Spaniens mest populære vine har franske rødder

Spaniens mest populære vine har franske rødder

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Når man besøger en ​bodega i Spaniens mest berømte vinregion Rioja, som for det meste ligger i La Rioja-regionen, med undtagelse af nogle dele af Rioja Alavesa i Baskerlandet, er det umuligt ikke at nævne den franske arv, som mange vingårde i regionen har.

Her i beskyttelse mod vind fra nord af blandt andet Sierra de Cantabria, er vinmarkerne spredt i det naturskønne landskab omkring Ebro-floden, og det er en biflod til netop Ebro, der har lagt navn regionen, nemlig Río Oja.

Rioja er opdelt i tre underregioner: den allerede nævnte Rioja Alavesa, Rioja Alta i den vestlige og nordvestlige del af Rioja, som strækker sig til Burgos, og Rioja Baja, der inkluderer en lille del af vinregionen Navarra.

Det er stemningsfuldt at bevæge sig inde i vinhusets kælder.

Riojas lange historie kort fortalt

Riojas vinhistorie strækker sig langt tilbage i tiden og fønikerne havde allerede vinstokke med sig, som de dyrkede i regionen. Senere kom munke fra Bourgogne, og de bragte også vinkundskab og –ranker med sig. Men kvalitetsvine i området nævnes først i slutningen af ​​1700-tallet, da vinmager Manuel Quintano vendte hjem i 1786 efter en tur til Bordeaux. Med sig bragte han nye ideer, viden og metoder fra den franske vinregion. Det drejede sig blandt andet om egefadslagring, soutirage og klaring, som dog ikke blev taget godt imod i den spanske region før i det 19. århundrede. Og så er vi kommet til den del af historien, som vi fokuserer på her.

I dag klares meget af arbejdet i vinhuset ved hjælp af maskiner, f.eks. stabling af tønder, men før var det et hårdt og tungt arbejde.

Franske problemer giver et løft til Rioja

Det var i 1850’erne og 1860’erne, at Rioja oplevede en drastisk øget efterspørgsel efter vin. Dette skyldtes ikke hovedsageligt, at Riojas vine på en eller anden måde var usædvanlige. I stedet var regionens vinsucces baseret på det faktum, at andre vinregioner, inklusive franske Bordeaux, oplevede problemer, da vinene i stor udstrækning blev dræbt af svampesygdommen oidium. Efterhånden som efterspørgslen efter Rioja-vin steg, begyndte vinproducenter i regionen at lede efter metoder til at øge både kvalitet og mængde, og nu blev Manuel Quintanos metoder, som han bragte med sig til regionen, populære. Men det var ikke det eneste nye. Da flere vinproducenter i Frankrig søgte til Rioja for at redde deres vin, begyndte der også at vokse nye druer i regionen som populære Cabernet Sauvignon sammen med regionens mest almindelige drue Tempranillo, som jo er den vigtigste drue i røde Rioja-vine, selv om andre druesorter anvendes.

Flere af de berømte vinhuse i Rioja, såsom Marqués de Riscal og Bodegas Muga, er fra denne tid, og flere blev startet enten med penge fra Frankrig eller med vinproducenter, der havde kendskab til landet i nord. Mange franske vinproducenter blev tiltrukket af Rioja-regionen, netop fordi klimaet og jorden gav de samme betingelser, som de var vant til hjemmefra.

Men det var ikke enden på Frankrigs prøvelser. I 1870’erne angreb vinlusen phylloxera de franske vinmarker, og franskmændene, der allerede havde slået sig ned i Rioja, satsede nu endnu mere, da konkurrencen fra Frankrig faldt drastisk. Og jo hårdere vinlusen ramte, jo flere mennesker tog til Rioja, hvilket bragte yderligere viden og penge med sig, som igen øgede vinkvaliteterne i Rioja. Et af de vinhuse, der kom i denne anden bølge, er Bodegas Franco-Españolas, som blev startet af Frederick Anglade Saurant fra Bordeaux i 1890 (spanskejet siden 1920, da Eguizábal-familien købte alle ejerandele). Det skal dog nævnes, at vinene i Rioja også led af vinlus-angreb, men slet ikke i samme omfang som andre steder.

Vinene i Rioja blev nu delvist fremstillet af de samme druer som i Bordeaux, endda med lang opbevaring på tønder af egetræ. Fransk egetræ var imidlertid dyr, så med tiden begyndte flere og flere vinhuse at bruge amerikansk egetræ, hvilket gav Rioja-vinene mere karakter af vanilje sammenlignet med den franske. Og dette er en af ​​de bestanddele, der kendetegner traditionelle moderne rioja-vine i dag — elegant, moden smag med bløde tanniner og vanilje fra amerikanske egetræfade. At surhedsgraden ofte er relativt høj er også karakteristisk, hvilket gør vinene lette at kombinere med forskellige retter, som især har gjort vinene populære, også i udlandet.


Rød

Vinområdet Rioja er bedst kendt for sine røde vine med tempranillo som den mest almindelige drue, men også garnacha, graciano og mazuela anvendes. I mindre skala fremstilles vin også på for eksempel Cabernet Sauvignon og Syrah.


Hvid

Hvide vine dyrkes i Rioja, omend i mindre grad end røde. Blandt disse dyrkes viura hovedsageligt, men der findes også andre, såsom garnacha blanca, tempranillo blanco og verdejo som den seneste drue. I mindre skala dyrkes for eksempel chardonnay og saugivnon blanc.


La Danesas journalist ved en af de gamle tønder hos Bodegas Franco-Españolas.

Besøg et vinhus

Hvis du vil vide mere om Riojas vinhistorie, anbefales et besøg i en af ​​Rioja-regionens bodegaer. La Danesas journalist besøgte Bodegas Franco-Españolas i Logroño og fik en interessant rejse i historien.

Book dit besøg på forhånd (www.francoespanolas.com) og vælg mellem guidet tur + vinsmagning, gourmetbesøg eller en tur med en guide, der slutter med en typisk Rioja-frokost. Der er også aktiviteter, der er tilpasset børn.

For mere information om Logroño og hotelforslag kan du læse artiklen På et hurtigt besøg i Logroño i La Danesas novemberudgave.

https://www.ladanesa.com/6696-pa-et-hurtigt-besog-i-logrono-hovedstaden-i-vinprovinsen-la-rioja

Af Sara Laine, sara@norrbom.com

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa