Det danske magasin i Spanien
Casa de los Navajas – En neo-mudejar-perle i Torremolinos

Casa de los Navajas - En neo-mudejar-perle i Torremolinos

Er du ude at gå langs Bajondillo-stranden i Torremolinos og i stedet for at nyde udsigten over havet retter blikket mod husene, kan du ikke undgå at se Casa de los Navajas – en unik arkitektonisk skønhed, som udover charme også byder på historie. Dette er en rigt udsmykket bygning, der ligger som et lille slot med tårne ​​og en imponerende entré, blandt de ellers firkantede og kedelige lejlighedskomplekser. Men det handler ikke om et slot, men om noget, der blev bygget i 1920’erne som sommerresidens for en rig Málaga-familie.

Sådan så Casa de los Navajas og dens haver ud før i tiden, før højhusene omringede bygningen.

Et hus med en fantastisk udsigt

Under et besøg på Casa de los Navajas bør man forestille sig, hvordan det så ud i Torremolinos i 1920’erne. Her ved Bajondillo-stranden var der ikke andet end “fjendtligt terræn”, som José Manuel Ruiz Rivas (Torremolinos kulturrådsformand) har beskrevet det, og en fantastisk udsigt både mod øst, vest og syd – ud over havet. Det var netop dette, en mand ved navn Antonio Luque Navajas blev forelsket i, og hvorfor han i 1925 besluttede at bygge et sommerresidens til sin familie på klippen, der fører ned til stranden. Det krævede selvfølgelig innovative byggeteknikker, men han fik unægtelig det, han ønskede – udsigt og nærhed til vandet.

Arkitektur

Casa de los Navajas, som stod færdigt i 1929, blev bygget i tidens fremherskende æstetik – neo-mudejar-stil med mozarabiske elementer – altså en harmonisk blanding af andalusisk og arabisk design. Facaden er rigt dekoreret med smukke sevillianske fliser, der skaber traditionelle scener samt geometriske motiver, hvilket giver bygningen sin karakteristiske charme. De geometriske motiver er en allegori over de fire årstider, selvom vinteren er udeladt på grund af det milde vejr på Costa del Sol.

Forestil dig udsigten uden lejlighedskomplekserne – udsigten strakte sig helt ud til Málaga-bugten.

Selve huset består af to etager, hvor førstesalen med en stor entré og flere værelser blev brugt som familiebolig, her boede faktisk tre generationer. Anden sal blev bygget som et observationsdæk med to tårne, med en fantastisk udsigt over havet.

Når du besøger Casa de los Navajas, er der én ting, der slår dig, når du træder indenfor de store træporte. Det er, at huset ikke er specielt stort, og det skyldes, at terrænet og datidens byggeteknologi, selvom det var innovativt, ikke tillod det.

I dag er der meget lidt tilbage af det originale indre design. Dele af det kan ses i hvælvinger og gipsdekorationer samt dekorative arabisk-inspirerede vægfliser.

Haven omkring huset er lige så smuk som selve bygningen med eksotiske planter, springvand og smukke skulpturer.

Hvem var han?

Antonio Luque Navajas var en succesrig forretningsmand og godsejer med store sukkerrørsplantager, hvor Málaga Lufthavn ligger i dag. Man skal huske, at sukkerrør i 1920’erne var hovedindustrien i Málaga, med familien Larios i spidsen. Antonio Luque Navajas var også kendt for sin store interesse for kunst og kultur, som afspejlede sig i sit hus oppe på klippen. Derfor blev Casa de los Navajas ikke kun et feriehus for familien (kendt for sine ekstravagante fester, der tiltrak mange fremtrædende personligheder), men også et sted for kulturel udveksling og et samlingspunkt for kreative sjæle til at snakke og dele ideer.

Kulturel betydning

Antonio Luque Navaja fyldte sit hus med sin kunstsamling, som han med glæde viste til besøgende, hvilket markerede begyndelsen på Casa de los Navajas betydningsfulde rolle i Torremolinos’ kulturelle udvikling.

I de senere år har bygningen været vært for kunstudstillinger, litterære arrangementer og musikfestivaler, og mange lokale kunstnere har fundet inspiration i de smukke omgivelser og har skabt værker, der afspejler dette. Selv i hverdagen, uden begivenheder, tiltrækker Casa de los Navajas besøgende fra hele verden. Mange besøger stedet for at opleve dets unikke atmosfære og for at tage del i den kulturelle arv skabt af Antonio Luque Navajas.

Casa de los Navajas i dag

I 1991 blev Casa de los Navajas erklæret en bygning af historisk interesse, og i 2000 erhvervede Torremolinos kommune bygningen med den betingelse, at den sidste af Antonio Luque Navajas’ døtre fik lov til at blive i huset i yderligere tre år. Huset var på det tidspunkt i meget dårlig stand. I 2011 påbegyndte kommunen et betydeligt restaureringsarbejde og slog i 2014 dørene op til Casa de los Navajas, som i dag er åbent for offentligheden. Dette restaureringsarbejde skabte blandt andet et stort lokale direkte til højre for indgangen – og dette har siden været et af de mest populære steder for borgerlige vielser og andre officielle ceremonier i Torremolinos.

Casa de los Navajas hemmeligheder

Ligesom mange gamle bygninger skjuler mysterier, skjuler Casa de los Navajas også sine egne – to af dem. Den ene er historien om, hvad der ligner en lille opmuret dør i klippevæggen bag bygningen. Rygterne siger, at det er her Luque Navajas-familien gemte deres aktiver, og at de har forseglet indgangen, mens andre siger, at dette faktisk er en af ​​indgangene til de påståede tunneler, der fører under hele Torremolinos.

Det andet mysterium er arkitekten – det er aldrig blevet afsløret, hvem der stod bag tegningerne til Casa de los Navajas.

Besøg Casa de los Navajas

Casa de los Navajas ligger lige ved krydset mellem Calle Antonio Navajas Ruiz og Calle del Bajondillo, lige over Bajondillo Strand.

Åbningstider: Onsdag-søndag kl 10.30–14.00 og kl 15.00–18.30.

Der er gratis adgang.

(Kilder: Ayuntamiento de Torremolinos, Turismo Torremolinos, Torremolinos Cultura og Diario SUR)

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.