.


Marbella

Indtil 14. januar
Lía G: La belleza Inquietante er titlen på udstillingen på Museo Grabado Español i den gamle bydel.

3. – 11. december kl. 12.00 – 22.00
En kulinarisk messe med titlen 30 Feria de Muestras de Marbella Especial Salón Gastronómico i kongrescentret.


Mijas

3. december kl. 19.00
Julekor synger julen ind på kommunekontoret i La Cala.

3. – 6. december kl. 12.00 – 20.00
Julebasar med marked, juleudsmykning, mad og drikke samt besøg af Julemanden foran kommunekontoret i La Cala.


Nerja

10. december kl. 21.00
Jazzkoncert Gypsy & Dixie i kulturhuset Centro Cultural Villa de Nerja. Entré 10 euro, ved indgangen eller på www.teleentrada.com.


Torremolinos

4. – 8. december
Nonner fra klostre i Andalusien og Extremadura viser og sælger julekager og andet bagværk i kongrescentret. Gratis entré.


Nyheder den 1. december 2011Mens der endnu var belysning langs vejene.

Lyset slukkes i Marbella

Kommunen i Marbella vil ikke længere betale for belysningen af motorvejsstrækningen A – 7, og derfor vil der fra i aften ikke længere være anden lys end bilisternes på vejen.

Dermed følger Marbella samme plan som Estepona, Fuengirola, Manilva og Mijas, der allerede i oktober meddelte elselskabet Endesa, at man ikke længere ville betale for belysningen, hvorfor der hurtigt blev slukket.

Også Marbella kommune har de seneste 15 år betalt for belysning af vejen, men byrådet mener, at den regning bør betales af staten, nærmere betegnet ministeriet for offentlige arbejder (Fomento). I ministeriet er man principielt ikke uenige, blot gør man opmærksom på, at belysningen kun er lovpligtig på særligt udsatte strækninger.

Lyset bliver derfor ikke tændt på vejene til og omkring Marbella i aften, med mindre Fomento alligevel beslutter sig for at træde ind.

Kommunen, som dermed sparer omkring 350.000 euro om året, har dog besluttet at bibeholde belysningen af den seks kilometer lange strækning mellem Puerto Banús og Guadalmina.

Byrådene i de kommuner, hvor man har valgt ikke længere at betale for belysningen, håber, at den nye, konservative regering vil betale for belysningen, som man mener, er så vigtig for sikkerheden og også for Kystens image.Kortet viser de sidste tre dages jordrystelser på og omkring El Hierro.

Endnu en nat uden jordskælv

Indbyggerne på El Hierro har for anden nat i træk kunnet sove roligt, siden de seismologiske uroligheder startede i juli.

I løbet af de ca. fem måneder har de omkring 11.000 indbyggere ellers oplevet 11.897 jordrystelser og -skælv, som har målt op til 4,6 på richterskalaen. I går registreredes kun tre rystelser, som var på mellem 2,0 og 2,6.

Det undersøiske vulkanudbrud er ligeledes aftaget i styrke, selvom der stadig stiger magma og gas op til havets overflade fra vulkanen, hvis krater er 200 meter under havet.

Myndighederne, i dette tilfælde det nationale geografiske institut ING vil dog ikke afvise, at der kan komme flere jordskælv, selvom risikoen minimeres dag for dag.

Indbyggerne er så småt ved at vende tilbage til det, som før juli var deres dagligdag, men der venter andre strabadser, eftersom jordskælv og vulkanudbrud nærmest har sat en stopper for turismen, som mange af øboerne lever af.Den undersøiske vulkan spyr stadig magma og sten op til overfladen i Mar de las Calmas, ud for El Hierro.Skilte op, skilte ned…

Muelle Uno åbner nu alligevel

Det nyrenoverede havneområde i Málaga, Muelle Uno, når kun at være lukket i omkring 48 timer.

Muelle Uno åbnede i tirsdags kl. 09.00. Mange af områdets 70 forretninger, cafeer, tapasbarer og restauranter var åbne, parate til at tage imod de første kunder.

Omkring kl. 13.00 skulle Muelle Uno have været indviet af bl.a. borgmester Francisco de la Torre, men så kom en meddelelse fra Urbanismo, kommunens afdeling for byplanlægning, der dikterede, at området slet ikke måtte åbne. Der blev stadig arbejdet på området, og man anså, at det var risikabelt for offentligheden at opholde sig der, ligesom forretningerne slet ikke havde ansøgt om endsige fået åbningstilladelser.

Efter en række møder i går mellem havnens ledelse og kommunen samt inspektioner af området vil åbningstilladelser fra i dag blive udstedt én ad gangen. Det vil sige, at man kan besøge Muelle Uno fra og med i dag, men at ikke alle forretninger endnu er åbne.

Myndighederne regner med, at alt vil være på plads inden jul.Juleudsmykning i Málaga.

Julestemning på gaderne

Juleudsmykningen er for længst på plads og spreder nu julestemning langs gader og stræder.

Selvom det måske ikke altid kan ses, har langt de fleste byer i år skåret ned på budgettet til udsmykningen, f.eks. sparer Alhaurín de la Torre i år 80 procent i forhold til sidste år.Plaza del Colón i Madrid, da den yderste højrefløj krævede eneret på ægteskabet.

Ingen pres for annullering af homoseksuelles rettigheder, siger den katolske kirke

Den katolske kirke vil ikke lægge pres på den kommende, konservative regering for at få sat stop for de homoseksuelles ret til at gifte sig, siger biskop Juan Antonio Martínez, der også er talsmand for bisperådet, Episcopal Española (CEE).

”CEE fortæller aldrig nogen regering, hvad den bør gøre,” citeres Martínez i El País. Udtalelsen står dog i skarp kontrast med præsteskabets deltagelse i demonstrationer arrangeret i 2005 af Spaniens svar på Tea Party; den yderste højrefløj.

Den katolske kirke har altid været imod homoseksuelles rettigheder, også da kun registrerede parforhold var accepteret, mens præsteskabet gik i selvsving, da den snart forhenværende socialistiske regering opgraderede reglen til også at godkende ægteskaber.

Foreløbig har ingen repræsentanter for PP udtalt sig om, hvorvidt der er planer om at ændre loven.

PP indkalder vidne, der hævder, at homoseksualitet er en sygdom

Overskriften er fra en artikel i El País i juni 2005, da den nuværende regering ville give homoseksuelle ret til at gifte sig. Lovforslaget blev som bekendt godkendt, men inden da kæmpede PP imod og blandt partiets skyts var denne ekspert, professor i psykologi, Aquilino Polaino.

Verdenssundhedsorganisationen WHO havde 15 år forinden vedtaget, at homoseksualitet ikke er en sygdom, men professoren mente at vide bedre. ”Selvom det ikke længere klassificeres som en sygdom, betyder det ikke, at der ikke er syge iblandt dem. Man kan hjælpe dem med terapi,” sagde Polaino.

”De har beskrevet homoseksualitetens psykopatologi helt korrekt,” roste derefter PP’s talsmand Agustín Conde. Der var dog ingen kommentar fra partiets formand, som også dengang var Mariano Rajoy.

Selvom artiklen er fra 2005, er den i dag den mest læste på El País’ hjemmeside, læs den her LINK http://www.elpais.com/articulo/sociedad/PP/lleva/experto/Senado/afirma/ser/gay/enfermedad/elpepisoc/20050621elpepisoc_3/TesFor en god sag.

Stor julebasar på Hotel Guadalpin Banús

Organisationen Despertar sin Violencia (vågn op uden vold) byder alle til en stor, international julebasar på Hotel Guadalpin Banús i Puerto Banús, Marbella.

Der er boder med madvarer, kunsthåndværk, kunst, dekoration og juleudsmykning, ligesom der er underholdning af lokale sangere og dansere, mavedansere og meget andet.

Børn kommer ind ganske gratis, mens voksne opkræves en entré på 3 euro – og så inkluderer det et nummer til den store tombola.

Basaren afholdes den 6. december (helligdag) fra kl. 11.00 – 19.00.

Mere information på www.despertarsinviolencia.org.Fuengirolas borgmester, Esperanza Oña, løfter cuppen.

VM-pokal i Fuengirola

I går eftermiddag kunne indbyggerne i Fuengirola se den cup, som det spanske fodboldlandshold i 2010 havde med hjem fra verdensmesterskaberne i Sydafrika.

Blandt fansene var byens borgmester, Esperanza Oña, der her ses med pokalen, mens byrådsmedlem Ana Mata ser på.


Nyheder den 30. november 2011


Besøgende kigger på forretninger, samtidig som der stadig arbejdes på området.

Muelle Uno lukket få timer efter åbningen i går

Den nyrenoverede del af Málagas havn, Muelle Uno, åbnede i går kl. 09.00. Mange af områdets 70 forretninger og adskillige cafeer, tapasbarer og restauranter var åbne, parate til at tage imod de første kunder.

Omkring kl. 13.00 skulle Muelle Uno indvies af bl.a. borgmester Francisco de la Torre.

Så kom en meddelelse fra Urbanismo, kommunens afdeling for byplanlægning, der dikterede, at området slet ikke måtte åbne. Det arbejdes stadig på området, og det er derfor risikabelt for offentligheden at opholde sig der, påpegedes det.

Nogle forretningslokaler mangler stadig at få sat døre i, parkeringsområder er ikke færdige, og det samme gælder flere trapper og elevatorer, ligesom der fortsat arbejdes på flere fællesområder.

Åbningsceremonien blev aflyst i sidste øjeblik, mens der dog allerede var kunder og nysgerrige inde på området. Kl. 17.22 blev ledelsen af det nye havneområde og havnemyndighederne så definitivt informeret om, at der skulle lukkes helt, og offentligheden dermed nægtes adgang.

Urbanismo begrunder lukningen først og fremmest med hensyntagen til folks sikkerhed, men påpeger også, at områdets forretninger ikke har åbningstilladelser, og at der slet ikke er ansøgt om disse tilladelser.

Direktøren for Muelle Uno, Patricio Gutiérrez del Álamo, forstår ifølge Diario Sur ikke kommunens indstilling, og han siger, at han ikke er sikker på, præcist hvilke dele af havneområdet, som mangler licenser.

Parterne mødes i dag for at diskutere, hvordan man kan fremskynde en ny dato for en gyldig indvielse af havneområdet, der endelig skal åbne Málaga ud mod havet.Endnu en dødsulykke, det tredje på 18 timer.

76-årig kørt ned i Mijas

En 76-årig kvinde blev i går kørt ned i Las Lagunas, Mijas.

Ulykken skete kl. 11.30. Kvinden gik over en fodgængerovergang tæt på en tilkørsel til A-7, på vej mod Camino de Coín, da en lastvogn parkeret tæt på overgangen pludselig startede og kørte hende ned. Hun omkom på stedet.

Det er det tredje dødsfald inden for 18 timer på vejene i Málaga-provinsen.

Mandag eftermiddag omkom en 45-årig mand og hans syvårige søn, da en bilist påkørte dem i Málaga-bydelen Cerrado del Calderón.

Og det er den tredje ulykke.

En betjent fra Policia Local blev påkørt, mens han var ved at undersøge omstændighederne omkring ulykken i Málaga. Han er uden for livsfare, men klager over smerter i ryggen og er indlagt på Hospital Carlos Haya.Piloter på arbejde hos Iberia.

Pilot-strejke synes uundgåelig

Iberias piloter fastholder gennemførslen af den varslede strejke i december. Meddelelsen kommer fra repræsentanter for piloternes fagforening, Sepla, informerer avisen 20 Minutos.

Der er endnu ikke klart, præcist hvornår arbejdsnedlæggelsen vil finde sted. Talsmand for fagforeningen, Justo Peral, udtaler, at man afventer svar fra kabinepersonalets repræsentanter om, hvorvidt de også deltager i strejken. Hvis ikke, gør piloterne det alene, meddeler han.

Rejsebranchen frygter, at piloterne vælger at strejke i forbindelse med helligdagene i begyndelsen af måneden, som er tirsdag den 6. og torsdag den 8. december.

Piloterne er utilfredse med, at Iberia har lanceret sit eget lavprisselskab, Iberia Express. De mener, at selskabets generaldirektør, Willie Walsh, dermed kan have taget det første skridt til at gøre Iberia til British Airways’ lavprisselskab.CCOO’s Ignacio Fernández Toxo (tv.) og UGT’s Cándido Méndez.

Fagforeningsbosser advarer Mariano Rajoy

Spaniens næste statsminister, Mariano Rajoy, mødes i dag med lederne af landets to største fagforeninger, CCOO og UGT.

På dagsordenen er ændringer af arbejdsmarkedslovgivningen. Den nuværende, socialistiske regering har allerede taget de første skridt til at reformere lovgivningen, bl.a. har man gjort det nemmere for arbejdsgivere at afskedige unødvendig arbejdskraft. Den kommende, konservative regering vil og er også nødt til at accelerere processen.

Rajoy mødes også med formanden for arbejdsgiverforeningen CEOE, Juan Rosell.

Lederne af fagforeningerne har på forhånd advaret den kommende statsminister. De har udtalt, at de håber, at han ikke ”vil skuffe og foreslå en ensidig arbejdsmarkedsreform.”Valle de los Caídos (de faldnes dal) få km fra Madrid.

Francos rester bør flyttes

Francisco Francos jordiske rester bør flyttes fra Valle de los Caídos, har det udvalg, som regeringen har nedsat til at studere dilemmaet, nu konkluderet.

Udvalget, som består af bl.a. historikere og juridiske eksperter samt en enkelt munk, har siden maj arbejdet på et forslag til, hvordan man kan løse det problem, at diktatoren ligger begravet samme sted som faldne republikanere. I stedet har regeringens ønske været at konvertere det gigantiske mausoleum til et monument for faldne på begge sider i Borgerkrigen (1936 – 1939), gøre det til et museum for alle, et monument for ”forsoning frem for konfrontation.” Gruppen var blevet bedt om at nå en beslutning før parlamentsvalget den 20. november, men eftersom man frygtede at påvirke valget, foreligger den først nu.

Anbefalingen er altså at flytte diktatorens rester og at give dem til hans pårørende, så de selv kan finde et mere velegnet sted, hvilket formentlig ville blive i Madrid, hvor også hans hustru ligger begravet.

Det ville give fred til de pårørende til de mange, der kæmpede imod Franco, og de krigsfanger, som blev tvunget til at arbejde på opførelsen af mausoleet, der skulle være et monument for diktatorens sejr. Mange døde under opførslen og blev også begravet her. Ikke alle er identificeret, og der er en vis usikkerhed omkring, præcist hvor mange, her ligger begravet, men det er omkring 34.000.

Udvalgets medlemmer er dog ikke alle enige, og man helgarderer sig i den afsluttende rapport med at tillægge, at Francos rester skal flyttes ”hvis den katolske kirke og regeringen er enige.”

PP, som danner regering den 22. december, gav allerede før valget udtryk for, at man var imod at ændre noget i Valle de los Caídos. Den katolske kirke har endnu ikke kommenteret udvalgets konklusion.Pokalen fra Sydafrika.

VM-pokalen når Fuengirola

Den pokal, som det spanske fodboldlandshold fik i forbindelse med sejren ved VM i fodbold 2010, er disse dage på turné i Málaga-provinsen.

I dag er turen nået til Fuengirola, hvor pokalen kan ses på rådhuset mellem kl. 16.30 – 21.00.Nyheder den 29. november 2011


Det nye havneområde med fæstningen Alcazaba i baggrunden.

Muelle Uno – Málagas nyrenoverede havneområde åbner i dag

Málaga kan i dag se resultatet af flere års arbejde på at konvertere den del af havneområdet, som ligger lige overfor byens centrum, parallelt med Calle de los Curas og ud imod Paseo de la Farola, til et attraktivt havneområde.

Åbningen er desuden resultatet af flere årtiers krav fra byens indbyggere om at åbne havnen og lade den være en integreret del af byen. Og den er resultatet af en investering på over 80 millioner euro fra en række forskellige, private selskaber.

Muelle Uno er navnet på det nyrenoverede område og også på shoppingcentret, der har en lang række kendte forretninger, der alle vender ud mod kajen.

Overalt, men specielt på området ved La Farola (fyrtårnet), er der nu et stort udbud af cafeer, tapasbarer og restauranter, heriblandt marisquería Godoy og Café de Paris.

Håbet er selvfølgelig, at havneområdet bliver et attraktivt fritidsområde for indbyggerne i Málaga, og også for de tusinder af gæster ombord på krydstogtskibene, som hver dag anløber havnen.

Fakta:

∙ Den renoverede del af havneområdet er på 56.000 m2.

∙ Muelle Uno Shopping har 70 forretninger fordelt på 14.000 m2.

∙ Her er 1.050 p-pladser.

∙ Området åbnede i morges kl. 09.00.

∙ Den officielle indvielse er kl. 13.00, her deltager bl.a. borgmesteren, Francisco de la Torre.

∙ Her er foreløbig skabt 400 arbejdspladser.

∙ Læs mere om Muelle Uno herMariano Rajoy klar til vagtskifte.

Spaniens kommende statsminister tages i ed den 22. december

Partisekretær i PP, María Dolores de Cospedal, meddelte i går, at Mariano Rajoy tages ed den 22. december.

Det har været både den afgående regerings og PP’s ønske, at den nye regering skal træde til så hurtigt som muligt. Tidligere havde parterne meddelt, at vagtskiftet forventedes at ske den 20. december. Nu bliver det så den 22. december – i øvrigt en dato, som er mejslet godt fast i alles hukommelse, da det er dagen for det store, årlige julelotteri, bedst kendt som El Gordo.

Den 20. og 21. december er der debat og efterfølgende afstemning i kongressen, hvor Mariano Rajoy er sikret flertal på grund af PP’s majoritet. Først dagen efter han er taget i ed, hvilket sker i kongepaladset La Zarzuela, forventes han at afsløre navnene på de nye ministre og afholde det første ministermøde.

Mariano Rajoy i Europa
Mariano Rajoy skal allerede, inden han endelig kan kalde sig Spaniens statsminister, møde både Tysklands kansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy. Det sker, når EPP (forkortelsen af det engelske navn European People’s Party) mødes den 7. og 8. december i Marseille. Rajoy har på forhånd forklaret begge, at hans hovedfokus bliver på at få den spanske stats regnskaber til at gå op.

Mere officielt bliver det dagen efter mødet i Marseille, når han sammen med den nuværende statsminister, José Luis Zapatero, deltager i et møde i EU.

Den kommende statsminister har ikke vist sig officielt siden valget den 20. november.Bilisten fortsatte omkring 100 m for derefter at køre ind i to andre biler (arkivfoto).

Far og søn omkommet i trafikulykke i Málaga

En mand på 45 år og hans søn på bare syv år blev i går eftermiddag kørt ned i bydelen Cerrado del Calderón i Málaga. Den syvåriges tvillingebror blev også ramt, men han overlevede ulykken og ligger indlagt på Hospital Materno Infantil.

Ulykken fandt sted på Calle Rodeo, der har et utal af skarpe sving. Her kom manden gående på fortovet med sine to sønner, da en bil pludselig ramte dem. Faren omkom på stedet, mens den ene dreng døde efter flere hjertestop på vej til hospitalet i centrum af Málaga.

Bilisten, der ifølge El País kan have forsøgt at undgå en parkeret bil, fortsatte omkring 100 meter efter påkørslen. Her kørte vedkommende ind i en anden parkeret bil, der blev skubbet til side, hvorefter den kørte sammen med en tredje bil.Skilte med budskaber for ETA sættes stadig op i Baskerlandet. Her ”farvel med ære”, ”beslutsomme i kampen til sejr” og ”ETA – i dag, i går og i morgen”.

Kommune betaler pårørende til ETA-aktivister for fængselsbesøg

Byrådet i Sopelana, der ligger i Vizcaya-provinsen, har afsat 22.500 euro til at dække de udgifter, som pårørende til ETA-aktivister har i forbindelse med besøg i fængsler andre steder i Spanien.

Beslutningen blev taget takket være stemmer fra Bildu, som er det det ledende, ekstremt nationalistiske venstrefløjsparti, der traditionelt har været ETA-sympatisører, mens byrådets ene repræsentant for det mere moderate, men stadig uafhængighedssøgende parti, PNV, også stemte for. PSOE- og PP-medlemmer stemte imod.

PNV havde allerede, da partiet ledte byrådet i Sopelana frem til maj i år, afsat penge til transportudgifter i forbindelse med fængselsbesøg, men højesteret dømte i 2010 udbetalingerne for ulovlige.

Det har altid været kutyme for den spanske stat at sende ETA-aktivister til strafafsoning i andre regioner end netop Baskerlandet. Det er det, som den aktuelle debat omkring ETA’s krav om tilbagevenden af indsatte til Baskerlandet drejer sig om. Men indtil nu har pårørende altså måttet rejse til andre områder af landet for at besøge de indsatte terrorister, og det, mener altså både Bildu og PNV, skal alle skatteydere være med til at betale.Sagsøgt for at undersøge Franco-tidens mulige forbrydelser.

Baltasar Garzón for retten i januar

Den spanske højesteretsdommer som er i eksil ved Den Internationale Domstol i Haag, Baltasar Garzón, får nu sine egne sager for højesteretten.

Den første sag afholdes den 17. januar og drejer sig om dommerens aflytninger i Gürtel-sagen, den omfattende korruptionsskandale, der har væltet flere politikere, heriblandt den nu forhenværende leder af lokalregeringen i Valencia, Francisco Camps (PP).

Den 24. januar og senere den 31. januar gælder det næste sag. Her er han anklaget for at have indledt undersøgelser i mulige forbrydelser mod menneskeheden under Franco-styret, hvilket ikke var lovligt ifølge statsanklageren, som mener, der er tale om embedsmisbrug fra Garzóns side. Undersøgelserne i denne sag startede i begyndelsen af 2010, hvorefter Garzón blev suspenderet fra de spanske domstole, men i stedet fik ansættelse ved Den Internationale Domstol i Haag. Her har han bl.a. været med til at undersøge mulighederne for at retsforfølge Moammar Gaddafi før dennes død.

Den respekterede dommer, der af mange anses som værende en sidste bastion mod korruption og konspiration og fortaler for menneskerettigheder risikerer at miste sin licens som dommer.Isco og klumpespil.

Málaga CF nummer fem i ligaen

”En triumf af et stort hold,” skriver lokale Diario Sur om kampen i aftes på La Rosaleda. Det omtalte hold er naturligvis hjemmeholdet, Málaga CF, der spillede mod Villarreal.

Kampen var dog ikke et helt triumftog, hjemmeholdet til tider kedeligt og måtte også lide mod de gule til resultatet 2 – 1. Mål af Toulalan – der senere blev udvist efter to gule kort, Marco Ruben for gæsterne og Isco.

Kris Stadsgaard kom ikke på banen.

Málaga har nu 23 point og er kravlet op på en femteplads.Nyheder den 28. november 2011


Tidligere borgmester lod skatteyderne betale 3.685 euro for besøg på bordeller.

Trækker sig tilbage efter bordelbesøg med kommunens kreditkort

Miguel Ángel Domínguez (PSOE) har netop trukket sig tilbage som rådmand med ansvar for bolig og offentlige arbejder i den andalusiske lokalregerings afdeling i Huelva-provinsen. Anledningen er, at El Mundo sidste uge afslørede, at han, mens han stadig var borgmester i Valverde del Camino, havde brugt kommunens Visa til at betale for flere besøg på et bordel i Sevilla. Ifølge avisen skulle han have brugt sammenlagt 3.685 euro på syv besøg, der skulle have fundet sted i begyndelsen af året. De var betalt med et Visa Platinum, som kun borgmesteren havde ret til at bruge.

Allerede inden borgmesterens bordelbesøg måtte de ansatte ved kommunen i Valverde del Camino ofte vente med at få deres løn på grund af manglende penge i kommunekassen. Domínguez var borgmester der frem til kommunalvalget i maj, hvor PP vandt, hvorefter han, som det er normen i PSOE i Andalusien, i stedet fik en anden stilling i lokalregeringen.

Selvom han har trukket sig fra sin post, hævder han, at han ikke har gjort noget forkert, eftersom han har betalt pengene tilbage til kommunen.

Javier Arenas, formand for oppositionspartiet PP i Andalusien og ifølge alle meningsmålinger den kommende leder af den andalusiske lokalregering efter valget i marts 2012, overvejer nu at inddrage samtlige kreditkort fra offentligt ansatte for at undgå, at også andre skulle blive fristet til at gå på bordel med offentlige kreditkort.Bunken af papirarbejde er lige så høj.

Efterladte biler fjernes i Fuengirola

Både byer og landdistrikter plages af biler, der efterlades for derefter at samle støv, optage plads og generelt være til gene for omgivelserne. Nogle gange får de lov at stå der meget længe, og man kan foranlediges til at tro, at myndighederne ikke gør noget ved det.

Men det er ikke altid tilfældet. F.eks. i Fuengirola har kommunen i indeværende år fjernet omkring 100 efterladte biler fra byens gader og andre offentlige områder, skriver Diario Sur.

Der er dog registreret 443 efterladte biler i kommunen. Man kan dog ikke bare fjerne dem alle, da det hver gang kræver et langt og dyrt administrativt forløb, før politiet kan beordre et køretøj fjernet. Processen, der starter med, at bilen bliver anmeldt til politiet som værende efterladt, tager omkring to måneder.40 km pister er allerede farbare.

Åbnet for sæsonen i Sierra Nevada

Sæsonen er startet i Sierra Nevada. Skisportsressorten åbnede officielt i går, og foreløbig er det muligt at anvende 40 kilometer pister, hvilket er dobbelt så meget som normalt ved sæsonstart.

En stor del af løjperne er egnet til begyndere og lidt øvede og er generelt meget brede, hvilket giver godt albuerum for debutanter. De røde pister har masser af udfordringer for de trænede, ligesom der findes flere sorte pister.

Sierra Nevada er det allerførste spanske skisportssted og blandt de første i Europa til at åbne i år.

Læs mere på Sierra Nevadas egen hjemmeside LINK: http://sierranevada.es/Dronning Sofia overrækker pris til danske Trine Sejthen

International pris til dansk designer

Den danske designer Trine Sejthen har vundet førstepræmien i en europæisk annoncekonkurrence med titlen: “Nej til vold mod kvinder”. Den spanske dronning Sofia forestod overrækkelsesceremonien, der fandt sted den 24. november i Madrid.

Trine Sejthens annonce lyder: “Hun har 3 brækkede ribben, 2 løse tænder, 5 brændemærker af cigaretter på benet … Det er ikke altid til at se…”

“Vold er ikke altid synlig. Jeg vil have folk til at tænke, at denne kvinde kunne være hvem som helst. Man kan ikke se, om hun er rig eller fattig, hun kunne være din søster, ven eller hende, som sidder ved siden af dig i bussen,” siger Trine Sejthen selv om vinderannoncen.

Der deltog flere end 2.700 annoncer fra 40 europæiske lande i konkurrencen, der arrangeres af FN’s regionale informationskontor for Vesteuropa (UNRIC) med støtte fra FN’s centrale organ for ligestilling og forbedring af kvinders tilværelse.

Konkurrencen søger at skabe opmærksomhed om dette problem, der berører hver tredje kvinde i hele verden. Vinderannoncen bliver nu offentliggjort i flere europæiske aviser.

For mere information klik her LINK: http://www.unric.org/es/pagina-principal/252-di-no-a-la-violencia-contra-las-mujeres:Den engelsksprogede udgave af Trine Sejthens annonce.
Afdøde Santi Santamarías restaurant mister stjerne.

Michelin-bedømmelser offentliggjort: færre stjerner over Spanien

Det er nu blevet offentliggjort hvilke restauranter, som har fået stjerner i den nye Michelin-guide for Spanien og Portugal.

Antallet af restauranter i Spanien med de maksimale tre stjerner er faldet fra syv til fem.

Den ene af de to er dog den famøse El Bulli i Roses, som er lukket, så det kommer næppe som nogen overraskelse, at restauranten er slettet i den nye udgave af guiden. Helt overraskende er det heller ikke, at Can Fabes, også i Catalonien, er faldet en stjerne, efter dens grundlægger og chefkok, Santi Santamaría, døde i februar.

Udover de fem restauranter med tre stjerner, har Spanien 17 spisesteder med to stjerner og 117 restauranter med en enkelt stjerne.Flere bejler til Krids Stadsgaard.

Kris vil på ny væk – Men Málaga CF siger nej til alle tilbuddene

Også i det kommende transfervindue i januar vil den danske spiller i Málaga CF, 26-årige Kris Stadsgaard, forsøge at komme væk fra klubben.

Årsag: Han vil et sted hen, hvor han kan få spilletid. En sådan har han i denne sæson kun haft i testkampe – senest for en måneds tid siden i Córdoba. Hvor han i øvrigt scorede!

Dagbladet BT hævder, at den danske mesterklub, FC København, på ny er med i en gruppe af bejlere, der ønsker den danske forsvarer, som tidligere har optrådt på det danske landshold. Også i sommer forsøgte FCK at få Stadsgaard løst fra Málaga CF. Men forgæves.

FCKs sportschef, Carsten V. Jensen, skulle ifølge BT have henvendt sig til Málaga CF for at høre, om det kunne lade sig gøre at leje Kris med en købsklausul frem til sæsonen 2012. Men noget tyder på, at klubben ikke har lyst til at slippe danskeren, der er gardering for argentineren Demichelis, hvis han skulle gå i stykker eller få karantæne.

Hos FCK skulle Kris lukke hullet efter den langtidsskadede landsholdsspiller Mathias ”Zanka” Jørgensen.

”Den nuværende situation er utrolig frustrerende for Kris,” siger hans rådgiver og far, den tidligere topdommer Knud Stadsgaard, til B T. Han er glad for Málaga, men hans førsteprioritet er spilletid.

Ifølge Knud Stadsgaard har der været fem-seks seriøse henvendelser på sønnen, men Málaga CF har hver gang sagt nej.

Først på sæsonen ønskede en anden Las Liga-klub, nyoprykkede Rayo Vallecano, i øvrigt leje Kris, men forgæves.

Málaga spiller i aften hjemme imod Villarreal. Kampen starter kl. 21.00 og vises også på C+ Liga2.Real Madrid-træner José Mourinho kritiserede efter kampen Atlético for at spille for voldsomt.

Frontløberen spurter

Det startede ellers så spændende med et mål af Adrián til 1 – 0 til Atlético Madrid i lørdag aftens lokalderby i hovedstaden. Real Madrids første mål gik dog ind 10 minutter senere, da Cristiano Ronaldo scorede på straffespark. De næste kom først i anden halvleg, hvor Di María og Higuaín sørgede for 3 – 1, mens Ronaldo scorede endnu engang på straffe til 4 – 1. Det var portugiserens 16. mål denne sæson i La Liga, hvilket gør ham til den mest scorende i denne omgang.

Det er 12 år siden, det rød og hvid-stribede hold sidst vandt over det helt hvide hold i Madrid.

Nogle kilometer længere mod syd var det forsvarende mesterhold, FC Barcelona, på besøg – nærmere betegnet i Getafe. Hjemmeholdet løb frontløberens ærinde ved at være det første til at tage tre point mod Barcelona. Juan Valera scorede for Getafe, kampens eneste mål.

Real Madrid har nu 34 point på toppen, mens Barcelona kun har 28.Nyheder den 25. november 2011


Sporvognens dage er talte.

Ingen hjælp til sporvognen i Vélez-Málaga

Det er afgjort. Junta de Andalucía vil ikke støtte den underskudsgivende drift af sporvognen i Vélez-Málaga. Ikke nu og ikke i næste regnskabsår, skriver Diario Sur.

Avisen citerer en skrivelse fra lokalregeringen, som er et svar på de utallige forespørgsler fra kommunen i Vélez-Málaga, hvor borgmester Francisco Delgado Bonilla (PP), der tiltrådte efter valget i maj, havde håbet at få en livline til at holde sporvognen i gang.

Junta de Andalucía investerede over 34 millioner euro i banen for godt fem år siden, hvilket var, mens PSOE var ved magten i kommunen. Francisco Delgado Bonilla mener dog, at den var gal fra starten, da undersøgelser viste, at en sporvognslinje som denne godt nok kunne betale sig i en by med 200.000 indbyggere, mens der kun bor 78.000 i Vélez-Málaga.

For at ruten skal være rentabel, skal den have godt 1,1 millioner passagerer hvert år, men det tal har man endnu ikke opnået, f.eks. rejste kun godt 700.000 passagerer i 2010 med sporvognen.

En lukning af banen har længe været på tale, eftersom kommunen skylder Travelsa, som er det selskab, der driver ruten, over to millioner euro. Men driftsomkostningerne, mener Junta de Andalucía altså, er kommunens eget problem.

Derfor advarer borgmesteren nu om, at en lukning af banen er nært forestående. Det har tidligere været varslet, men stadig med håbet om, at lokalregeringen ville træde til, men da det ikke sker, lader lukningen til at være uundgåelig.Iñaki Urdangarín, gift med prinsesse Cristinas, kongeparrets yngste datter.

Den baleariske lokalregering forfalskede dokumenter for at udbetale 2,3 millioner til kongens svigersøns selskab

De seneste ugers afhøringer i sagen om Instituto Nóos, der ledes af Iñaki Urdangarín, som er gift med prinsesse Cristina, har givet nogle overraskende resultater. Først var der tale om, at Urdangarín og hans forretningspartner, Diego Torres, skulle have udstedt falske fakturaer. Og i går forklarede en tidligere funktionær så, at den forhenværende formand for balearernes lokalregering Jaume Matas (PP) havde forfalsket referater fra ikke-eksisterende møder for at kunne tildele Instituto Nóos 2,3 millioner euro, skriver El Mundo.

Avisen hævder også at have beviser på, at udbetalingerne skulle være aftalt på et møde mellem de to hovedansvarlige, Iñaki Urdangarín og Jaume Matas.

Den første udbetaling fandt ifølge finansavisen El Ecónomista sted efter mødet i maj 2005.

Samtidig sættes der nu spørgsmål ved størrelserne på de beløb, som myndighederne skulle have betalt til Noos. Nogle hævder, at der har været tale om 3,2 millioner euro.

Skulle Iñaki Urdangarí, der tidligere er beskrevet som den ideelle svigersøn, blive stillet for retten, vil han ikke længere kunne repræsentere kongehuset.Det findes ikke dårligt vejr, mener disse besøgende i Galicien åbenbart.

Turismen går fortsat strygende

Så mange ting går så skidt i Spanien lige nu, men hvad turismen, landets vigtigste industri, angår, er der fremgang over hele linjen.

Besøgstallene er netop blevet lagt sammen og opdateret, og resultatet for oktober måned er 5,1 millioner turister, hvilket er en stigning på otte procent i forhold til oktober sidste år. I årets første ti måneder valgte 51 millioner mennesker at besøge Spanien, hvilket også er otte procent flere end samme periode sidste år.

Dermed håber regeringen, at sammenlagt 57 millioner ved årets udgang vil have besøgt Spanien. Dermed bliver 2011 det tredje bedste år nogensinde, kun overgået af 2007, hvor 59,2 millioner kom til Spanien, mens tallet i 2006 var 58,4 millioner.

Årsagen til de flotte besøgstal tilskrives delvist det såkaldte arabiske forår.Gæster udenfor hotellet, hvor ulykken skete.

Norsk kvinde død efter gasulykken

Den norske kvinde, som kom voldsomt til skade under gaseksplosionen tirsdag på hotel Cordial Mógan Playa i Puerto de Mogán på Gran Canaria, døde i går på hospitalet i Las Palmas.

Hun var blevet forbrændt på 100 procent af kroppen, hvilket de spanske sundhedsmyndigheder havde beskrevet som ”uforlignelig med livet.”

Hendes navn, Anita Berger, er i dag blevet offentliggjort. Hun blev 55 år.Lige nu på teatret i Madrid og i biograferne.

Viggo Mortensen på Madrids skrå brædder

Den amerikansk-danske skuespiller Viggo Mortensen er lige nu at finde på teatret Teatro Matadero i Madrid. Her optræder han sammen med Carme Elías i Ariel Dorfmans stykke Purgatorio, der handler om tilgivelse og skyld.

Det er første gang i 20 år, at Viggo Mortensen spiller teater og første gang nogensinde, at han gør det på spansk, et sprog han lærte, da han tilbragte en del af sin barndom i Argentina.

Se hans præsentation af teaterstykket her LINK:

http://www.youtube.com/watch?v=zECfaX3MGFM

Stykket er på plakaten til den 18. december.

Viggo Mortensen er også aktuel i biograferne, hvor han spiller selveste Sigmund Freud i filmen A Dangerous Method.Málaga CF’s Fernando Hierro

Villarreal gæster Málaga

Málaga CF’s sportsdirektør Fernando Hierro har store forhåbninger til sit hold, der lige nu ligger nummer fem i La Liga, skriver Diario Sur i et frisk interview med Hierro, der nu er Manuel Pellegrinis chef.

”Vi har ret til at drømme,” siger han også med hensyn til hans forhåbninger om, at holdet kvalificerer sig til næste Champions League.

Og manden fra Vélez-Málaga har måske noget at have sin optimisme i, holdet er da ubesejret i de seneste tre kampe og har 20 point efter 12 kampe, hvilket i øjeblikket er nok til en femteplads. Villarreal, den kommende spillerundes modstander, ligger derimod nummer 12 med 14 point, så i teorien burde Hierro kunne beholde sine drømme.

Også denne gang spiller Málaga først på mandag, kampen starter kl. 21.00.

Læs hele weekendens kampprogram her LINK:

http://www.elpais.com/deportes/futbol/competicion/primera/calendarioOverskuddet går til de firbenede, der ikke alle har det så godt som parret her.

Velgørenhedsarrangement på Tamisa Golf Hotel

Lørdag den 3. december kl. 17-18 afholdes der velgørenhedsarrangement på Tamisa Golf Hotel, hvor der indsamles penge til El Refugio del Burrito og PAD.

Der bydes på kaffe og te samt småkager og andet bagværk. Det vil også blive afholdt et lotteri, hvortil man er mere end velkommen til at donere gaver, mm.

Det indsamlede beløb går ubeskåret til de to dyrevelfærdsorganisationer.

Prisen for at deltage er 7 euro.

Yderligere information på 952 585 988 eller 654 513 380. E-mail starbabies5@gmail.com.


¿Qué pasa? – de kommende dage


Benalmádena

25. – 27. november kl. 20.30

Festivalen Blues At Midnight byder i år på ni forskellige koncerter. Den afholdes på Hotel Sunset Beach Club. Mere information fås på tlf.: 952 913 285.


Estepona

Indtil 26. januar

Minerales y Rocas (Mineraler og sten) hedder en udstilling, med eksempler fra hele Málaga-provinsen, der kan ses i Museo Municipal Paleontológico.


Frigiliana

Indtil 26. november

Cármen Cólogan udstiller i Galeria Krabbe. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.


Fuengirola

2. december kl. 20.30

Bossanova-koncert med japanske Koji Shiokawa og spanske Juanma Romero i Casa de la Cultura. Gratis entré.

2. – 6. december

Charles Dickens’ A Christmas Carol opføres på Salon Varietes. Hver dag kl. 20.00, søndag kl. 19.00. Entré kan bookes på 952 474 542, se ellers www.salonvarietestheatre.com.


Málaga

25. – 27. november

Bryllupsmessen, Celebra Málaga, afholdes i kongrescentret Palacio de Feria y Congresos. Samtidig afholdes også messen BabyGood. Mere info på www.fycma.com.

1. december kl. 21.30

2. december kl. 17.30 og 21.30

3. december kl. 17.30 og 21.30

4. december kl. 14.00 og 18.00

Cirque du Solei optræder med showet Alegria, altså glæde, i Palacio de Deporte María Martín Carpena. Entré fra 28 euro for børn, 34,5 euro for voksne kan købes på www.elcorteingles.es.


Marbella

Indtil 14. januar

Lía G: La belleza Inquietante er titlen på udstillingen på Museo Grabado Español i den gamle bydel.

Indtil 27. november

Julebasar, hvorfra overskuddet går til velgørenhedsorganisationen Cáritas de Marbella, afholdes i kongrescentret.

3. – 11. december kl. 12.00 – 22.00

En kulinarisk messe med titlen 30 Feria de Muestras de Marbella Especial Salón Gastronómico i kongrescentret.


Mijas

27. november

Den russiske duo Vera Anasova og Claudio Baviera spiller klassiske værker under titlen En Danza por el Mundo i Teatro Las Lagunas. Tlf.: 952 468 100.

3. december kl. 19.00

Julekor synger julen ind på kommunekontoret i La Cala.

3. – 6. december kl. 12.00 – 20.00

Julebasar med marked, mad og drikke samt besøg af Julemanden foran kommunekontoret i La Cala.


Nerja

24. november kl. 21.00

Susan Velary Jazz Quartet giver koncert i kulturhuset. Entré 10 euro.

25. november kl. 21.00

Jazz med Oliver & Llombart Duo i kulturhuset. Entré 10 euro.


Torremolinos

4. – 8. december

Nonner fra klostre i Andalusien og Extremadura viser og sælger julekager og andet bagværk i kongrescentret. Gratis entré.

Nyheder den 24. november 2011


Hotellet hvor gasulykken indtraf i går.

Norsk kvindes situation kritisk efter eksplosion på Gran Canaria

20 personer blev skadet, seks af dem alvorligt, da en gastank eksploderede i går på hotel Cordial Mógan Playa i Puerto de Mogán på Gran Canaria.

Eksplosionen skete tidligt om morgenen, da en lastvogn leverede gas til hotellet. Ansatte havde advaret om, at der lugtede af gas, men ingen nåede at reagere, før den kraftige eksplosion raserede hotellet. Det gik specielt ud over hotellets spa, hvor taget kollapsede.

Her befandt sig også den norske kvinde, som er den, der kom værst til skade. Det oplyses i dag, at hendes brandskader dækker hele kroppen, og at hendes situation er meget kritisk.

De andre svært tilskadekomne har brandsår på mellem 30 og 60 procent af kroppen og forventes at klare sig. De er i øvrigt ansatte på hotellet.

To danskere befandt sig også på hotellet, da eksplosionen indtraf, men de meldes i god behold. Det samme er de øvrige, omkring 140 norske gæster. Alle hotellets godt 800 gæster blev evakueret umiddelbart efter ulykken, men fik sent i går eftermiddag lov til at vende tilbage til hotellet.Skiven af chorizo, der nu også har fået sin egen side på Facebook.

Stemmeseddel med en skive pølse godkendt

En skive chorizo var lagt i kuverten sammen med én af stemmersedlerne i kommunen Val do Dubra i A Coruña ved valget den 20. november, skriver den galiciske avis, Correo Gallego.

Vælgeren havde måske set for mange film med hestehoveder i senge, i hvert fald ville vedkommende helt sikkert sende en klar besked, da navnet på den ellers uskyldige chorizo jo også bruges til at beskrive svindlere og bedragere.

Vælgeren havde stemt på PP, men trods stemmen tolkes pølseskiven som en utvetydig besked til det parti.

Den fedtede stemmeseddel blev først godkendt, mens det ledende parti i kommunen, det nationalistiske, galiciske koalitionsparti BNG, protesterede med det argument, at pølseskiven var ”en klar fornærmelse”. PP mente selvfølgelig, at stemmen skulle tælles med. Et valgudvalg studerede så regelsættet omkring valg og stemmesedler, og man konkluderede, at selv en efterhånden træt skive pølse ikke kunne ugyldiggøre stemmen.Marisol Yagüe under retssagen ved domstolen i Málaga.

Tidligere borgmester i Marbella bestukket med 1,5 millioner euro, hævder Roca

Da Marisol Yagüe fra 2003 til 2006 var borgmester i Marbella, modtog hun næsten 1,5 millioner euro i bestikkelse fra daværende formand for byplanlægningen i kommunen, Juan Antonio Roca.

Det hævder i hvert fald Roca, der stadig afhøres som den hovedmistænkte i Malaya-sagen, Spaniens største korruptionsskandale nogensinde.

For knapt en måned siden kom den første tilståelse fra Roca, som indrømmede, at han i årene 1992 og 2006 havde modtaget omkring 33,3 millioner euro i bestikkelse fra firmaer, der var interesserede i at lave forretninger i Marbella. Af de 33,3 millioner hævdede han, at han betalte mindst tre millioner euro ”i kuverter” til kollegerne i byrådet, og nu har han så sat navne på nogle af modtagerne.

Udover den daværende borgmester Yagüe, der ifølge Roca skulle have modtaget de 1,5 millioner euro i løbet af en periode på bare to år, skulle han have givet byrådsmedlem Isabel García Marcos 312.000 euro og andre byrådsmedlemmer 60.000 euro.

Retssagerne mod de i alt 92 tiltalte kører nu på 14. måned i Ciudad de la Justicia i Málaga.Davis Cup-holdet ses her med træner Albert Costa (yderst t.v.).

Davis Cup-finale i Sevilla

Rafael Nadal (2), David Ferrer (5), Feliciano López (20) og Fernando Verdasco (24) er udvalgt af landstræner Albert Costa til at spille med i Davis Cup-finalen mod Argentina.

De to førstnævnte kommer sandsynligvis til at spille singlematcherne, mens de to andre vil være med i doublerne.

Marcel Granollers (27) er med som reserve, mens Marc López er med som træningspartner.

Spanien er storfavoritter. Holdet har været finalist syv gange før og har vundet turneringen fire gange. Den ene gang var i 2008, hvor finalen stod mod netop Argentina.

Der spilles fra den 2. – 4. december på Estadio de La Cartuja i Sevilla.Den nuværende leder af PSOE, statsminister José Luis Zapatero, forlader PSOE og toppen af spansk politik.

Partileder søges

PSOE er i krise efter det ydmygende nederlag den 20. november.

Statsminister José Luis Zapatero havde overladt det socialistiske partis fremtid i hænderne på Alfredo Pérez Rubalcaba, men efter søndagens resultat, er det ikke længere sikkert, at den nu forhenværende spidskandidat vil fortsætte i toppen af partiet og også overtage posten som generalsekretær efter José Luis Zapatero.

Men partiet mangler en stærk figur, der kan genopbygge moralen i rækkerne efter det værste nederlag siden 1977 og efter den nuværende regerings manglende evne til at kontrollere landets økonomi.

Det siges, at Rubalcaba i øjeblikket ”mediterer” over spørgsmålet, og foreløbig er der ingen andre ansøgere, der er ingen, som tør sige, at de kan gøre det bedre.

PSOE afholder generalforsamling i februar, hvor der uanset hvad skal udpeges en ny generalsekretær.Ikke just varm luft mellem de to tidligere holdkammerater Zlatan og Messi.

Valencia holder målfest, Barcelona klarer ærkerival

I Champions League gruppespillet havde Valencia i aftes besøg fra Belgien, nærmere betegnet Genk. Og hjemmeholdet lagde ud, præcist som det havde tænkt sig at afslutte matchen. Roberto Soldado producerede et hattrick allerede i første halvleg, og kampen sluttede 7 – 0. Det er den højeste målscore, som et spansk hold har opnået, siden Champions Leagues start i sæsonen 1992 – 1993. Valencia skal på trods af sejren have mindst et point næste gang mod Chelsea for at gå videre.

FC Barcelona var derimod på San Siro, Milano, hvor det gjaldt AC Milan, i hvad som snart kan kaldes et klassisk opgør. På Milan-siden stod selvfølgelig den tidligere Barça-spiller, Zlatan Ibrahimovic, der forlod klubben ad bagdøren efter uoverensstemmelser med træner Pep Guardiola. Svenskeren havde hele kampen følge af Xavi, men lykkedes ham trods alt at score et enkelt mål.

Inden da havde Barcelona dog fremprovokeret et selvmål i den anden ende, hvorefter Messi scorede på et ellers tvivlsomt straffespark, som desuden gav ham et gult kort, Boateng brugte akrobatik til Milans andet mål, mens Xavi afgjorde sagen til 3 – 2.

Alt i alt en fantastisk kamp, der mindede om en verdensmesterskabsfinale og ikke en gruppekamp i Champions. Barcelona, der allerede var sikker på at gå videre, gør det nu som vinder af gruppen.


Nyheder den 23. november 2011


De fleste ulykker sker i hjemmet.

Kong Juan Carlos gået ind i dør i paladset

Da kong Juan Carlos i går skulle godkende ni nye ambassadører til Spanien, skete det med et blåt øje og et plaster på næsen.

Den spanske konge var kommet til at gå ind i kanten af en dør, da den pludselig åbnede sig, mens han gik forbi, og det gik altså ud over venstre øje og næsen, lyder forklaringen på uheldet, der var sket samme morgen i Palacio de la Zarzuela.

”Det er, hvad der sker, når man går ind i døre,” citerer avisen ABC den uheldige konge, der til et arrangement i aftes havde valgt at tage solbriller på.Udsynet reduceres med 90 procent.

Politiet advarer bilister mod æggekastere

Policia Local advarer bilister om en ny mode blandt røvere, der har bredt sig over store dele af verden og som nu også er kommet til Spanien.

Røverne pisker vand i æg, som dermed bliver til en klistret og nærmest mælkehvide masse. Den kaster de så på bilernes forruder, hvormed føreren får sit udsyn reduceret med 90 procent, bliver nødt til at stoppe og dermed bliver et nemt offer. Røverne optræder ofte i bander.

Politiet giver følgende råd, hvis man skulle blive udsat for denne nye form for landvejsrøvere:

· Tag det roligt.

· Brug ikke vinduesviskerne.

· Sprøjt aldrig vand på.

· Træd på speederen. Uden hast og uden at stoppe.

· Stop ikke, før du når til et sted med flere mennesker, som f.eks. en tankstation.25 losunger har overlevet i år.

Lossene lider af kronisk nyresygdom – foreløbig 11 aflivet

Veterinærer har netop aflivet hunlossen Duna i opdrætscentret El Acebuche i naturparken Doñana. Lossen led af kronisk nyreinsufficiens, som hun fik konstateret i slutningen af 2009, men i går måtte dyrlægerne altså opgive fortsat behandling. De skønnede, at Duna på trods af smertebehandling led så meget, at det var nødvendigt at aflive hende.

Man har siden 2009 fundet forholdsvist mange tilfælde af sygdommen hos dyr i fangenskab, hvilket man frygter, kan skyldes et vitamintilskud.

Sygdom har indtil videre kostet 11 losse livet.

Ellers har 2011 foreløbig været et godt år for den iberiske los, Lince Ibérico, som dog stadig er verdens mest udryddelsestruede kat. Hele 25 unger er i årets første godt 10 måneder født i El Acebuche, hvor de også lader til at overleve. Det er det højeste antal siden 2005, da den første losunge så dagens lys i fangenskab.Banco Sabadell var gårsdagens offer.

Bankrøveri i Marbella

Bevæbnet med både en kniv og en pistol trådte en mand i går morges omkring kl. 08.30 ind i én af Banco Sabadells afdelinger i Marbella, nærmere betegnet på Calle Peñuelas.

Han truede de ansatte, som tømte kasserne, og lykkedes derefter at slippe derfra.

Politiet er nu på jagt efter en mand på mellem 40 og 45 år, der måler omkring 1,70 m. Han havde ansigtet dækket til under røveriet.

Det er ikke offentliggjort, hvor mange penge, der var i kasserne.Vist i flere arabiske lande.

Bøssers valgkys på Al Jazeera

En af de mest omtalte episoder fra valgdagen den 20. november er et pars kys. Og det er ikke valgets vinder, Mariano Rajoy der giver sin hustru, Elviria Fernández, det obligatoriske sejrskys for åben skærm, men et bøssepars noget mere entusiastiske kys.

Hændelsen fandt sted sent søndag aften, da det stod klart, at PP havde vundet. Den arabiske TV-station Al Jazeeras engelsksprogede nyhedsstation transmitterede derefter også fra Calle Génova i Madrid, hvor PP har sit hovedkontor. Ind i den homofobiske TV-stations billede trådte så pludselig to mænd, som begyndte at kysse, og de fortsatte med at vise deres kærlighed, mens reporteren, Andrew Simons, forklarede alt om valgresultaterne og den kommende statsministers mange udfordringer.

Udsendelsen blev vist direkte i store dele af den arabiske verden, hvor homoseksualitet er forbudt og kan resultere i dødsstraf, hvilket gør hændelsen til mere end blot en anekdote.

I øjeblikket er det den mest læste nyhed på avisen El Mundos hjemmeside.José Callejón fejrer et af sine to mål.

Real Madrids reserver knuser Dinamo Zagreb

Efter kun at have lidt nederlag i Champions League, var Dinamo Zagrebs spillere ikke de mest motiverede, da de i aftes trådte ud på Santiago Bernabeus græs. Hønen og ægget-spørgsmålet gør sig også gældende i fodbold, men uanset om motivationen var der eller ikke, var kroaterne bagud efter bare to minutter, og Real Madrid førte med fire mål allerede efter 20 minutter. To mere fulgte trop i anden halvleg.

Real Madrid-træner José Mourinho benyttede kampen til at afprøve nogle af reserverne, heriblandt Adán på mål og José Callejón, der kvitterede med to scoringer.

Zagreb lykkedes dog at komme forbi Adán i det 81. og 90. minut til slutresultatet 6 – 2. Kroaternes mål var historiske mål. Ikke kun var deres første i Champions, det var også de første til at gå ind hos Real Madrid i denne sæson.

Villarreal tabte ude mod Bayern München. 1 – 3.

Der er mere Champions i aften kl. 20.45, hvor Valencia møde Genk (GolTV), mens FC Barcelona er i Milano til opgøret mod Milan (TVE1).Déu meu, synes mallorquineren at tænke.

Nadal bøjer sig for Federer i London

”Han spillede for godt,” var Rafael Nadals eneste kommentar om kvartfinalematchen mod Roger Federer i går i ATP-finalen i London.

Schweizeren gjorde da også det, spillede godt. Og lidt til – han jævnede spanieren med 6 – 3, 6 – 0.

Nadal skal nu møde franskmanden Jo-Wilfried Tsoga. Vinderen går videre til semifinalen.David Ferrer.

Ferrer mod Djokovic

David Ferrer møder i dag nummer et på ATP’s rangsliste, Novak Djokovic.

Kampen vises fra kl. 21.00 på Teledeporte.Nyheder den 22. november 2011


Spaniens nye statsminister, Mariano Rajoy, må allerede gå i maskinrummet.

Ingen betænkningstid til Mariano Rajoy
Der bliver ikke nogen betænkningstid til Spaniens nye statsminister, Mariano Rajoy.

For det første angreb markedet i går, kun få timer efter de sidste stemmer var talt op, og Partido Popular var udpeget som valgets store vinder. Det var håbet, at spaniernes valg af en konservativ regering ville skabe optimisme eller i det mindste ro, men på Rajoys første arbejdsdag som kommende statsminister faldt Ibex 35 med 3,48 procent, mens udlånsrenten fortsatte på samme niveau som ugen før valget, ligesom den spanske nationalbank var nødt til at overtage den første bank siden krisens begyndelse, nemlig Banco de Valencia.

Fra flere sider kræves det derfor, at han og Partido Popular snart begynder at melde ud om, hvordan man har tænkt sig at få Spanien ud af det økonomiske kviksand, og hvilke besparelser man vil indføre for at nå målet, som for næste år er et underskud på 4,4% på statens finanser.

”Rajoy har ikke andre muligheder end at meddele, at han indfører en usædvanlig hård sparepakke for at overbevise markedet og hans europæiske partnere om, at Spanien er anderledes end Italien og Grækenland,” citeres professor i internationale forhold José Antonio Sanahuja i El País.

I går undgik Rajoy dog at melde ud, han viste sig ikke for offentligheden, ligesom han ikke tillod, at pressen overværede hans møde med den konservative partigruppe.
Men han har haft flere år til at forberede sig på de mange udfordringer, der ligger foran ham, så selvom han først officielt tiltræder den 20. december – en dato som måske fremskyndes til den 16. december – har han da også allerede nu fundet arbejdstøjet frem. De næste dage mødes han med lederne af de øvrige partier, med undtagelse af den baskiske venstrefløjskoalition, Amaiur, der fik syv mandater, men som Rajoy anser som værende en efterkommer af det forbudte Batasuna.


Soraya Sáenz de Santamaria, måske den næste vicestatsminister.

Ministerbrikkerne på plads i december
Mariano Rajoy holder altid kortene tæt på kroppen. Det gjorde han i valgkampagnen, det gør han angående sine økonomiske tiltag, og det gør han også med hensyn til, hvem som skal besætte ministerposterne i den kommende regering.

Foreløbig peges der på to navne. Soraya Sáenz de Santamaría er ansvarlig for den administrative side af den kommende magtovertagelse, og hun forventes at få en nøgleposition, der kan inkludere ansvaret som første vicestatsminister. Cristóbal Montoro, minister under José María Aznar, kunne blive udnævnt til økonomiminister.
Rajoy har i øvrigt spået formanden for PP i Málaga-provinsen, Elias Bendodo, en stor, politisk fremtid, og der kunne være en ministerpost til ham.

Den kommende statsminister har ved flere lejligheder udtalt, at spanierne kan forvente at se erfarne folk på ministerposterne og i andre nøglepositioner, og at de ikke nødvendigvis har deres erfaring fra politik, men fra erhvervslivet. Hvem de er, ved vi dog først med absolut sikkerhed, efter Rajoy har været hos kongen, hvorefter han kan kalde sig statsminister og dermed officielt kan danne regering.


5.000 Apple-aficionados forventes at besøge forretningen på fredag.

Spaniens største Apple Store åbner fredag i Marbella
Den længe ventede åbning af Apple Store i Marbella er nu lige om hjørnet. Arbejdet med forretningen i indkøbscentret La Cañada har ligesom datoen for åbningen været omgærdet med allerstørste hemmeligholdelse, men nu har Apple netop meddelt, at den officielle åbning finder sted på fredag.

Dørene åbnes for Spaniens fjerde og hidtil største forretning i antallet af kvadratmetre, nærmere betegner 1.700, som bliver fyldt udelukkende med æbleimperiets Mac-produkter.

Det forventes at blive et større tilløbsstykke med op til 5.000 kunder og almindeligt nysgerrige, når dørene åbnes kl. 10.00.
Forretningen vil beskæftige omkring 65 medarbejdere.


Delta Air Lines’ Boeing 757-200.

Igen forbindelse til New York fra Málaga
Fra den 2. juni vil der igen være en direkte forbindelse over Atlanten fra Málaga. Det er endnu engang det amerikanske luftfartselskab Delta Air Lines, der genoptager ruten mellem Málaga og New York-lufthavnen John F. Kennedy.

Delta gør opmærksom på, at selskabet fra New York har direkte forbindelser til over 45 destinationer, heriblandt Los Angeles, San Francisco og Atlanta.

Det er den eneste forbindelse mellem USA og Andalusien, hvor man havde håbet, at Delta ville flyve ruten hele året rundt, og ikke som nu blot om sommeren, men det bliver endnu ikke tilfældet.
Selskabet benytter en Boeing 757-200 med 170 sæder på ruten.


Dopet eller ikke? Det skal CAS nu afgøre.

Retssagen mod Contador er startet
Restsagen mod Alberto Contador ved den internationale sportsdomstol CAS startede i går.
23 personer, 10 for appelsiden og 13 for Contador, skal vidne i sagen.
I dag bliver den spanske cykelrytter selv afhørt, og han skal muligvis testes i en løgnedetektor, hvilket han selv har foreslået.

Sagen forventes afsluttet torsdag den 24. november. Hvorvidt Saxo Bank-kaptajnen erkendes skyldig eller ej, offentliggøres først otte uger senere, som er den tid, dommerne har udbedt sig til at overveje sagen.

Madrileneren testede under Tour de France i 2010 positiv for stoffet clenbuterol. Han er tidligere blevet frikendt af det spanske cykelforbund, men den frikendelse blev anket, bl.a. af antidopingagenturet Wada.


Seba Fernández og Álvaro.

Málaga vinder på El Sardinero
Isco, Álvaro og Seba Fernández stod for Málaga CF’s mål i aftes på Racings stadion, El Sardinero, i Santander. Målscorerne for Málaga er nævnt i kronologisk rækkefølge, men den mest nævneværdige er dog Álvaro, da han jo spiller for Racing. Arana stod for hjemmeholdets ene mål til resultatet 1 – 3.
Málaga CF har dermed 20 point og er rykket op på femtepladsen.


Champions i aften
I aften spilles femte omgang i Champions League.
Villarreal er i München for at møde Bayern, mens Real Madrid har hjemmebanefordelen mod Dinamo Zagreb.
Begge kampe starter kl. 20.45. Førstnævnte vises på GolTv, mens sidstnævnte kan ses på TVE1.


Klassisk opgør i ATP-finalen
Er man mere til sofa-tennis, spilles der som bekendt ATP-finale disse dage i London. Og i aften møder Rafael Nadal såmænd Roger Federer i kvartfinalen. Se med kl. 21.00 på Teledeporte.


Nyheder den 21. november 2011


Spaniens kommende statsminister, Partido Populars Mariano Rajoy.

Spanien får ny regering – PP’s majoritet absolut
Da PSOE med José Luis Rodríguez Zapatero i spidsen i 2004 overtog regeringsmagten efter otte år med PP og José María Aznar ved styrepinden, var der to millioner arbejdsløse i Spanien. I dag er her næsten fem millioner. Den store arbejdsløshed, den lave vækst og voksende usikkerhed var det vælgerne straffede PSOE for ved parlamentsvalget i går.

Præcist som alle meningsmålinger havde varslet, vandt Partido Popular og Mariano Rajoy dysten om de næste fire års regeringsmagt. Og det skete med den største sejr nogensinde i det konservative partis historie, mens PSOE havde det dårligste valg i denne demokratiske etape. PSOE fik kun 30 procent af stemmerne (omkring 13 procentpoint færre end ved sidste valg), mens PP vandt 44 procent (knapt fem procentpoint flere end i 2008). Både IU og UPyD fik en del af PSOE’s tabte stemmer, der ellers gik til PP.

Socialisterne fik kun 6.973.880 stemmer, mens de konservative fik 10.830.693, hvilket betyder, at de kommer til at regere med absolut majoritet.

Kongressens 350 mandater fordeler sig således:
PP: 186PSOE: 110
CiU: 16IU: 11
Amaiur: 7UPyD: 5
EAJ-PNV: 5
Øvrige mindre partier i alt: 10

Stemmeprocenten var på knapt 72 procent.


Mariano Rajoy ses her sammen med sin hustru og den øvrige PP-top, som applauderer partiets jordskredssejr.

Den kommende statsminister, Mariano Rajoy, skal nu forsøge at styre Spanien ud af den økonomiske modvind. Mange forventer, at det vil ske bl.a. ved en række nedskæringer, men hvor og hvor meget har den 56-årige galicier og jurist endnu ikke afsløret, sikkert for ikke at skræmme ellers kapitulerede tilhængere af oppositionen til stemmestederne i går.

Han har dog allerede advaret, at han ikke kan fremtrylle nogen mirakler, men at han vil ”regere uden sekterisme. Ingen skal føles sig tilsidesat.”

Udover økonomien kommer sagsmappen omkring ETA til at ligge øverst på skrivebordet, når den nye statsminister træder ind ad døren til statsministerens kontor i La Moncloa.Mariano Rajoy tiltræder dog ikke før den 20. december, og de nye ministre forventes først at blive taget i ed fire dage senere, altså juleaftensdag.

Se resultaterne provins for provins, parti for parti, ved at klikke her.


Celia Villalobos i går ved stemmeurnen.

PP tager Málaga-provinsen
PSOE havde ellers kørt udenrigsminister Trinidad Jiménez i stilling som partiets topkandidat til kongressen for Málaga-provinsen, men PP’s første kandidat og veteran, Celia Villalobos, hev også denne gang flest stemmer hjem.

Resultatet blev seks mandater til PP, mod bare tre til PSOE.
”Vi skal arbejde for at bringe mange investorer til Málaga,” sagde Villalobos, da det var sikkert, at Spanien nu vil få en konservativ regering.
Socialisterne mistede to mandater fra sidste valg, hvoraf det ene dog gik til Izquierda Unida (IU), der ikke har haft en repræsentant for Málaga siden 2004.

Málagas borgmester, Francisco de La Torre, var desuden PP’s topkandidat som provinsens kandidat til senatet.


Den fremtidige konservative højborg, senatet.

Senatet også i konservativt medvind
PP har også vundet absolut majoritet i senatet. Her havde partiet allerede flest mandater, nemlig 98, men får nu 136 ud af bare totalt 208 mandater.
PSOE fik kun flest stemmer i tre kommuner og går dermed fra 88 til 48 mandater.


Spaniens venskabelige forhold til Castro-brødrenes regime kan snart være forbi. Fidel ses her med Venezuelas præsident Hugo Chávez.

Latinamerika på vagt overfor den nye regering
Gennem de seneste to årtier har de fleste latinamerikanske lande været ledet af venstreorienterede præsidenter, der har identificeret sig med Spaniens socialistiske parti, og som stadig husker, hvordan Spaniens sidste konservative regering, ledet af José María Aznar, tog afstand fra dem og specielt fra det kommunistiske regime på Cuba.

Den nuværende PP-top har allerede før det træder i regering, udtrykt bekymring over flere latinamerikanske forhold, blandt andet at Cristina Fernández de Kirchner overtog posten som præsident i Argentina efter sin mand, Néstor Kirchner. Ingen frygter dog, at forholdet mellem de to lande vil lide på grund af regeringsskiftet i Spanien, og det samme gælder forholdet til flere andre latinamerikanske lande.

Venezuela er dog en helt anden sag, men eftersom præsident Hugo Chávez i øjeblikket anses at have rigeligt at se til med interne problemer i form af høj kriminalitet og inflation og også sine cancerbehandlinger, forventes der ikke foreløbig at komme flere kurrer på tråden mellem Caracas og Madrid.

Men det kan der komme i forhold til Cuba, der har nydt godt af PSOE’s venskabelige indstilling, hvilket har gavnet østatens kommunistiske regimes forhold til hele EU. Men dette kammeratskab kan snart være forbi.

Alle latinamerikanske ledere vil uanset politisk overbevisning holde øje med, hvordan den økonomiske situation udvikler sig i Spanien. Fra 1990 til 2010 øgedes spanske investeringer i de latinamerikanske lande så meget, at Spanien i dag kun overgås af USA. Det har samtidig gjort mange af Spaniens store selskaber afhængige af forretningerne i området, hvilket gør behovet for fortsatte gode forhold gensidigt.


300 kilo narko, mest kokain, forsvandt sidste weekend.

Spaniens største røveri skyldes dommeres fejl
Efter Spaniens største narkorøveri, der fandt sted sidste weekend fra politiets lager i havnen i Málaga, har regeringens repræsentant i provinsen, Hilario López Luna, som samtidig er den øverste politiske ansvarlige for lagerbygningerne i havnen, nu skudt skylden fra sig.

Han udtaler til Diario Sur, at narkoen var blevet analyseret med henblik på eventuel senere bevisføring, og at politiet havde ansøgt om tilladelse til at destruere den, men dommerne havde aldrig givet denne tilladelse. Derudover havde regeringen ingen kendskab til manglende sikkerhed omkring lageret, insisterer López Luna.

Formanden for den andalusiske højesteret, Lorenzo del Río, mener dog, at man ikke kan lægge ansvaret hos retsvæsnet, da loven kræver, at narkotika bliver ødelagt umiddelbart efter, det er beslaglagt, og at kun små prøver skal bevares til analyser. Altså ikke 300 kilo, som det var tilfældet i Málaga.


Linjedommer Javier Aguilar forlader banen fulgt af dommeren, Clos Gómez.

Paraplykast ødelægger kampen Granada – Mallorca
En persons dumhed kan som bekendt ødelægge det for tusinder af andre. Således også søndag aften, da Granada spillede hjemme mod RCD Mallorca.I det 61. minut smed en tilskuer på Los Cármenes en paraply efter linjedommer Javier Agiuilar, som fik den i hovedet. Det fik dommer Clos Gómez til straks at beordre begge hold af banen, og få minutter senere suspenderede han matchen.

Det er nu op til fodboldforbundet at beslutte, hvad der skal ske med de uspillede minutter i kampen, som Granada førte med 2 – 1. Det andalusiske hold har et desperat behov for de tre point for at klatre op fra placeringen som næst sidst i ligaen.

Knap så voldsomt gik det til i Barcelona, hvor hjemmeholdet scorede fire gange mod Zaragoza, mens Real Marid vandt 3 – 2 mod Valencia.
Málaga CF spiller i aften kl. 21.00 i Santander mod Racing. Kampen vises på C+ Liga/GolTV.


Nyheder den 18. november 2011


En af de to kan på mandag kalde sig ”kommende statsminister. PSOE’s Alfredo Pérez Rubalcaba (t.v.) eller PP’s Mariano Rajoy.

Valg på søndag
Søndag den 20. november kan 35.701.969 stemmeberettigede spanske statsborgere stemme ved et af de over 200.000 stemmesteder i landet.
Næsten otte års socialistisk regering med statsminister José Luis Zapatero i spidsen er snart slut, og det er mere end tvivlsomt, at det bliver hans efterfølger i PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, der kommer til at følge i ham i La Moncloa.
Der er kun to dage til valget, og ifølge alle meningsmålinger vil det konservative PP slå PSOE med omkring 16 procentpoint og dermed vinde majoriteten i kongressen samt statsministerposten til spidskandidaten, Mariano Rajoy.
Selve regeringsskiftet vil ske omkring den 20. december.
Ifølge en meningsmåling på Diario Surs hjemmeside forventes 91,3 procent af vælgerne at stemme på søndag.

Læs mere:
Om kandidaterne, deres baggrund og muligheder for at vinde valget: Et valg utide, men på tide
Om den afgående statsminister: José Luis Rodríguez Zapateros eftermæleDe kan måske påvirkes positivt af en ny regering.

Risikopræmien løber løbsk
Det var håbet, at valget og udsigten til en ny, konservativ regering kunne berolige markedet, men ikke engang de ret konstante meningsmålinger lader til at have nogen betydning.
Dagen er som de seneste dage startet med store uroligheder og megen nervøsitet. Renten på statsobligationer er steget til 7,1 procent, og risikopræmien er på 525 basispoint, altså højere end i Italien.
Det er nu fjerde dag, at Spanien ligger i farezonen.
”Jeg håber, at dette stopper, og at man lægger mærke til, at der på søndag er valg i Spanien,” sagde Mariano Rajoy tidligere på dagen til Onda Cero, hvor han også beder markedet om at give den nye regering ”mere end en halv time”.Fuengirolas borgmester flankeret af rådgivere poserer her efter at have inspiceret arbejdet på en rundkørsel.

Snart normale tilstande på Mijas-vejen
Fra næste uge skulle der endelig være nogenlunde normale tilstande igen på Mijas-vejen, altså landevejen mellem Mijas og Fuengirola, meddeles det fra kommunen i Fuengirola.
Myndighederne ved endnu ikke præcist, hvilken dag arbejdet bliver helt færdigt.
De vigtigste ændringer på strækningen er udvidelsen af kørebanerne og to rundkørsler, der skal forbedre sikkerheden på strækningen, som også forbinder de to byer med motorvejen.
Derudover vil tilkørsel til A 7 fra Avda. Clemente Díaz Ruíz i Fuengirola ikke længere være muligt, da ministeriet for offentlige arbejder (Fomento) har anset den for at være for farlig, informerede Fuengirolas borgmester, Esperanza Oña (PP), da hun i går besøgte vejarbejdet. Hun gav samtidig udtryk for sin store tilfredshed med, at strækningen snart kan åbne, efter forsinkelser på grund af økonomiske problemer hos konstruktionsselskabet Profasán. Arbejdet har kostet næsten otte millioner, som dog er betalt af El Corte Inglés (Hipercor S.A) som en del af aftalen omkring grunden, hvor Costa Mijas står, ligesom der nu bliver færre forhindringer på vejen til stormagasinet.
Efter næste uge skulle man kun mangle at færdiggøre enkelte detaljer på strækningen.Et halvt ton skulle han have smuglet via et flyttefirma.

Dansker anholdt for hashsmugling
En dansk statsborger er blevet anholdt på Costa del Sol for at smugle store mængder hash til Danmark.
Det danske politi havde bedt det spanske politi om at anholde den 34-årige dansker, efter de i oktober havde fundet et lager udenfor København, hvorfra sporene ledte til Sydspanien.
Den anholdte var ansat i et dansk flyttefirma, og benyttede tilsyneladende flyttetransporterne til også at transportere narkoen fra Spanien til Danmark. Der skulle være tale om over et halvt ton.
Han er blevet bragt til København, hvor han skal for retten. Det samme skal 11 andre tiltalte i sagen. Derudover er to anholdt i Marokko, hvor de er anklaget for at have smuglet hashen ud af det land og ind i Spanien.Roser overalt på Muesum of Modern Art til ære for spansk films allerstørste.

MoMa overgiver sig til Almodóvar
Pedro Almodóvar er netop blevet hyldet af MoMa, museet for moderne kunst i New York.
Museets ledelse fremhæver den spanske filminstruktørs evne til nytænkning, som det sås i filmen Hable con Ella (Tal til Hende).
Hæderen blev præsenteret under en gallamiddag på museet, hvor en række andre kendisser også var til stede, heriblandt Sara Jessica Parker, til hvem Almodóvar har sagt, at han gerne vil have hende med i en af sine film.
”Jeg er meget rørt. Det er 28 år siden, at en af mine film først blev vist her på MoMa. Jeg er meget stolt over, at de opdagede mig,” sagde en rørt Almodóvar i sin takketale.Málaga CF’s fans må vente til på mandag.

Liga igen
Efter pausen, hvor de spanske landsholdspillere stod for et nederlag til England og bare uafgjort i Costa Rica, er de tilbage på de hjemlige plæner, og dermed er La Liga tilbage.
Lørdag lægger Villarreal ud mod Betis kl. 18.00, mens Barcelona to timer senere tager imod Zaragoza på Camp Nou, og Valencia yderligere to timer senere, altså kl. 22.00, får Real Madrid på besøg.
Søndagens mest interessante kampe bliver nok først Atlético mod opkomlingen Levante, den kamp fløjtes i gang kl. 20.00, mens Granada kl. 22.00 møder Mallorca.
Málaga CF spiller først på mandag, nærmere betegnet kl. 21.00 i Santander mod Racing.Bare to koncerter.

Rihanna gæster Spanien
In-sangeren fra Barbados, kendt som bare Rihanna, kommer i december til Spanien med sit eksotiske show og sine varmblodige sange. Der er kun planlagt to koncerter.
14. december: Palau Sant Jordi i Barcelona.
15. december: Palacio de Deportes, Comunidad de Madrid.
Entreer kan bookes på www.elcorteingles.es.


¿Qué pasa? – de kommende dage

Benalmádena
18. november kl. 20.30

I Love Bach er titlen på en koncert med værker af Johann Sebastian Bach, som kan høres i Castillo Bil Bil.
25. – 27. november kl. 20.30
Festivalen Blues At Midnight byder i år på ni forskellige koncerter. Den afholdes på Hotel Sunset Beach Club. Mere information fås på tlf.: 952 913 285.

Frigiliana
Indtil 26. november

Cármen Cólogan udstiller i Galeria Krabbe. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

Fuengirola
18. november kl. 20.30

Koncert med jazzbandet Jazztease i Casa de la Cultura. Gratis entré.
19. november kl. 12.00 – 16.00
Søsterloge Andalucía no. 1 holder sin årlige julebasar på Restaurant Lucia i Fuengirola. Der vil være salg af vafler, og kl.15.00 afholdes en stor lodtrækning.
18. – 20. november
Musikken fejres med An Evening of Song på Salon Varietes. Fredag og lørdag kl. 20.00, søndag kl. 19.00. Entré kan bookes på 952 474 542, se ellers www.salonvarietestheatre.com.

Málaga
18. november kl. 20.30, 19. november kl. 20.00

Beethovens 7. klaverkoncert, også kaldet Dansens Apoteose, spilles af Abdel Rahman el Bacha på Teatro Cervantes.
21. november kl. 21.00
Thomas Helmig giver koncert – Helmig Solo – på Teatro Cervantes. Entré 53 euro. Læs mere på www.teatrocervantes.com.

Marbella
Indtil 14. januar

Lía G: La belleza Inquietante er titlen på udstillingen på Museo Grabado Español i den gamle bydel.
24. – 27. november
Julebasar, hvorfra overskuddet går til velgørenhedsorganisationen Cáritas de Marbella, afholdes i kongrescentret.

Mijas
27. november

Den russiske duo Vera Anasova og Claudio Baviera spiller klassiske værker under titlen En Danza por el Mundo i Teatro Las Lagunas. Tlf.: 952 468 100.

Nerja
18. november kl. 21.00
Entre Tangos, med forrygende tangomusik og -dans i kulturhuset. Entré 13 euro, ved indgangen eller på www.teleentrada.com.
24. november kl. 21.00
Susan Velary Jazz Quartet giver koncert i kulturhuset. Entré 10 euro.
25. november kl. 21.00
Jazz med Oliver & Llombart Duo i kulturhuset. Entré 10 euro.


Nyheder den 17. november 2011


José Manuel Campa spår nu en vækst på 0,8 procent i indeværende år.

Regeringens regnestykke i sandhedens time
Med bare tre dage til parlamentsvalget har den spanske regering endelig erkendt det, som de fleste eksperter længe har sagt, nemlig at den økonomiske vækst i år langt fra bliver på 1,3 procent.
Det indrømmede statssekretær for økonomiske anliggender, José Manuel Campa, kort efter, at det statistiske institut (INE) havde offentliggjort tallene, der viser, at den spæde forbedring i økonomien samlet set var stoppet i årets tredje kvartal, hvor væksten var lig 0. Han spår nu i stedet, at væksten for året vil blive på 0,8 procent.
”Med de tal vi har nu, og de udsigter der er for vækst, og sådan som verdensøkonomien går, er det logisk at konkludere, at resultatet i dette kvartal [det fjerde], vil blive nogenlunde det samme, som det, vi hidtil har haft. Som et resultat af det, vil den gennemsnitlige vækst blive omkring det, vi har lige nu, hvilket vil sige 0,8 procent,” citeres Campa i El País.
Den procentsats stemmer overens med den Internationale Valutafonds forudsigelser, mens EU i stedet mener, at væksten kun vil blive på 0,7 procent.
Campa fastholder dog, at det årlige offentlige underskud af bruttonationalproduktet (BNP) vil blive reduceret til seks procent. Sidste år lød underskuddet på 9,2 procent. Både den spanske nationalbank og BBVA har ellers spået, at målet ikke vil blive nået på grund af regionernes manglende evne til at skære ned på deres udgifter.PSOE’s spidskandidat Alfredo Pérez Rubalcaba flankeret af statsminister José Luis Zapatero (t.h.) og formanden for den andalusiske lokalregering, José Antonio Griñan.

PSOE holder valg- og måske afskedsfest i Málaga
6.000 mennesker mødte i aftes op til PSOE’s valgmøde sammen med de fleste medlemmer af den socialistiske top i kongrescentret i Málaga.
Det var den første gang, at statsminister José Luis Zapatero deltog i et valgmøde med Alfredo Pérez Rubalcaba, partiets spidskandidat til statsministerposten ved valget, der afholdes på søndag den 20. november.
De fremmødte hyldede Zapatero for hans år som statsminister og formand for det socialistiske parti. Hans tilhængere også må have følt en vis vemod, da alt peger på, at det bliver det konservative PP’s kandidat, Mariano Rajoy, der skal efterfølge ham på posten som landets statsminister.Modstandere af højhastighedstog smider lagkage i hovedet på Yolanda Barcina.

Seks års fængsling for lagkagekastning
De tre aktivister som den 27. oktober smed lagkager i hovedet på formanden for Navarras lokalregering, Yolanda Barcina, kan risikere op til seks års fængsel. Det er konklusionen, efter højesteretsdommer Santiago Pedraz netop har afgjort, at tiltalen mod dem skal bibeholdes som et ”angreb på offentlig myndighed”.
Episoden fandt sted under et møde i et pyrenæisk arbejdsråd, kaldet Comunidad de Trabajo de los Pirineos, som blev afholdt i Toulouse i Frankrig. De tre aktivister, der alle kommer fra Navarra, tog til lagkagekastningen i protest mod konstruktionen af spor til hurtigtoget AVE i den nordspanske region. De er medlemmer af organisationen Mugitu, som mener, at hurtigtoget er ”miljøfjendtligt og antisocialt.” Meningen med aktionen var at ydmyge regionslederen, der tilhører det lokale parti Unión del Pueblo Navarro.
Aktivisterne er tiltalt for samme lovovertrædelse ved den franske domstol, hvor også fire franskmænd er anklaget for at have deltaget i aktionen.Hælervarer i form af sydfrugter.

Fire personer anholdt efter tyveri af otte ton mango og avokado i Vélez-Málaga
Fire personer blev anholdt i går i Vélez-Málaga og anklaget for at have stjålet otte ton mangoer og avokadoer.
De anholdte, der er mellem 19 og 46 år, skulle stå bag syv forskellige røverier på landejendommen i La Axarquía.
Politiet har siden oktober modtaget stadig flere anmeldelser fra frugt- og grønsagsavlere, som får sine afgrøder stjålet, og politiet har derfor øget overvågningen i området, specielt efter mørkets frembrud. Under disse patruljer har man anholdt flere personer, senest de førnævnte fire, som menes at komme fra Málaga.
De spiselige tyvekoster sælges nemt til mellemmænd i andre byer eller ved små boder langs landevejene.Fremover bliver togturen på kun to timer og 20 minutter.

Endnu hurtigere mellem Málaga og Madrid
Togturen mellem Málaga og Madrid skal nu blive endnu hurtigere.
Det offentlige selskab, der er ansvarlig for landets togbaner, Administrador de Infraestructuras Ferroviarias (ADIF), har netop meddelt, at man takket være en række forbedringer på linjen endnu engang vil være i stand til at afkorte togturen.
Fra slutningen af december bliver togturen mellem de to byer forkortet med 10 minutter, og det vil sige, at en forbindelse uden stop undervejs kun vil vare to timer og 20 minutter.
Den maksimale hastighed vil stadig være 300 km i timen, gennemsnitshastigheden godt 200 km i timen.Komikeren Eva Hache modtog mordtrusler i cyberspace.

Anholdt i Marbella for mordtrusler på Twitter
En ung fyr blev i går anholdt i Marbella for at have skrevet mordtrusler på det sociale netværk og blogge-site Twitter. Truslerne var først og fremmest rettet mod komikeren Eva Hache, mens også Formel 1-køreren Lewis Hamilton og en række andre kendte personer.
Bloggeren havde skrevet truslerne under pseudonymet Pelayo Gil i mandags, hvorefter Hache anmeldte det til politiet, der allerede i går kunne banke på Pelayo Gils dør i Marbella.
Han var ifølge Dario Sur overrasket over at være blevet fanget og sværger, at han aldrig kunne finde på at føre truslerne ud i livet.Manden med det taske-klingende kælenavn vender hjem.

Guti træt af Tyrkiet
Der er kun gået et år, siden Guti forlod Real Madrid for at prøve kræfter og se grønnere græs hos en anden klub, nærmere betegnet Besiktas i Istanbul.
Foreløbig har han kun været på banen i sammenlagt 70 minutter denne sæson, og det har været medvirkende til, at han har besluttet sig for allerede nu at vende hjem til Spanien. Klubben skylder ham desuden 1,5 millioner euro og kan derfor ikke gøre meget ved, at Guti har revet kontrakten i småstykker.
35-årige Guti, eller José María Gutiérrez Hernández, leder nu efter en ny klub i hjemme Spanien.


Nyheder den 16. november 2011


Politiets lager ligner et hvilket som helst lager.

Det store narkorøveri
Røveriet i weekenden i politiets lager på Muelle Heredia i havnen i Málaga, var allerede, som Dagens Nyheder fra La Danesa Nyheder omtalte i går, skildret som Spaniens største narkorøveri. Men det er tilsyneladende større, end nogen havde forestillet sig.
De foreløbige undersøgelser peger nemlig på, at der er stjålet omkring 300 kilo narkotika, mest kokain men også heroin, som samlet er så meget som 10 millioner euro værd på gaden, skriver Diario Sur.
Og narkoen er nu på vej tilbage til gaderne, hvor kokainen sælges for mellem 32.000 og 35.000 euro per kilo, og heroinen for omkring 50.000 euro per kilo. Den vil forvolde skade på narkomaner og potentielle brugere, og politiet, som har spildt sit arbejde, må starte forfra med at forsøge at beslaglægge den.
Røverne vidste, hvad de gjorde. De lykkedes at deaktivere både havneområdets og lagerets alarmsystemer, de brugte specialudstyr til at bryde ind i den sikkerhedsboks, hvor den hårde narko blev opbevaret, og de gik kun efter den, mens de efterlod en stor mængde hash.
Derudover fjernede de harddisken fra den computer, der opbevarede billeder taget af lagerets overvågningskameraer, ligesom de tog selve kameraerne med sig.
De anvendte et køretøj, formentlig en lille varevogn, og politiet har nu fundet en udbrændt vogn i et industrikvarter, hvor der ligger rester af værktøj, som kan være det, der blev brugt til indbruddet. Varevognen var meldt stjålet.
Politiet afviser ikke, at betjente kan være involveret i røveriet.


Tyvene bliver anholdt.

Ansatte overmander tyve
To tyve var mindre succesrige, da de i går forsøgte at plyndre en juvelerforretning i Puerto Banús.
De havde ringet på døren til forretningen, og da en ansat åbnede for at lukke dem ind, satte de en kæp i døråbningen for at sikre, at de nu også kunne komme ind, og at de kunne slippe af sted igen. Vel inde slog de forretningens to ansatte og truede dem med en kniv og en pistol, som senere viste sig at være en stødpistol. De tømte montrerne for de meste værdifulde genstande og stak af, ud på gaden.
De to ansatte havde i mellemtiden sundet sig og satte efter tyvene, og med hjælp fra en forbipasserende senegalesisk gadehandler lykkedes de at indhente og overmande tyvene og at holde på dem, til politiet nåede frem få minutter senere.
Den ene af tyvene er en voksen mand, den anden en fyr på 17 år. Begge kommer fra Estland og var indkvarteret på et hotel i Marbella.Alfredo Pérez Rubalcaba (t.v.) og José Luis Zapatero ved en tidligere lejlighed.

Eneste valgmøde med Zapatero og Rubalcaba afholdes i Málaga
Statsminister José Luis Zapatero deltager i dag for første i denne valgkamp i et valgmøde med sin partifælle og efterfølger som formand for PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba. Og det møde afholdes i aften i Málaga, nærmere betegnet i kongrescentret, Palacio de Ferias y Congresos.
Inden mødet besøger statsministerkandidaten flere andalusiske byer for at afholde såkaldt ”mikromøder”. Det sker i Antequera, Punta Umbría, Lebrija og Jerez.
Partiet, der frygter et sviende nederlag ved valget på den 20. november, ruller i aften det store skyts ud. Udover den nuværende statsminister og manden, som de håber, bliver den næste, deltager også formanden for den andalusiske lokalregering, José Antonio Griñan, topkandidaten til kongressen for PSOE i Málaga, Trinidad Jiménez, og formanden for den baskiske lokalregering, lehendakari Patxi López.
Mødet starter kl. 19.45.”Indignerede” protesterer i Málaga.

15 M-bevægelsen igen på Plaza de la Constitución
15 M-bevægelsen, der nok har været model for Occupy-alting, forsøger igen at få lidt vind i sejlene op til valget på søndag.
Kun de færreste tror efterhånden, at organisationen, der ellers startede med så stor opbakning i hele Spanien, får nogen betydning for valget.Også Málagas lufthavn kan få en sådan scanner.

Kropsscannere på vej til din lokale lufthavn
EU-kommissionen har netop godkendt det regelsæt, der giver grønt lys for kropsscannere i Unionens lufthavne.
Der er dog en del krav til scannerne, der selvfølgelig har fået meget kritik. Kravene skal sikre passagerernes ret til ikke at blive udstillet og set nøgne.
De spanske lufthavnsmyndigheder er dog nu udstyret med håndbogen og retten til brug af scannerne, men det er endnu ikke besluttet, om vi får dem at se her. Foreløbig anvendes kropsscannere kun i Holland og Storbritannien.
Københavns lufthavn har som den eneste danske lufthavn eksperimenteret med apparatet. Tidligere dette efterår droppede man dog den scanner, man havde modtaget for et år siden. Årsagen var, at maskineriet ikke fungerede efter hensigten. Den var leveret gratis af fabrikanten, så sikkerhedspersonalet kunne scanne frivillige passagerer.
Festhumør i Centro Idea

I går, tirsdag d. 15. november kunne Centro Ideas indehavere, Kasper og Lars Viggo Jensen, sammen med centrets lejere og medarbejdere fejre, at ombygningen af det tomme lokale i Centro Ideas front nu endelig kan gå i gang igen.
Den italienske restaurant Da Bruno genoptager nu arbejdet med at ombygge den tidligere møbelforretning til en stor flot restaurant – et arbejde som forventes at tage 4-5 måneder, og som gerne skulle resultere i yderligere ca. 300 gæster i Centro Idea om dagen.Pokalen luftes på turné.

VM-pokalen udstilles på kysten
De spanske fodboldlandshold vandt som bekendt verdensmesterskabet i 2010. Med mesterskabet fulgte selvfølgelig en flot pokal, og den skal nu på turné i Málaga-provinsen.
Besøget varer fra den 27. til den 30. november og inkluderer Alhaurín de la Torre, Alhaurín el Grande, Cártama, Archidona, Ronda, Estepona og Fuengirola.
Se tidspunkter og efterfølgende de præcise steder, hvor pokalen bliver udstillet, på Diario Surs hjemmeside. Klik her

Næsten ny katastrofe
Fodboldlandsholdet spillede i aftes venskabskamp ude mod Costa Rica. Hjemmeholdet startede ud med to mål, som de spanske verdensmestre først lykkedes at udligne i kampens sidste minutter. Silva i det 82. minut og Villa i den tillagte tid, i det 92. minut.
Altså 2 – 2 i en skuffende kamp. 

Nyheder den 15. november 2011


Området hvor en mand blev stukket ihjel, og seks personer blev såret.

Galning amok med kniv i Bilbao
”Jeg hører stemmer,” har manden, der i går dræbte en og sårede seks på gaden i Bilbao, forklaret det baskiske politi, Ertzaintza.
Manden, som kommer fra Iran og er 31 år gammel, var i går gået amok på Calle Zabalbide i bydelen Santutxu. Her begyndte han udiskrimineret at fægte om sig med en stor køkkenkniv, hvilket resulterede i, at en 65-årig mand, en pensioneret skolelærer, blev stukket ihjel, ligesom seks andre personer blev såret, to af dem alvorligt.
”I skal dø, I skal dø,” råbte han, mens han fægtede om sig med køkkenkniven.
Vejarbejdere, som reparerede fortovet i nærheden, lykkedes derefter at slå ham ned med en flise og dermed overmande ham, indtil politiet nåede frem.Politiets lager, som røverne lykkedes at tømme for kokain.

Historiens største kokainrøveri – fra politiet
Det er netop blevet offentliggjort, at Spaniens nok største kokainrøveri nogensinde fandt sted den forgangne weekend i Málaga, og det fra politiets lager.
Indbrudstyvene lykkedes med avanceret udstyr at tage sig ind på det lager, hvor politiet opbevarer beslaglagte varer, heriblandt kokain. De lykkedes dem at stjæle flere hundrede kilo af den værdifulde narko, den helt nøjagtige mængde og værdi vides endnu ikke.
Lageret ligger ved havnen i Málaga, og det skulle have været sparsomt overvåget. Heller ikke Guardia Civil, der haren station 200 meter derfra, fattede mistanke. Tyvene havde derfor hele weekenden til indbruddet, der først blev opdaget i går.Et attentat underskrevet ETA.

Ingen regering burde forhandle med ETA, siger Aznar
Ingen regering, heller ikke den som kommer efter den 20. november, bør forhandle med den baskiske terrororganisation, ETA, mener tidligere statsminister José María Aznar (PP).
”ETA er slået. Hvilken slags forhandlinger kan man holde med en slået modpart? Ingen overhovedet,” har han netop sagt på et valgmøde.
Hans kommentar kommer efter det radikale, baskiske dagblad Gara sidste fredag offentliggjorde et interview med to militante medlemmer af ETA. Heri kræver de, at amnesti for de ca. 700 fængslede medlemmer og ret til selvbestemmelse skal være centrale punkter i den politiske debat, nu hvor de har nedlagt våbnene efter 43 års terrorisme, der har ført til mindst 829 dødsofre og tusinder af sårede.
De fængslede medlemmer forventes nu at begynde at kræve visse friheder og goder i fængslerne, hvilket de grundet deres prekære status ikke tidligere har kunnet på lige fod med andre fængselsfanger. De forventes også at presse på for, at de af dem, som er syge, bliver frigivet, og de øvrige flyttet til et fængsel i eller tættere på Baskerlandet.
Både regeringen og højesteret har afvist alle fælles krav. Sidstnævnte med den fodnote, at man vil studere anmodningerne sag for sag – præcist som med alle andre fængselsfangers anmodninger.Natalia Fuertes med billede af sin afdøde mor.

Søgte lægehjælp i 65 timer, nu sagsøger datter
Mari Carmen Mesa, en 65-årig kvinde fra Catalonien, søgte hjælp på fire forskellige hospitaler i hhv. Girona og Barcelona i sammenlagt 65 timer, før hun endelig blev opereret for aneurisme (pulsåreudvidelse, i dette tilfælde i hjernen). Og denne ventetid var sandsynligvis årsagen til, at hun døde seks dage efter operationen, der fandt sted på Barcelona Clinic Hospital, på foranledning af hospital Vall d’Hebron.
Hændelsen fandt sted i september, og nu sagsøger kvindens datter, Natalia Fuertes, hospital Vall d’Hebron. Hun mener desuden, at den lokale regerings besparelser på sundhedsvæsnet var medvirkende til moderens død.
Sagen er blevet et mareridt for både det internationalt respekterede Vall d’Hebron, hvor man nu erkender, at nogle ”tekniske fejl” forsinkede operationen med 30 timer, og at det var årsagen til, at den endelig blev foretaget på et andet hospital i byen. Sagen er også et mareridt for den catalanske lokalregering (CiU) og lederen Artur Mas, som bliver kritiseret for at have skåret for meget ned på tilskuddene til sundhedsvæsnet.
En talsperson fra hospitalet har dog sagt til El País, at operationens forsinkelse ikke skyldtes besparelser, men derimod vedligeholdelse af operationsudstyr.Alberto Contadors fremtid i Saxo Bank-Sungard-trøjen usikker.

Contadors sag for den internationale sportsdomstol den 21. november
Alberto Contadors retssag ved den internationale sportsdomstol CAS starter den 21. og varer til den 24. november.
Ikke færre end 23 personer, 10 for appelsiden og 13 for Contador, skal vidne i sagen. Rytteren selv forventes afhørt den 22. november, skriver El País, der spekulerer, at han muligvis vil insistere på at blive testet i en løgnedetektor.
Den spanske cykelrytter, der er anklaget for doping i form af clenbuterol, må dog vente til januar med at få resultatet af sagen, da dommerpanelet skal bruge otte uger på at overveje en afgørelse. Bjarne Riis og Saxo Bank-Sungard må altså også søge yderligere tålmodighed, hvilket kan synes en prøvelse, da sagen har varet, siden Contador blev testet positiv i Tour de France i 2010
Verdens bedste cykelrytter havde 50 picogram clenbuterol i blodet, hvilket han selv fastholder stammer fra en bøf, han spiste før touren.Kan Spanien spille fredeligt?

Fodboldlandsholdet i Costa Rica
Det spanske fodboldlandshold er efter 11 timers flyvning i Costa Rica, hvor der i aften spilles venskabskamp.
Matchen betegnes på forhånd som ”fredelig”, eftersom den er dedikeret Costa Ricas tidligere præsident Óscar Arias, der modtog Nobels Fredspris i 1987.
Kampen vises kl. 22.05 på TVE1.


Nyheder den 14. november 2011


Russerne vil have luksus til op til 10 millioner euro.

Russiske investorer kan redde boligmarkedet i Marbella
Den russiske ambassade i Madrid har netop bekræftet, at russere rigtigt gerne vil til Spanien – antallet af russiske besøgende er de seneste to år firedoblet, meddeles det.
Barcelona er stadig deres foretrukne rejsemål, men derefter følger Costa del Sol, eller nærmere betegnet det, som kaldes ”den gyldne trekant”, der er anført af Marbella, men også inkluderer Estepona og Benahavís.
De kommer ikke hertil for bare at holde ferie, men også for at investere i et ellers døsigt boligmarked, og de søger boliger i den mere ekstravagante ende af skalaen, hvor salgspriserne selv i dag ligger mellem seks og 10 millioner euro.
”Der er tale om meget velhavende kunder, som vil have luksuriøse boliger til meget høje priser, og som på forhånd er klare over, hvilke områder, der interesserer dem,” forklarer formanden for Federación de Urbanizadores y Turismo Residencial de Andalucía, Ricardo Arranz til Diario Sur. Han peger på La Zagaleta og Sierra Blanca som værende af speciel interesse for russiske købere.
Der findes ikke nogle konkrete tal på, præcist hvor mange russere som de senere år har købt bolig på Costa del Sol, men eksperter mener, at de i antal ligger på en tredjeplads efter saudiarabere og briter. Og antallet vokser altså, hvilket tal fra Costa del Sols turistorganisation, Patronato de Turismo de la Costa del Sol, også bekræfter: I årets første halvdel er antallet af russiske besøgende steget med 66 procent i forhold til samme halvår af 2010.Iñaki Urdangarin erklærer sig uskyldig.

Kongens svigersøn Iñaki Urdangarin stadig under mistanke
Dommer José Castro Aragón fastholder, at forholdene omkring kong Juan Carlos’ svigersøn Iñaki Urdangarin og hans forretningspartner, Diego Torres’ aktiviteter i Instituto Noos skal undersøges, oplyser El Mundo.
Urdangarin og Torres er mistænkt for at have tiltusket sig offentlige midler ved at tilbyde myndighederne – først og fremmest de baleariske, men også valencianske – serviceydelser til ågerpriser via Instituto Noos, hvorfra pengene blev overført til fiktive selskaber.
Instituto Noos skulle være en ikke-lukrativ organisation, en slags NGO, men det mener dommeren tilsyneladende ikke var tilfældet.
Castro Aragón, der også er ansvarlig for Palma Arena-sagen, har udtalt, at han har beviser på sin beslutning i de dokumenter, som politiet sidste mandag beslaglagde under razziaer på Noos-kontorer i både Palma, Barcelona og Valencia. Instituto Noos skulle i 2005 og 2006 have tjent 2,3 millioner euro på at arrangere to konferencer omkring sport og turisme på vegne af den baleariske lokalregering, der dengang var ledet af Jaume Matas. Han er i forvejen anklaget for korruption i forbindelse med opførelsen af sportsanlægget Palma Arena.

Foreløbig er kun Diego Torres og blevet afhørt.
Kongehuset har valgt ikke at udtale sig om sagen, da man selvfølgelig afventer dommerens afgørelse om, hvorvidt Urdangarin, der også er hertug af Palma, skal tiltales.
Han og prinsesse Cristina bor i Washington, men det forlyder, at han lige nu er på vej hjem til Spanien eller måske allerede befinder sig i landet, hvor han ifølge avisen ABC ”vil forsvare sin ære og uskyld”.Ukendt mand fundet død på stranden.

Mand druknet i Fuengirola
Politiet er nu ved at undersøge omstændighederne omkring en mand, som i går blev fundet druknet på stranden i Fuengirola.
Liget blev opdaget omkring kl. 15.30. Den afdøde menes at være omkring 30 år. Han var kun iført underbukser, men der er tilsyneladende ikke tegn på, at han har været udsat for vold, skriver Diario Sur.
Retsmedicinerne foretager i dag en obduktion for at bestemme dødsårsagen og for at finde frem til mandens identitet. Der gættes dog allerede, at det drejer sig om en senegaleser, som blev meldt savnet for tre dage siden.De søger føde i jorden omkring golfbaner og boligkvarterer.

Vildsvin hærger golfbaner i Mijas
Antallet af vildsvin er de seneste år eksploderet på Costa del Sol. Fra at leve i rimelig fredelig sameksistens med områdets indbyggere, er dyrenes tilstedeværelse begyndt at blive en trussel mod golfbaner så vel som boligkvarterer, som de hærger i deres søgen efter føde. Både golfklubber og boligforeninger samt privatpersoner har klaget til kommunen over vildsvinene, som bl.a. graver i jorden efter larver og orm, hvilket selvfølgelig ødelægger græsset.
Problemet er så stort, at borgmesteren i kommunen, Ángel Nozal, nu har bedt både provinsstyrelsen og Junta de Andalucía om assistance. Foreløbig har provinsstyrelsen meddelt, at dets miljøafdeling vil tilbyde sin hjælp til at eliminere problemet inden for de gældende regler.
Det er kun lovligt at skyde vildsvinene i visse områder og på bestemte tider af året, som to personer måtte sande i sidste uge, da de blev anmeldt for at have skudt nogle vildsvin i skovene omkring Casares.Ramos måtte se på.

Dukkert til fodboldlandsholdet
Det spanske fodboldlandshold fik sig en kold dukkert i lørdagens venskabskamp mod England på Wembley.
Frank Lampard scorede det eneste mål i en kamp, hvor englænderne spillede ucharmerende, mens spanierne ellers dominerede uden dog at kunne finde målet. Nærmest var David Villa med et skud på stolpen.
Det var målmand Iker Casillas kamp nummer 126 for landsholdet, og dermed tangerer han Andoni Zubizarretas rekord. Den vil han formentlig slå i morgen tirsdag, når Spanien møder Costa Rica.PP-kandidater serverede i går Populær Paella til vælgere i Torremolinos.

Valgkampagnen intensiveres – Aznar til Fuengirola
Der er kun seks dage til den 20. november, dagen for parlamentsvalget i Spanien. Det betyder, at partierne hver dag afholder en lang stribe valgmøder i snart sagt samtlige byer.
Således også i aften i Fuengirola, hvor José María Aznar er med til PP’s valgmøde på Hotel Beatriz. Den tidligere statsminister og nuværende æresformand for partiet får bl.a. selskab af formanden for PP i Málaga-provinsen, Elías Bendodo. Mødet starter kl. 20.00.

Seneste meningsmålinger
PP har længe set ud til at blive en klar vinder den 20. november. I hvert fald hvis man går ud fra meningsmålingerne.
Også den seneste nye, foretaget af Metroscopia for El País, peger på, at vi får et regeringsskifte. Den siger, at PP vil vinde mellem 192 og 196 af kongressens 350 mandater, mens PSOE kun vil få mellem 110 og 113 mandater.


Nyheder den 11. november 2011


Udslippet fra den undersøiske vulkan breder sig stadig over Atlanterhavet.

Kæmpe jordskælv ryster El Hierro
Et jordskælv på 4,6 på richterskalaen ramte i morges kl. 00.20 (lokal tid) El Hierro, meddeler det nationale geografiske institut (IGN). Det er det største jordskælv, øen har oplevet, siden de geologiske uroligheder startede i juli. Inden da havde der været en række jordskælv på 4,4.
Dets epicentrum var ved La Frontera på den nordvestlige del af øen, og 21 km under Jordens overflade. Skælvet kunne også mærkes på hele øen og også på Tenerife, rapporterer El Mundo.
Frem til kl. 02.12 måltes flere rystelser i La Frontera, og de har været på mellem 1,6 og 2,8 på richterskalaen.
Til sammenligning målte det største af de jordskælv, der i maj ramte Lorca i Murcia, 5,2 på richterskalaen. Her døde otte personer, hundreder blev skadet og tusinder blev hjemløse.
Det store jordskælv rammer El Hierro en måned efter, den undersøiske vulkan gik i udbrud. Herfra slipper der stadig gasser og magma op til havets overflade.
Siden juli har her været knapt 11.000 jordrystelser. Og siden da har øens 11.000 beboer levet i usikkerhed om, hvornår næste jordskælv ville ramme og i frygt for et vulkanudbrud på selve øen.Ikke mange skilte hives ned igen.

Historisk få bolighandler i Málaga-provinsen
Det går stadig trægt i boligbranchen, bekræfter nye tal fra det nationale statistiske institut, INE.
I september faldt antallet af bolighandler i Málaga-provinsen for fjerde måned i træk, og denne gang med 38,9 procent i forhold til samme måned sidste år, 9,5 procent i forhold til august. Kun 1.196 boliger blev købt, og det er det laveste antal siden 2007, da INE begyndte at føre regnskab med bolighandler o.l.
I årets første ni måneder solgtes 14.380 ejendomme, hvilket er næsten 3.000 færre end i samme periode af 2010.
Det er ikke gået meget bedre på landsplan. I september solgtes 25.881 boliger, hvilket svarer til 28,2 procent færre end i september 2010 og til 4,3 procent færre end i august i år.Fremover skal månen alene klare opgaven med at belyse stranden.

Fuengirola kommune slukker lyset
I Fuengirola vil belysningen langs strandene og i parkerne fremover blive slukket ved midnat. Kun i højsæsonen, hvilket vil sige juli og august, vil man vente til kl. 02.00 med at mørklægge de offentlige områder.
Initiativet vil betyde en årlig besparelse på omkring 80.000 euro.
Det kommer kort efter et andet drastisk tiltag, der skal skære ned på kommunens elregning; nemlig beslutningen om ikke længere at betale for belysningen af den del af landevejen A 7, som går gennem kommunen, fordi man mener, at staten bør betale for belysningen her.Ambulance kører bort med den afdøde pige.

Djævleudryddelse fører til drab på to-årig pige
En mand fra Girona blev i går anholdt, da han er mistænkt for at have slået sin datter på bare to år ihjel.
Pigen blev formodentligt dræbt ved halshugning, skriver ABC. Ifølge avisen havde faren ringet til politiet og sagt, at pigen var besat af djævlen, og at det også var djævelen, som havde beordret ham til at drive ham ud ved at halshugge pigen.
Hendes bror på seks år skulle have set på.Fra nytår kan passet ikke længere fornys på konsulatet.

Danmark indfører biometriske pas per 1. januar
Det danske konsulat i Málaga påminder om, at Danmark indfører biometriske pas fra den 1. januar 2012.
Fra denne dato skal nye danske pas indeholde digitale fotos, fingeraftryk og underskrift. Dermed skabes der større sikkerhed for, at passet ikke kan forfalskes eller misbruges. I forvejen rummer de danske pas et digitalt fotografi af indehaveren.
Det nuværende pas er stadig gyldigt indtil udløbsdatoen.
Beslutningen om indførelse af fingeraftryk i pas er en central beslutning i EU som led i bekæmpelsen af terrorisme, menneskehandel, menneskesmugling, ulovlig indvandring og anden grænseoverskridende kriminalitet.
Det nye pas kræver installation af særligt udstyr til optagelse af fotos, fingeraftryk og underskrift. Derfor vil det for Spaniens vedkommende kun være på ambassaden i Madrid, at der fremover kan udstedes pas. Ambassaden bliver med det nye udstyr i stand til at tage billeder til passet.
Det vil fortsat være muligt at få udstedt pas hos en kommune i Danmark. Alle danske statsborgere kan få udstedt et pas ved henvendelse til Borgerservice i en hvilken som helst kommune, man behøver ikke at være bosiddende i kommunen. Find den ønskede kommune på www.kommune.dk.
Vær opmærksom på, at det gamle pas skal afleveres til annullering, før det ny kan udleveres.
Læs mere om de biometriske pas her
Til og med 31. december 2011 gælder de nuværende muligheder, som er beskrevet herHoldet spiller i morgen i den samme dragt, som de skal have på under europamesterskaberne i 2012.

De røde mod England
Det spanske fodboldlandshold for herrer, også kaldet La Roja, spiller lørdag den 12. november en venskabskamp mod England.
Der er dog fyret op til alt andet end 90 fredelige minutter på Wimbledon. Kampen vises på TV1 kl. 18.10.
Mere venskabeligt forventes det at gå for sig, når Spanien tre dage senere spiller mod Costa Rica.
Grundet landskampene er der frikvarter i La Liga, der påbegynder den næste spillerunde den 19. november.Kunstneren byder velkommen.

Atelierudstilling Jens Kromann
Hver eftermiddag i weekenderne den 19. og 20. samt den 26. og 27. november udstiller den danske kunstmaler Jens Kromann sine malerier i sit atelier på adressen Plaza de España 3 i byen Monclinejo.
Jens Kromann er et kendt ansigt på Costa del Sol og har tidligere udstillet sine værker her. Han er meget populær på grund af hans specielle brug af inspiration fra sine mange år i såvel Spanien som Grønland. Jens Kromann er primært inspireret af naturen, og hans år på Grønland giver sig til udtryk i mægtige vidder og høj himmel kombineret med den sydspanske varme og sanselighed. Samtidigt er hans malerier kendetegnet ved mange farver og lys, der resulterer i kraftfulde malerier, hvor der jongleres med farverne.
For yderligere information se www.jenskromann.dk.

¿Qué pasa? – de kommende dage

Frigiliana
Indtil 26. november
Cármen Cólogan udstiller i Galeria Krabbe. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

Fuengirola
14. november kl. 16.30

NADFAS holder konference med temaet The cult of the South Pacific from Cook to Gauguin på Salon Varietes. Læs mere på www.nadfascostadelsol.org.
18. november kl. 20.30
Koncert med jazzbandet Jazztease i Casa de la Cultura. Gratis entré.
18. – 20. november
Musikken fejres med An Evening of Song på Salon Varietes. Fredag og lørdag kl. 20.00, søndag kl. 19.00. Entré kan bookes på 952 474 542, se ellers www.salonvarietestheatre.com.

Málaga
5. – 6. november

Messen VI Feria Outlet afholdes i Palacio de Feria y Congreses. Læs mere på www.fycma.com.
International jazzfestival i Málaga
Jazzfestivalen XXV Festival de Jazz International i Málaga afholdes på to af byens teatre.
11. november kl. 21.00: Roy Hargrove Quintet på Teatro Cervantes.
11. november kl. 22.45: For Free Hands på Teatro Echegaray.
12. november kl. 21.00: Maria Joao på Teatro Cervantes.
12. november kl. 22.45: Balkanova på Teatro Echegaray.
13. november kl. 19.00: Metropolitan Jazz Band & Eva Eminger på Teatro Cervantes.
Læs mere om festivalen og de forskellige koncerter på www.teatrocervantes.com eller www.teatroechegaray.com.
15. og 16. november kl. 21.00
Pasión Vega giver koncert op Teatro Cervantes. Mere info på www.teatrocervantes.com.
18. november kl. 20.30, 19. november kl. 20.00
Beethovens 7. klaverkoncert, også kaldet Dansens Apoteose, spilles af Abdel Rahman el Bacha på Teatro Cervantes. Se www.teatrocervantes.com.

Marbella
Indtil 14. januar

Lía G: La belleza Inquietante er titlen på udstillingen på Museo Grabado Español i den gamle bydel.
11. november
Velgørenhedsmorgenmad på Hotel Melia Don Pepe til fordel for Fundación Cesare Scariolo, der hjælper kræftsyge børn. Mere information på 647 536 005.

Nerja
11. november kl. 21.00

Ibérica Mágica hedder et show med iberisk dans, som kan ses i kulturhuset. Entré 15 euro.
18. november kl. 21.00
Entre Tangos, med forrygende tangomusik og -dans i kulturhuset. Entré 13 euro, ved indgangen eller på www.teleentrada.com.

Læs flere nyheder her…

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa