Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
Nede ved foden af Mijasbjerget, i retning af Torremolinos, hilser vi denne måned på i et lille samfund midt ude i naturen. Her arbejder tusindvis af små individer flittigt med veldefinerede opgaver i flere små dronningedømmer. Vi skal lære oprindelsen af produktet Levantamuertos at kende, som har alle de positive egenskaber, der opnås fra de små gul-sorte stribede stikkende væsner, som vi kalder honningbier.
 

Godt beskyttelsestøj

I en sikker afstand fra bikuberne bliver La Danesas journalist mødt af biavler Alejandro Molina. Inden vi nærmer os dagens hovedrolleindehavere, skal vi påføre os beskyttelsestøj – en hvid overall, gule gamacher, gule lange handsker og en hvid, bredskygget hat med net. Alejandro efterser tøjet, så der ikke er nogen åbninger overhovedet – bier er eksperter i kravle overalt. Når alt er dobbelttjekket, er det en tur på få minutter langs små stier foret med rosmarinbuske og blomstrende timian – slik for de små. Alejandro er kørt i forvejen med sin varevogn fyldt med dunke med ferskvand, nye rammer til kuberne og røgmaskine.
 

Vinkorkpropper bliver flydende broer

“Vandet er til bierne. Du ser det gamle badekar der,” siger Alejandro og peger på et badekar fyldt med korkpropper og et bræt. “Jeg er omhyggelig med, at der altid skal være vand at drikke til mine bier. Tidligere var der en biavler, der havde kuber nær vandlandet i Torremolinos, som ikke bekymrede sig om at sørge for, at der var vand til hans bier. Resultatet var, at bierne fløj til vandlandet for at drikke, og vi kan forestille os, hvordan det var i højsæsonen,” fortæller han og forklarer, at han derfor har sine bikuber i en sikker afstand fra bebyggelse og altid sikrer, at hans bier har vand. Men korken og brættet så? “Korken tjener som små flydende broer, som bierne kan sidde på, når de skal drikke, og brættet er til andre dyr – så de kan komme ud af vandet i stedet for at drukne, hvis de falder i”, informerer han.
 

100 procent naturligt

Nu tændes røgmaskine med tørre nåle og kviste fra naturen, så det er på tide at nærme sig bikuberne. “Jeg bruger næsten ikke røgmaskinen. Jeg ønsker ikke at ’ryge’ bierne, så de bliver døsige. I stedet giver jeg et puf lige ud i luften, så der lugter en lidt af skovbrand – så søger bierne ind i kuberne for at beskytte deres dronning og larverne,” siger Alejandro, der er meget omhyggelig med, at alle hans fem bistader, der er spredt på forskellige steder langs kysten, beskyttes helt økologisk og skånsomt mod både bier og natur, da han helt følger bierne og naturens naturlige cyklusser. Han dræber heller ikke dronningerne, når de ikke lægger flere æg, men tillader kolonien at leve naturligt. På samme måde flytter han ikke kuberne mellem forskellige områder eller tvinger bier i bikuber, men hvis en bikoloni af en eller anden grund bevæger sig til en anden kube, for eksempel hvis dronningen dør, lader han bikuben være tom, så den er indflytningsklar, hvis en bisværm kommer udefra og leder efter nyt hjem. Dette kan ske, hvis en yngre dronning udstøder den ældre dronning. Den ældre dronning kan så bringe dele af bikuben sammen og vove sig ud for at finde et nyt hjem.
 

Sunde biprodukter

Alejandro kontrollerer kuberne hver anden dag. Da åbner han dem, ser på rammerne, hvor der er gule bivoksplader indsat, som bierne bygger deres typiske sekskantede celler på. I de midterste celler, hvor det er varmest, lægger dronningen æg og andre celler bruges som opbevaringsceller til honning og pollen. Hvis bierne har arbejdet hårdt, lægger han nye rammer med nye bivoksplader, som bierne kan fortsætte med at bygge celler på. Hvis bierne ikke får nyt substrat til deres celler, opretter de deres egne honningkager. Disse kan desværre ikke slynges for at få den gyldne honning ud, der blandt andet indeholder enzymer, mineraler, aminosyrer, sporstoffer, vitaminer og inhibiner – bakteriedræbende stoffer. Men det er ikke bare honning, der udvindes fra Alejandros bier.
 
“Pollen, som er honningbiernes proteinkilde, samler bierne fra blomster, buske og træer, når de er ude og flyve. Pollenkornene er mikroskopiske, så disse er klumpet sammen i små bolde, og så vedhæfter bierne de små klumper til bagbenene for at flyve hjem til bikuberne med det. Og det er her i bikuben, at jeg indsamler overskydende pollen gennem små pollenfælder,” siger Alejandro, som nu begynder at komme ind på det produkt, som denne artikel rent faktisk handler om. Og så fortsætter han med at forklare: “I bipollen er der masser af vitaminer, mineraler, proteiner, enzymer og antibakterielle stoffer til kroppen i let tilgængelig form. Men for mit produkt har jeg også brug for propolis,” siger han og forklarer også:” Propolis er som en spartelmasse, bierne samler fra knopper og harpiks fra forskellige træer og bruger til at forsegle huller og som beskyttelse mod bakterier, svampe og vira i bifællesskabet. Propolis har fantastiske egenskaber som naturlig antibiotika, så dette samler jeg ved hjælp af en lille plastikplade, der er placeret i bikuben.”
 

Et produkt med alt det gode fra bierne

Det produkt, som Alejandro har taget frem, og som han også har patent på, hedder Levantamuertos.
“De fleste mennesker kender til de positive egenskaber ved honning, pollen, propolis og bidronninggelé (en næringsrig foderjuice af nektar, honning og pollen, da honningbier fodrer larverne, der skal blive dronninger), men tager disse hver for sig. Så jeg kom op med ideen om at blande dem og også have i æteriske olier fra appelsin og citron. Resultatet er et kosttilskud med multivitaminer, mineraler samt sporstoffer og effekten er energiforbedring, hjælp til genopretning ved mangler, styrkelse af immunsystemet og hukommelsen mv.” forklarer Alejandro stolt.
 

Salgspartner

Selvom Alejandro er manden bag Levantamueros og har patentet, har han ikke mulighed for at lave større mængder, så han har fundet en forretningspartner.
“Jeg laver min egen Levantamuertos i små mængder, men da efterspørgslen er vokset markant, er der behov for større partier. Produktet Levantamuertos er blevet så populært, at der i dag er flere, der forsøger at lave deres egne Levantamuertos-produkter. Det skal dog bemærkes, at jeg har patentet på det, og at jeg sagsøgte nogle af de virksomheder, der lavede kopier. Med kopierne ved køberen heller ikke, om det bliver det sunde produkt, Levantamuertos er, da man med kopierne aldrig ved, om man får den rigtige mængde ingredienser,” forklarer Alejandro.
 
En virksomhed har dog ret til at bruge Alejandros helt egen opskrift: “Da jeg selv ikke har potentiale til at imødekomme efterspørgslen, har jeg indgået en forretningsaftale med mærket El Matorral, som er en linje af biprodukter, der er 100 procent fra Málaga, som også bærer Sabor a Málaga mærket. Så hvis du vil købe ægte Levantamuertos, med alle de kvaliteter, som det virkelige produkt har, så skal du se efter Levantamuertos fra El Matorral,” forklarer Alejandro.
 
Original Levantamuertos, som naturligvis er økologisk, kan købes gennem Naturdis på: www.naturdis.es 
 

Bliv bikubefadder!

Få honning og pollen til et helt år ved at blive fadder til en af Alejandro Molinas bikuber.
Som fadder kan du besøge din bikube og lære mere om honningbierne samt biavl og derudover får du i løbet af et år 1 kg pollen samt 4 kg honning, og 1 kg honning doneres til velgørenhed. Vedligeholdelse og beskyttelse af bierne og bikuberne står Alejandro Molina for.
Pris: 60 euro/år
 
For mere information, send en e-mail til Alejandro Molina: a.molina.cabello@gmail.com 
 
 
 
Af Sara Laine, sara@norrbom.com Foto: Elena Corral og Alejandro Molina

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa