Det danske magasin i Spanien

Selv om det ikke ser sådan ud, når jeg kigger ud på den blå himmel, så nærmer julen sig med raske skridt. Her i Spanien kan det godt være svært at finde julestemningen frem, når solen skinner og sneen mangler, men vi kan da hjælpe den lidt på vej ved at holde fast i vores traditioner. Igennem hele december måned spiser vi en masse god mad og det skal vi naturligvis kombinere med gode vine. Vi pynter vores hjem og laver julehygge med glögg og æbleskiver, ligeledes hertil er vinen et must.

Gløggens Historie
Selv om ordet gløgg er forholdsvist nyt (det kommer fra svensk), så har traditionen med varm, krydret vin en lang forhistorie. Allerede antikkens grækere kendte til at søde og krydre en lidt kedelig eller sur vin. Under inspiration af den franske brulôt begyndte man i det 17. århundrede at servere varm cognac med smeltet sukker i. Senere blev cognac’en erstattet med vin, og drikken kom efterhånden til at ligne vore dages gløgg mere og mere.

Det var dog først hen mod slutningen af det 19. århundrede, at man gjorde gløgg til en juletradition. Ingen ved længere, hvordan det gik til, men formentlig har man simpelt hen syntes, at det var passende med en varm og sød drik ved midvinter. Traditionen blev hjulpet godt på vej af driftige forrretningsfolk, og omkring år 1900 fandt nogle svenske spritfabrikanter på at forsyne gløggflaskerne med farvestrålende etiketter med nisser og andre figurer. I dag er gløgg i mange varianter blevet en fast bestanddel af de flestes forestillinger om julen.

Gløgg som helsedrik
Fra første færd var gløgg en helsedrik eller ligefrem en medicin, som kunne bruges mod flere forskellige sygdomme – formentlig især dem, som hænger sammen med vinterdepressioner. I skrifter fra antikken kan man læse om de helbredende krydderier og urter, som man lagde i opvarmet vin. I norden var varm vin populær allerede i Middelalderen.
I Sverige (og vel også i Danmark) har man drukket varm vin siden det 16. århundrede. Dengang anså man vin for at være helsebringende, og da tilmed den svenske nationalhelt, Gustav Vasa, var blandt dem, som kunne lide den varme drik, gav det drikken en betydelig prestige. Især var hans egen favorit efterspurgt: en blanding af rødvin med sukker, honning, kanel, ingefær, kardemomme og nelliker.
Der findes idag mange forskellige opskrifter på gløgg, jeg har kigget lidt på internettet og her er et par opskrifter, I kan eksperimentere med her i December. Men lige et godt råd: Lad være med at bruge en dårlig og sur rødvin til gløgg. En solmoden vin her fra Spanien, som egner sig, behøver ikke koste mere end 3-4 € pr. flaske, Og det gør hele forskellen i smagen. Lige nu har vi en vin fra Castilla y Leon på tilbud til 3,50€, en 100% Tempranillo med fire måneder på træfade, som egner sig rigtigt godt til formålet.

Julegløgg af høj kvalitet
Skallen af 3 usprøjtede appelsiner (revet)
Skallen af 2 usprøjtede citroner (revet)
2 stænger kanel
3 skriver frisk ingefær
1/2 brev hele nelliker
3 tsk kardemomme
500-600 g melis
3/4 liter vand

Det hele koges i 10 minutter og sies. Kan evt stå længere for at trække.
Denne ekstrakt blandes med 5 fl krydret rødvin (3,5 liter) og opvarmes før servering.
Tilsæt mandler (hakkede) og rosiner

Gløgg med portvin:
1 hel flaske god rødvin
1 lille flaske rød portvin (37 cl)
1 spsk kardemommefrø
1 lille stang kanel
8 hele kryddernelliker
1-1,5 dl brun farin
mandler+rosiner

Bland alt undtagen rosiner og mandler i en rustfri kasserolle, og lad det stå mindst 3-4 timer, eller natten over. Så når krydderiernes smag at udfolde sig.
Det hele opvarmes derefter til kogepunktet, men gløggen må ikke begynde at koge. Derefter sies den, og gløggen kan så serveres varm med rosiner og smuttede mandler.

Den klassiske Gløgg:
1 fl. god rødvin
1 stykke hel kanel
2 stk. hel kardemomme
85 g sukker
12 hele nelliker
100 g rosiner
100 g mandler
Kom 1 dl. vin i en gryde med kanel, kardemomme og nelliker. Bring til at småkoge, og lad det simre under låg i ½ time. Lad det trække natten over i køleskabet. Si det. Kom ekstrakt i resten af vinen, som varmes op til 60 grader, tilsættes rosiner og mandler og smages til med sukker.

Vin til Juleaften
Her ved juletid løber mange mennesker ind i et alvorligt problem: Hvilken vin skal man dog finde på at servere til juleanden? De fleste har nok prøvet at sidde med en ellers glimrende vin i glasset juleaften, for kun at se den forsvinde ud i den gastronomiske glemsel, når den konfronteres med and, svesker, æbler, rødkål og brune kartofler. Det er faktisk ikke nemt at finde passende vine, men hvis man ser sig lidt om, er der alligevel en del muligheder.
Andesteg har en kraftig smag og derfor kræver stegen også et kraftigt modspil, og dermed en tæt vin med masser af alkohol. Endvidere vil de syrlige æbler gerne have noget syre som modspil, og sveskernes sødme må også gerne modsvares i vinen. Rødkål er som regel sur-sød og stiller derfor de samme krav som svesker og æbler, mens de karamelliserede kartofler, med lidt god vilje, også kan henføres til kravet om sødme.
Altså skal det være en tæt vin, med høj alkoholprocent, lidt sødme og stadig syre nok til at kunne svare igen.
Her i Spanien har vi mange vine, hvis kraft, alkohol og syreindhold er glimrende, og som kan passe til vores julemad. Et godt bud kunne være en rigtig god kraftig og frugtig vin fra enten Ribera del Duero (Prøv Opimius fra Vinhuset Montevannos ) lavet af vores spanske Tempranillo drue, eller en vin fra området Priorato (Vælg en Mas Martinet eller en Clos Martinet) lavet af Garnacha og Cabernet Sauvignon. Disse mørke kraftbomber er ofte dejligt julede.

Man kunne også vælge en god fyldig hvidvin som Enllac fra Priorato (lavet af 60% Viognier y 40% Garnatxa Blanca og lagret på nye egetræsfade. Den kunne være det helt rigtige valg til den danske julmad. En hvidvin får maden til at virke mindre tung og frisker dejligt op.

Til desserten skal vi også vælge rigtigt. Ris a l’amande er en sød dessert og kræver derfor også en sød vin. De fleste spiser den med kirsebærsovs, som er meget syrlig, så det er svært at sætte vin til. En god Tawny Port, en hvid dessertvin som Sauternes, Eiswein eller en Vendimia Tardia (sen høst) fra det spanske Vinhus Principe de Viana i Navarra kan være blandt de helt gode.

Rigtig god fornøjelse og glædelig jul!

Af Jeanett Lorentzen, Birdie Vinos

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.