Spaniens skæve side: Baglæns tale måske på UNESCO’s verdensarvsliste

Spaniens skæve side: Baglæns tale måske på UNESCO’s verdensarvsliste

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
Står det til indbyggere i San Cristobál de La Laguna på Tenerife, så skal deres baglænstalte sprog, kaldet verres, på UNESCO’s verdensarveliste. Den med den uhåndgribelige kulturarv. Sproget skal i så fald komme i selskab med bl.a. tibetansk opera, aserbajdsjansk tæppevævning, mongolsk strubesang og Spaniens egen flamenco.
 

Datidens sociale medie

Det var en barber ved navn Francisco Fariña, der som den første engang i 1930’erne talte det i sin barbersalon på gaden Juan Vera.
Og det var tiden uden TV eller andre former for adspredelser i en barbersalon end gammeldags samtale. Francisco Fariña skulle derfor være startet med at bytte om på bogstaverne for at underholde kunderne. En salon var på lige fod med apoteker og købmandsforretninger steder, man mødtes for at udveksle historier og slå tid ihjel. Hver barbersalon havde sine tilhængere.
Francisco Fariñas flok inkluderede både bønder fra oplandet og studerende ved La Lagunas universitet, hvilket er De Kanariske Øers ældste uddannelsesinstitution. De lærte sig Francisco Fariñas baglæns talte sprog, og dermed udbredte det sig.
 

Berettigelse eller ej

Ordene er ikke altid bare udtalt baglæns. Flere har deres helt eget liv, hvormed begreberne bevidst forvirres. ’Mosva al neci’ betyder vamos al cine (lad os gå i biografen), ¿moco tases? betyder ¿cómo estás? (hvordan har du det?).
Og verres, navnet på sproget, betyder al revés (baglæns).
Brugen af verres er altså ikke begrænset til kvarteret omkring salonen, ej heller er det talt af alle i det område. Det er fortrinsvist generationerne, der husker tiden på Francisco Fariñas salon, som stadig kan tale det.
Lokale ildsjæle mener, at verres har sin berettigelse på UNESCO’s verdensarvsliste. En optagelse vil blåstemple sproget og, håber man, sikre dets overlevelse. Med det mål arbejder man desuden med at lære de yngre generationer at tale det, hvilket bl.a. skal ske med undervisning i skolerne.
Andre i La Laguna er dog af den opfattelse, at verres simpelthen bare er en ordleg og en sjov måde at tale på.
 

Allerede på verdensarvslisten

La Lagunas smukke gamle bydel blev allerede i 1999 inkluderet på UNESCO’s verdensarvsliste over den håndgribelige kulturarv, bl.a. grundet en nøje byplanlægning og en såkaldt kolonial arkitektur der blev brugt som rollemodel if. m. koloniseringen af Amerika.
Af Jette Christiansen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa