Det danske magasin i Spanien
At sætte ild i tyres horn, at få dem til at hoppe i havnen og at holde dem i snor

At sætte ild i tyres horn, at få dem til at hoppe i havnen og at holde dem i snor

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
Højdepunktet på en spansk bys årlige fiesta har ofte noget at gøre med en tyr. Mere præcist er det mishandling af samme, hvormed man kan forsøge at vise sit mod ved at slå, spidde eller løbe foran den halvtons tunge tyr. Eller måske sætte ild til den.
Tyrefægtning kender vi, men hvad går de andre traditioner ud på? De er noget forskellige, og terminologierne varierer fra egn til egn.
Her har vi bestræbt os på at klarlægge nogle af dem.

Toro de fuego eller toro embolado

Førstnævnte betyder jo en tyr i ild, mens embolado kan oversættes til bolde eller kugler.
Det referer til kugler, som laves af et klæbrigt stykke stof med tjære eller terpentin. I begge tilfælde binder man en tyr til en pæl på byens centrale plads eller i tyrefægterarenaen. Førnævnte kugler sættes på hornene, og man sætter ild til. Nogle steder vikler man klæder eller avispapir omkring hornene, hælder tændvæske på og sætter ild til. Et tredje alternativ er at binde fakler til hornene. Fyrværkeri kan også indgå.
Tyren slippes fri på pladsen eller i gaderne, hvor den kun kan forsøge at undslippe flammerne og at løbe ind i alt muligt for at slukke ilden. Men den kan brænde i timevis, og tjæren m.v. dryppe ned på dyret. Resultatet er brændte horn, ører, øjne m.v.
I 2018 kom en mand i klemme mellem tyrens brændende horn og et stakit. Han døde.

Toro con soga

Det skal forstås som tyr med reb. Nogle steder kaldes det også toro con cuerda. Men tyren er altså bundet om hornene.
Når tyren er bundet, det omtales som toro ensogado, slippes den ud i gaderne. Her forsøger man at holde fast i den, som var det en ilter hund i snor. Dette dyr vejer bare en hel del mere, har horn og har ikke før været i snor, så for at få den til at makke ret, slår man den og hiver i dens hale o.l.
Alt imens spiller hornorkestret.
Denne forestilling foregår i ca. 90 forskellige byer i flere regioner, heriblandt Madrid, Andalusien, Baskerlandet, Castillien og León samt Navarra, hvor en af de mest populære er i byen Lodosa.

Bous a la mar

Det oversættes til tyr i havet. Og det er, hvad det er. Det foregår primært i Catalonien og Valencia, deraf det catalanske navn.
Her fester man med at løbe med tyre efter sig til et indelukke i havnen. Det er lukket i tre sider, så det kun er åbent ud til vandet.
I dette indelukke går det ud på at lokke tyrene helt hen til havnekajen og i sidste øjeblik trække sig til side, så kun tyrene falder i vandet. Vil tyren ikke, anvendes alle mulige finter, og den person, som får tyren ud over kanten, har vundet.
Både sejler derefter ud til tyren, der kastes reb om dens hals, og man forsøger at få den hevet i land. Det lykkes ikke altid, og dyret drukner.

Encierro

Det er tyreløbene, som afholdes i mange byer, men som vi bedst kender dem fra San Fermínfestivalen i Pamplona,
Navnet encierro kommer fra det indelukke, hvor tyrene holdes, indtil løbet starter.
Herfra slippes seks tyre hver dag ud i gaderne kl. 08.00 fra den 7. til den 14. juli. Aficionados og drukkenbolte løber foran, ved siden af og bagved en del af vejen. De kan ikke følge med tyrene hele vejen.
På bare et par minutter tilbagelægger tyrene de 825 m op til byens tyrefægterarena, hvor tyrene samme eftermiddag indgår i en tyrefægtning. I de fleste tilfælde med det forventede resultat.
I løbet af ugen besøges Pamplona af omkring 1,5 millioner mennesker.

Correbous

Udtrykket correbous anvendes meget. Det er et catalansk udtryk for tyreløb, men det kan være et generelt udtryk for både tyreløb, tyreafbrænding og tyre i snor. Tyreløb kan også hedde bous carrer. Sidstnævnte fænomen kalder man i de to østspanske regioner for bous capllaçats. Toros embolados kaldes bous embolats.

Toro de la Vega

De førnævnte traditioner foregår stadig. Der er dog en, som er blevet forbudt, og det er Toro de la Vega i Tordesillas, Valladolid. Navnet kan oversættes til tyr på engen.
I forbindelse med denne festival dræbte man en tyr hvert år på datoen for Virgen de la Peña i september. Det gjorde man i 500 år.
Det foregik ved, at man slap tyren gennem gaderne og ud på engen ved Dueroflodens bredder. Hundredvis af mennesker til fods eller på hesteryg, som var de picadores til tyrefægtninger, stak den herefter med spyd. Det gjorde de igen og igen, til tyren opgav livet.
I 2016, efter mange protester fra dyreværnsforeninger m.v., indførte byrådet et forbud. I stedet afholdes en encierro. Det er langt fra alle indbyggere tilfredse med.
 
Fakta
– I forbindelse med de her nævnte traditioner anslås det, at omkring 3.000 tyre dræbes hvert år. Det inkluderer ikke dem, som omkommer i tyrefægtningerne.
– Da den lokale regering i Catalonien i 2010 besluttede at forbyde tyrefægtning, undlod man at inkludere de andre traditioner.
– Der er stadig kun indført forbud imod tyrefægtning i Catalonien og på de Kanariske Øer.
– Den forhenværende konservative centralregering fandt støtte hos forfatningsdomstolen, som i 2016 underkendte de lokale regeringers beslutninger.
– På Baleraerne blev det alligevel i 2017 forbudt at dræbe tyren i arenaen. Tyrefægtningen må maksimalt vare i 10 minutter. Tyren returneres senere til friheden.
– Der bliver måske afholdt færre tyrefægtninger, men der bliver til stadighed afholdt flere af de her nævnte, da interessen er stigende, mener man hos dyreværnsforeningen AnimaNaturalis.
– Pengene kommer i de fleste tilfælde fra kommunekassen, altså betaler skatteyderne.
– Har kommunen ikke råd til en tyr, anvendes en kvie eller sågar en kalv.
Af Jette Christiansen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa