Det danske magasin i Spanien
SKOL – Marbellas 60-årige modernistiske ikon

SKOL - Marbellas 60-årige modernistiske ikon

Alle der bor i Marbella kender det, og de fleste, der har besøgt byen, er gået forbi det unikke hvide bygningskompleks med SKOL i store bogstaver på endevæggen. De modernistiske blokke er et af Costa del Sols bedste eksempler på 1960’ernes arkitektur, og projektet var banebrydende for lejlighedshoteller på hele Costa del Sol.

Det var ikke det allerførste hotel i Marbella. Den solrige kystby fik sine første hoteller, Hotel Comercial og Hotel Miramar, i henholdsvis 1918 og 1926. Mange bygninger brændte under borgerkrigen, og efter Anden Verdenskrig var Marbella en ubetydelig lille landsby med mindre end 10.000 indbyggere (helt utroligt taget i betragtning af dagens indbyggertal på 156.000).

Men kystjuvelen fik ikke lov til at forblive ‘uopdaget’ længe. Marbellas Jet Set-æra startede i 1950’erne med ankomsten af ​​en tysk prins. Familien Hohenlohe åbnede hotellet Marbella Club i 1954, mens det berømte Hotel El Fuerte åbnede i 1957. Ikke desto mindre kom modernismen først til byen da SKOL åbnede i 1963.

Corbusier-stil

Edifício SKOL startede en arkitektonisk revolution for hoteldesign i Marbella og på resten af ​​Costa del Sol. Arkitekterne bag det nye kompleks var Manuel Jaén Albaitero og Carlos García San Miguel, og designet var inspireret af den verdenskendte franske arkitekt og designer Le Corbusier (Charles-Édouard Jeanneret -Gris). Corbusier tilhørte den såkaldte første internationale arkitektskole, der fremmede rene geometriske former, og man kan tydeligt se indflydelsen i, hvordan bygningen kombinerer funktionalitet med skulpturel ekspressionisme. Den højeste af de tre SKOL-bygninger med en ti-etagers udvendig trappe, afspejler Corbusiers L’unité d’habitation i Marseille fra 1952.

Det mest unikke ved SKOL var måske, at projektet brugte modernistisk design, der var helt ukendt på Costa del Sol, i udførelsen af ​​et af de første lejlighedshoteller i Spanien. SKOL var begyndelsen på en ny form for turisme i Marbella med sine 300+ turistlejligheder på et tidspunkt, hvor de vigtigste lokale hoteller, Los Monteros, El Fuerte og Marbella Club, havde henholdsvis 35, 18 og 16 værelser!

Byggeriet begyndte i 1961, og SKOL blev officielt indviet i efteråret 1963 som byens første, efter datidens målestok, kæmpe turistkompleks. SKOL lå på en 20.000 m2 stor grund ved Fontanilla strand og omfattede tre bygninger opført i U-form med en stor tropisk have i midten og udsigt over Middelhavet. Selve hotellet omfattede 350 lejligheder med 580 værelser og 1.230 senge. Designet kombinerede ru hvide vægge med store glasflader og glaserede blå fliser, der reflekterede havet. Der blev ikke truffet nogen designbeslutning af rent æstetiske årsager – i funktionalismen bruges opfindelser til at løse problemer.

Mine forældre tilbragte en uge på SKOL i 1965, da hotellet netop var åbnet. Set i bakspejlet sagde min mor, at det var ret ensomt og endnu ikke var fuldt booket. Marbella var for det meste blot nutidens gamle bydel og kysten mod vest var åbent landskab. Nueva Andalucía eksisterede ikke, og San Pedro var bare en lille fiskerihavn, hvor ingen havde hørt om Fendi, Chanel eller Versace.

Forud for sin tid

Lejlighedshotellet var ikke kun banebrydende i design, men også når det kom til hoteldrift. Det ikoniske hotelkompleks var det første på Solkysten til at tilbyde gæsterne muligheden for at investere i hotellets egne lejligheder, en model, der siden er blevet almindelig i turistindustrien. Tanken bag turistlejlighederne var klar: turister kommer og går, men når turisterne er ejere af deres egen lejlighed, bliver de loyale kunder. Lejlighedshotellet blev i 1991 omdannet til privatejede lejligheder.

Under 60-års fejringen sidste efterår blev SKOL ikke kun rost for sit design, men også som en virksomhed, der var 40 år forud for sin tid med en moderne form for hoteldrift – et koncept, der bragte international anerkendelse.

SKOL var på mange måder et banebrydende spansk projekt. Det var det første hotel i landet, der tilbød gæsterne en buffet og havde sin egen ismejeri, bageri og konditori, hvor de lokale kom for at købe kager om søndagen. Det var også det første hotel i området, der havde en telefoncentral, og SKOL havde sin egen frisørsalon, hvor kundekredsen omfattede den berømte kunstner Lola Flores og hertuginden af ​​Alba. Den unikke bygning blev brugt som optagelsessted for mange spanske 60’er-film, og betydningen af ​​SKOL kan ses på gæstelisten, som nævner skuespillerne Ava Gardner og Birgitte Bardot, politikeren Ted Kennedy, berømte tyrefægtere som Manuel Benítez Pérez ( El Cordobés) og fodboldspillerne George Best og David Beckham.

60 års historie

Når man kommer ned mod havet på Avenida Arias Maldonado, giver bygningen stadig en imponerende silhuet mod en knaldblå ​​himmel. Mange år efter mine forældre besøgte stedet, blev min mand og jeg inviteret til at overnatte et par nætter på SKOL af efterkommere af nogle af de oprindelige ejere.

Selvom det nu er omgivet af Marbellas bymidte, har det stadig en unik retro-stemning. Ind ad porten fra strandpromenaden kommer man ind i den store tropiske centrale have med palmer og blomster og tre pools. Ganske vist er gæsterne måske ikke så celebre som i SKOLs glansdage. I dag er solsengene fyldt med besøgende, der har booket deres turistlejlighed online fra deres hjemland.

Men ved lidt nærmere udforskning finder jeg stadig nogle ekkoer af den originale stil.

Glasdørene ind til lobbyen har specialdesignede håndtag formet som enorme solsikker. Lobbyen har stadig nogle fede pendellamper, der skal være originale, og de åbne trapper bringer stadig tankerne tilbage til 1960’ernes funktionalisme. De skulpturelle udendørs trapper er i øjeblikket lukket for offentligheden, sandsynligvis af sikkerhedsmæssige årsager. Årtier ved havet sætter sit præg på bygningen, men den ærværdige 60-årige er ikke desto mindre forblevet en af ​​Marbellas mest ikoniske bygninger fra midten af ​​det 20. århundrede og frem til i dag.

Når jeg står på terrassen på den øverste etage og kigger ud med lidt indsnævrede øjne, kan jeg næsten forestille mig, hvordan det var her i 1963, hvor bygningen stod i ensom majestæt på Marbellas solkyst.

(Kilder: Skol Apartments Marbella, La Opinión de Málaga, Architectural Digest, Archdaily, Marbella Directo, Foro Ciudad, Diario SUR, Patti Havers og Aase Linaae)

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.