Det danske magasin i Spanien
METTE JOHANSEN – Dressurtræner i Jerez de la Frontera

METTE JOHANSEN - Dressurtræner i Jerez de la Frontera

Langt de fleste skandinavere, der arbejder i det sydlige Spanien, arbejder indenfor fast ejendom og jura, har eget firma eller arbejder som digital nomade. Så hvem skulle have troet, at der fandtes en professionel skandinavisk hestetræner i Jerez de la Frontera – et af landets vigtigste centre for professionel ridesport! Mette Johansen (50) er en af ​​en lille håndfuld skandinaviske trænere, der har specialiseret sig i andalusiske heste her i Spanien. Det skal undersøges nærmere, så La Danesa kontaktede hestepigen for at aftale et møde i stalden.

Jeg møder Mette hjemme i Jerez, hvor hun og hendes partner lige har købt en gård. Vi aftaler at mødes et par dage senere, men aftenen før ringer hun og siger, at de pludselig skal transportere tre heste til Tyskland. Staldmødet bliver udskudt og vi tager i stedet en snak når hun er på tur hjemme i Norge. For Mette har hjem i begge lande: “Jeg bor i Spanien og arbejder i Norge”, forklarer hun, men efterhånden som vi lærer hinanden at kende, indser jeg, at hendes verden er meget større end det.

Ville træne med de bedste

Mette har altid været en hestepige og vidste tidligt, at hun ville være ridelærer. Hun tog en ridelæreruddannelse og tog derefter til Tyskland for at træne med de allerbedste. Hun fik job som hestepasser i Düsseldorf og arbejdede sig op i graderne. ”Jeg dyrkede dressur og spring og red meget, og det er det, man vil, når man arbejder med heste.

Senere tog Mette den højeste ridelæreruddannelse i Norge og arbejdede med almen hesteuddannelse på både en højskole og en landbrugsskole, inden hun igen blev fristet til udlandet.

Hvordan endte du i Andalusien?

I 2003 besøgte jeg en veninde, der arbejdede som rytter i Madrid, og hun er den egentlige grund til, at jeg endte i Spanien. Jeg blev forelsket i de spanske heste og tog arbejde hos en familie, hvor jeg trænede deres heste om dagen og gav børnene undervisning om aftenen. Det var i Madrid, men så hørte jeg, at en ven af ​​en ven havde brug for nogen på et stutteri i den hvide landsby Gaucín i Málaga-provinsen, så jeg flyttede dertil. I Gaucín købte jeg også min første spanske hest, Rociero – en Black Beauty og min store kærlighed. Jeg havde ham i 18 år og trænede ham op til St Georg niveau. Han måtte desværre aflives for et par uger siden, men han havde et godt liv og levet som ‘pensioneret’ de sidste fem år.

Hestepasser og stutteri, hvad har du ellers lavet?

Jeg lærte OL-rytteren José Antonio García Mena at kende og tilbragte to år i hans stald. Han går meget til stævner og konkurrencer og havde brug for en professionel groom under sine rejser. Det er noget, man plejer at gøre, når man er ung, og jeg er 50, men jeg elsker både at rejse og heste og har arbejdet freelance med grooming for ham det seneste år, blandt andet i Qatar, Portugal, Aachen og under Ungheste-VM i Holland. Det er en fantastisk mulighed for at følge Dressur Eliten helt tæt på, så det er noget, jeg håber at fortsætte med, for man bliver aldrig udlært, når det kommer til heste.

Hvad kræves der af en god hestetræner? Skal man være en slags hestehvisker?

Jeg er bestemt ikke en hestehvisker som man ser i amerikanske film, men jeg er efterhånden blevet ret god til at forstå heste. Tålmodighed er nok det vigtigste, hvis du skal arbejde med heste, for der er mange gentagelser. Du skal elske dyr og ikke være bange for dem. Man skal måske også være lidt pædagogisk for at lære at læse dyret. Det kommer med erfaringen, selvom dyreinstinkt også kan være lidt medfødt. En hest kan ofte blive misforstået, så man skal finde ud af, hvorfor den opfører sig, som den gør. Er der dårlige erfaringer fra fortiden eller er der måske noget, der generer den? Hestenes sprog spiller efter gehør, uanset om de sænker eller løfter hovedet, ser bange eller glade ud. Ellers har en god leder og en hestepige faktisk meget tilfælles. Karakteristika som at være tydelig og beslutsom, løsningsorienteret og konsekvent, positiv og motiverende og ikke mindst hårdtarbejdende og målrettet er de vigtigste egenskaber.

Hvad er unikt ved de andalusiske heste?

Den spanske hesterace Pura Raza Española (PRE) er oprindeligt en andalusisk hest. Selv i Tyskland kalder de det andalusiere, selvom hvis du siger det til folk her, så tror de, at du taler om det andalusiske folk. Varmblodsheste er smukke og elegante og klarer sig på højt niveau i springning og dressur. Andalusiere har lidt mindre gang, men de er så flotte og smukke at se på. Mange berømte malerier fra gamle dage viser de majestætiske spanske heste, der ofte blev brugt som gaver blandt adelen. Spanske heste har en god arbejdsmoral og er også lettere at ride end varmblodsheste. De har et stort hjerte og vil altid gøre deres bedste.

Dagliglivet i Jerez

Til daglig bor Mette sammen med sin spanske partner, Jose Luis Guerra Cabezas, der driver et hestetransportfirma af samme navn. Mette indrømmer, at hun aldrig troede, hun skulle være sammen med en spanier. “Jeg har rejst frem og tilbage til Spanien i 20 år og har aldrig mødt nogen, men så mødte jeg Jose Luis. Han er meget seriøs og god til heste og har boet meget i udlandet, så han er ikke så mañana som nogle andre…”

Mette og José Luis.

Hvordan lærte du spansk?

Jeg har aldrig læst spansk og laver selvfølgelig en masse fejl, men jeg lærte sproget på den hårde måde ved at efterligne andre samt lidt ordbog, lidt tv og mest ved at snakke med folk i baren. Jeg er meget god til at gøre mig forståelig og snakke hurtigt og ‘cheesy’, men jeg har desværre lært at tale lidt af det gadesprog. Her i byen er der ingen, der taler engelsk, så alt er på spansk.

Hvad er dine planer fremadrettet?

Planen er at arbejde med mine egne heste her i Jerez. Det er noget, vi altid har ønsket os, og nu har vi en gård på 5 hektar, hvor vi kan gøre det. Efter at José Luis har sat hegn op, flytter vi hestene dertil. Vi starter i det små, men arbejder på at få gården sat i stand, så jeg kan tilbyde undervisning og træning af andres heste. Gården er stor og flad og perfekt til at dyrke egne økologiske grøntsager samt hø og lucerne til hestene. Vi ønsker at tilbyde en ret unik ordning for nordiske og udenlandske hesteejere med fx træning, genoptræning eller hvile for heste.

Hesteturisme

Senere er drømmen for Mette og José Luis at kunne tilbyde hesteturisme med overnatning på gården for gæster, der gerne vil ride og besøge Jerez. ”Vi vil gerne have, at andre oplever lidt af det, vi oplever ved at bo hos os og nyde god mad og vin og ride på andalusiske heste og opleve et ægte spansk sted, der ikke er turistet. Samtidig ønsker vi at tage gæster med på udflugter som til vinmarker og den kongelige rideskole i Jerez.

Hvad er det bedste ved at bo i Andalusien?

Jeg er ganske enkelt glad for den spanske kultur. Du kommer lettere i kontakt med lokalbefolkningen, og der er mindre stress. Klokken to er der frokost, og så stopper alt. Der er liv i gaderne og en skøn stemning til langt ud på natten. Der er meget mere alegría (glæde) end i Nordeuropa. Jeg er her, fordi de spanske heste er her… Jeg har ikke brug for luksus, kun dyr, natur og fugle, der kvidrer og solen skinner. Det er egentlig ikke meget mere, der skal til. Jeg kan godt lide at nyde roen omgivet af åbne landskaber og elsker simpelthen at være her.

Hvorfor vil du anbefale Jerez som rejsemål?

Jerez er så fint et sted – som et mini-Sevilla, blot uden turisterne. Det er vidunderligt bare at gå på gaderne i den gamle bydel. Der er en livlig atmosfære, og det er varmt og rart.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.