Den runde helligtrekongerskage

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
shutterstock 305187713
Roscón de Navidad er traditionelt serveret på helligtrekongersdag. Den 6. januar, hvor spanierne siden hine tider har givet hinanden gaver, er man startet dagen med at spise et stykke af denne kage. Nu fejrer mange spaniere jo også julen, nærmest som på de nordlige breddegrader, og mange vælger at fejre og uddele gaver begge dage, ligesom Roscón de Reyes da også blevet spist af én og anden i løbet af juledagene, længe før de tre vise mænd er i sigte.

Bagerforretninger og supermarkeder sælger gerne ‘roscones’ i alle varianter, men hvorfor ikke selv finde bage-grejet frem?
 
Spilleregler for bagværket
Kagerne kan fyldes med piskefløde eller creme, man kan pynte dem med frisk, kandiseret eller tørret frugt, og med nødder, mandler, glasur eller sukker. Vil man gøre det efter bogen, bør dekorationen inkludere de tre farver, som skulle ære de konger, som besøgte Jesusbarnet på 12. dagen efter jul. Det er lilla, der symboliserer retfærdighed, grøn, som står for tro, samt guld, der repræsenterer magt.
Mange familier gemmer en lille figur, der skal symbolisere den nyfødte Jesus, inde i kagen, og den som finder figuren, bliver dagens konge eller dronning. Andre foretrækker den mere jordbundne variant og gemmer i stedet en bønne i kagen, og finderen af denne får lov til at betale for herligheden.
Angående kagens form er der derimod ingen valgmuligheder. Kagen skal være tyk og rund som en badering, som også navnet ‘roscón’ indikerer.
 
Følgende opskrift er til to mellemstore kager.
 
Roscón de Reyes
 
Ingredienser:
650 g hvedemel
2,5 dl lunken mælk
25 g gær
100 g sukker
100 g smeltet smør
2 æg
10 g salt
Fintrevet skal af 1 appelsen og 1 citron
2 æggeblomme
Til fyld og dekoration:
2 dl piskefløde
Frugt, glasur, som man har lyst til.
 
Fremgangsmåde:
Rør gæren i den lunkne mælk, lad blandingen stå i 15 minutter. Tilsæt mel og derefter de øvrige ingredienser – afslut gerne med smørret.
Strø lidt mel på køkkenbordet, og ælt dejen nogle minutter, til den er blød og smidig. Tilsæt om nødvendigt mere mel eller mælk. Læg dejen i en skål, dæk den til, og lad den hæve et par timer.
Ud med dejen på bordet igen, hvor den æltes igen. Derefter deles den i to, og hver del formes som et hjul. Disse hæver nu en times tid. Det er her, man kan inkludere en bage-dygtig figur eller bønne, hvis man er dertil inklineret.
Hjulene lægges på bagepapir og –plade, æggeblommerne røres, og dejen pensles.
De bages i ca. 40 minutter eller til gyldne i ovnen sat på 180 grader.
Lad kagerne køle af, hvorefter de kan skæres over på tværs og fyldes med f.eks. piskefløde og pyntes.
Et glas sød sherry eller hvidvin passer fint til.
Af Jette Christiansen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa