Det danske magasin i Spanien
Hvad blev der af Start-Up nationen?

Hvad blev der af Start-Up nationen?

Det var en mand med store ambitioner og store ord, der for små fire år siden blev indsat som statsminister. Som noget af det første tog Pedro Sánchez på en større rejse rundt til nogle af landets virksomheder – store som små. Alle steder var beskeden den samme – både til lederne i de besøgte virksomheder, til befolkningen på TV og sågar til kollegerne i EU-parlamentet. ”Spanien kan være stolte af sine virksomheder og sine arbejdspladser. Meget mere er på vej. Vi skal gøre alt for at skabe nye virksomheder, nye jobs og ny vækst. Spanien skal gøres til en Start-Up nation.”

Hele EU lyttede med, og beskeden kunne ikke misforstås, for Pedro Sánchez gør sig fint på engelsk. Det nysmarte engelske begreb ”Start-Up” er lig med iværksætteri. Når noget skal sættes i værk, kræver det selvsagt gejst og vilje til at tage fat. Det dufter alt sammen af positiv energi, men fire år derpå er duften blevet til stank. De få tiltag regeringen har taget, har alle taget gejsten fra iværksætterne. Det har nemlig vist sig at være skatteforhøjelser. Samtidig har man fortalt befolkningen, at man skal forberede sig på at arbejde mindre i fremtiden. Det kunne være en dårlig joke – men nej. Desværre er der flere af dem.

Den første dårlige joke kom for et par år siden, da ministeriet for Seguridad Social præsenterede en fin pakke med de nye kvoter for selvstændige (X). Nu skulle det være lettere og billigere at være selvstændig, forlød det. Faktum var, at alle selvstændige, der tjener over 20.000 euro om året, skulle til at betale mellem 25 og 50 procent mere i Seguridad Social. Endnu værre var udmeldingen fra skatteministeriet. Derfra kom der ingen fine pakker. Til gengæld kom der en ny tolkning af den eksisterende skattelovgivning og en klapjagt på de selvstændige. ALT hvad der kan tolkes som privatforbrug, er ikke længere fradragsberettiget. Kender du nogle selvstændige, der kan arbejde uden telefon, internet og benzin? Skattevæsenet gør tilsyneladende, for de accepterer ikke længere disse udgiftsbilag.

Det samme gælder, i grove træk, også en pc, arbejdstøj, køretøj, kost og logi. En stor pose basale fradragsberettigede udgiftsbilag for en selvstændig smider skattefar i dag direkte på stort skrald. Med i affaldscontaineren smider han naturligvis en række små, nystartede og ikke så økonomisk stærke iværksættere – heriblandt nogle som kunne have vokset sig store, stærke, skabt arbejdspladser, vækst og glæde. Attituden er helt forkert, men det vender vi tilbage til.

Først konkluderer vi, at det ikke er så underligt, at mange tøver med at blive selvstændige, og at endnu flere drømmer om at blive ansat – helst offentligt ansat. Lige præcis her vender vi tilbage til attituden. De offentlige instanser burde jo være den selvstændiges ven – dem som hjælper borgeren med iværksættergenet på vej. Men det er lige omvendt. Det offentlige bestiller ikke andet end at stikke kæppe i de hjul, som Pedro Sánchez ellers bebudede vil skulle have i gang. Tilsvarende investerer man intet i at få hjulene smurt. Der bruges enorme summer i støtteordninger på at holde de gamle hjul i gang – i stedet for at investere i nogle nye.

Det bedste – eller værste – eksempel er landbrugsstøtten. Staten har i årtier støttet med talrige milliarder euro for at kompensere for den manglende nedbør – i stedet for at investere i nye afsaltningsanlæg. Det er anlæg, som ikke bare ville redde landbruget men også andre erhverv og private. Attituden er forkert. Der skal investeres mere – og støttes mindre. Alligevel bruger vi de sidste linjer på den offentlige støtte.

Man støtter nemlig kulturen og sporten. Man giver støtte til de arbejdsløse og til efteruddannelse. Men hvem er det, der oftest skaber de nye jobs? Det gør iværksætterne. Og hvor er iværksætterstøtten så?…Den findes ikke! Det er en stor skam, for tidens spaniere vil og kan godt. De har blot brug for en smule medvind frem for tidens hårde modvind.

Pedro Sánchez snakker om Start-Up. Jeg siger Start-Forfra.

(X) (alle selvstændige i Spanien betaler en månedlig ydelse som dækker sygesikring og pension).

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.