Allioli – ¡Que aproveche!

Allioli - ¡Que aproveche!

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Ifølge historiebøger er det den brutale kejser Nero, der står bag denne velsmagende blanding af hvidløg og olie. Serveret koldt er det blevet en af ​​søjlerne i det spanske køkken og bruges som tilbehør til grillet kød og fisk, til risretter og til flere sorter af grøntsager såsom asparges og kartofler. Hvidløgsmayonnaise kan også stå på egne ben og serveres ofte i restauranter som en lille aperitif “på huset” sammen med friskbagt brød. Det hører også hjemme på et velassorteret tapasbord. Ordet allioli betyder hvidløg og olie på catalansk (all-in-oli), som er de to vigtigste ingredienser i denne nyttige og velsmagende sauce. Mayonnaise spises overalt i Spanien, men det er Katalanerne, der har det største element af allioli i deres kost.

Med mørtel og støder kan du lave din egen allioli af hvidløg, olie og salt – som det blev lavet i gamle dage. Derudover har du brug for meget tålmodighed!

Original allioli er kun lavet af hvidløg og olie samt store mængder tålmodighed sammenrørt af muskelkraft og muligvis en knivspids salt. 

For at fremstille allioli har du brug for en morder og en støder. støder er navnet på det værktøj, du holder i din hånd, når du knuser ingredienserne i morderen. Sørg for at have en kraftig støder, der er god at holde, og som fylder en stor del af rummet i selve morderen.

Original allioli:

3 store fed / skiver hvidløg

1,5 – 2,4 dl. olivenolie

Skær hvidløgsfedene i små stykker og knus dem sammen med saltet i morderen til en glat masse. Tilsæt olien, omrør konstant, først dråbe for dråbe og derefter i en tynd strøm. Tilsæt salt efter smag.

I restauranter serveres allioli og brød ofte som en lille forret.

“Falsk” allioli:

3 store fed hvidløg

1 stor eller 2 små æggeblommer 

2,5 dl olivenolie

Salt

Fremgangsmåden er den samme som ved original allioli, men æggeblommer omrøres i den mosede hvidløg, inden der tilsættes olie.For dem af jer, der tror, ​​at du allerede bruger tid nok på madlavning, og som har en morder stående på hylden som dekoration, er der fremragende allioler at købe i det nærmeste supermarked. De er som regel meget holdbare, selv efter at pakken er åbnet.

Kejser Nero, der havde både sin mors og hans brors liv på sin samvittighed såvel som store dele af Roms befolkning, tog sit eget liv kun 32 år gammel. To tusinde år senere kan vi sandsynligvis gå så langt som at sige, at allioli pynter lidt på hans dårlige rygte.

Der er næppe en købmand i Spanien, der ikke har et godt lager af allioli.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa