Det danske magasin i Spanien
Safranduftende vafler en dansk-spansk fusion

Safranduftende vafler en dansk-spansk fusion

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

I Spanien bruger man meget safran i køkkenet i alt fra traditionel paella, supper og fiskeretter til saucer og kager.

Safran giver ikke kun en dejlig gul farve, men også en god duft og dejlig smag, og denne måned, når vaffeldagen fejres den 25. marts i vores kolde hjemland, tænkte vi på La Danesa at tilbyde en fusion mellem dansk og spansk, nemlig dejlige safranvafler. Og med safran får vaflerne ikke kun et spansk præg, de bliver bestemt også lidt mere luksuriøse – safran er som bekendt verdens dyreste krydderi. I 2019 var prisen på 1 kg spansk safran ikke mindre end ca. 2.500 euro (iransk safran er lidt billigere og koster ca. 900 euro/kg). Derudover er safran muligvis også verdens ældste krydderi, da man mener, at det har været brugt til madlavning allerede omkring år 7.000 f.Kr.

Og vaflen, har den ikke en spændende historie? Jo, lidt i hvert fald. Vaflens oprindelse findes i det franske “walfre”, et ord, der har eksisteret siden 1185, og som stammer fra “wafla”, som er et germansk ord, der betyder honningkage eller kage, og i Danmark har man kendskab til en form for vaffel allerede tilbage i middelalderen, hvor den blot bestod af mel og vand.

At vaffeldagen fejres den 25. marts, forklares med en svensk fejltagelse. Den 25. marts er den kristne højtid jomfru Marias bebudelsesdag, der fejres ni måneder før juleaften, da dette var dagen, hvor ærkeenglen Gabriel fortalte Mary, at hun var gravid. Netop denne dag kaldes også Vårfrudagen (forårsdag) på svensk (i bondesamfundet markerede dagen overgangen mellem vinter og forår og begyndelsen af ​​foråret), og et sted i løbet af historien er Vårfrudagen således blevet forkert udtalt og er blevet Vaffeldag.

Safranvafler

4 portioner

Ingredienser

4 dl mel

1 tsk. bagepulver

0,5 g safran

1 tsk. vaniljesukker

1 knivspids salt

125 g smør

2 dl mælk

2 æg

2 kopper koldt kulsyreholdigt vand (eller almindeligt vand, men kulsyreholdigt giver knasende vafler)

Sådan gør du

Knus safranen med en knivspids pulveriseret sukker. Smelt smørret sammen med den knuste safran. Bland mel, bagepulver, vaniljesukker og salt sammen i en skål. Hæld mælk og æg i og rør, indtil du får en glat dej, men pas på ikke at røre for meget. Rør til sidst det nu afkølede smør og vand i dejen.

Smør det opvarmede vaffeljern til det første lag, som bages i vaffeljernet, indtil det er gyldent og fint. Serveres med tilbehør som brombærmarmelade og vaniljeis.

Af Sara Laine, sara@norrbom.com

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa