Klassiske og ærkespanske desserter

Klassiske og ærkespanske desserter

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
 
 
web-LD-Maj137

 
Mere spansk bliver det ikke. Og mere sødt, kolesterolfremmende og kalorierigt bliver det næppe heller. Men disse klassiske desserter er og har i umindelige tider været uundværlige indslag på de spanske middagsborde, hvor de utvivlsomt vil forblive.
Så hvorfor ikke spise med?
Først kommer den silkebløde, let nervøse Flan. Den menes at stamme tilbage til de gamle romerne, der kaldte den for tyropatina, og i 600-tallet skulle den være genopstået under det franske navn flan, mens den i dag anses som værende ærkespansk.
Leche Frita, direkte oversat bliver det til friteret mælk, og det kunne være længere fra sandheden, da desserten indeholder store mængder mælk, og glem alt om skummet, mini eller andre nymodens parodier på mælk, her er det den ægte vare.
Næst i kogebogen kommer Crema Catalana, der er som mormors budding, og med det karakteristiske låg. Den er jo beslægtet med franskmændenes Crème Brûlée, men hvem der kom først, catalonierne eller franskmændene, ved ingen, og kulinarisk set er det da også sagen uvedkommende, når bare sukkerlåget er sprødt og forførerisk.
 
Opskrifterne er til fire portioner.
 
 
web-LD-Maj156
 
Flan
Den budding-lignende sag kan piftes op med lidt friskrevet citronskal, en skefuld Grand
Manier, kanel eller vanilje – eller en kombination af disse. Men den originale version er i sig selv noget særligt, der som udgangspunkt ikke har behov for mere smag, og opskriften kommer her.
Ingredienser:
1/2 l mælk
4 æg
8 spsk. sukker
4 spsk. vand
 
Tilberedning:
Æggene tilsættes 4 spsk. sukker og piskes hvide. Varm mælken, den må helst ikke koge, og hæld den i æggesnapsen lidt efter lidt, mens der piskes heftigt for at undgå, at æggene koagulerer.
Vand og det resterende sukker hældes i en gryde og småkoger til sukkeret er opløst og let karamelliseret, men stadig flydende.
Hæld karamellen i bunden af en bageform eller portionsskåle. Fordel æggemassen her på. Flanen sættes nu i en bradepande, der tilsættes vand til et vandbad, og bages i 35-40 minutter ved 150-160 grader. Kontroller undervejs, at der stadig er vand i vandbadet.
Lad flanen køle af, den har kun godt af at stå i køleskabet f.eks. en nat. Ved servering løsnes den bedst ved hjælp af en kniv, dyppet i vand.
Servér med bunden i vejret.
 
 
 
web-LD-Maj148
 
Leche frita
Denne opskrift kommer fra Galicien, hvortil de ellers typiske sydspanske krydrede ingredienser også har fundet vej.
Ingredienser:
1 l mælk
75 g hvedemel
80 g sukker
1 æg
2 æggeblommer
1 kanelstang
Skallen af 1 citron
Olie til frityrestegning (f.eks. solsikkeolie)
Lidt ekstra olie til at smøre bradepande
Lidt ekstra hvedemel
Lidt ekstra sukker
 
Tilberedning:
Varm mælken i en gryde med kanelstang og citronskal. Lad det trække lidt, og fjern så citronskal og kanel. Bland æg, mel og sukker, og kom det langsomt i mælkeblandingen. Rør godt, som i grundigt.
Læg bagepapir i en bradepande, smør det med olie, og fordel leche-blandingen her på. Lad det køle af og sætte sig et par timer. Skær nu forskellige figurer af massen. Disse vendes eller pudres let med mel og steges gyldne i olien.
Vend dem i sukker, måske tilsat kanel, og server mens de stadig er lune og sprøde.
 
 
web-LD-Maj150
 
Crema Catalana
Den kan umiddelbart før servering sættes under grillen i ovnen, eller ønsker man at lave et nummer ud af det, kan man finde flammekasteren frem og brænde sukkerlåget ved bordet.
Ingredienser:
2,5 dl fløde
1 dl mælk
75 g sukker
2 æg
1 kanelstang
Skallen af 1/2 citron
Til sukkerlåget:
6 tsk. ekstra sukker, evt. en blanding af rørsukker og farin
1/4 tsk. kanel
 
Tilberedning:
Opvarm fløde, mælk, kanel og citronskal i en gryde til det lige begynder at boble, uden at det dog koger op. Fjern gryden fra varmen, lad blandingen trække nogle minutter og fjern så kanel og citronskal.
Pisk æg og sukker til en hvid æggesnaps. Tilsæt mælkeblandingen lidt efter lidt, samtidigt som der røres energisk. Fordel blandingen i fire ildfaste skåle, der bages til en konsistens som budding, i et vandbad i ca. en halv time ved 160 grader. Lad buddingerne afkøle mindst tre timer, gerne natten over.
Bland sukker og kanel, og fordel det jævnt over buddingerne. Sæt dem øverst i ovnen eller brænd sukkerblandingen, til den bliver gylden. Husk at lade den hvile i 5-10 minutter, så karamellen sætter sig og bliver sprød, og giver en knasende og forførende lyd, når man sætter skeen i den.
Af Jette Christiansen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa