Det danske magasin i Spanien
Historisk glimt – De gådefulde tartesere

Historisk glimt - De gådefulde tartesere

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
To tartesiske hjelme. Er at finde på Madrid arkæologiske museum.

Gåden om tarteserne, den første kendte civilisation i Sydspanien, holder stadigvæk arkæologer og historikere beskæftiget.

De første indbyggere (homo sapiens) på Den Iberiske halvø var jo ibererne, og tarteserne var måske efterkommere af ibererne, mens de også kunne have været fra Centraleuropa, altså tidlige keltere, eller de var efterkommere af de såkaldte havfolk fra Mellemøsten.

Der er mange bud, men ingen ved det med sikkerhed. Hvad man dog mener at vide, er, at de havde deres storhedstid ca. år 1.200 til 500 f.Kr. i store dele af dagens Andalusien og Extremadura.
Arkæologer graver nu i og omkring resterne af en stor, 2.500 år gammel bygning på El Turuñuelo, et område på en hektar i Badajoz-provinsen. Alle mulige slags genstande er dukket op; pilespidser, potter, kroge og en stor kedel i bronze. Derudover har man fundet en metalgenstand, der symboliserer to duer, som skulle have haft en religiøs betydning.
Med disse fund håber man at komme et skridt nærmere tartesernes historie.

Myter og bibelhistorie

Tartesernes hovedby hed formentlig Tartessos eller Tartessus, og den skulle have ligget ved floden Guadalquivirs udmunding i dagens Huelva. Ingen ved præcist hvor.
Den tyske arkæolog Adolph Schulten mente, at den var det forsvundne Atlantis, mens andre tænker, at Tartessos er det samme som Tarsis, der er nævnt flere steder i Det Gamle Testamente.
Her står bl.a.: ”Herrens ord kom til Jonas, Amittajs søn: Rejs til den store by Nineve, og råb ud over den, at jeg har opdaget deres ondskab. Men Jonas ville flygte til Tarsis, bort fra Herren. Han tog ned til Jafo, hvor han fandt et skib, der skulle til Tarsis. Han betalte, hvad det kostede, og så gik han om bord for at sejle med dem til Tarsis, bort fra Herren.”
Han ville altså så langt væk som muligt, og det var i den tids forståelse Sydspanien. Han kom dog aldrig så langt. Undervejs blev han kastet over bord, derefter slugt af en hval og tre dage senere kastet op på land. Men det er en helt anden historie.
I salmernes bog 72,10 står der: ”Konger fra Tarsis og fjerne øer skal frembære gaver, Sabas og Sebas konger skal bringe tribut”. I Esajas’ Bog omtales tarsisskibe i forbindelse med en profeti om Tyrus.
Er det virkelig Tartessos, som biblen omtaler, har byen været betydningsfuld nok til at have været kendt på østligere breddegrader.
Den gamle græske historieskriver Herodot beskrev området som ’landet bag Herkules’ Søjler’, hvorfra han omtaler en kong Argantonio.

Riget i syd

Tartesernes rige skulle i de mange århundreder have inkluderet store dele af dagens Andalusien og Extremadura. De grundlagde flere byer, heriblandt Mijas Pueblo, hvis rødder skulle være fra omkring år 600 f.Kr.
Omkring år 800 f.Kr. begyndte fønikerne at ankomme til den sydlige del af den Iberiske Halvø. De solgte bl.a. vin til tarteserne, og de udvandt forskellige metaller, bl.a. omkring Río Tinto. Fønikerne fik dog problemer med perserne derhjemme, forlod Tartessos, hvormed tarteserne fik økonomiske problemer. Det fik dem til at søge ind i landet, og det har været i denne forbindelse, at ikke blot El Turuñuelo, men også flere bosættelser er opstået i baglandet.
Sebastián Celestino, der er direktør for Méridas arkæologiske institut, udtaler, at bygningen i El Turuñuelo nok har haft en religiøs funktion. Foreløbig er kun 10 procent af stedet udgravet.
Fælles for bygningerne er, at de omkring år 400 f.Kr. skulle være blevet destrueret af tarteserne selv, fordi fjendtligt indstillede keltiske stammer kom vandrende fra nord.
Og arkæologerne graver nu der, hvor kelterne ikke fandt noget af interesse. Imens det foregår, står vi tilbage med gåderne – og murene i Mijas.
 
mijas tarteserne
Mijas, grundlagt af tarteserne ca. 600 år f.Kr.
 
Af Jette Christiansen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa